Meer en meer backpackers weten hun weg naar Cambodja te vinden. Dit Zuidoost-Aziatische land ligt weliswaar ingeklemd tussen de twee grote buren Vietnam en Thailand, maar Cambodja heeft genoeg te bieden voor een aparte reis. En ook als toevoeging aan een lange reis door Zuidoost-Azië is Cambodja een goede keuze, met het wereldberoemde Angkor Wat, de duistere geschiedenis en de relaxte eilanden in het zuiden. Je hebt echter wel een visum nodig voor Cambodja. Dat visum kun je op twee manieren aanvragen. Hoe? Dat lees je in deze post. Zo kan er helemaal niets meer misgaan!
Scroll snel naar...
Visumaanvraag Cambodja
Als toerist heb je in principe twee opties om een visum voor Cambodja te regelen. Welke methode voor jou het handigste is, hangt af van jouw precieze reisplan en dan met name waar je van plan bent het land binnen te reizen. De twee mogelijkheden zijn op volgorde van aanvraag-gemak zijn:
- E-visum
- Visum on arrival
De voors en tegens van beide opties worden hieronder verder uitgelegd.
Goed om te weten
Er zit een aantal voorwaarden aan het visum voor Cambodja. Hierbij maakt het niet uit of je een e-visum of een visum on arrival aangevraagd hebt.
- Er zijn zowel online als aan de grens T en E-visa te koop. Als toerist gebruik je een T-visum (Tourist). Mooi meegenomen: het T-visum is ietsje goedokper dan het E-visum.
- Toeristenvisa voor Cambodja zijn altijd single entry-visa. Dat betekent dat je met hetzelfde visum niet twee keer het land mag inreizen. Als je Cambodja wilt verlaten en weer binnenkomen, moet je dus opnieuw een visum aanschaffen.
- Met het visum mag je maximaal 30 dagen achter elkaar in Cambodja blijven;
- Je kunt het visum eenmaal met 30 dagen verlengen. In totaal kun je zo dus 60 dagen achter elkaar in Cambodja blijven. Dit kan je regelen bij de immigratiedienst in Phnom Penh en het kost je $35,-. Je kunt het ook elders regelen via een reisagent. Dan betaal je vaak wat meer (meestal zo’n $10,-), maar je kunt dit ook doen vanuit andere plekken in Cambodja en bovendien gaat het vaak net ietsje sneller.
E-visum
Een e-visum is het makkelijkst om aan te vragen, maar je kunt dit wel alleen gebruiken als je via één van de onderstaande grensovergangen het land binnenkomt:
- Phnom Penh International Airport
- Siem Reap Angkor International Airport
- Sihanoukville International Airport
- Cham Yeam (Koh Kong) (grens met Thailand, helemaal in het zuiden)
- Poi Pet (Banteay Meanchey) (grens met Thailand, op de hoofdroute van Bangkok richting Siem Reap en Angkor)
- Bavet (Svay Rieng) (grens met Vietnam, op de hoofdroute van Ho Chi Minhstad richting Phnom Penh)
- Tropaeng Kreal (Stung Treng) (grens met Laos)
Als je via een andere grensovergang Cambodja in wil reizen, dan moet je een visum on arrival (aan de grens) aanschaffen. Het maakt alleen niet uit of je Cambodja via een andere grensovergang weer uitreist; dat kan bij alle grensovergangen.
Het e-visum is voor Nederlanders en Belgen veruit de gemakkelijkste manier om een visum voor Cambodja te verkrijgen. Via een simpele internetmodule kun je je gegevens invullen, een paspoortscan meesturen en even later $36,- betalen. Vervolgens moet je drie dagen wachten en krijg je een e-mail met daarin je e-visum in .pdf-formaat. Dit .pdf-je print je uit en neem je mee naar de grensovergang of het vliegveld. Heel gemakkelijk dus!
Wat kost het? Een e-visum voor Cambodja kost je $30,- plus een toeslag van $6,-. In totaal ben je dus $36,- kwijt
LET OP: Je e-visum moet binnen drie maanden na invullen worden gebruikt! Vraag je een visum aan op 1 februari, dan kun je niet later dan 1 mei Cambodja binnenreizen met dit visum. De geldigheid van je visum blijft echter gewoon 30 dagen, dus als je binnenkomt 1 mei mag je tot 30 mei blijven.
Hoe werkt het?
Je kunt een e-visum voor Cambodja aanvragen via deze site:
Let op: alleen via deze officiële website betaal je het laagste tarief!
Er bestaat een aantal andere websites waarvan de url en/of de interface lijken op de officiële site, maar die in feite jou proberen te misleiden door met de door jou ingevulde gegevens bij de officiële site het visum aan te vragen. Dat doen ze natuurlijk niet voor nop en dat betekent dus dat jij onnodig extra betaalt via dergelijke websites.
