De stad Kochi in Kerala is het perfecte begin- of eindpunt van een reis door het zuiden van India. Deze relaxte stad heeft door de bijzondere mix van historische invloeden in zowel het stadsbeeld als de keuken een hele fijne sfeer en weet daarmee de harten van veel reizigers te veroveren. Extra leuk is dat je Kochi perfect op de fiets kan verkennen. Ik neem je graag mee op een dagje fietsen door deze fijne stad!
Scroll snel naar...
Kochi, de Parel van de Arabische Zee
Kochi ligt ongeveer halverwege de Malabarkust in Kerala en staat ook wel bekend als Cochin. Hoewel Kochi de grootste stad van de deelstaat is, voelt dat totaal niet zo. Kochi is namelijk ontzettend uitgestrekt en dat komt door het vele water waardoor de verschillende stadsdelen van elkaar worden gescheiden. Al die zeearmen en riviermondingen vormen in feite een onderdeel van de beroemde Kerala Backwaters, waarover je in deze post meer kan lezen.
De belangrijkste stadsdelen waar je als reiziger zult komen zijn Ernakulam en Fort Kochi. Fort Kochi is waarvoor de meeste mensen als reiziger naar Kochi komen en is weer onderverdeeld in een aantal kleinere delen (maar daarover zo meer). Ernakulam heeft niet zoveel te bieden qua bezienswaardigheden of andere leuke dingen, maar is wel de plek waar al het langeafstandsvervoer je naartoe brengt. Als een trein of bus ‘Kochi’ als bestemming heeft, dan gaat deze dus in 99% van de gevallen naar Ernakulam.
Kochi is een stad met een hele bijzondere geschiedenis en wordt al vele eeuwen bewoond. Zo dreven de Arabieren en de Chinezen in de middeleeuwen al handel met Kochi omdat hier veel specerijen zoals peper, kardemom en kaneel groeien. Ook Venetiaanse handelaren zijn in Kochi geweest. Toen in de zestiende eeuw de tijd van de Europese ontdekkingsreizen begon, zochten de Portugezen een route om de lucratieve specerijenhandel over te nemen. En zo stichtten zij in het jaar 1500 het Fort Immanuel Cochin. Oftewel: Fort Kochi.
Tot het jaar 1663 bleven zij de baas, toen de Nederlandse VOC de stad na een lang beleg veroverde. De Nederlanders bouwden veel van de nog bestaande koloniale huizen in Kochi en bleven aan de macht tot het jaar 1814. Toen werd de stad deel van Brits-Indië en dat bleef zo tot India in 1947 onafhankelijk werd. Zo ontstond de unieke combinatie aan invloeden van over de hele wereld die Kochi gemaakt heeft. Dat zie je terug in de gebouwen, maar bijvoorbeeld ook in de keuken. Niet voor niets wordt Kochi ook wel de Parel van de Arabische Zee genoemd.
Toffe plekken om te bezoeken tijdens je fietstocht door Kochi
Zoals gezegd zul je je als toerist waarschijnlijk beperken tot Fort Kochi: de oude koloniale stad. Wie ooit in Sri Lanka is geweest zal ongetwijfeld de parallel met Galle trekken. Ernakulam en de andere stadsdelen hebben je op wat winkelcentra en een hoop lawaai na niet zoveel te bieden. Fort Kochi is daarentegen een hele prettige stad. In tegenstelling tot eigenlijk alle andere steden in India hangt hier een relaxte, zelfs bijna lome sfeer. Het is heerlijk slenteren door de pittoreske straatjes en langs de kustlijn. Maar als je de bezienswaardigheden in de stad wil zien kun je ook gaan fietsen. Het rustige verkeer en het feit dat de stad heel erg vlak is maakt dat een hele fijne optie. En als Nederlanders worden wij nu eenmaal blij van fietsen, niet?
Duik in de koloniale geschiedenis van Fort Kochi
De meeste accommodaties in Kochi bevinden zich in de wijk Fort Kochi en daarom ga ik er gemakshalve vanuit dat jij hier je fietstocht start. De meeste hotels in Kochi verhuren fietsen, maar mocht de jouwe dat niet doen dan kun je voor een paar euro per dag een fiets huren bij Arafath Rent a Bike aan Princess Street. Fort Kochi is in feite de noordelijke punt van het schiereiland en dit was lange tijd een gefortificeerd deel van de stad. Er zijn nog resten van een bastion van dit Fort Immanuel zichtbaar bij het (nogal viezige) Mahatma Gandhi Beach.
Een andere plek waar je even een kijkje kunt nemen is de St. Francis Church uit 1503, die is gebouwd door de Portugezen. Even verderop ligt de (meestal) afgesloten Dutch Cemetery waar vele Nederlandse VOC-handelaren begraven liggen die geveld werden door de tropische ziekten van de Malabarkust. Stop voor een heerlijke kop koffie en een fantastisch taartje bij Pandhal Cafe & Deli dat is gevestigd in een schitterend Nederlands koloniaal huis.
