Op zoek naar een bestemming voor een leuke citytrip waar je je echt even ver weg van huis voelt? Denk dan zeker eens na over Marrakech! In deze stad in het midden van Marokko kun je eindeloos dwalen door steegjes vol kleurrijke markten, op zoek gaan naar de mooiste mozaïeken in moskeeën en je verwonderen over de hectiek op het plein Djemaa el Fna. In deze post lees je meer over wat je kunt zien en doen in Marrakech!
Scroll snel naar...
- Naar een compleet andere wereld in een paar uur vliegen
- 10x toffe dingen om te doen en zien in Marrakech
- #1: Zie hoe het plein Djemaa el Fna iedere avond in een groot straattheater verandert
- #2: Bewonder de schitterende mozaïeken in de Ben Yousouf Medersa
- #3: Afdingen tot je een ons weegt tijdens het shoppen in de souqs
- #4: Bezoek het prachtige Bahiapaleis en de tuinen
- #5: Wandel rondom de Koutoubia-moskee
- #6: Ga lunchen of een drankje doen bij een van de hippe rooftop-restaurants
- #7: Vang een glimp op van het dagelijks leven in de medina
- #8: Kom tot rust in de mooie Jardin Majorelle
- #9: Ontdek modern Marrakech in de wijk Guéliz
- #10: Overnacht tijdens je verblijf in Marrakech in een riad
- Praktische tips voor je bezoek aan Marrakech
Naar een compleet andere wereld in een paar uur vliegen
Marrakech (ook wel geschreven als Marrakesh) ligt in het hart van Marokko en is met ongeveer een miljoen inwoners de vierde stad van dit Noord-Afrikaanse land (na Casablanca, Fez en Tanger). Marrakech ligt aan de voet van het Atlasgebergte, en op een heldere dag zijn de met eeuwige sneeuw bedekte toppen duidelijk te zien vanuit de stad.
De stad bestaat net als veel andere Marokkaanse steden uit twee delen: het moderne deel, bekend als Guéliz of Ville Nouvelle, en het oude deel, de medina. De medina staat bekend om zijn doolhof van smalle straatjes, kleurrijke souqs (markten), moskeeën, paleizen en andere bezienswaardigheden, met als middelpunt het levendige plein Djemaa el Fna.
Marrakech heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de elfde eeuw, toen de stad werd gesticht door sultan Yusuf ibn Tashfin van de Almoraviden. Tijdens de eeuwen daarna, onder de heerschappij van verschillende sultandynastieën, waaronder de Almoraviden, Almohaden en de Saadi-dynastie, bloeide Marrakech op als een centrum van kunst, architectuur en handel. Zo werd de stad een belangrijk cultureel en economisch centrum in Marokko, maar ook daarbuiten: de sultans regeerden vanuit Marrakech over een gebied dat tot het huidige Mali en Senegal reikte. Tussen 1071 en 1244 én tussen 1554 en 1659 was Marrakech zelfs de hoofdstad van Marokko, en daarom is Marrakech één van de Koningssteden.
Hoewel Marrakech niet de echte hoofdstad van Marokko is, is het wel de toeristische hoofdstad van Marokko. Vrijwel iedereen die naar Marokko gaat bezoekt ook Marrakech. De oude medina van Marrakech staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt een schat aan architectonische meesterwerken, zoals het Bahia-paleis en de iconische Koutoubia-moskee. Het is een bestemming die de zintuigen prikkelt en iedereen die de stad bezoekt wordt vanzelf meegezogen in de rijke geschiedenis van Marokko.
10x toffe dingen om te doen en zien in Marrakech
Of je Marrakech nu als losse citytrip bezoekt of er je rondreis door Marokko begint of eindigt: je gaat je hier hoe dan ook goed vermaken! Reken op twee à drie dagen om Marrakech te leren kennen. Binnen die tijd kun je alle tips hieronder in een rustig tempo opvolgen!
#1: Zie hoe het plein Djemaa el Fna iedere avond in een groot straattheater verandert
Het hart van de medina wordt gevormd door het iconische plein Djemaa el Fna. Overdag is het er al heel gezellig en levendig met sapjesverkopers en marktkramen, maar aan het einde van de middag wordt Djemaa el Fna één groot straattheater met slangenbezweerders, muzikanten, straatartiesten en verhalenvertellers. Verder openen dan de streetfoodkraampjes hun spreekwoordelijke deuren en vult het plein zich met de geurige walm van tajines en bastillas.