Websites waarop je NIET moet aanvragen zijn onder meer deze:
- https://www.cambodiaonlinetravel.com/
- https://www.cambodia-etraveller.org/arrivals-international/
- https://www.cambodia-visa.com/guide/cambodia-evisa-information.html
Als je onderstaande stappen volgt, dan vraag je je e-visum aan in een fluitje van een cent!
Hieronder het beginscherm dat je zou moeten zien als je via de officiële website je visum aanvraagt:
0 – Start het aanvraagproces
Op de homepage van de website scroll je vervolgens naar beneden. Daar zie je – zoals op het screenshot hieronder – een knop ‘Apply‘. Daar moet je op klikken. Eventueel kun je de informatie eronder nog eens lezen over hoe het e-visum werkt en waar je het land binnen moet komen, maar de hoofdpunten daaruit staan ook in deze post.
1 – Vul de CAPTCHA in
Zo gauw je op de knop ‘Apply’ hebt gedrukt, zul je zien dat het hele aanvraagproces vijf stappen heeft. De eerste is het zorgen dat je de gegevens via een beveiligde omgeving doorstuurt naar de immigratiedienst van Cambodja. Dat doe je door de CAPTCHA in te vullen. Neem de letters en/of cijfers over en druk vervolgens op ‘Apply Now‘.
2 – Vul de gevraagde persoonlijke gegevens en upload de gevraagde documenten
Als eerste wordt je gevraagd om een pasfoto (in .jp(e)g of .png-format en max. 2 MB bestandsgrootte) en een kopie van de informatiepagina van je paspoort te uploaden (in .jp(e)g of .png-format, max. 2 MB bestandsgrootte). Als de bestanden voldoen, dan komt er een afbeelding in de balk bovenin je scherm te staan. Zie ook de screenshot hieronder.
Vervolgens moet je zoals je hierboven ziet de volgende gegevens invullen:
Persoonsgegevens:
- Achternaam of achternamen;
- Voorna(a)m(en);
- Telefoonnummer (met landcode, dus 0031/0032 + de 9 cijfers van je mobiele nummer);
- Je e-mailadres;
- Je geslacht;
- Je geboortedatum;
- Je nationaliteit;
- Je (thuis)adres;
- State / Province: dit is je provincie waar je woont;
- Noteer bij ‘Address during visit (Address in Cambodia)’ de zo volledig mogelijke adresgegevens van je ho(s)tel. Mocht je die (nog) niet weten, vul dan die van een random ho(s)tel in. Hierop wordt namelijk niet gecontroleerd.
- Daarna wordt je gevraagd aan te geven hoe je hebt uitgevonden dat je een e-visum kunt aanvragen voor Cambodja. Vink bijvoorbeeld ‘Travel Web Page’ aan. Dat is immers precies wat REISEIGENWIJS is!
Vervolgens moet je in hetzelfde scherm gegevens over je paspoort invullen en over je reis naar Cambodja. Belangrijkste hierbij is dat je moet aangeven waar je het land binnen gaat komen. Verdiep je hier van tevoren goed in, aangezien er buiten de vliegvelden slechts vier grensovergangen zijn waar je over land Cambodja in kan reizen met een e-visum (twee met Thailand, één met Laos en één met Vietnam). Zie ook de screenshot hieronder:
Vul dus in:
Paspoortgegevens:
- Je paspoortnummer;
- De afgiftedatum van je paspoort;
- De vervaldatum van je paspoort;
- Het land dat je paspoort heeft afgegeven.
Reisgegevens:
- Je type visum. Als toerist kies je voor ‘Visa T‘ (van Tourist). Visa E is voor zakenreizigers bedoeld en ietsje duurder.
- Vervolgens wordt je gevraagd om relevante reisdocumenten te uploaden: je vliegticket, je busticket en/of je hotelreservering. Dit mag in .jp(e)g-, .png- of .pdf-format. Het is goed om hier in ieder geval íets te uploaden, maar de velden zijn niet verplicht en als je niets hebt kun je ervoor kiezen om een random reservering mee te sturen of een screenshot.
- Bij ‘Intended Date of Entry’ vul je de datum in waarop je in Cambodja aan zult komen. Weet je dat nog niet? Schat dan zo accuraat mogelijk.
- Bij ‘Port Of Entry‘ moet je aangeven bij welke grensovergang of vliegveld je Cambodja zal inreizen. Je hebt zeven keuzes. Wil je een andere grens gebruiken? Dan kun je niet met een e-visum Cambodja bezoeken. Je zult een visum on arrival (zie verderop in deze post) moeten aanvragen. Wil je weten waar de grensovergangen precies liggen? Zie ook een stukje terug in deze post.
Als je klaar bent, druk je op ‘Next‘.
