Van alle landen in Zuidoost-Azië is Myanmar naar mijn mening de mooiste. In Myanmar vind je sprookjesachtige tempels, een authentieke cultuur en kleurrijke mensen. Maar ook prachtige en nog heel rustige tropische stranden. Bovendien is Myanmar nog lang niet zo populair onder toeristen als andere landen in deze regio. Dat maakt Myanmar ontzettend de moeite waard voor een backpacktrip. Je kunt Myanmar als ‘losse bestemming’ bezoeken, maar je kunt Myanmar ook heel goed opnemen in een langere backpackreis door Zuidoost-Azië. Tijdens mijn backpackavontuur ben ik in 2017 vier weken in dit schitterende land geweest. Mijn reisroute, langs bekende highlights en onontdekte parels, deel ik graag met je!
Scroll snel naar...
- Je reis naar Myanmar voorbereiden
- Onderweg in Myanmar
- De reisroute
- Mawlamyine (2 nachten)
- Kyaiktiyo (Golden Rock) (1 nacht)
- Yangon (3 nachten)
- Ngapali (3-4 nachten)
- Sittwe (1 nacht)
- Mrauk U (2-3 nachten)
- Bagan (3 nachten)
- Inle Lake en omgeving (2-3 nachten)
- Hiken in de omgeving van Hsipaw (2-3 nachten)
- Met de trein over het Gokteik-viaduct naar Pyin Oo Lwin (1-2 nachten)
- Mandalay (2-3 nachten)
- Alternatieve routes
Je reis naar Myanmar voorbereiden
Van alle landen in Zuidoost-Azië is Myanmar het meest uitdagende land om in rond te reizen. Dat komt onder meer doordat je van tevoren een visum moet regelen. Verder zijn er meerdere regio’s in Myanmar waar politieke en etnische conflicten zijn. Die laaien van tijd tot tijd op en zorgen ervoor dat die regio’s ineens niet meer veilig zijn als toeristische bestemming. Ook is het handig rekening te houden met het seizoen wanneer je een trip naar Myanmar wilt plannen.
Je visum voor Myanmar
Lees ook: Handleiding bij het aanvragen van een visum voor Myanmar
Je hebt een visum nodig als je Myanmar wilt bezoeken. Je hebt daarvoor verschillende opties: je kunt het visum bij de ambassade aanvragen, via een reisbureautje onderweg of je kunt een e-visum aanvragen. Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem: in deze post leg ik je alles uit!
Onveilige gebieden
Helaas is niet elke regio in Myanmar even veilig om in rond te reizen als toerist. Er zijn meerdere etnische en politieke conflicten in het land, die vaak al tientallen jaren voortduren. Niet altijd even heftig, maar soms sluimeren ze weer op en wordt er gevochten. Dat is vanzelfsprekend niet wat je wilt meemaken wanneer je gaat backpacken. De meeste van deze regio’s zijn niet populair onder backpackers, met uitzondering van de regio Mrauk U. Wil je daar naartoe? Win in elk geval recente informatie in bij de lokale autoriteiten!
TIP: Check altijd van tevoren het reisadvies voor Myanmar op nederlandwereldwijd.nl!
Beste reistijd voor Myanmar
Myanmar heeft drie seizoenen. Het verschil tussen de seizoenen zit ‘m in de neerslag en niet zozeer in de temperatuur.
- Regentijd (juni – oktober): van juni tot en met oktober is het regentijd in Myanmar. Moessonregens kunnen dan voor overstromingen zorgen en uiteraard is het ook geen pretje om in de regen tempels te bezoeken of op het strand te liggen. In dit seizoen naar Myanmar reizen kan ik je dus niet aanraden.
- Droge tijd (november – februari): gedurende de rest van het jaar regent het aanzienlijk minder in Myanmar, maar gegarandeerd droog is het zeker niet. Het centrale gedeelte, rondom Mandalay en Bagan, is het droogst. Overdag zijn de temperaturen in dit seizoen het aangenaamst (rond de 30 graden), maar ’s nachts kan het zeker in hoger gelegen gebieden wel behoorlijk afkoelen. De droge tijd is de beste en populairste periode voor een trip naar Myanmar.
