India: you love it or you hate it. De één kan er geen genoeg van krijgen, de ander walgt al van het idee om dit land te bezoeken. Tot welk kamp jij ook behoort: er is geen land waar je zintuigen zo hard moeten werken om alle indrukken te verwerken als India. Dit land vol tegenstrijdigheden is één grote explosie van kleuren, geuren, geluiden en smaken. Een reis naar India zal je lang bijblijven, maar vergt wel de nodige voorbereiding en een flexibele instelling. Vaak krijg ik vragen over wat je bij reizen in India moet verwachten. Heb jij net je tickets naar India geboekt? Of twijfel je erover of een reis naar dit kleurrijke land iets voor jou is? Met de tips van mij en andere ervaringsdeskundigen in deze post stap jij goed beslagen ten ijs in het vliegtuig naar India!
Scroll snel naar...
- Waarom op reis naar India?
- Tips voor je naar India vertrekt
- Tips voor tijdens je reis naar India
- 7: Voorkom de Delhi Belly: let goed op wat je eet (maar overdrijf ook niet)!
- 8: Overnachtingen boeken? Vraag andere reizigers en lees reviews (en zorg dat je oordopjes bij de hand hebt)
- 9: Regel het vervoer naar je volgende bestemming zo ver mogelijk van tevoren
- 10: Wees oplichters te slim af: weet waar je heen gaat – of doe alsof
- 11: Weet waar je geld kan opnemen
- 12: Vergeet je glimlach niet!
- Bonustip voor de vrouwen onder ons: wees heel duidelijk naar mannen en draag een ring
Waarom op reis naar India?
Voor mij is India misschien wel mijn favoriete reisbestemming. De enorme diversiteit in landschappen, fantastische bezienswaardigheden, heerlijk eten en – zeker niet in de laatste plaats – de lieve mensen hebben ervoor gezorgd dat India een speciaal plekje in mijn hart heeft veroverd. Ja, de vele kleuren, geuren, geluiden en smaken zijn intens en vaak overweldigend. Soms wil je daarom wanneer je in India bent het liefste zo snel mogelijk weg. Maar eenmaal terug in Nederland verlang ik terug naar India. Ik weet niet zo goed wat het is. Maar misschien heeft het ermee te maken dat er in India altijd iets is om je over te verwonderen, te verbazen, over na te denken of te bekijken. Het is er nóóit saai. India heeft iets magisch en is misschien wel een beetje verslavend: als je er eenmaal bent geweest, dan wil je meer.

Tips voor je naar India vertrekt
Voor sommige dingen geldt dat je die het beste kunt weten voor je vertrek naar India.
1: Denk op tijd na over je visum voor India
Lees ook: Handleiding bij het aanvragen van een visum voor India
First things first: je hebt een visum nodig als je naar India wilt reizen. In de meeste gevallen kun je dit eenvoudig online, als e-visum, aanvragen. In de basis is een visum voor India 30 dagen geldig en kun je er één keer India mee inreizen, maar ook visa met een langere geldigheidsduur en/of multiple entry visa zijn online aan te vragen.
Je moet dan alleen wel per vliegtuig India binnen reizen. Wil je over land naar India reizen, bijvoorbeeld vanuit Nepal of Pakistan? Dan is het wat complexer en zul je langs een ambassade moeten (of een visumdienst moeten inschakelen). Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem: in deze post leg ik je alles uit!

