Maleisië is onder backpackers een van de meest ondergewaardeerde landen van Zuidoost-Azië. Maleisië is veel minder avontuurlijk dan Myanmar of Vietnam en is niet zo goedkoop als Thailand of Indonesië. Dat komt doordat Maleisië wat ontwikkelder is dan deze landen. Maar dat maakt Maleisië absoluut geen saaie bestemming! Integendeel: dit land brengt alles wat Zuidoost-Azië zo’n heerlijke regio maakt samen in één overzichtelijk en goed toegankelijk land. Bovendien omvat Maleisië ook een deel van het eiland Borneo, waar je misschien wel de mooiste natuur van Zuidoost-Azië vindt. En, als je er dan toch bent, bezoek je natuurlijk ook de kleine maar totaal andere landjes Singapore en Brunei. Hieronder lees je hoe je jouw route door Maleisië kunt inrichten.
Scroll snel naar...
- Je reis naar Maleisië voorbereiden
- Onderweg in Maleisië
- De reisroute
- Langkawi (2-4 nachten)
- George Town, Penang (2-4 nachten)
- Cameron Highlands (1-2 nachten)
- Taman Negara NP (2-3 nachten)
- Singapore (3-4 nachten)
- Melaka (2 nachten)
- Kuala Lumpur (3 nachten)
- Bandar Seri Begawan (Brunei) (2 nachten)
- Kota Kinabalu (1 nacht)
- Kinabalu NP (1-3 nachten)
- Sepilok (1-2 nachten)
- Kinabatangan (2-4 nachten)
- Terugvlucht vanaf Sandakan
- Alternatieve routes
Je reis naar Maleisië voorbereiden
Het tropische en multiculturele Maleisië is een makkelijke reisbestemming. Je hoeft maar weinig voor te bereiden voor je trip. Alleen het seizoen is iets om je van bewust te zijn. Maar verder is het een kwestie van een ticket boeken én een leuk reisplan bedenken!
Visa en grensformaliteiten
Je hebt voor zowel Maleisië, Singapore als Brunei geen visum nodig, zolang je minder dan 90 dagen blijft. Mocht je wel langer dan 90 dagen willen blijven in één van de landen, steek dan even de grens over en kom de volgende dag terug. Dan kun je namelijk direct weer 90 dagen langer blijven!
Beste reistijd voor Maleisië
Maleisië ligt vlakbij de evenaar. Dat betekent dat het in principe altijd warm en vochtig is, en ook dat er iedere dag wel een bui kan vallen. Het is niet voor niets zo groen in Maleisië! Door de zuidelijke ligging is het hete seizoen minder een ding in Maleisië, waardoor er effectief maar twee seizoenen zijn in het grootste deel van het land.
Wel zijn er grote verschillen tussen het weer op het schiereiland Malakka en het weer op Maleisisch Borneo. Ook tussen de westkust en de oostkust van het schiereiland zijn er belangrijke verschillen. Al met al is onze zomer de meest geschikte periode voor een reis naar Maleisië als je de grootste kans wilt hebben op droog weer.
winter (dec – feb) | lente (mrt – mei) | zomer (jun – aug) | herfst (sep – nov) | |
Malakka (westkust) | droog en aangenaam | droog en aangenaam | overgangsperiode | regenseizoen |
Malakka (oostkust, inclusief Perhentian) | regenseizoen | droog en aangenaam | droog en aangenaam | overgangsperiode |
Maleisisch Borneo | regenseizoen | overgangsperiode | droog en aangenaam | droog en aangenaam |
Onderweg in Maleisië
Nergens in Zuidoost-Azië is reizen zo gemakkelijk als in Maleisië. Tenminste, op het schiereiland Malakka. Op Maleisisch Borneo gaat het ook prima, maar daar zijn de wegen van mindere kwaliteit en de reistijden langer. Singapore en Brunei zijn goed verbonden met Maleisië en de grensovergangen gaan erg smooth. Doordat bijna iedereen Engels spreekt in deze drie landen is communicatie ook vrijwel nooit een issue.