- Hete tijd (maart-mei): tussen maart en mei is het ook droog, maar vooral ook erg heet in Myanmar. Overdag liggen de temperaturen vaak boven de 35 graden, zeker in het drogere centrale deel van het land. Door die hoge temperaturen is dit een minder populair seizoen, maar wanneer je Myanmar op z’n puurst wil ervaren is dit seizoen wel geschikt.
Onderweg in Myanmar
Ook tijdens je trip is er een aantal dingen waar je je van bewust moet zijn bij het reizen door Myanmar.
Hoe reis je rond in Myanmar?
Rondreizen in Myanmar wordt steeds makkelijker, maar is nog steeds een uitdaging. Zeker als je minder bekende bestemmingen wilt bezoeken. Dat komt vooral door de zeer gebrekkige infrastructuur: wegen, spoorlijnen en veerboten zijn bijna allemaal erg verouderd. Je hebt globaal de volgende opties voor je reis:
Bussen zijn het meest populair. Op het vliegtuig na zijn langeafstandsbussen bovendien de snelste manier van vervoer en daarom ook het duurst. In vergelijking met de treinen en veerboten zijn bussen ook redelijk comfortabel, al is dat ook maar relatief: de mensen in Myanmar lijken een onverklaarbare voorliefde te hebben voor keiharde lokale muziek en een airco op standje diepvries. Ook al is het midden in de nacht.
Treinen zijn misschien niet de snelste of comfortabelste manier om je te verplaatsen in Myanmar, maar wel de meest nostalgische. De treinen rijden vaak door idyllische plattelandsgebieden en rondom de stations is het altijd een kleurrijk, exotisch tafereel. De treinreis van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin is bovendien een hoogtepunt van je trip, vanwege het spectaculaire viaduct bij Gokteik. Deze belevenissen ervaren betekent wel dat je wat ontberingen moet doorstaan. Zo rijdt de trein altijd met de ramen open (dus ook als het keihard regent) en zijn de toiletten vaak nogal ranzig. Over airco, wifi of andere gemakken hoeven we het helemaal niet te hebben.
Veerboten zijn op sommige routes een optie. Bijvoorbeeld van Mandalay naar Bagan of van Mrauk U naar Sittwe. Ze gaan heel langzaam en zijn bovendien erg verouderd. Wel krijg je het pure Myanmar zo op een mooie manier mee.
Vliegtuigen zijn uiteraard de snelste en veruit de duurste optie. Maar als je snel ergens wil zijn, kan het vliegtuig een logische keuze zijn. Houd wel rekening met vertraging. Tijdens mijn reis door Myanmar was het bovendien zo dat we vanwege de Rohingya-crisis niet over land van Ngapali naar Mrauk U konden reizen. Daarom heb ik toen een binnenlandse vlucht geboekt (die helaas 6 uur vertraagd was).
Geld in Myanmar
In Myanmar betaal je met de kyat (Ks). Lange tijd was het onmogelijk om te pinnen in Myanmar, vanwege de sancties tegen het militaire regime. Gelukkig is dit inmiddels niet meer het geval, maar het komt wel vaak voor dat je bankpas het niet doet in de pinautomaat of de geldautomaat leeg is. Neem daarom altijd een reservevoorraad aan dollars of euro’s mee naar Myanmar.
TIP: Het is belangrijk dat de biljetten die je meeneemt in goede staat zijn. Biljetten die zijn verfrommeld, gevouwen of waar hoekjes uit zijn worden bijna nooit geaccepteerd.
Kledingvoorschriften en culturele verschillen in Myanmar
Myanmar is een diep religieus, boeddhistisch land. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden in hoe je je kleedt en opstelt, meer nog dan in andere boeddhistische landen. Zo mag je geen enkel tempelterrein met schoenen aan binnengaan. Dat geldt ook wanneer je nog een heel stuk over een binnenplein moet lopen of een trap gaat beklimmen. Zorg dus dat je makkelijke schoenen aan hebt als je van plan bent een of meer tempels te bezoeken.