2: Plan je reis, maar blijf flexibel en wees niet te ambitieus
India is een enorm land waar bovendien ontzettend veel te zien en te beleven is. Al heb je maanden de tijd, dan nog is het onbegonnen werk om alle interessante plekken in India tijdens één reis te bezoeken. Het is dus verstandig om je reis door India van tevoren enigszins te plannen. Zelfs als je normaal gesproken het liefst zonder plan reist, raad ik je in ieder geval aan om een aantal bestemmingen uit te zoeken die je wilt zien, uit te zoeken hoe je je tussen deze bestemmingen verplaatst en een globale dag-tot-dagplanning te maken.
Behalve dat India simpelweg te groot is om in één reis te kunnen zien, moet je je er ook op voorbereiden dat reizen in India best wel vermoeiend kan zijn. India staat altijd ‘aan’ : het is op veel plekken druk, vies en chaotisch, auto’s, scooters en autorickshaws toeteren 24/7 en gedurende een groot deel van het jaar is het er bloedheet. Dus wees niet té ambitieus en neem de tijd voor India. Zo haal je het meeste uit je reis en voorkom je jezelf mogelijk een hoop frustraties als gevolg van bijvoorbeeld overboekte treinen of een constant gevoel van overprikkeling.
Maar wees hierin ook niet al te fanatiek, want het is ook belangrijk om speling en flexibiliteit in te bouwen tijdens een reis door India. Zo heb je ruimte om tegenvallers op te vangen: treinen die urenlang vertraagd zijn, een autorickshaw die je – per ongeluk of expres – bij de verkeerde plek heeft afgezet of een vervelende Delhi Belly die je een paar dagen in de buurt van de wc houdt. Maar ook wanneer je geen tegenvallers hebt is wat speling in je reisschema prettig. Reizen in India is nu eenmaal vaak overweldigend. Na een intensieve dag is het soms gewoon heel erg fijn om je even in je eigen westerse bubbeltje terug te trekken met een goed boek of lekker drankje in je comfortabele hotelkamer.

3: Boek van tevoren een fijne accommodatie voor je eerste nacht(en)
Meestal begint je reis door India in één van de grote steden. Hier liggen immers de luchthavens waar je vanuit andere landen naartoe kunt vliegen. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar drie Indiase steden: Delhi, Mumbai en Bangalore. Deze steden zijn stuk voor stuk interessante bestemmingen en daarom zeker een bezoek waard, maar ze hebben alle drie ook 10 miljoen of meer inwoners. Dat maakt ze niet bepaald de meest relaxte plekken voor de start van je rondreis.
Zeker na een lange vlucht is het daarom erg fijn om een comfortabele accommodatie te hebben om je even terug te trekken uit de hectiek. Doe jezelf dus een lol en investeer net even wat meer roepies dan je wellicht normaal zou doen in de accommodatie voor je eerste nacht(en) in India. Zo heb je iets meer regie over de mate van chaos en drukte waar je jezelf aan overgeeft.

4: Pak de juiste kleding in
India is een zeer multicultureel land. Zo’n 80% van de Indiërs is hindoe, maar je hebt ook een grote islamitische minderheid (circa 12%) en verder zijn er ook boeddhisten, sikhs en christenen (allemaal zo rond de 3%). Grote verschillen dus qua religie, maar wat alle groepen gemeen hebben is dat India over het algemeen behoorlijk conservatief is. Ondanks het warme klimaat is het tonen van al teveel blote huid daarom een no-go. Om je respect naar de Indiase cultuur te tonen, is het daarom belangrijk je gepast te kleden. Voor zowel vrouwen als mannen geldt dat blote schouders of knieën ongepast zijn. Loszittende, bedekkende kleding is waarschijnlijk het meest comfortabel. In toeristische plaatsen en dan met name langs de kust kun je hier iets soepeler mee omgaan, bijvoorbeeld in Goa.
Op religieuze plaatsen als tempels en moskeeën moet je bovendien altijd je schoenen uitdoen en gelden soms nog strengere kledingvoorschriften: in moskeeën moet je als vrouw een hoofddoek dragen en in sommige hindoeïstische tempels moeten zowel mannen als vrouwen traditionele Indiase kleding dragen.


5: Neem een goedgevulde reisapotheek mee
De meest gehoorde angst voor reizen naar India is de angst om ziek te worden. Er wordt wel eens gezegd dat iedereen die naar India gaat minstens een keer ziek wordt. Gelukkig is dat niet het geval, maar het is geen overbodige luxe om goed voorbereid te zijn op het geval dat je wél ziek wordt. Neem daarom een ruim assortiment aan betrouwbare medicatie tegen de meest voorkomende kwaaltjes mee. In je reisapotheek hoort in ieder geval thuis:
- ORS (uiteraard alleen op te lossen in zuiver flessenwater!)
- Diarreeremmers (loperamide)
- Paracetamol
- Ontsmettingsmiddel voor wondjes (bijv. betadine)
- Handreinigingsgel
Uiteraard kun je deze dingen ook in India zelf kopen, maar wanneer je hieraan denkt is het vaak al te laat. Stop ze dus gewoon vast van tevoren in je tas. Mocht je ziek worden, dan zul je jezelf eeuwig dankbaar zijn!
Eventueel kun je in overleg met je huisarts of apotheek ook een nood-antibioticakuur aanvragen om mee te nemen. Vaak zijn artsen en apothekers hier niet zo happig op, dus leg duidelijk uit dat je dit wil omdat je naar India gaat.

