Laos is een van de meest relaxte landen van Zuidoost-Azië. Hoewel de tijd dat Laos een off-the-beaten-track bestemming was allang achter ons ligt, is Laos in vergelijking met de grote buren Thailand en Vietnam echter nog heerlijk rustig. Bestemmingen als Luang Prabang en Vang Vieng liggen langs de beruchte Banana Pancake Trail maar Laos heeft veel meer te bieden. Je hebt echter wel een visum nodig voor dit Zuidoost-Aziatische land. Dat visum kun je op twee manieren aanvragen. Hoe? Dat lees je in deze post. Zo kan er helemaal niets meer misgaan!
Scroll snel naar...
Visumaanvraag Laos
Je hebt twee opties om een visum voor Laos aan te vragen. Welke methode voor jou het handigste is, hangt af van jouw precieze reisplan. De twee mogelijkheden zijn op volgorde van aanvraag-gemak:
- E-visum
- Visum on arrival
Allebei de mogelijkheden worden hieronder nader toegelicht.
Goed om te weten
Er zit een aantal voorwaarden aan het visum voor Laos. Hierbij maakt het niet uit of je een e-visum, een visum on arrival of een van tevoren aangevraagd hebt.
- Toeristenvisa voor Laos zijn altijd single entry-visa. Als je het land wilt verlaten en weer binnenkomen, moet je opnieuw een visum aanvragen.
- Met het visum mag je maximaal 30 dagen achter elkaar in Laos blijven;
- Je kunt het visum twee keer achter elkaar met een extra periode van 30 dagen verlengen. In totaal kun je zo dus 90 dagen in Laos blijven. Dit kan echter alleen bij een aantal migratiekantoren en die zijn alleen te vinden in Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannahket. Voor 30 extra dagen betaal je $60,-.
E-visum
Een e-visum is het makkelijkst om aan te vragen, maar je kunt dit wel alleen gebruiken als je via één van de onderstaande grensovergangen het land binnenkomt:
- Wattay (Vientiane) International Airport
- Lao – Thai Friendship Bridge I (grens met Thailand, bij Vientiane)
- Luang Prabang International Airport
- Lao – Thai Friendship Bridge II (grens met Thailand, bij Savannakhet)
- Pakse International Airport
- Lao-Thai Friendship Bridge IV (grens met Thailand, bij Huay Xai)
- Boten International Checkpoint (grens met China, bij Luang Namtha)
- Boten Railway Station (grens met China, bij Luang Namtha)
Als je via een andere grensovergang Laos in wil reizen, dan moet je een visum on arrival aanschaffen. Kom je vanuit Cambodja of Vietnam? Dan kun je dus niet van het e-visum gebruik maken. Het maakt niet uit of je Laos via een andere grensovergang weer uitreist.
Het e-visum is voor Nederlanders en Belgen veruit de gemakkelijkste manier om een visum voor Laos te verkrijgen. Via een simpele internetmodule kun je je gegevens invullen, een paspoortscan meesturen en even later $50,- en een beetje overmaken. Vervolgens moet je drie dagen wachten en krijg je een e-mail met daarin je e-visum in .pdf-formaat. Dit .pdf-je print je uit en neem je mee naar de grensovergang of het vliegveld. Heel gemakkelijk dus!
Wat kost het? Een e-visum voor Laos kost je $50,- plus een toeslag van $1,75.
LET OP: Je kunt een e-visum voor Laos niet eerder dan 60 dagen voor vertrek aanvragen! Je moet het e-visum namelijk binnen 60 dagen na aanvragen gebruiken. Korter dan 5 dagen voor aankomst in Laos besloten dat je naar Laos gaat? Kies dan voor een visum on arrival. De verwerkingstijd kan namelijk langer duren!
Hoe werkt het?
Je kunt een e-visum voor Laos aanvragen via deze site:
https://www.laoevisa.gov.la/index/
Let op: alleen op deze website betaal je het laagste tarief!.