Verder zijn er weinig specifieke bezienswaardigheden in Fort Kochi, maar het is heerlijk om simpelweg door de koloniale straatjes met karakteristieke witgekalkte huizen voorzien van pilaren te slenteren. Aan het grasveld bij Ridsdale Road vind je een authentiek portaal waar het VOC-logo nog boven prijkt.
Neem een kijkje bij de Chinese Fishing Nets
Vlakbij Mahatma Gandhi Beach en Vasco da Gama Square vind je de iconen van Kochi: de Chinese Fishing Nets. Deze houten constructies met netten werden (en worden voor de toeristen nog steeds) gebruikt om mee te vissen. Vooral aan het einde van de middag zijn er altijd wel wat vissers te vinden die de netten willen demonstreren voor een paar roepie. Deze vistechniek is door de Chinezen naar Kochi gebracht (vandaar de naam), en het verhaal gaat dat hierdoor de stad zelfs aan haar naam is gekomen: ‘Co-chin’ betekent in het Malayalam (de lokale taal van Kerala) ”zoals de Chinezen”.
Ontdek Mattancherry en Jew Town
Op ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van Fort Kochi ligt aan de oostelijke kant van het schiereiland het wijkje Mattancherry. Dit historische wijkje is van oudsher sterk multicultureel en er zijn dan ook weer veel invloeden vanuit het buitenland te vinden. Deze hebben allemaal eigen bijzondere gebouwen achtergelaten.
Zo hebben – verwarrend genoeg – de Portugezen het Mattancherry Dutch Palace gebouwd als cadeau voor de koningen van Kochi. Het paleis is aan haar naam gekomen doordat de Nederlanders het na de verovering van Kochi in 1663 hebben gebruikt als residentiewoning. In het paleis worden nu tentoonstellingen van kunstvoorwerpen gehouden.
Direct achter het paleis ligt het kleine wijkje Jew Town, van oudsher een Joodse kolonie. Nu wonen er nog maar een stuk of tien Joden hier, maar er staat wel de charmante oude Pardesi Synagogue die je kunt bezoeken en een afgesloten Joodse begraafplaats. In de synagoge leer je meer over de geschiedenis van deze Joodse enclave in India. In het straatje ernaartoe vind je een aantal leuke winkeltjes en koffiebars, zoals het Mocha Art Cafe.
Bekijk een kathakali voorstelling
Kerala staat bekend om de kunst van de kathakali: een combinatie van dans, toneel en muziek waarbij de piekfijn opgemaakte artiesten door middel van gezichtsuitdrukkingen eeuwenoude verhalen doorvertellen.
Het is een beetje toeristisch, maar iedere dag om 17:00 kun je een voorstelling bijwonen in het kleine Kerala Kathakali Centre aan de rand van Fort Kochi. Het is wat moeilijk te vinden, maar via deze locatie op Google Maps moet het lukken.
Tour langs de ontelbare leuke restaurants, koffiebars en cafés!
Kochi is geen stad die draait om de vele bezienswaardigheden die je er kunt zien. Je komt hier vooral voor de relaxte sfeer, maar wat mij betreft ook zeker voor het extreem grote aanbod aan goede restaurantjes, koffietentjes en cafés. Veel meer dan elders in India vind je in Fort Kochi leuke, mooi aangeklede horecazaken met een brede variatie aan menu-opties.
Zie hieronder voor een aantal leuke opties:
Koffie en gebak
- Pandhal Cafe & Deli aan Napier Street
- Mocha Art Cafe in Jew Town
- Yoga Art Cafe in Jew Town/Mattancherry
Diner (Indiaas)
- Fusion Bay aan KB Jacob Road: heerlijke authentieke Kerala curries!
- Rasoi Fort Kochi aan Rose Street: Noord-Indiaas in stijl
Lunch
- Kashi Art Cafe aan Burger Street
- Loafers Corner Cafe aan Princess Street
Diner (niet-Indiaas)
- Canvas Restaurant & Pizzeria aan Vadathazha Lane: de beste Italiaan van Kochi
- Loving Earth Cafe aan Napier Street: veganistische topkeuze
Praktische tips voor je bezoek aan Kochi
Deze relaxte stad is perfect om het wat rustiger aan te doen en daar nodigt het fijne horeca-aanbod je ook toe uit. Zorg om onverwacht lange reistijden naar de leuke plekken te voorkomen echter wel dat je de plek van je accommodatie zorgvuldig uitkiest. Met onderstaande tips kan er niets meer misgaan!
Hoe kom je in Kochi?
