Nepal is een geweldige bestemming voor avontuurlijk ingesteld reizigers. Dit land in Zuid-Azië staat bekend om de Himalaya: maarliefst 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld liggen geheel of gedeeltelijk in Nepal. Maar vergeet ook de culturele rijkdom van dit authentieke land niet, op het kruispunt van de hindoeïstische en boeddhistische werelden. En dan heb je ook nog meerdere wildparken in Nepal, waar je serieus wildlife als olifanten, neushoorns en tijgers kunt spotten. Je hebt echter wel een visum nodig voor Nepal. Dat visum kun je op drie manieren aanvragen. Hoe dat werkt? Dat lees je in deze post.
Scroll snel naar...
Visumaanvraag Nepal
Als toerist heb je drie opties om een visum voor Nepal te regelen. Welke methode voor jou het handigste is, hangt af vooral af van hoe flexibel je bent en hoeveel je van tevoren geregeld wilt hebben. De drie mogelijkheden zijn op volgorde van aanvraag-gemak zijn:
- Visum on arrival
- Visumformulier van tevoren invullen
- Visum bij ambassade of consulaat aanvragen
De voors en tegens van beide opties worden hieronder verder uitgelegd.
Goed om te weten
Er zit een aantal voorwaarden aan het visum voor Nepal Hierbij maakt het niet uit of je gaat voor een visum on arrival, het aanvraagformulier van tevoren invult of je visum hebt aangevraagd bij een ambassade of consulaat.
- Toeristenvisa voor Nepal zijn altijd single entry-visa. Dat betekent dat je met hetzelfde visum niet twee keer het land mag inreizen. Als je Nepal wilt verlaten en weer binnenkomen, moet je dus opnieuw een visum aanschaffen.
- Voor wat betreft de geldigheid zijn er drie keuzemogelijkheden voor een Nepalees toeristenvisum: 15 kalenderdagen ($30,-), 30 kalenderdagen ($50,-) en 90 kalenderdagen ($125,-)


1. Visum on arrival
Het is niet nodig om van tevoren een visum aan te schaffen voor je naar Nepal reist; de makkelijkste manier om een visum voor Nepal te krijgen is door gewoon aan de grens een visum te kopen. Zeker als je niet van tevoren weet bij welke grens je het land binnenkomt of op welke dag, dan is dit de makkelijkste manier.
Een visum on arrival voor Nepal kost je – afhankelijk van het aantal dagen dat je in Nepal wilt blijven – $30,- (max. 15 dagen), $50,- (max. 30 dagen) of $125,- (max. 90 dagen). Voor een soepel aanvraagproces raad ik je aan het volgende binnen handbereik te hebben wanneer je bij de grens aankomt:
- Het aankoopbedrag (contant, gepast en liefst in USD ($) of Nepalese roepie;
- Een pasfoto;
- Een ingevuld visumformulier (dit kun je aan de grens krijgen en met pen invullen, of eventueel al van tevoren invullen via de website, zie onder);
- Een pen.
Als je het bedrag van de visumkosten niet contant en gepast bij je hebt, dan krijg je je wisselgeld terug in Nepalese roepie tegen een zeer ongunstige koers. Pas hier dus voor op!
Tot dusver het aanvraaggemak. Want hoewel een visum on arrival je van tevoren geen moeite kost, moet je er wel op rekenen dat je er een hoop tijd mee kwijt kunt zijn aan de grens. Er staat vaak een lange rij voor de immigratiedienst, en van efficiënt werken hebben ze hier helaas nog nooit gehoord.
2. Visumformulier van tevoren invullen
Weet je al op welke dag en waar je Nepal binnen zult reizen? Dan raad ik je aan het aanvraagformulier al van tevoren in te vullen.
LET OP: Als toerist moet je Nepal bij één van de volgende grensovergangen binnenkomen. Zoek van tevoren uit welk punt van binnenkomst voor jou geldt.
- Tribhuvan International Airport (TIA, Kathmandu)
- Pokhara International Airport (PIA)
- Gautam Buddha International Airport (GBIA, Lumbini)
- grensovergang Gauriphanta – Mohana (India)
- grensovergang Rupaidiha – Jamuna (India)
- grensovergang Raxaul – Birgunj (India)
- grensovergang Panitanki – Kakarvitta (India)
- grensovergang Banbasa – Gaddachauki (India)
- grensovergang Sonauli – Belahiya (Bhairawa) (India)
- grensovergang Jogbani – Biratnagar (India)
- grensovergang Dalaima – Kodari (China)
De meest gebruikte grensovergang onder reizigers over land van India naar Nepal en v.v. is die van Sonauli – Belahiya. Het maakt niet uit of je Nepal via een andere grensovergang weer uitreist; dat kan bij alle grensovergangen.
Belangrijk: het aanvraagformulier is géén e-visum!
Hoewel je het aanvraagformulier voor het visum voor Nepal dus wel online kunt invullen, is het nog niet mogelijk om daarmee ook online het visum aan te vragen! Dit is dus géén e-visum, zoals je dat voor veel andere landen kunt aanvragen. Je zult dus alsnog in een rij moeten aansluiten.
Waarom je dan toch alvast het visumformulier zou invullen? Bij aankomst in Nepal kun je gelijk doorlopen naar de visumbalie, het formulier laten zien en het aanvraagbedrag betalen. Je hoeft bij het invullen van je formulier dus nog geen betaling te doen! Zo bespaar je dus behoorlijk wat tijd, want je hoeft maar langs één balie en niet langs twee.