Ook moet je niet gek opkijken wanneer je mannen in een rok ziet lopen. Dat is in Myanmar de normaalste zaak van de wereld. Deze rok heet in het Birmees een longyi en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. Het is aan te raden er eentje te kopen, want in tempels mag je vaak niet met een korte broek naar binnen. Een longyi kun je dan snel omknopen en is makkelijk in je daypack mee te nemen!
De reisroute
Hieronder beschrijf ik de reisroute die ik door Myanmar heb afgelegd. Ik ben over land (via Thailand) het land binnengekomen, dus als jij per vliegtuig naar Myanmar reist is deze route misschien niet helemaal op maat. Maar niet getreurd: onder het kopje Alternatieve routes leg ik je uit hoe je als luchtreiziger tóch deze reisroute kunt gebruiken!
Mawlamyine (2 nachten)
Als je vanuit Thailand over land naar Myanmar reist, dan steek je de grens over bij de grensovergang Mae Sot-Myawaddy. Van daaruit kun je naar Mawlamyine (spreek uit als Moulmein) doorreizen. Dit is de derde stad van Myanmar. De stad ligt mooi aan een baai en is de moeite waard vanwege de Britse koloniale architectuur en de historische tempels op de Moulmein Hill. In de omgeving van Mawlamyine is ook een aantal interessante plekken te vinden, waaronder de gigantische liggende Boeddha bij Win Sein Taw Ya.
Mawlamyine is bovendien nog niet zo populair onder backpackers, waardoor er een hele pure sfeer hangt.
Van Thailand naar Mawlamyine reizen? Vanaf de grensovergang Mae Sot/Myawadday leg je per gecharterde taxi of minibus in zo’n 5 uur de 175 kilometer naar Mawlamyine af. Vervoer regel je aan de grens.
Kyaiktiyo (Golden Rock) (1 nacht)
Afstand: 150 kilometer, reistijd: 4,5 uur (trein), 3 uur (minibus)
Vanuit Mawlamyine reis je in zo’n vier uur met de trein naar het stadje Kyaiktiyo. Dit kleine stadje is an sich niet zo bijzonder, maar toch komen er veel backpackers naar Kyaiktiyo. Op zo’n 10 kilometer van het stadje ligt namelijk de Kyaiktiyo Pagoda, beter bekend als de Golden Rock. Deze met bladgoud beplakte rots lijkt te balanceren boven een afgrond. De Myanmarezen zelf geloven dat dat komt doordat onder de rots een haar van Boeddha ligt. De Golden Rock kan een beetje aanvoelen als een soort Disneyland, maar dit is één van de heiligste plekken van Myanmar en daarom is deze plek zeker een bezoekje waard.
Yangon (3 nachten)
Afstand: 180 kilometer, reistijd: 6 uur (trein), 4 uur (bus)
Vervolgens reis je door naar Yangon. Yangon is met zo’n zes miljoen inwoners de grootste stad van Myanmar en het was lange tijd ook de hoofdstad (nu is dat Naypyidaw). Yangon is een hele hectische, vervuilde en chaotische stad, maar er is wel heel veel moois te zien. Zo is er heel veel koloniale Britse architectuur bewaard gebleven en zijn er sfeervolle tempels en markten die je kunt bezoeken. De belangrijkste highlight van Yangon is echter de indrukwekkende Shwedagon-pagode, die bijna 100 meter hoog is en bedekt is met wel 50.000 kilo goud. Ook leuk is een ritje met de Circle Train, die als een soort rijdende markt fungeert.
Ngapali (3-4 nachten)
Afstand: 400 kilometer, reistijd: 12 uur (bus)
Myanmar staat niet bekend om de mooie stranden, zoals Thailand en Indonesië. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Zo vind je in het zuiden bijvoorbeeld de paradijselijke Myeik-archipel. Maar ook in het westen, aan de Golf van Bengalen, zijn er supermooie stranden te vinden. Ngapali Beach is het meest populair, al is het hier ook niet bepaald druk zoals je op de foto hieronder kan zien. Waar de stranden in Thailand behoorlijk toeristisch zijn, is het leven hier nog erg local-gericht. Zo komen ’s ochtends de vissers met hun vangst aan land en zijn er ook stranden waar mensen in kleine hutjes wonen.