Hoe reis je rond in Maleisië, Singapore en Brunei?
Voor je trip door Maleisië, Singapore en Brunei heb je de keuze uit de volgende vervoersmiddelen:
Bussen rijden in Maleisië frequent en er is een dicht netwerk van lijnen. Daarom zijn bussen ook in Maleisië de meest populaire keuze onder backpackers. Maleisië is het enige land van Zuidoost-Azië met een degelijk snelwegennet, dus de kilometers vliegen hier wat sneller voorbij dan elders in de regio. Bussen rijden ook naar Singapore en door Brunei. Bij de grensovergangen wacht de bus tot iedereen er weer is. Reis je naar meer afgelegen bestemmingen dan zit je vaak in minibussen.
Treinen worden minder vaak gebruikt in Maleisië. Het netwerk is niet zo uitgebreid en de treinen rijden ook niet bijzonder snel. Alleen langs de westkust van het schiereiland is de trein een mogelijk alternatief. Tussen de Thaise grens en Singapore ligt een spoorlijn die binnenkort wordt uitgebouwd tot hogesnelheidslijn.
Veerboten zijn een comfortabele manier van reizen en op veel trajecten te gebruiken. Zo kun je tussen Langkawi en Penang de boot pakken en ook tussen Brunei en Kota Kinabalu is de veerboot een relaxte manier van reizen. Verder kun je met de veerboot tussen Langkawi en Koh Lipe in Thailand reizen.
Vliegtuigen worden veel gebruikt door de rijkere inwoners van Maleisië, Singapore en Brunei. Binnenlandse vluchten gaan frequent en zijn ook goedkoop. Om naar Borneo te komen, ontkom je niet aan een vlucht. Elders raad ik je vanwege de duurzaamheidsaspecten echter af te vliegen; over land reizen kost niet extreem veel meer tijd.
Huurauto’s worden niet veel gebruikt door Europeanen, maar Maleisië is hier wel erg geschikt voor. Juist ook om van de gebaande paden af te gaan. Wij hebben een dag een auto gehuurd in Brunei en ook dat was heel goed te doen. Het wegennet is – zeker in vergelijking met de buurlanden – goed en ook is het verkeer veel geordender. Je hebt wel een internationaal rijbewijs nodig om in Maleisië te mogen rijden.
Cultuur in Maleisië, Singapore en Brunei
Door het vrij hoge ontwikkelingsniveau van Maleisië en zeker van Singapore en Brunei lijkt het soms alsof het hier behoorlijk westers is. Laat dat je niet misleiden, want de cultuur in deze drie landen is echt wezenlijk anders dan de onze. Daarmee moet je rekening houden als je rondreist. Hieronder per land (want juist hierin verschillen ze van elkaar) de belangrijkste aandachtspunten:
- Maleisië is één van de meest succesvolle multiculturele samenlevingen ter wereld. De belangrijkste godsdienst is de islam, hoewel de beleving van het geloof hier minder streng is dan in het Midden-Oosten. Je gepast kleden blijft echter wel een must in Maleisië. Vooral voor vrouwen; de knieën en schouders bedekken is een teken van respect. Je hoeft zeker geen hoofddoek te dragen.
- Singapore is ook een bijzonder multiculturele samenleving. Hier zijn de Chinezen in de meerderheid. Singapore is het meest westerse land van Zuidoost-Azië. Wel heeft Singapore bijzondere regels, zoals een verbod op kauwgomverkoop en bijzonder zware straffen op lichte delicten als zomaar de weg oversteken.
- Brunei is een streng islamitisch sultanaat, waar je gepast kleden en gedragen een must is. Affectie tonen in het openbaar kan hier niet en alcohol wordt er niet verkocht.
