Tijdens een trip door Zuid-India is de stad Mysore een leuke stop voor een dag of twee. Deze charmante stad staat bekend om haar rijke geschiedenis, als regeringscentrum van de maharadja’s van Mysore. Bovendien vind je er prachtige koloniale gebouwen uit de Britse tijd en enkele van de meest sfeervolle markten van India. In deze post lees je al mijn tips voor Mysore!
Scroll snel naar...
- Mysore, de Stad der Paleizen
- Zien en doen in Mysore
- Bewonder het schitterende Mysore Palace
- Beklim Chamundi Hill
- Ga op zoek naar de schitterende statige koloniale gebouwen
- Verken de sfeervolle (en fotogenieke!) Devaraja-bazaar
- Zie hoe wierook wordt gemaakt en neem het mee als souvenir bij de Chikka-markt
- Ontsnap even aan India en ga eten bij The Old House
- Praktische tips voor je bezoek aan Mysore
Mysore, de Stad der Paleizen
Mysore (officieel Mysuru) is een cultureel belangrijke stad in het zuiden van de deelstaat Karnataka. Ondanks dat er ruim een miljoen mensen wonen in de stad, voelt Mysore eigenlijk nergens echt heel druk aan en Mysore heeft door de wat hogere ligging (circa 750 meter boven zeeniveau) ook een heel fijn, niet al te warm klimaat. Dat maakt Mysore één van de populairste steden onder toeristen. Al zou je dat niet zeggen, als je door Mysore rondloopt. Want het zijn vooral Indiase toeristen die Mysore bezoeken. Westerse toeristen weten dit deel van India nog niet zo goed te vinden, omdat het wat verder weg ligt van meer populaire bestemmingen in India als Kerala, Goa en Rajasthan.
Mysore is in de vijftiende eeuw gesticht door Chamaraja Wodeyar III, afstammeling van een adellijk geslacht dat eerder onderdanig was aan de koningen van Vijaynegar (het huidige Hampi). Maar nadat het Vijayanegar-rijk in 1565 werd verslagen kon Mysore uitgroeien tot de belangrijkste stad in dit deel van India. De Wodeyars bleven als de maharaja’s van Mysore tot de stichting van de Republiek India in 1947 aan de macht, al waren ze sinds 1831 eigenlijk niet veel meer dan marionetten van de Britten. Hét symbool van de macht van de Wodeyars is het Ambavilas-paleis, maar naast dit paleis staan er nog eens zes paleizen in de stad. Dat heeft Mysore de bijnaam Stad der Paleizen bezorgd.
Zien en doen in Mysore
De paleizen, mooie koloniale gebouwen en de markten waar je terecht kunt voor ambachtelijke, typisch Indiase producten maken Mysore de moeite waard voor een stop op je trip door het zuiden van India. Zeker ook voor fotografieliefhebbers zijn het straatleven en de markten geweldige plekken. Reken op ongeveer één à twee volle dagen. In dat tijdsbestek kun je onderstaande hoogtepunten allemaal in een rustig tempo ervaren.
Bewonder het schitterende Mysore Palace
Het Ambavilas-paleis staat beter bekend onder de naam Mysore Palace en vormt het hart van de stad. Dit paleis is dé trekpleister van de stad en staat daarom op het programma van vrijwel iedereen die Mysore bezoekt. Bereid je dan ook voor op drukte: na de Taj Mahal is het Mysore Palace de meestbezochte bezienswaardigheid van heel India!
Het huidige paleis is tussen 1897 en 1912 gebouwd naar een ontwerp van de Britse architect Henry Irwin, nadat een vorig paleis tijdens de bruiloft van de dochter van de maharadja tot de grond toe afbrandde. Het paleis is een prachtige combinatie van Indiase, islamitische en Europese stijlen dat wel 75 bij 50 meter groot is.
Ondanks dat het paleis nog steeds in eigendom is van de nazaten van de Wodeyars kun je het paleis voor een heel groot deel bezoeken en dat is zeker de moeite. Van binnen kun je je verwonderen over de prachtige kunstwerken, bogen en exotische voorwerpen. Dat moet je wel zonder schoenen doen, maar die kun je bij de ingang in bewaring geven. Ook de uitgestrekte tuinen en de tempels daarin nodigen uit tot een wandelingetje.
Wat kost het? Een bezoek aan het paleis kost je ₹ 100 (circa €1,10). Het paleis is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:30. De uitgestrekte tuinen en omliggende tempels zijn gratis te bezoeken.