Ngapali is een perfecte bestemming om wat rust in te bouwen in je reis. Behalve op het strand liggen kun je hier ook snorkelen, duiken en fietstochten door de omgeving maken.
Sittwe (1 nacht)
WAARSCHUWING
Sittwe en Mrauk U liggen in het gebied van Myanmar waarvoor momenteel een negatief reisadvies geldt. In de Rakhine-staat is sprake van gewelddadige opstanden die hardhandig worden neergeslagen door het leger. REISEIGENWIJS raadt je daarom ten zeerste af om nu naar Sittwe en Mrauk U te reizen!
Afstand: 540 kilometer, reistijd: 1,5 uur (vliegtuig).
Vanuit Ngapali wilde ik naar de afgelegen tempelstad Mrauk U reizen. Dat kon door etnische conflicten niet over land en daarom moest ik naar Sittwe vliegen. Sittwe is niet een erg leuke bestemming an sich. Er is niet zoveel te doen en bovendien is het Rohingya-conflict hier zichtbaar dichtbij. Ik vond het behoorlijk shockerend dat de uitgebrande oude moskee van Sittwe was afgezet met prikkeldraad en werd bewaakt door militairen. Nergens anders tijdens mijn reis had ik zo het gevoel dat ik niet welkom was als toerist als hier. Blijf dus niet langer dan nodig is!
BELANGRIJK: vanwege de veiligheidssituatie in het westen van de Rakhine-staat was het ten tijde van mijn bezoek niet veilig genoeg om over land van Ngapali naar Sittwe/Mrauk U te reizen. Check dit goed van tevoren en overweeg anders een binnenlandse vlucht!
Mrauk U (2-3 nachten)
Afstand: 140 kilometer, reistijd: 4,5 uur (bus), 7 uur (veerboot)
Lees ook: Mrauk U, Myanmar op z’n mooist
De volgende ochtend ben ik daarom snel doorgereisd naar Mrauk U. Mrauk U is een oude stad die vroeger het centrum van een groot rijk was. De heersers van dat rijk hebben tientallen indrukwekkende tempels achtergelaten. In de meeste landen zou zo’n plek overspoeld worden met toeristen, maar door de afgelegen ligging en de etnische conflicten in de omgeving is de kans groot dat je deze prachtige plek helemaal voor jezelf hebt. Het is niet gemakkelijk hier te komen, maar Mrauk U is mijn favoriete bestemming in Myanmar. Als je planning en de veiligheidssituatie het toelaten kan ik je dus echt aanraden hierheen te gaan!
Dagtrip naar de dorpen van de Chin minority
Vanuit Mrauk U kun je een hele gave dagtrip maken naar de dorpen in de jungle waar de Chin-minderheid woont. Je kunt deze dorpen alleen met een bootje bereiken waarna je nog een stuk door het bos moet lopen, en daarom alleen al voelt dit als een heel avontuurlijk uitje. In deze primitieve dorpen (er is nauwelijks stroom en geen stromend water) wonen de Chin, waarvan een aantal vrouwen getattoeëerde gezichten heeft. Heel bijzonder om te zien! Van tevoren dacht ik dat dit een beetje als een dierentuin zou voelen, maar aangezien er maar weinig toerisme is in deze regio is dat helemaal niet zo.
Bagan (3 nachten)
Afstand: 500 kilometer, reistijd: 14 uur (bus, met overstap in Kyaukpadaung)
Vanuit Mrauk U ben je een volle dag onderweg naar Bagan. Bagan is waarschijnlijk de meest populaire bestemming onder backpackers in Myanmar en dat is niet zo gek. Je zou Bagan namelijk best een wereldwonder kunnen noemen. Zo’n 1000 jaar geleden zijn er in dit gebied duizenden (!) tempels gebouwd in een gebied van zo’n 5 bij 5 kilometer groot. Dat levert spectaculaire uitzichten op, zeker bij zonsopgang en zonsondergang. Sommige tempels kun je beklimmen, en de zoektocht naar die tempels op de fiets of e-scooter is een supergave activiteit wanneer je in Bagan bent. Bagan is een absoluut hoogtepunt van je reis door Myanmar!