Het is een exotisch en mysterieus schouwspel waar je waarschijnlijk graag een aantal uur naar kijkt. Het is heel toeristisch, zeker, maar ook de locals gaan graag naar Djemaa el Fna voor wat avondvermaak. Wil je even uit de hectiek maar wel uitkijken over Djemaa el Fna? Dat kan! Aan de rand van het plein bevindt zich een aantal restaurants op de eerste of tweede verdieping, waar je een prachtig uitzicht hebt over het straattheater onder je. Bijvoorbeeld Café de France. De service is hier bedroevend slecht en voor het eten hoef je hier ook niet heen te gaan, maar aan een drankje kan niks misgaan en vanwege het uitzicht is deze tourist trap toch de moeite waard.
BELANGRIJK: Als toeristisch middelpunt van heel Marokko bevinden zich naast mysterieuze slangenbezweerders en geurige streetfoodtenten ook een heleboel oplichters op Djemaa el Fna. Ga op geen enkel aanbod in waar je niet expliciet zelf om gevraagd hebt en vraag altijd hoeveel iets kost. Of het nu die straatartiest met z’n aapje is of het restaurant dat je een bord eten in de hand drukt. Iets aannemen betekent dat je moet betalen en de bedragen die dan gevraagd worden zijn exorbitant hoog. Wees gewaarschuwd!
#2: Bewonder de schitterende mozaïeken in de Ben Yousouf Medersa
In het hart van de medina ligt de oude koranschool Ben Yousouf Medersa. Deze eeuwenoude koranschool, die is gebouwd in de 14e eeuw, is een oase van rust in de hectische medina. Deze koranschool was ooit één van de belangrijkste islamitische studiecentra van Noord-Afrika, maar vandaag de dag is het één van de weinige plekken waar je als niet-moslim de schoonheid van de islamitische bouwkunst kunt bewonderen. Zodra je door de indrukwekkende ingangspoort stapt, word je overweldigd door de verfijnde Moorse architectuur, met z’n sierlijke bogen, prachtige mozaïeken en fijn bewerkte houtsnijwerk. Dat maakt de Ben Yousouf Medersa een must-see voor iedereen die Marrakech bezoekt.
Wat kost het? De Ben Yousouf Medersa is dagelijks open van 9:00 tot 18:00 en een bezoekje kost je 70 Dh (circa €6,50).
#3: Afdingen tot je een ons weegt tijdens het shoppen in de souqs
Een groot deel van de medina bestaat uit de zogeheten souqs: een levendig doolhof van straten vol kraampjes en winkeltjes. In deze souqs kun je terecht voor vanalles en nog wat: van dagelijkse huishoudelijke producten en boodschappen tot ambachtelijk handwerk en kitschy souvenirs. Je kunt je helemaal verliezen in dit doolfhof van kleurrijke straatjes. Leuke, echt Marokkaanse producten die je als souvenir mee kan nemen zijn onder andere koperen theepotten, handgeweven tapijten, de typische aardewerken tajines en specerijen (neem zeker een zakje van het Marokkaanse kruidenmengsel Ras-el-Hanout mee!).
Je moet er echter wel hard voor werken. Want onderhandelen over de prijs is volkssport nummer één in Marokko! Je kunt er vergif op innemen dat de verkoper verwacht dat je gaat afdingen op alles waar geen verkoopprijs bij staat. Vaste prijzen vind je vrijwel nergens! Het onderhandelen is een spel, maar de verkopers spelen het behoorlijk fanatiek. Je kunt er gerust vanuit gaan dat de eerste prijs die ze noemen, zo’n twee tot soms zelfs tien keer hoger ligt dan de prijs waarvoor ze het product willen verkopen. Begin dus laag: rond de 20% van het eerste bod van de verkoper is meestal niet gek. Meestal groei je daarna stapsgewijs naar elkaar toe. Je bent moreel verplicht het artikel te kopen als de verkoper akkoord gaat met jouw bod!