De reisroute
Tijdens mijn lange backpackreis in Zuidoost-Azië die ik tussen september 2017 en januari 2018 maakte, ben ik in totaal vier weken in Maleisië geweest. Ondertussen heb ik korte uitstapjes gemaakt naar Singapore en Brunei. Ik kwam het land binnen op Langkawi, waar ik vanuit Thailand naartoe ben gereisd. Vanaf mijn eindbestemming Sandakan vloog ik terug naar Bangkok om vervolgens weer naar Nederland te vliegen. Wanneer je niet vanuit elders in Zuidoost-Azië je reis begint, is deze route echter ook goed bruikbaar. Hoe je dat doet, lees je onder het kopje Alternatieve routes.
Langkawi (2-4 nachten)
Eerste stop van je trip door Maleisië is het eiland Langkawi. Dit is een vrij groot eiland waar je van alles kunt doen. Zo zijn er uiteraard mooie stranden, vooral aan de westkant bij Pantai Cenang. Maar je kunt ook de jungles in het noordwesten verkennen. Hier ligt ook de Langkawi Sky Bridge, die je met de cablecar kunt bereiken. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over het eiland en ook over de nabijgelegen Thaise eilanden. Er zijn op Langkawi accommodaties in allerlei soorten en maten, van goedkope hostels tot luxe resorts. Zelf verbleef ik hier in het ruim opgezette Berjaya Resort.
Van Thailand naar Langkawi reizen? Het is erg gemakkelijk om op het relaxte eiland Koh Lipe, in het uiterste zuiden van Thailand de veerboot te pakken naar Langkawi. Deze vaart meerdere keren per dag in het hoogseizoen en de tocht duurt zo’n 60 tot 90 minuten. Mocht je vanaf het vasteland komen, dan kun je de bus pakken naar Kuala Perlis of Kuala Kedah om daar de veerboot te pakken.
George Town, Penang (2-4 nachten)
Afstand: 120 kilometer, reistijd: 3 uur (veerboot)
Vanaf Langkawi kun je met de ferry doorreizen naar George Town op het eiland Penang. Vaak wordt het stadje voor het gemak ook maar Penang genoemd. Naar mijn mening is George Town de leukste stad van Maleisië en misschien zelfs wel één van de leukste steden van Zuidoost-Azië. Dat komt vooral door de gemoedelijke en hippe sfeer die er hangt en de vele historische gebouwen en straatjes. Dwaal bijvoorbeeld langs sfeervolle Chinese tempels, sprookjesachtige moskeeën en bruisende wijkjes waar ambachtslieden aan het werk zijn. Bovendien is het hele centrum aangekleed met superleuke street art. Een ander absoluut hoogtepunt van Penang is de levendige foodscene. Overal vind je kraampjes waar voor je neus het lekkerste eten van alle Maleisische keukens klaargemaakt wordt. Ook zijn er meer dan genoeg leuke barretjes waar je ’s avonds terecht kunt voor een lekker drankje. Penang is met recht een hoogtepunt van je trip door Maleisië!
Cameron Highlands (1-2 nachten)
Afstand: 250 km, reistijd: 4,5 uur
Na deze twee eilanden ga je het vasteland van het schiereiland Malakka op. Met de bus reis je naar het dorpje Tanah Rata, dat de uitvalsbasis is voor de Cameron Highlands. Dit bergachtige gebied staat bekend om zijn fotogenieke theeplantages, die je ook kunt bezoeken. Er zijn ook mooie hikes te maken in deze omgeving, maar op de theeplantages na vond ik de Cameron Highlands niet heel speciaal. Wel is het er erg toeristisch. Een leuke stop dus voor één à twee nachten, maar langer is hier niet nodig.