Inle Lake en omgeving (2-3 nachten)
Afstand: 330 kilometer, reistijd: 9 uur (bus)
Vanuit Bagan reis je in een nacht door naar het beroemde Inlemeer. Na Bagan is dit de meest toeristische plek van het land. Dat komt vooral door de bijzondere manier van leven die de mensen hier hebben. Veel mensen wonen namelijk in houten huizen die in het water zijn gebouwd. Ook hun eten verbouwen ze in drijvende tuinen. Inle Lake is verder beroemd om de roeiers die met hun been roeien en zo tegelijkertijd kunnen vissen. Daarnaast zijn er leuke markten, tempels en authentieke dorpjes te zien rondom het meer. Je kunt het meer en de omgeving zowel per boot als per fiets verkennen.
Hiken in de omgeving van Hsipaw (2-3 nachten)
Afstand: 320 kilometer, reistijd: 8 uur (minibus)
In zo’n zeven uur reis je van Inle Lake verder noordelijk naar Hsipaw. Dit kleine stadje is vooral de moeite waard vanwege de hikes die je hier kunt maken langs de dorpen van etnische minderheden. Meestal maak je die hikes met een gids en overnacht je ook één of twee keer in een afgelegen dorp. Je kunt echter ook zelfstandig een daghike maken. Hsipaw zelf is leuk, maar niet heel bijzonder.
Met de trein over het Gokteik-viaduct naar Pyin Oo Lwin (1-2 nachten)
Afstand: 140 kilometer, reistijd: 8 uur (trein)
Verder noordelijk dan Hsipaw wordt de politieke situatie instabiel. De meeste mensen reizen daarom door naar Pyin Oo Lwin of Mandalay. Als je deze trip maakt, moet je dat absoluut met de trein doen. Zo heb je namelijk de mogelijkheid om over het spectaculaire Gokteik-viaduct heen te rijden. Stapvoets en al wiebelend en piepend rijdt de trein over het honderd meter hoge viaduct heen, dat is aangelegd door de Britten. Als je de tijd hebt, is het leuk om uit te stappen in het stadje Pyin Oo Lwin. Dit plaatsje was populair onder de koloniale machthebbers door het prettige klimaat. Nu vind je er heel veel mooie oude koloniale architectuur en ook een schitterende botanische tuin.
Mandalay (2-3 nachten)
Afstand: 70 kilometer, reistijd: 4 uur (trein), 2 uur (taxi/minibus)
Vanuit Pyin Oo Lwin is het nog zo’n twee uur rijden naar Mandalay, het eindpunt van je reis door Myanmar. Mandalay is de tweede stad van het land en bovendien een belangrijk cultureel centrum. Je vindt hier dan ook heel veel tempels, pagodes en andere interessante gebouwen. De zonsondergang bekijken vanaf de tempels op Mandalay Hill is een must en ook het oude Koninklijk Paleis is de moeite waard. De meest interessante tempel van allemaal is de Mahamuni Paya, waar duizenden boeddhisten dagelijks een gigantisch Boeddhabeeld nog groter maken door er blaadjes bladgoud op te plakken. Interessant is ook de jademarkt, waar honderden handelaren beeldjes en ornamenten maken van de groene steensoort jade. Een andere must in Mandalay is de 10 kilometer buiten het centrum gelegen U Bein-brug. Dit is ’s werelds langste houten brug en een perfecte plek om de zonsondergang te bekijken!
Dagtrip naar Sagaing, Innwa en Mingun
Mandalay was voor Naypyidaw en Yangon de hoofdstad van Myanmar, maar heel erg oud is Mandalay ook niet. Pas in de negentiende eeuw werd de stad gesticht na een visioen van de koning. De koningen van Myanmar regeerden daarvoor vanuit vier steden in de buurt van Mandalay. Deze vier steden – Mingun, Sagaing, Innwa en Amarapura – zijn nog steeds interessant om te bezoeken als backpacker. Amarapura is inmiddels onderdeel van Mandalay en bezoek je voor de U-Beinbrug. De andere drie steden zijn goed te combineren op een dagtrip:
- In Mingun vind je een gigantische ruïne van een stoepa, die was ontworpen om de hoogste ter wereld te worden. Door een aardbeving is hij echter nooit afgebouwd en wat overblijft is een 40 meter hoge stapel bakstenen die je kunt beklimmen.