6: Verdiep je in de cultuur en de gebruiken van India
India is een land waarvoor het begrip ‘cultuurshock‘ lijkt te zijn uitgevonden. Veel religieuze en culturele gewoonten zijn voor ons lichtelijk bizar te noemen. Dit maakt het land zo fascinerend, maar ook zo intens. Als je je hier van tevoren wat in verdiept, dan kun je dit wanneer je eenmaal in India bent wat beter in perspectief plaatsen. Dat betekent niet dat je geen cultuurshock meer zult krijgen, maar het kan er wel voor zorgen dat je iets minder overweldigd wordt en er ook het mooie of grappige van gaat inzien.
Om te beginnen: de – kleurrijke – Indiase bevolking is al net zo tegenstrijdig als het land zelf. Want hoewel Indiërs meestal ontzettend gastvrij, behulpzaam en vrolijk zijn, halen ze tegelijkertijd soms het bloed onder je nagels vandaan. Het begrip ‘personal space’ betekent voor Indiërs iets totaal anders dan voor ons. In fysieke zin, maar ook in de omgang. Want het zal je onvermijdelijk opvallen dat Indiërs enorm van het staren zijn, tot op het ongemakkelijke aan toe. Dit is niet kwaad bedoeld; zet een glimlach op en ze zullen je vaak verlegen of juist enthousiast toelachen!
Wees ook niet verrast wanneer je schaamteloos op de foto gezet wordt (vaak gevraagd, maar ook regelmatig ongevraagd!) of wanneer je door volslagen vreemden bevraagd wordt op onderwerpen die wij nogal privé vinden (‘why don’t you have childeren?’, ‘how much money you earn?’). Het gevoel voor schaamte is in de Indiase cultuur totaal anders dan bij ons in het Westen.
De dood is ook iets waar men in India anders mee omgaat dan bij ons. Zo gebeuren crematies in India vaak in alle openheid. Voor ons vreemd, maar in India de normaalste zaak van de wereld.
Kijk ook niet raar op van verminkte, gehandicapte of zieke mensen die geld van je komen vragen. Er is in India nauwelijks een sociaal vangnet vanuit de overheid. De Indiase cultuur heeft de mooie eigenschap dat men respect heeft voor alle levende wezens, en dat merk je ook aan de omgang met dieren: iedereen kent de status van de heilige koe, maar je ziet ook talloze geiten, varkens, kippen en honden maar ook apen en soms zelfs olifanten op straat.