Taman Negara NP (2-3 nachten)
Afstand: 260 kilometer, reistijd: 6 uur (bus + boot)
Het hart van het schiereiland wordt gevormd door het uitgestrekte nationale park Taman Negara. Hier vind je één van de oudste tropische regenwouden op aarde, met een bijzonder rijke biodiversiteit. Er leven heel veel speciale diersoorten in het park (waaronder olifanten, tapirs en zelfs tijgers) maar door de enorme omvang van het park is de kans klein dat je deze ziet. Wel kun je gemakkelijk apen en allerlei kleinere dieren spotten. Maar ook als je niets ziet, is Taman Negara een hele gave bestemming. Vanuit het dorpje Kuala Tahan kun je allerlei activiteiten ondernemen. Ga bijvoorbeeld hiken en beklim de Canopy Walk, een touwbrug tussen de bomen die zo hoog zijn als flatgebouwen. Ook kun je tijdens een boottocht een bezoek brengen aan een dorp van de Orang Asli, een stam die al eeuwen in de jungle woont.
Je bereikt Taman Negara het makkelijkst door in Tanah Rata de bus te nemen naar Kuala Tembeling. Daar vertrekt een boot die je over de rivier door de jungle naar Kuala Tahan brengt.
Singapore (3-4 nachten)
Afstand: 600 kilometer, reistijd: 8 uur (minibus + bus)
Na je bezoek aan Taman Negara is het een lange dag reizen om in Singapore aan te komen. Vanaf Kuala Tahan reis je ’s ochtends vroeg met een minibus naar de stad Jerantut. Daar pak je de bus naar Kuala Lumpur, waar je overstapt op de bus naar Singapore. Het contrast kan haast niet groter zijn: van een woeste jungle reis je in één dag naar de hypermoderne stadsstaat Singapore.
Singapore is een heel bijzondere bestemming wanneer je door Zuidoost-Azië backpackt. Hier is het net zo ontwikkeld als in West-Europa en vind je alle gemakken die je je maar wensen kunt. Ook als backpacker is hier meer dan genoeg te doen. Verken bijvoorbeeld de leuke etnische wijken Kampong Glam (Maleis), Chinatown en Little India. In elk van deze wijken vind je de lekkerste streetfood van die etnische keukens, voor een verbazingwekkend lage prijs voor zo’n ontwikkeld land. Maar ook het moderne stadscentrum Downtown rondom de Singapore Bay is de moeite waard. Torenhoge glazen wolkenkrabbers tekenen hier de skyline en ook vind je hier de Merlion, de mascotte van Singapore. Hier vind je ook het iconische hotel Marina Bay Sands, met de peperdure infinity pool op het dak. Daarachter ligt het fantastische stadspark Gardens by the Bay, met de futuristische Supertree Grove.
Zelf was ik tijdens Kerst 2017 in Singapore, waardoor ik de unieke mogelijkheid had mijn kerstdiner buiten in het gras te eten. Haal daarvoor je favoriete streetfood bij het hawker centre Satay by the Bay en neem het mee naar het begroeide dak van de Marina Barrage.
Melaka (2 nachten)
Afstand: 240 kilometer, reistijd: 3,5 uur
Vanuit Singapore reis je naar het laidback stadje Melaka, ook wel bekend als Malakka. Net als George Town op Penang is dit een smeltkroes van culturen en ook hier vind je bijzondere historische gebouwen. Extra bijzonder is dat Melaka lange tijd was gekoloniseerd door Nederland in de tijd van de VOC. Hier zijn meerdere sporen van terug te vinden, waarvan het Stadhuys de meest bekende is. Maar ook op de begraafplaats (waar meerdere stenen met Nederlandse teksten zijn te zien) en op de oude stadspoorten en kerken is goed te zien dat Melaka ooit Nederlands was. Verder kun je ook hier goed eten en er heerst een gemoedelijk sfeertje in Melaka.