#4: Bezoek het prachtige Bahiapaleis en de tuinen
Op ongeveer een kwartiertje lopen ten zuiden van Djemaa el Fna vind je het schitterende Bahiapaleis. Dit complex uit de 19e eeuw heeft meer dan 150 kamers die bijna allemaal om één van de prachtige binnentuinen. De vloeren en muren zijn bijna volledig gemaakt van mozaïek in de prachtigste geometrische patronen en de plafonds zijn versierd met gedetailleerd houtsnijwerk. Het Bahiapaleis is hierom een van de belangrijkste en drukstbezochte bezienswaardigheden van Marrakech, dus probeer hier vroeg op de ochtend of laat in de middag te zijn.
Plan je wandeling naar het Bahiapaleis zo dat je langs de Bab Agnaou loopt. Deze poort uit 1190 is één van de mooiste stadspoorten van Marokko en de wijk erachter is een sfeervolle buurt met een echte lokale vibe.
Wat kost het? Het Bahiapaleis is elke dag open van 8:00 tot 17:00 en een bezoek kost je 70 Dh (circa €6,50) per persoon.
#5: Wandel rondom de Koutoubia-moskee
De belangrijkste en grootste moskee van Marrakech is de Koutoubia-moskee uit 1147. Je vind ‘m direct ten westen van Djemaa el Fna en is herkenbaar aan z’n prachtig versierde vierkante minaret. Deze minaret is een iconisch herkenningspunt in Marrakech. De moskee wordt omringd door weelderige tuinen en die zijn een fijne plek om even te ontsnappen uit de hectische medina. Of je nu de prachtige architectuur bewondert of gewoon geniet van een rustmoment onder de schaduwrijke bomen, de Koutoubia is een must-visit voor reizigers die de betovering van Marrakech willen ervaren.
Helaas mag je als je geen moslim bent de moskee niet van binnen bekijken. Een rondje om de moskee heen lopen en net naastgelegen Parc Lalla Hasna bezoeken is echter absoluut geen straf.
#6: Ga lunchen of een drankje doen bij een van de hippe rooftop-restaurants
De gebouwen in de medina zijn – op een enkele fontein of poort na – niet zo opvallend. Bijna alle muren zijn massief, hebben geen ramen en zijn in dezelfde rozerode terracotta kleur gebouwd. Daardoor zie je niet wat er zich achter de muren afspeelt. Ben je daar nieuwsgierig naar? Ga dan naar één van de rooftop restaurants voor de lunch of een lekkere Marokkaanse muntthee. Je kijkt dan uit over de medina en soms zie je daarbij de weelderige binnentuinen.
Er zijn een aantal hele hippe, moderne rooftop restaurants waar je veel andere reizigers zult tegenkomen. Je betaalt hier wat meer, maar het eten en drinken zijn er vaak ook net ietsje beter. De volgende plekken zijn echte aanraders:
- Nomad Restaurant
- Café des Epices
#7: Vang een glimp op van het dagelijks leven in de medina
Een van de leukste dingen die je kunt doen in Marrakech is om gewoon zonder plan door de medina te gaan slenteren. Je komt dan door allerlei straatjes die je deelt met de scooters, ezelkarren en mannen met handkarren. Wie weet kom je terecht bij één van de werkplaatsen waar ambachtslieden op traditionele wijze de spullen maken die je in de souqs kan kopen. Bijvoorbeeld een tapijtenweverij, een tajinebakkerij of gewoon een lekkere traditionele Marokkaanse bakkerij!
Wat je zult merken is dat de mensen in de woon- en werkbuurten van de medina meestal een stuk vriendelijker en opener zijn dan de mensen die je rondom Djemaa el Fna tegenkomt.
#8: Kom tot rust in de mooie Jardin Majorelle
Een stukje buiten de medina vind je één van de meest populaire bezienswaardigheden van Marrakech. Deze tuin met bijbehorende typische kobaltblauwe villa in modernistische stijl is gebouwd in 1924 onder leiding van de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. De tuin staat vol prachtige cactussen, palmbomen en andere exotische planten. In 1980 kochten de modeontwerper Yves Saint-Laurent en zijn partner Pierre Berger het complex en na zijn dood werd ook zijn as hier verstrooid. De Jardin Majorelle is meestal erg druk en daarom kun je sinds corona alleen van tevoren online een ticket kopen. Houd hier rekening mee!