Tips voor tijdens je reis naar India
Al onderweg? De volgende tips zullen goed van pas komen!
7: Voorkom de Delhi Belly: let goed op wat je eet (maar overdrijf ook niet)!
Zoals gezegd laten veel mensen zich afschrikken om naar India te gaan door de angst om ziek te worden. De Delhi Belly is berucht onder India-gangers: elke meer of minder vervelende vorm van maag- of darmklachten. Helaas krijgen veel mensen hier in min of meerdere mate mee te maken, maar het is niet zo dat iedereen doodziek wordt tijdens een reis naar India. Zelf heb ik tijdens mijn twee reizen naar India geen noemenswaardige klachten gehad.
Wel is het zo dat het risico op een nare buikgriep hier in een héél klein hoekje zit. De hygiënestandaarden in India laten nogal te wensen over. Het risico verkleinen kan gelukkig met een aantal relatief simpele maatregelen:
- Zorg ervoor dat kraanwater niet in contact komt met je mond. Ook niet onder de douche of tijdens het tandenpoetsen.
- Eet daar waar het druk is.
- Eet zoveel mogelijk vegetarisch. Dat is absoluut geen straf, want India is de hemel op aarde voor vegetariërs. Zeker een derde van de Indiërs is zelf ook vegetariër! Wil je toch vlees? Ga dan voor kip en doe dat echt alleen op plaatsen waar het druk is.
- Mijd rauwe, geschilde of gesneden groente en fruit tegen elke prijs.
- Ga voor gefrituurd, gebakken of gekookt.
- Weet je het toch niet helemaal zeker? Drink een cola na het eten!
- Was ALTIJD je handen voor én na het eten met zeep en/of desinfectiegel.
Deze angst zit bij sommigen zo diep dat ze tijdens een reis naar India niets anders eten dan droge rijst en voorverpakte koekjes. Dat is zonde! Sterker nog: de Indiase keuken alleen al zou een reden moeten zijn om op reis naar India te gaan. Vrijwel alle Indiase gerechten hebben een uitgesproken smaak, maar er zijn grote regionale verschillen.
In tegenstelling tot wat velen denken is het eten van street food zeker geen gegarandeerd gevalletje Delhi Belly. Sterker nog: drukbezochte street food-kraampjes zijn misschien wel de veiligste keuze qua eten in India. Je ziet hier hoe het eten gemaakt wordt en hoe lang het er al ligt.

8: Overnachtingen boeken? Vraag andere reizigers en lees reviews (en zorg dat je oordopjes bij de hand hebt)
Aan overnachtingsopties is in India geen gebrek. Comfortabele en leuke adresjes om te overnachten zijn in India wel een stuk schaarser. Verdiep je dus goed in welke ho(s)tels of homestays leuk zijn op de bestemmingen die je wilt bezoeken. Reviews op Google Maps, Hostelworld of Booking.com kunnen je daarbij helpen, maar wees je ervan bewust dat Indiase toeristen vaak wat andere wensen en eisen stellen aan accommodaties dan westerse toeristen. Het beste is dus om andere backpackers te vragen naar goede accommodaties in de bestemmingen die je wilt bezoeken.
Neem in ieder geval ook oordopjes mee. Ongeacht de accommodatie waar je slaapt, want de Indiase steden staan nooit uit. Getoeter en gebedsoproepen zijn een 24/7-zaak in India. Ben je je oordopjes vergeten? Daar krijg je gegarandeerd spijt van als de kamer waar je slaapt aan een drukke straat of bij een tempel waar toevallig die dag een religieuze feestdag wordt gevierd blijkt te liggen.
9: Regel het vervoer naar je volgende bestemming zo ver mogelijk van tevoren
Het regelen van vervoer in India is nogal een pain in the ass. Vooral treinen in de wat comfortabelere reisklassen zijn vaak lang van tevoren volgeboekt en het boekingssysteem is op z’n zachtst gezegd complex. Gelukkig kunnen ho(s)tels je hier vaak bij helpen. Maar dan nog is het verstandig om op z’n minst een paar dagen van tevoren je stoel of bed te hebben gereserveerd. Weet je al dat je op een bepaalde dag op een bestemming wilt zijn? Boek dan zover mogelijk van tevoren je vlieg-, trein- of busticket. Wacht in ieder geval niet tot de dag voor vertrek, maar regel je vervoer naar de volgende bestemming direct bij aankomst. Gelukkig zijn trein- en bustickets goedkoop en dus kun je beter een ticket kopen dat je achteraf niet gebruikt dan zonder ticket staan wanneer je door wilt reizen.