Kuala Lumpur (3 nachten)
Afstand: 150 kilometer, reistijd: 2 uur
Het is vanuit Melaka niet ver reizen naar Kuala Lumpur, de bruisende hoofdstad van Maleisië. Kuala Lumpur (vaak afgekort tot KL) is geen stad met heel veel historische highlights, maar de stad is wel gezellig. Zelf zou ik de stad omschrijven als een mix tussen het moderne van Singapore en het rauwe van Bangkok, maar wel met een geheel eigen multiculturele Maleisische twist. Rondom Petaling Street in Chinatown ben je echt in het ongeorganiseerde Azië, terwijl je rondom de iconische Petronas Towers goed ziet dat Maleisië zich snel ontwikkelt. Bezoek ook Dataran Merdeka, het hart van de vroegere koloniale stad. In het KL Forest Eco Park vind je een stukje natuur middenin de stad en kun je tussen de boomtoppen doorlopen. In Kampung Baru vind je dan weer een heel dorps sfeertje tussen de hoge gebouwen van de metropool.
Bezoek ook de Batu Caves even buiten de stad. Deze grotten zijn een hindoeïstisch heiligdom en worden bewaakt door een gigantisch gouden standbeeld van Sri Muruga én door honderden apen. Soms worden er ceremonies gehouden in de tempels in de grotten, wat leuk is om te zien.
Bandar Seri Begawan (Brunei) (2 nachten)
Afstand: 1500 kilometer, reistijd: 4 uur (vliegtuig + taxi)
Lees ook: Tips voor een bezoek aan Brunei
Vanuit Kuala Lumpur ben ik naar Bandar Seri Begawan gevlogen, de hoofdstad van het minisultanaatje Brunei. Hier begint het deel van de reis door het oosten van Borneo.
Brunei is één van de minst toeristische landen van heel Azië. Dit kleine sultanaatje heeft dan ook niet heel veel tot de verbeelding sprekende highlights, maar toch is het door de bijzondere cultuur een hele gave toevoeging aan je reis. Tijdens je bezoek aan Brunei kun je in de hoofdstad, die meestal Bandar of BSB wordt genoemd, de prachtige moskeeën Masjid Omar Ali Saifuddien en Masjid Jame Asr’ Hassanil Bolkiah bezoeken. Het meest bijzondere wat je in Brunei kunt doen is wat mij betreft echter het waterdorp Kampong Ayer verkennen. Dit dorp is in z’n geheel op palen in de Brunei-rivier gebouwd en bestaat behalve uit huizen ook uit scholen, moskeeën, tankstations en een kilometerslang netwerk van vlonderpaden. Tijdens een boottocht langs de mangrovebossen kun je bovendien wilde neusapen spotten!
Kota Kinabalu (1 nacht)
Afstand: 190 kilometer, reistijd: 5 uur (veerboot)
De meest relaxte manier om van Brunei verder oostwaarts naar je volgende bestemming te reizen, is per veerboot. De tocht neemt zo’n 5 uur in beslag, inclusief overstap op het eiland Labuan. Hier kun je even de benen strekken en lunchen. In de loop van de middag kom je dan aan in de stad Kota Kinabalu. Dit is de grootste stad van Sabah, maar erg veel is er niet te beleven. Wel kun je er lekker eten op de vismarkt die ’s avonds wordt gehouden en er zijn ook goede shoppingcentra te vinden. Verder is het vooral een overstappunt richting interessantere plekken op dit deel van Borneo.
Kinabalu NP (1-3 nachten)
Afstand: 90 kilometer, reistijd: 2 uur (bus of taxi)
Zo reis je in twee uur per bus of taxi naar het nationaal park Kinabalu. Dit nationale park is gelegen rondom de berg Gunung Kinabalu, met 4095 meter hoogte de hoogste berg van Maleisië. Je kunt de berg tijdens een tweedaagse hike beklimmen in het droge seizoen, wat een erg gave belevenis schijnt te zijn. Zelf heb ik dit niet gedaan (ik was hier in januari, de regentijd), maar ook dan is de omgeving van de berg zeker de moeite voor één a twee dagen. Je kunt dan namelijk kortere hikes maken door de tropische nevelwouden aan de voet van de berg. Daarbij kun je bijzondere planten en dieren tegenkomen en als je veel mazzel hebt zelfs een orang-oetan. Die kans is echter erg klein.