Je bereikt de Jardin Majorelle het beste met een taxi vanaf Djemaa el Fna. Het is namelijk zo’n drie kilometer lopen. Als je onderweg niet verdwaalt, en dat is bepaald geen garantie gezien de vele kronkelige straatjes in de medina. Een taxiritje zou je niet meer dan 50 Dh (circa €4,50) moeten kosten.
Wat kost het? De Jardin Majorelle is elke dag geopend tussen 8:30 en 18:00 (laatste entree om 17:30) en een bezoek kost je 155 Dh (circa €14,-). Studenten betalen 80 Dh (circa €7,50). Let op dat je tickets alleen van tevoren online kan kopen. Dat doe je via deze website.
#9: Ontdek modern Marrakech in de wijk Guéliz
Zoals vrijwel alle Marokkaanse steden kent Marrakech een oud deel (de medina) en een nieuw deel (de ville nouvelle). De ville nouvelle van Marrakech heet Guéliz en is nogal een contrast met de medina. Hier zijn de straten lekker breed, vind je hippe restaurants en bovendien moderne winkels zoals een gewone supermarkt. Bovendien kun je hier mooie streetart spotten. Dat maakt Guéliz een leuke wijk om een paar uur te verkennen wanneer je wat meer tijd hebt. Ook handig: het treinstation waarvandaan je naar de andere steden in Marokko kunt reizen ligt ook in Guéliz.
#10: Overnacht tijdens je verblijf in Marrakech in een riad
Een van de allerleukste dingen aan Marrakech is dat er superveel mooie, traditionele hotels te vinden zijn. Deze traditionele hotels heten riads en zijn eigenlijk oude huizen die rondom een binnentuin gebouwd zijn. Ze geven je een mooi beeld van wat er achter de vele kale muren in de medina schuilgaat: prachtige bogen, mozaïeken en houtsnijwerk sieren vele riads op. Er zijn ook veel hotels die dar heten. Dit zijn meestal iets minder luxe varianten op een riad, al gaat dat niet altijd op. Riads (en dars) zijn er in alle prijsklassen en comfortniveaus. Er zijn er teveel om op te noemen, en via de bekende booking sites als booking.com kun je snel een overzicht krijgen.
Zelf heb ik tijdens mijn bezoek aan Marrakech geslapen in Riad Dar Zelda, een riad die prachtig gestyled is in een combinatie van Marokkaanse en modern-westerse invloeden.
Praktische tips voor je bezoek aan Marrakech
Met onderstaande tips in de hand kun je jouw bezoek aan deze kleurrijke stad voorbereiden zodat je voor zo min mogelijk onaangename verrassingen komt te staan.
Hoe kom je in Marrakech?
Lees ook: Reisroute: met de trein langs de Koningssteden van Marokko
Marrakech is een perfect start- of eindpunt van een rondreis door Marokko, maar ook heel geschikt én populair als losse citytrip. Vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven kun je met meerdere maatschappijen rechtstreeks naar Marrakech vliegen. Als je goed zoekt heb je met Ryanair of Transavia al een enkeltje voor iets meer dan €50,-. De vliegtijd is een kleine vier uur.
Wanneer je Marrakech vanuit elders in Marokko bezoekt, heb je daarvoor meerdere opties:
Met de trein is Marrakech rechtstreeks te bereiken vanuit de drie andere Koningssteden en ook vanuit Tanger en Casablanca. Reistijden en ticketprijzen zijn: van/naar Casablanca: 2,5 uur (87 Dh), van/naar Rabat: 3,5 uur (111 Dh), van/naar Meknes: 6 uur (180 Dh), van/naar Fez: 7 uur (195 Dh), van/naar Tanger 5,5 uur met de HSL (236 Dh) of 8 uur met de normale trein (130 Dh). Tickets zijn te koop via de website van de ONCF (de Marokkaanse spoorwegen).
Met de bus reizen naar Marrakech vanuit voorgenoemde steden kan ook, maar duurt vaak langer en haalt het ook qua comfort niet bij de trein. Wel is de bus de aangewezen manier om naar Marrakech te reizen vanuit het populaire kuststadje Essaouira (reistijd: circa 1,5 uur) of dieper het binnenland in.