Hoe werkt het?
Je kunt het aanvraagformulier voor je visum voor Nepal vinden op deze site:
https://nepaliport.immigration.gov.np/online/
Het invullen van het formulier is een fluitje van een cent. Volg gewoon de onderstaande stappen!
Hieronder het beginscherm dat je zou moeten zien als je bovenstaande link volgt. Klik op het rood omkaderde knopje ‘Entry Visa’

1 – Start het invulproces
Je komt dan op onderstaande pagina terecht. Selecteer de grensovergang naar keuze, vul de gegevens van je paspoort in en geef je geboortedatum op. Vervolgens klik je op ‘Proceed‘.

2 – Vul de gevraagde gegevens in
Op de volgende pagina voer je je gegevens in:
Persoonsgegevens:
- Naam (voorna(a)m(en) en achternamen samen!)
- Nationaliteit
- Geslacht (‘Male’, ‘Female’ of ‘Others’)
- Geboortedatum
- Beroep: kies hier de optie uit het drop-downmenu die het beste bij jouw situatie past
- Adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats samen!)
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Pasfoto, in .jpg, .jpeg of .png format
Paspoortgegevens:
- Type paspoort (vrijwel altijd ‘Ordinary’)
- Paspoortnummer
- Datum tot waarop je paspoort geldig is
- Paspoortscan met de informatiepagina van je paspoort, in .jpg, .jpeg, .png, .pdf of .docx format
Vervolgens klik je op ‘Proceed‘.

3 – Geef aan welk visum je wilt aanvragen
Vervolgens geef je aan welk type visum je wilt. Je hebt drie keuzemogelijkheden, afhankelijk van je gewenste geldigheidsduur:
- Geldigheidsduur 15 dagen (kosten: $30,-)
- Geldigheidsduur 30 dagen (kosten: $50,-)
- Geldigheidsduur 90 dagen (kosten: $125,-)
Daarna is het de bedoeling dat je de adresgegevens van een accommodatie in Nepal opgeeft. Kies – als je dat al weet – de accommodatie waar je de eerste nacht(en) slaapt. Weet je dat nog niet? Kies dan een random ho(s)tel. Je kunt ook het telefoonnummer van die accommodatie opgeven, maar dat hoef niet.
De aanvink-opties zijn in de meeste gevallen niet van toepassing, dus die kun je gerust leeglaten. Klik vervolgens op ‘Proceed‘.

4 – Check of je ingevulde gegevens correct zijn
De volgende pagina geeft een samenvatting van de gegevens die je hebt ingevuld. Klopt het allemaal? Klik dan op ‘Confirm‘. Klopt er toch nog iets niet? Klik dan op ‘Back‘, pas dat wat niet klopt aan en klik op ‘Proceed’ tot je terug bent op dit scherm. Klik daarna op ‘Confirm‘.