Kochi is als de grootste stad van Kerala makkelijk bereikbaar vanuit andere bestemmingen in India. Houd er echter rekening mee dat al het langeafstandsvervoer je naar Ernakulam brengt. Je hebt de volgende opties om vanuit andere bestemmingen naar Kochi (Ernakulam) te reizen:
Met de trein reis je naar station Ernakulam Junction. Dit station heeft veel directe verbindingen op zowel de lange als de kortere afstanden. Zo kun je vanuit Alleppey (1 uur), Kollam (2,5 uur) Varkala (3u20) en Thiruvananthapuram (4 uur) in Kerala naar Kochi afreizen. Verder gelegen bestemmingen van waaruit je naar Kochi (Ernakulam) kan reizen zijn onder meer Bangalore (11 uur) Gokarna (12-14 uur) en Mumbai (24-27 uur). Vanuit Mysore kun je beter de bus nemen.
Met de bus kun je uiteraard ook naar Kochi reizen. De reistijden zijn meestal vergelijkbaar met die van de trein, maar dat geldt niet wanneer je vanuit het mooie Mysore naar Kochi wilt reizen. Met de trein ben je dan zo’n 15 uur onderweg, terwijl je met de bus er ongeveer 10 uur over doet. Alleppey ligt op 1,5 uur vanaf Ernakulam. Bestemmingen als Munnar (4-6 uur) en Periyar (8-10 uur) zijn alleen per bus te bereiken.
Met het vliegtuig kun je vanuit vrijwel alle grote(re) steden in India naar Kochi Airport reizen en ook vanuit het Midden-Oosten en vanuit Sri Lanka gaan er dagelijks rechtstreekse vluchten. Dat maakt Kochi een heel geschikte plek om je reis door Zuid-India te beginnen of te eindigen.
Hoe verplaats je je in Kochi?
Tussen Ernakulam en het leuke Fort Kochi ligt een brede zee-arm die je altijd per pont of per taxi (met een flinke omweg!) moet oversteken. Deze afstand is best groot, ongeacht met welk vervoersmiddel je reist. Houd daar rekening mee wanneer je een trein, bus of vlucht moet halen! Binnen Fort Kochi kun je je gemakkelijk te voet of op de fiets verplaatsen.
De metro van Kochi is in aanleg en bestaat anno 2024 uit slechts één lijn. Helaas bedient de metro Fort Kochi (nog) niet en daarom heb je als toerist eigenlijk niets aan de metro. Ook gaat de metro niet naar het vliegveld of het treinstation.
De veerboot is de beste manier om van Ernakulam naar Fort Kochi te komen. De boten vertrekken vanaf de Ernakulam Boat Jetty aan Park Avenue. Dit is ongeveer 10 minuutjes met de taxi vanaf het treinstation. Een overtochtje kost 6 roepie (ongeveer €0,05) en duurt 15-20 minuten. Minimaal elk half uur tussen 6:00 en 21:00 vertrekt er een boot.
De taxi (auto of autorickshaw) is het beste alternatief voor de veerboot als je tussen Ernakulam en Fort Kochi wilt reizen. Taxi’s boek je het beste via Uber. Houd er rekening mee dat de taxi met een omweg moet rijden over de bruggen: een ritje van Fort Kochi naar Ernakulam of terug duurt daarom al gauw een half uur. ’s Avonds laat is de taxi je enige optie.
De fiets is wat mij betreft het ideale vervoermiddel om Fort Kochi en Mattancherry te verkennen. Het verkeer is niet al te hectisch, het is vlak en de afstanden zijn niet zo groot. Een fiets huren kan bij de meeste hotels en kost je slechts een paar euro per dag.
Lopen is binnen het hart van Fort Kochi een hele fijne manier om de fijne sfeer van deze stad op te snuiven. In tegenstelling tot andere Indiase steden zijn de straten over het algemeen ook in prima staat en zijn er veel winkeltjes en horecagelegenheden waar het fijn is langs te lopen. Lopen naar Mattancherry kan, maar is wel wat ver.
Overnachten in Kochi
Kochi is steeds populairder als bestemming voor zowel Indiase als westerse toeristen. Je vindt er accommodaties in alle prijsklassen, van simpele hostels tot luxe hotels. Wanneer je op zoek bent naar een echt sfeervol hotel kun je in Kochi je lol op: Kochi staat bekend om de prachtige boutique hotels die vaak zijn gevestigd in oude koloniale huizen. Vaak hebben ze ook een zwembad en kun je er ook lekker eten. Vrienden die in Kochi zijn geweest raadden mij Forte Kochi aan. Ook het in een Nederlands koloniaal pand gelegen Le Colonial 1506 is een goede keuze als je eens wilt splurgen. Liever een hostel? Check dan Bunk House. Voor een compleet overzicht kijk je natuurlijk even op booking.com.
Heb je iets gezien dat niet meer helemaal klopt? Of heb je een gouden tip voor Kochi die niet in deze post staat? Laat het weten in een reactie en help andere reiseigenwijzen!