- Sagaing ligt direct aan de imposante Irrawaddyrivier, wat voor een indrukwekkend uitzicht zorgt als je aan komt rijden vanuit Mandalay. De skyline van deze stad staat namelijk letterlijk vol met gouden tempels en stoepa’s. Die lijken allemaal op elkaar, waardoor je ze niet allemaal wilt bezoeken. De meest interessante zijn de U Min Thonze-tempel, de Kaunghmudaw-pagode en het Tilawkaguru-klooster.
- Innwa is de oudste van de vier en ligt mooi in een idyllische boerenomgeving. Hier kun je twee mooie kloosters bekijken: het authentieke en sfeervolle Maha Aungmye Bonzan-klooster en het bijzondere houten Bagaya-klooster.
Je kunt er voor kiezen om deze dagtrip te maken door op een georganiseerde tour mee te gaan, zoals de meesten doen. Ben je echter wel in voor een avontuurlijker alternatief? Overweeg dan om een scooter te huren. Dit is meestal niet makkelijk in Myanmar, maar Zach – een Amerikaan die met zijn Myanmarese vrouw in Mandalay woont – kan je helpen. Check daarvoor zijn website!
Alternatieve routes
Omdat bovenstaande route niet in iedereens reisplan past en omdat de veiligheidssituatie in het gedeelte tussen Sittwe en Mrauk U niet stabiel is, kan het handiger zijn om de route iets aan te passen. Daarvoor heb ik twee opties voor je uitgewerkt:
Alternatief 1: Van Yangon naar Mandalay via Naypyidaw
Kom je met het vliegtuig Myanmar binnen? Dan zet je waarschijnlijk voet op Birmese bodem in Yangon of Mandalay. Om toch een handige loop af te kunnen leggen, moet je ofwel aan het begin of aan het einde tussen deze twee bestemmingen reizen. Ondertussen is het de moeite waard om in Naypyidaw te stoppen. Deze stad is de nieuwe hoofdstad van Myanmar en is als grootse stad ontworpen. Er is echter nog bar weinig enthousiasme van de Birmezen om naar Naypyidaw te verhuizen, waardoor de stad in veel opzichten uitgestorven is. Dat maakt dit een erg aparte bestemming om toe te voegen aan je trip door Myanmar!
Je kunt er in deze route voor kiezen om Mawlamyine over te slaan; deze bestemming ligt behoorlijk uit de route en is dan de moeite niet direct waard.
Alternatief 2: Van Ngapali naar Bagan via Pyay
Heb je de tijd en is de veiligheidssituatie oké? Overweeg dan absoluut om de lange reis naar Mrauk U te maken. Maar helaas is er in Rakhine-staat, waarin Mrauk U ligt, al enkele jaren sprake van een gewapend conflict, waarbij de regering het op de Rohingya-moslimminderheid heeft gemunt. Misschien heb je hier weleens wat over gehoord in het nieuws. Dit is ook de reden dat je moet vliegen van Ngapali naar Sittwe. De regering van Myanmar lijkt de Rohingya-moslimminderheid uit dit gebied te willen verdrijven en dat gaat soms met bruut geweld. Zo nu en dan laait dit conflict op en dan is de regio Sittwe/Mrauk U niet geschikt als reisbestemming.
Ngapali ligt ook in de Rakhine-staat, maar is doorgaans wel veilig. Om tussen Ngapali en Bagan te kunnen reizen, hoef je echter niet via Yangon. Je kunt namelijk ook reizen via het onbekende Pyay. Hier vind je de restanten van Sri Kestra, een zeer oude stad uit de tweede eeuw na Christus. Deze staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Wil jij iets kwijt over deze reisroute door het schitterende Myanmar? Of heb jij inspiratie voor een andere gave route door dit bijzondere land? Laat het hieronder in een reactie achter!