5 – Eindscherm
Nadat je op ‘Confirm’ hebt gedrukt krijg je een digitale versie van het ingevulde visumformulier te zien, met je pasfoto rechtsboven op het scherm. Je kunt dit formulier printen of downloaden door op ‘Print‘ respectievelijk ‘Download‘ te drukken. Als je klaar bent klik je op ‘Done‘.

6 – Download je ingevulde aanvraagformulier. Je hoeft niets te betalen en je krijgt ook geen e-mail met een bevestiging. Een ingevuld aanvraagformulier ziet eruit zoals op de screenshot hieronder.


7 – Download en print je aanvraagformulier, neem het mee naar de grenspost die je hebt gekozen en laat het zien aan de visumbalie bij aankomst in Nepal, samen met je paspoort, een pasfoto en het bedrag voor de geldigheidsduur van jouw visum. Na betaling krijg je een klein visumstickertje en een inreisstempel in je paspoort.
Officieel hoef je het aanvraagformulier nadat je officieel in Nepal bent aangekomen niet te bewaren, maar voor de zekerheid raad ik je aan dat wel te doen; mocht je je paspoort kwijtraken in Nepal dan kun je in ieder geval aantonen dat je legaal het land bent binnengekomen.
Het visumstickertje dat je krijgt ziet eruit zoals op het plaatje rechts.

3. Visum aanvragen bij ambassade of consulaat
Wil je 100% gereedstaan bij aankomst in Nepal? Je kunt ook bij een Nepalese ambassade of Nepalees consulaat een visum aanvragen. Dat kan in Nederland of België, maar ook elders in de wereld wanneer je bijvoorbeeld op wereldreis bent.
In België is er een Nepalese ambassade in Brussel. Nederland heeft geen Nepalese ambassade, maar wel een Consulaat-Generaal in Amsterdam. Ook dit consulaat geeft visa uit. Check de website van het consulaat voor openingstijden en de mogelijkheden voor het maken van een afspraak.
LET OP: de openingstijden van ambassades en consulaten zijn vaak beperkt en veranderen bovendien vaak. Check altijd ter plaatse wanneer je precies terecht kunt!

Meer over Nepal
Lees ook: Reisroute: 2 tot 3 weken backpacken in machtig mooi Nepal
Je vraagt een visum voor Nepal aan omdat je dit schitterende land met eigen ogen wil gaan zien. Zoals gezegd komen de meeste backpackers naar Nepal voor een meerdaagse trekking in de Himalaya. Nepal is het trekking-Mekka van de wereld, dus als jij een geboren hiker bent dan kun je die 90 dagen maximale geldigheid van een visum goed gebruiken. Maar ook met minder tijd kun je al prachtige wandelingen maken.
Nepal is echter meer dan alléén trekking. Want doordat praktisch iedereen bij Nepal gelijk denkt aan de Himalaya, raakt het vele culturele en historische erfgoed nogal eens ondergesneeuwd. De tempels in koningssteden Bhaktapur, Patan en hoofdstad Kathmandu zijn de moeite van de reis ook dubbel en dwars waard. Ben je geïnteresseerd in het boeddhisme, meditatie of spiritualiteit? Dan is Lumbini – de geboorteplaats van Gautama Boeddha – ook een echte must-see. Ook qua natuur heeft Nepal meer te bieden dan alleen bergen, want in de smalle strook laagland langs de grens met India liggen meerdere nationale parken waar je op een heuse safari kunt.
Benieuwd naar een reisroute van twee à drie weken die je kennis laat maken met de diversiteit van authentiek Nepal? De route in deze post past dan perfect. Doe er je voordeel mee bij het voorbereiden van je reis!


Ben jij bezig met het regelen van je visum voor Nepal en heb je opgemerkt dat er iets is veranderd? Of heb je andere op- of aanmerkingen over deze post? Laat het hieronder weten en ik zal de post updaten!