Met het vliegtuig kun je ook binnenlands vliegen naar Marrakech, maar dit is meestal niet een voor de hand liggende keuze. De reistijden met andere vervoersmiddelen zijn niet zo lang en tickets zijn relatief duur. En ook niet onbelangrijk: vliegen op zulke korte afstanden is niet bepaald duurzaam.
Hoe verplaats je je in Marrakech?
Binnen Marrakech zijn de mogelijkheden om je te verplaatsen beperkt. Zeker binnen de medina. Door de smalle straatjes kunnen auto’s (en dus ook taxi’s) niet overal komen.
Te voet is de meest praktische manier om Marrakech te verkennen. In de medina is het zelfs de enige manier om je te verplaatsen.
Om naar andere wijken te reizen kun je wel het beste de taxi pakken. Om te voorkomen dat je eindeloos moet onderhandelen over je ritprijs of de kans te lopen dat je wordt opgelicht, kun je het beste de app Careem gebruiken. Uber werkt helaas niet in Marokko.
Richtprijzen voor taxi’s naar relevante plekken in Marrakech vanaf Djemaa el Fna zijn:
- Jardin Majorelle: 40-50 Dh
- Guéliz: 55-70 Dh
- Gare de Marrakech (treinstation): 40-50 Dh
- Aéroport Marrakech Menara (vliegveld): 60-80 Dh
Help! Hoe moet ik omgaan met al te opdringerige Marokkanen?
De meeste Marokkanen die je tegenkomt zijn heel aardig. Helaas zijn er toch ook best wel wat mensen die je als wandelende portemonnee beschouwen. Zij doen er vaak alles aan om daar een beetje uit te halen en daarvoor hebben ze geraffineerde trucjes. Hieronder een aantal tips om deze wat minder fijne mensen te slim af te zijn.
- Verkopers in winkels zullen voor de minste of geringste interesse die je laat blijken in hun koopwaar je meteen aan zich willen binden. Als er ergens geen prijskaartje opstaat kun je er donder op zeggen dat het eerste bedrag dat de verkoper noemt zeker twee tot zelfs tien keer hoger is dan de werkelijke prijs. Ding dus heel scherp af en ga niet teveel mee met de verkoper! Wees extra op je hoede bij alle verkopers op Djemaa el Fna.
- Pas extra goed op met de slangenbezweerders en mannen met aapjes op Djemaa el Fna. Zij hangen soms zonder te vragen een slang om je nek of zetten een aap op je schouder. Als je niet gelijk zegt dat je hier niet van gediend bent dan gaan ze ervanuit dat je het leuk vindt en mag je een flink bedrag aftikken. Zeg dus resoluut en direct dat je dit niet wilt en weiger vervolgens ook maar een cent te betalen!
- Veel mensen op straat maken er dankbaar misbruik van dat de medina zo’n doolhof is. De meest oprechte mensen zullen je voor een kleine vergoeding (5-10 Dh) weer de goede weg op helpen, maar een groot deel vraagt veel hogere bedragen en stuurt je dan ook nog eens finaal de verkeerde kant op. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat mensen doelbewust naar een afgelegen plekje zijn geleid en vervolgens beroofd zijn. Speel het dus op safe en negeer deze jongens! Maak in plaats daarvan (discreet!) gebruik van de offline navigatie-app Maps.me. Al te opzichtig met een kaart of telefoon in de weer zijn laat ze op je af komen, maar vaak is een vriendelijk ‘Non, merci’ of ‘Laa, shoukraan’ voldoende om ze van je af te houden.
- Wil je toch aan iemand de weg vragen, doe dat dan bij een winkel of straatstal. Een winkelier gaat niet zomaar weg bij z’n koopwaar en is daarom vaak betrouwbaarder en zal je in ieder geval niet beroven.
Laat deze waarschuwingen en tips je niet weerhouden van een bezoek aan Marrakech! Als je weet hoe je ermee moet dealen en de Marrokanen met een lach tegemoet treedt, zul je een fantastische tijd hebben in deze stad.
Ben jij in Marrakech geweest en vind je dat er een tip ontbreekt? Of zie je iets dat niet meer actueel is in deze post? Laat het weten in een reactie!