Sepilok (1-2 nachten)
Afstand: 230 kilometer, reistijd: 4,5 uur (bus)
Lees ook: Sepilok, de beste plek op Borneo om orang-oetans te zien
Meer kans om deze bijzondere dieren te zien heb je in het dorp Sepilok. Hier vind je namelijk één van de drie opvangcentra voor wilde orang-oetans op Borneo. Hier worden ze verzorgd en gevoerd totdat ze weer sterk genoeg zijn om de jungle in te gaan, waardoor je een bijna 100% garantie hebt dat je ze spot. Behalve orang-oetans vind je in Sepilok ook een opvangcentrum voor Maleise honingberen en een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over de fantastische natuur van Borneo. Pluspunt is ook dat er in Sepilok een aantal stijlvolle accommodaties zijn.
Kinabatangan (2-4 nachten)
Afstand: 105 kilometer, reistijd: 2 uur (minibus)
Lees ook: Orang-oetans en neusapen spotten tijdens een bootsafari op Maleisisch Borneo
Een orang-oetan zien in een opvangcentrum is al heel gaaf, maar er gaat niets boven een orang-oetan in het wild spotten. Door de steeds verdere verwoesting van de jungles op Borneo wordt dat helaas steeds moeilijker. Gelukkig zijn er echter ook nog stukken regenwoud intact gebleven, bijvoorbeeld langs de Kinabatanganrivier. Hier zijn bij de dorpen Sukau en Bilit meerdere lodges te vinden die bootsafari’s en junglehikes organiseren. Tijdens die bootsafari’s heb je een grote kans om neusapen, makaken, krokodillen, kleurige vogels en met wat meer mazzel ook olifanten en orang-oetans te spotten. Zelf hebben wij in de verte één grote orang-oetan weten te spotten, een heel bijzonder moment!
Terugvlucht vanaf Sandakan
Afstand: 120 kilometer, reistijd: 2 uur en 15 minuten (minibus)
Deze route door Maleisië eindigt in de stad Sandakan, aan de oostkust van Borneo. Vanaf hier kun je je reis voortzetten, bijvoorbeeld door naar de nabijgelegen Filipijnen te vliegen. Ook kun je terugvliegen naar Kuala Lumpur, Bangkok of Singapore voor je vlucht terug naar huis.
Alternatieve routes
Wanneer je Maleisië niet combineert met bijvoorbeeld Thailand, begint je reist meestal in Singapore of Kuala Lumpur. Ook dan is deze route heel goed bruikbaar. Je reist dan via Melaka van Singapore naar Kuala Lumpur (of andersom) en vanuit een van deze twee steden volg je de afgebeelde route langs de bestemmingen op het schiereiland. Vervolgens ga je vanuit Penang of de Cameron Highlands terug naar Kuala Lumpur en vlieg je naar Brunei, om de route zoals beschreven te vervolgen.
Daarnaast is er nog een heel leuk seizoensgebonden alternatief:
Alternatief 1: Breid de route uit met Pulau Perhentian
Wanneer het seizoen goed is (dat is in onze lente en zomer, zeg maar tussen maart en september), dan is het de moeite waard om Pulau Perhentian aan je route toe te voegen. Deze twee eilandjes, Perhentian Kecil en Perhentian Besar, zijn prachtige tropische eilanden waar je kunt chillen op het strand en bovendien kun je er goed duiken. Het water is er veel helderder dan bijvoorbeeld op Langkawi, dus deze bestemming kun je eventueel overslaan wanneer je Pulau Perhentian besluit te bezoeken. Het beste kun je deze bestemming bezoeken tussen Penang en de Cameron Highlands, maar ook vanuit Kuala Lumpur kun je gemakkelijk vervoer naar Pulau Perhentian boeken.
Wil je laten weten wat jij van deze reisroute vindt? Of heb jij een vraag over deze reisroute? Laat het me weten in een reactie hieronder!