Er is een aantal andere websites waarvan de url en/of de interface lijken op de officiële site, maar die in feite jou proberen te misleiden door met de door jou ingevulde gegevens bij de officiële site het visum aan te vragen. Dat doen ze natuurlijk niet voor nop en dat betekent dus dat je onnodig extra betaalt via dergelijke websites.
Websites waarop je NIET moet aanvragen zijn onder meer deze:
- https://www.ivisa.com/
- https://www.visagov.com/en/lao-visa-for-laos
Als je onderstaande stappen volgt, dan vraag je je e-visum aan in een fluitje van een cent!
Hieronder het beginscherm dat je zou moeten zien als je via de officiële website je visum aanvraagt:
0 – Maak een account aan
Op de homepage van de website kies je voor ‘Apply‘. Je komt dan uit op een scherm waarin je een account moet aanmaken. Vul de gevraagde gegevens in en kopieer vervolgens de security code uit je mail in de module. Onderstaande screenshot geeft aan wat je hier moet invullen:
1 – Vul de gevraagde persoonlijke gegevens en upload de gevraagde documenten
Als eerste wordt je gevraagd om een pasfoto (in .jp(e)g of .png-format en max. 10 MB bestandsgrootte) en een kopie van de informatiepagina van je paspoort te uploaden (in .jp(e)g of .png-format, max. 10 MB bestandsgrootte). Als de bestanden voldoen, dan komt er een afbeelding in de balk bovenin je scherm te staan. Zie ook de screenshot hieronder.
Vervolgens moet je zoals je hierboven ziet de volgende gegevens invullen:
Persoonsgegevens:
- Achternaam of achternamen;
- Voorna(a)m(en);
- Geslacht (m/v);
- Geboortedatum;
- Geboorteland;
- Telefoonnummer (met landcode, dus 0031/0032 + de 9 cijfers van je mobiele nummer);
- Je beroep;
- Adres:
- State / Province: dit is je provincie waar je woont;
- Nationaliteit;
Vervolgens moet je in hetzelfde scherm gegevens over je paspoort invullen en over de reisplanning van je reis naar Laos. Hierbij wordt je er nogmaals op geattendeerd dat je Laos met een e-visum alleen bij de genoemde acht grensovergangen kunt binnenkomen. Zie ook de screenshot hieronder:
Vul dus in:
Paspoortgegevens:
- Je paspoortnummer;
- De afgiftedatum van je paspoort;
- De vervaldatum van je paspoort;
- Het land dat je paspoort heeft afgegeven.
Reisgegevens:
- Beoogde datum van inreis;
- Vervoersmiddel waarmee je binnenkomt, idealiter met vlucht- of treinnummer. Maar als je dat niet hebt of niet weet, dan volstaat ‘Train’ of ‘Bus’ ook;
- Kies bij ‘Purpose of trip’ dat voor jou van toepassing is. Meestal zal dat ‘Travel‘ zijn;
- Noteer bij ‘Address during visit’ de volledige adresgegevens van je ho(s)tel. Mocht je die (nog) niet weten, vul dan die van een random ho(s)tel in. Hierop wordt namelijk niet gecontroleerd.
- Je hoeft bij ‘Next destination’ niets in te vullen.
Als je klaar bent, druk je op Continue.
2 – Check of je ingevulde gegevens correct zijn
In het volgende scherm krijg je een keurige samenvatting van alle gegevens die je hebt ingevuld. Check of ze kloppen. Als dat zo is, kun je doorgaan naar het volgende scherm door op ‘Continue‘ te klikken. Klopt er iets niet? Druk dan op ‘Back’. Zie ook de screenshot hieronder.
3 – Voeg eventueel meerdere personen toe aan je visumaanvraag.