Beklim Chamundi Hill
Een letterlijk hoogtepunt van Mysore is het tempelcomplex op Chamundi Hill. Deze heuvel die zich ongeveer 300 meter boven de rest van de stad verheft ligt op ongeveer drie kilometer ten zuidoosten van het paleis. Het is een pittig klimmetje over de duizend treden tellende trap, maar onderweg kom je langs een aantal kleinere tempels waar je even kunt uitrusten. De meest opvallende daarvan is een kolossaal beeld van de stier Nandi uit de tweede eeuw.
Op de top vind je de Chamundeshwari-tempel uit de zeventiende eeuw. Hier is het vaak een drukte van belang, omdat hindoes geloven dat hier een duivelse koning werd verslagen door de godin Durga. Overal vind je kraampjes waar je met bloemen gevulde kokosnoten kunt kopen. De bloemen worden geofferd en vervolgens worden de kokosnoten door de pelgrims kapotgeslagen in de tempel. Dat staat symbool voor het breken van je ego, zo heb ik me laten vertellen. Interessant!
Pas op de top van Chamundi Hill wel op voor de vele brutale apen. Ze weten goed hoe ze jou van je vers gekochte fruit of drinken kunnen beroven!
Geen zin om twee keer duizend treden te belopen? Kies dan voor een tuktuk of taxi (te boeken met Uber) naar de top. Dat is met twaalf kilometer een veel langere rit, maar het bespaart je wel een hoop zweet. Sowieso pak je waarschijnlijk een Uber om naar Chamundi Hill te komen, aangezien het startpunt van de trap ongeveer 2,5 kilometer buiten het centrum ligt en de looproute langs grote wegen niet heel erg plezierig is.
Wat kost het? Een bezoek aan Chamundi Hill is helemaal gratis.
Ga op zoek naar de schitterende statige koloniale gebouwen
Rondom het paleis vind je meerdere indrukwekkende koloniale gebouwen en standbeelden. Om de bijzondere, koninklijke sfeer van Mysore goed te proeven raad ik je aan een wandeling te maken in de omgeving van het paleis. Ga dan op zoek naar de volgende fotogenieke gebouwen:
- Standbeeld en prieel van Chamarajendra Wodeyar (de stichter van de stad), op Chamaraja Road;
- Standbeeld van maharadja Nalwadi Krishna Raja Wodeyar, op KR Circle;
- De Britse Clock Tower, aan Ashoka Road;
- Het gebouw van de Mysore City Cooperation, aan Sayyaji Rao Road;
- Palace Post Office Building, aan Bangalore Nilagiri Road;
- Sri Lakshmi Hayagreeva-tempel, aan Deshika Road;
- Jaganmohan Palace, een paleis uit 1851 aan Deshika Road.
Verken de sfeervolle (en fotogenieke!) Devaraja-bazaar
Een van de absolute hoogtepunten van Mysore is wat mij betreft de Devaraja-bazaar. Deze oude overdekte markt uit 1886 biedt een thuis aan meer dan 1000 winkeltjes waarop dagelijks zo’n 10.000 bezoekers afkomen. Op de markt kun je uiteraard groenten, fruit en andere boodschappen kopen, maar ook meer exotische voorwerpen.
Mysore staat namelijk bekend als een centrum van ambacht en handel in dit deel van India. Al generaties lang worden hier etherische oliën van bijvoorbeeld lotus, sandelhout en jasmijn geproduceerd. En ook voor wierook ben je hier op het juiste adres. Verder vind je op de bazaar een heel segment waar alleen maar bloemen en bloemenkransen worden verkocht. Deze zijn niet bedoeld om thuis op een vaas te zetten, maar om te offeren in één van de vele tempels. Wie weet wordt jij door een van de verkopers voorzien van een bloemenoffer om je een voorspoedige trip te wensen!
De meest fotogenieke koopwaar is echter de kumkum: felgekleurde poeders die op religieuze festivals als Holi worden gebruikt om in de lucht en op je medemens te gooien. Over fotogeniek gesproken: deze markt was voor mij als amateur-reisfotograaf een waar paradijs. Vrijwel iedereen poseert gewillig als je met je camera zwaait en de sfeer is er heel exotisch. Dat geldt ook voor het plein voor de markt, waarvan elke vierkante centimeter als marktplaats wordt gebruikt.
De markt is elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend.