3 – Check of je ingevulde gegevens correct zijn
In het volgende scherm krijg je een keurige samenvatting van alle gegevens die je hebt ingevuld. Check of ze kloppen. Als dat zo is, kun je doorgaan naar het volgende scherm door op ‘Submit‘ te klikken. Klopt er iets niet? Druk dan rechtsboven op ‘Edit‘. Zie ook de screenshot hieronder.
Als je klaar bent kun je eventueel voor je medereizigers ook een visumaanvraag doen. Druk dan voordat je op ‘Submit’ klikt op ‘New Applicant‘ en je kunt dezelfde gegevens ook voor je reisgenootjes invullen.
4 – Betaal je e-visum met creditcard of UnionPay
- Voor je betaalt krijg je een overzicht te zien van de kosten. Wil je toch nog iets wijzigen? Klik dan op ‘Back to cart’.
- Vervolgens betaal je met Mastercard, Visa, JCB, AmericanExpress of UnionPay de genoemde kosten (voor één persoon is dat $36,-) via het betaalportal dat door het betaalmiddel van jouw keuze in beeld verschijnt als je op ‘Confirm‘ klikt.
5 – Rond je betaling af
Het scherm met de betaalgegevens ziet er bij een betaling met MasterCard als volgt uit:
6 – Na de betaling zou je binnen drie werkdagen je e-visum per mail moeten ontvangen. Intussen kun je via de homepage van de aanvraagwebsite met je aanvraagnummer en e-mailadres checken wat de status van je aanvraag is. Zie ook de screenshot hieronder.
5 – Download en print je e-visum, neem het mee naar de grenspost die je hebt gekozen en laat het zien als je Cambodja binnenkomt, samen met je paspoort. Het kan zijn dat ze bij de grens ook vragen naar een boekingsbevestiging van je overnachtingsplaats, dus neem ook die voor de zekerheid mee.
Officieel hoef je het geprinte e-visum na binnenkomst niet te bewaren, maar voor de zekerheid raad ik je aan dat wel te doen; als je je onverhoopt je paspoort kwijt raakt in Cambodja kun je in ieder geval aantonen dat je legaal het land bent binnengekomen.
Visum on arrival
Een e-visum is verreweg de makkelijkste manier om een visum voor Cambodja aan te schaffen. Maar je moet je hierboven al kon lezen wél van tevoren weten wanneer je in Cambodja wil aankomen. Ook kun je maar bij een beperkt aantal grensovergangen het land inreizen. Dus als jij spontaan wil reizen of een andere grensovergang wil gebruiken, dan kun je het beste aan de grens een visum te kopen.
Een visum on arrival voor Cambodja kost je officieel $30,- voor een toeristenvisum van 30 dagen. Bij aankomst in Cambodja moet je een formulier invullen (lees dit goed) en twee pasfoto’s afgeven. Je moet er verder op rekenen dat de douanebeamben meer van je proberen af te troggelen dan die $30,-. Bijvoorbeeld doordat ze het uitlenen van hun pen als extra service beschouwen. Ook teveel betaald wisselgeld beschouwt men nog wel eens als ‘fooi’.
Hoewel een visum on arrival dus zelfs goedkoper is dan een e-visum, kan het je wel een paar uur én een aantal verborgen extra euro’s kosten aan de grens. Het gaat nu eenmaal niet zo snel aan de grensovergangen in Azië. Deze ongemakken zoveel mogelijk voorkomen doe je door de volgende dingen alvast bij de hand te hebben op het moment dat je Cambodja binnen wil reizen:
- Paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek uit Cambodja;
- Twee pasfoto’s;
- Een pen, om het formulier mee in te vullen;
- Gepast (!) geld in dollars, euro’s of de valuta van het aangrenzende land (Vietnamese dongs of Thaise bahts). Geen gepast geld? Dan is de kans groot dat ze eventueel wisselgeld inhouden als ‘fooi’.
Meer over Cambodja
Lees ook: Reisroute: twee weken langs de highlights van Cambodja
Je vraagt een visum voor Cambodja uiteraard niet voor niets aan: je wilt Cambodja als reisbestemming gaan ontdekken! Dé trekpleister van het land is de verloren stad Angkor, met z’n vele tempels die soms deels zijn veroverd door de jungle. In deze post lees je alles wat je moet weten voor je afreist naar Angkor. Als je naar Cambodja gaat, moet je echter ook een bezoek aan hoofdstad Phnom Penh met z’n intrigerende en heftige geschiedenis niet overslaan. Relaxen doe je op één van de eilanden aan de zuidkust. Wil je je bezoek aan Cambodja verder gaan vormgeven? Denk dan ook eens aan deze reisroute, waarin je in twee weken kennismaakt met de highlights van dit land.
Zie je iets dat inmiddels is veranderd als het gaat om het aanvragen van een visum voor Cambodja? Of heb je andere op- of aanmerkingen over deze post? Laat het hieronder weten!