Je kunt tegelijkertijd voor meerdere mensen een visum aanvragen. Je moet voor iedere persoon apart een visum aanvragen, dus ook voor kinderen onder de 18. Als je op ‘Add more people‘ klikt, kun je tot maximaal 19 andere mensen een visum aanvragen. In totaal kun je dus voor 20 mensen tegelijk een visum aanvragen.
Klaar, of wil je niet voor andere personen een visum aanvragen? Klik dan op ‘Continue‘.
4 – Betaal je e-visum met creditcard of UnionPay
- Voor je betaalt krijg je een overzicht te zien met alle mensen waarvoor je een visum hebt aangevraagd en een totaalsom van de kosten. Wil je toch nog iets wijzigen? Klik dan op ‘Back to cart‘.
- Vervolgens betaal je met Mastercard, Visa, JCB, AmericanExpress of UnionPay de genoemde kosten (voor één persoon is dat $51,75 inclusief toeslag) via het betaalportal dat door het betaalmiddel van jouw keuze in beeld verschijnt als je op ‘Proceed to checkout‘ klikt.
5 – Na de betaling zou je binnen vijf werkdagen je e-visum per mail moeten ontvangen. Intussen kun je via de homepage van de aanvraagwebsite met je aanvraagnummer, paspoortnummer en verificatiecode checken wat de status van je aanvraag is. Zie ook de screenshot hiernaast.
6 – Download en print je e-visum, neem het mee naar één van de acht grensposten en laat het zien als je Laos binnenkomt, samen met je paspoort. Het kan zijn dat ze bij de grens ook vragen naar een boekingsbevestiging van je overnachtingsplaats, dus neem ook die voor de zekerheid mee.
Officieel hoef je het geprinte e-visum na binnenkomst niet te bewaren, maar voor de zekerheid raad ik je aan dat wel te doen; als je je onverhoopt je paspoort kwijt raakt in Laos kun je in ieder geval aantonen dat je legaal het land bent binnengekomen.
Visum on arrival
Zoals je hierboven al kon lezen, moet je bij een e-visum van tevoren weten wanneer je Laos zult binnenkomen. Ook heb je maar de keuze uit een beperkt aantal grensovergangen. Wanneer je ergens anders (bijvoorbeeld vanuit Vietnam) Laos binnen wil komen of heel last minute besluit om naar Laos te gaan, dan is het handig om gewoon aan de grens een visum te kopen.
Dit is met een totaalprijs van $40,- ook goedkoper, maar het kan je wel een paar uur kosten aan de grens. Het gaat nu eenmaal niet zo snel aan de grensovergangen in Azië en er zijn altijd wel wat douanebeambten die wat extra’s willen verdienen. Zorg daarom dat je de volgende dingen bij je hebt wanneer je aan de grens een visum on arrival wil kopen:
- Paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek uit Laos;
- Twee pasfoto’s;
- Gepast (!) geld in Laotiaanse kip, dollars, euro’s of de valuta van het aangrenzende land. Geen gepast geld? Dan is de kans groot dat ze eventueel wisselgeld inhouden als ‘fooi’.
Meer over Laos
Lees ook: Zó reis je per boot door Laos van Vietnam naar Thailand
Je vraagt een visum voor Laos natuurlijk aan om dit mooie en nog vrij authentieke land te gaan verkennen. De sfeervolle stad Luang Prabang is de belangrijkste trekpleister, maar er is hier meer te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de nog onbekende hoofdstad Vientiane en het backpackersdorp Vang Vieng. Meer van de gebaande paden af? Huur een motor of scooter en rij de Takhek Loop, één van de mooiste motorbikeroutes van Zuidoost-Azië. Het noorden is nog wat minder toeristisch en hier kun je met de boot van en naar het noorden van Vietnam reizen. Daar lees je meer over in deze post!
Zie je iets dat inmiddels is veranderd als het gaat om het aanvragen van een visum voor Laos? Of heb je andere op- of aanmerkingen over deze post? Laat het hieronder weten!