10: Wees oplichters te slim af: weet waar je heen gaat – of doe alsof
De Indiërs zijn over het algemeen ontzettend lieve mensen: nieuwsgierig, vrolijk en met een vaak aanstekelijk gebrek aan schaamte. Je zult – zeker op plekken waar veel andere buitenlandse reizigers komen – echter ook meer dan eens te maken krijgen met oplichters. Soms hebben ze hele geraffineerde of originele trucs om je geld af te troggelen en helemaal voorkomen dat ze je te grazen nemen is moeilijk, maar er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om die kans zo klein mogelijk te maken:
- Zeg tegen willekeurige mensen op straat nooit dat je voor de eerste keer in India bent. Ook al ben je net een halfuur geleden geland.
- Weet altijd waar je naartoe op weg bent (zeker bij riksja- en taxichauffeurs). Bijna iedere Indiër heeft een winkeltje of kent wel een vriend, oom of buurman met een winkeltje en ze zullen niet schromen om je daarheen te lokken voor wat extra inkomsten. Laat dus duidelijk blijken wat je plan is! Heb je geen plan? Doe dan alsof.
- Ga niet in op Indiërs die een vlek van je kleding willen wegwrijven, je schoenen willen poetsen of iets dergelijks. Laat staan op Indiërs die aanbieden je oren schoon te maken van oorsmeer (nee, dit verzin ik niet!).

11: Weet waar je geld kan opnemen
Hoewel een groot deel van de Indiase bevolking in bittere armoede leeft, zal het je verbazen op hoeveel plekken je cashless kan betalen. Vaak heb je voor cashless betalen echter een Indiase bankrekening of betaalapp nodig. Bovendien zijn er ook heel veel Indiërs die gewoon in cash betalen, en dat is als toerist ook vaak het makkelijkst.
Geld opnemen is gelukkig in principe overal mogelijk in India, ook met westerse bankpassen en creditcards. Het wil echter wel eens voorkomen dat een pinautomaat je pas niet accepteert of dat de automaat ‘temporarily out of service’ is. Dit overkwam mij helaas regelmatig in India. Neem daarom voor de zekerheid een reservebedrag aan dollars of euro’s mee die je bij wisselkantoortjes kunt omwisselen.
Hierbij geef ik graag een extra waarschuwing aan de klanten van de Rabobank onder ons: de Rabo-betaalpas werkt bij heel veel geldautomaten in India niet! Dit heeft bij mij tot de nodige frustraties geleid, tot ik erachter kwam dat er twee banken zijn waar je Rabo-betaalpas het wel doet. Bij de ICICI-bank en de SBI (State Bank of India) kun je zonder problemen geld opnemen. Deze banken hebben in alle grotere steden in India meerdere geldautomaten.

12: Vergeet je glimlach niet!
Af en toe zul je behoorlijk op de proef gesteld worden tijdens een reis naar India. Of het nu ranzige toiletten zijn, urenlang vertraagde treinen, ondraaglijke hitte, schuldgevoel nadat je een bedelend kindje op blote voeten niets gegeven hebt, een scammer die je toch om de tuin weet te leiden of al te indringend starende Indiërs: reizen in India is af en toe hard werken. Het is goed je op zulke momenten te realiseren dat India je teruggeeft wat je erin stopt. Geef je over aan deze andere wereld en zet een glimlach op! Alles werkt hier nu eenmaal totaal anders dan thuis.


Bonustip voor de vrouwen onder ons: wees heel duidelijk naar mannen en draag een ring
India staat helaas bepaald niet bekend als vrouwvriendelijke reisbestemming. Veel vrouwelijke reizigers (zeker alleenreizende vrouwen) mijden India daarom helemaal. Dat is nergens voor nodig, maar bereid je wel voor op veel aandacht van mannelijke Indiërs. Het schijnt dat vooral lange vrouwen met blond haar en blauwe ogen als een magneet op Indiase mannen werken. In 9 van de 10 gevallen gaat het om niets meer dan een praatje, maar voor het geval dat een Indiër andere intenties heeft, is het verstandig om heel duidelijk te zijn over wat jóuw intenties zijn. Laat daar geen enkele twijfel over ontstaan, want dat kan in de Indiase cultuur als een avance worden opgevat. Je kunt dit kracht bijzetten door een ring te dragen en daarbij te zeggen dat je getrouwd bent.
Als alleenreizende vrouw in India moet je stevig in je schoenen staan, maar met de juiste instelling is India ook als alleenreizende vrouw een droombestemming.

Hopelijk helpen deze tips jou om het meeste uit jouw reis naar India te halen. Heb ik iets gemist? Of wil je meer weten over iets anders dat te maken heeft met reizen naar India? Laat een reactie achter onder deze post!