Zie hoe wierook wordt gemaakt en neem het mee als souvenir bij de Chikka-markt
Iets verder van het centrum ligt de Chikka-markt, een andere sfeervolle markt. Qua sfeer haalt ‘ie het niet bij de Devaraja-bazaar. Onthoud dat, want de vriendelijke ‘voorbijgangers’ die je de ‘niet-toeristische’ markt willen laten zien, zullen je anders vertellen. Toch kan het geen kwaad om op het aanbod van deze (meestal) mannen in te gaan, want ze brengen je behalve naar de markt ook naar een klein fabriekje waar etherische oliën en wierook gemaakt worden.
In ruil voor een aankoop in het bijbehorende winkeltje laten ze je graag zien hoe dat gaat. Ding overigens wel goed af en wees volhardend in ‘nee’ zeggen, want het fabriekje laat je het liefst met zoveel mogelijk souvenirs weggaan. Maar dan heb je wel een echt souvenir met een leuk verhaal erachter. Leuk om weg te geven én om zelf te houden!
Word je niet benaderd door mannen rondom KR Circle of het paleis? Voer dan Chikka Market in op Google Maps en je zult dit plekje vinden.
Ontsnap even aan India en ga eten bij The Old House
India is fascinerend en indrukwekkend, maar soms wil je er ook even aan ontsnappen. Dan moet je zeker gaan eten bij het leuke restaurantje The Old House. Het bevindt zich een behoorlijk stuk buiten het centrum, maar via Uber of Google Maps laat je je in een minuut of 10 naar dit fijne plekje brengen. Ze serveren er prima pasta’s en pizza’s en bovendien ook goede koffie. Al deze dingen zijn een zeldzaamheid tijdens het reizen door India, dus neem het er even van! The Old House is ook een prima plek om een middagje met een boek te relaxen zonder de hele tijd te worden aangesproken door de vriendelijke maar soms ook vermoeiende Indiërs.
Hoe kom je er? The Old House bevindt zich aan de rotonde RTO Circle. Dit weten alle Uber- en taxichauffeurs moeiteloos te vinden. Slaap je toevallig in het Roambay Hostel? Dan is het een kleine vijf minuten lopen naar The Old House.
Praktische tips voor je bezoek aan Mysore
Hieronder lees je een aantal algemene praktische tips voor je bezoek aan Mysore.
Hoe kom je in Mysore?
Mysore ligt redelijk centraal in Zuid-India. Als tweede stad van Karnataka is Mysore goed verbonden met andere steden in Zuid-India. Hieronder lees je meer over de verschillende vervoersmiddelen:
Met de trein kun je station Mysore Junction rechtstreeks vanuit onder andere Bangalore (2-3 uur), Hospet (bij Hampi, 12,5 uur), Ernakulam/Kochi (circa 15 uur), Madurai (13-15 uur) en Mumbai (25 uur). Vanuit Kochi is de bus echter sneller.
Met de bus is de beste manier om tussen Kochi (of elders in Kerala) en Mysore te reizen. De trein rijdt namelijk via een onlogische omweg door Tamil Nadu en via Bangalore. Deze busrit duurt circa 9-11 uur. Bestemmingen als Ooty en de nationale parken Bandipur en Nagarhole kun je alleen per bus bereiken. Houd er rekening mee dat het busstation een behoorlijk eind van het treinstation en het centrum af ligt.
Met het vliegtuig kun je alleen vanuit Hyderabad en Chennai rechtstreeks naar Mysore vliegen. De luchthaven van Bangalore ligt echter op slechts 2-3 uur reizen van Mysore en dit is de derde luchthaven van India. Hier kun je vanaf vrijwel alle andere luchthavens in India en bovendien vanuit het Midden-Oosten en Europa naartoe vliegen.
Hoe verplaats je je in Mysore?
Binnen Mysore heb je eigenlijk maar twee mogelijkheden:
Te voet is in de omgeving van het paleis en de Devaraja Bazaar de beste manier van vervoer.
Met de taxi. Geen zin in een wandeling (begrijpelijk in de hitte)? Of wil je Chamundi Hill beklimmen? Neem dan een autorickshaw die je via Uber bestelt.
Overnachten in Mysore
Er is een vrij uitgebreide keuze aan overnachtingsopties in Mysore in alle prijsklassen, omdat de stad een populaire bestemming voor Indiase toeristen is. Lang niet alle hotels voldoen aan de westerse standaarden, dus let daar goed op bij het selecteren van een overnachtingsadres. Kijk vooral naar de goed beoordeelde opties op booking.com.
Ben je (solo of met vrienden) aan het backpacken? Overweeg dan zeker het Roambay Hostel, een ruim en goed ingericht hostel met fijne bedden in een prachtig oud koloniaal huis.
Ben jij in Mysore geweest en heb je extra tips? Of klopt er iets niet meer helemaal? Laat het weten in een reactie!