Een reis naar Sri Lanka is niet compleet zonder een safari in één van de nationale parken. Er zijn meerdere mooie nationale parken in Sri Lanka, maar de grootste variatie aan dieren vind je in het Yala National Park. Tijdens een safari in dit nationale park kun je onder meer herten, waterbuffels, apen, krokodillen en beren tegenkomen. Maar de échte publiekstrekkers, dat zijn de olifanten en de luipaarden. In deze post lees je hoe je jouw safari in Yala kunt organiseren!
Scroll snel naar...
Yala National Park, de beste plek in Azië om luipaarden te spotten
Hoewel je safari’s misschien niet direct met Sri Lanka associeert, is Sri Lanka één van de beste landen in Azië om wilde dieren te spotten. Verspreid door het hele land vind je meerdere nationale parken waar dieren als herten, wilde zwijnen, waterbuffels, krokodillen, apen, lippenberen, olifanten en luipaarden hun thuis hebben. Het grootste nationale park, Wilpattu National Park, ligt vlakbij Anuradhapura in het noorden van het eiland. Dit park is echter ook heel dichtbegroeid, waardoor het zeker in het natte seizoen moeilijk kan zijn om dieren te spotten.
Mede daarom kiezen veel reizigers ervoor om een ander nationaal park te bezoeken. Het populairst zijn Udawalawe (ten zuiden van Ella), Minneriya (bij Sigiriya) en – het meestbezochte park – Yala, in het zuidoosten van het eiland. Als je de direct aangrenzende parken meetelt is Yala het op één na grootste nationale park van Sri Lanka, en bovendien is dit qua landschap en qua wildlife het meest gevarieerde nationale park van het land. In Yala vind je namelijk zowel open vlaktes, dichte bossen, rotspartijen, moerassige lagunes en zelfs strand. Yala ligt namelijk direct aan de Indische Oceaan. Yala staat er om bekend dat je hier de grootste dichtheid aan luipaarden van heel Azië hebt. Hoewel ik er tijdens mijn safari helaas niet één heb gezien, is dit dus de beste plek in Azië (en zelfs één van de beste in de wereld) om dit prachtige dier te spotten!
Je kunt dit nationale park op meerdere manieren ontdekken, maar de meeste reizigers kiezen ervoor om in de buurt van het stadje Tissamaharama (vaak afgekort tot Tissa) een accommodatie te boeken en via diezelfde accommodatie een halve of hele dag safari te boeken. Het nationale park is opgedeeld in vijf blokken, waarvan er altijd maar twee open zijn voor bezoekers. Blok 1 is het meest populair en is ook altijd geopend. Naast blok 1 is er altijd dus nog één ander blok geopend. Naast het eigenlijke Yala National Park kun je echter ook kiezen voor een bezoek aan het veel rustigere (maar ook minder goed bereikbare) Kumana National Park (ook wel: Yala East). Dit is wel een goede optie als je in Arugam Bay verblijft.
De diversiteit in landschappen en wildlife van Yala komt wel met een prijs. Want zeker in het hoogseizoen en dan met name in de weekenden is het vaak onverantwoord druk in Yala. Sommige backpackers (en ook medebloggers) raden je daarom af om Yala te bezoeken. Wanneer je je bezoek goed timet hoef je echter geen last te hebben van deze drukte. Probeer als je kunt de weekenden (vrijdag-zondag) te vermijden, zeker in de periode december – april. Pas als dat niet lukt, zou ik een safari in een ander park dan Yala overwegen als je maar één nationaal park wil bezoeken. Nergens anders ga je namelijk zoveel verschillende dieren zien als hier.
Op safari in Yala
Hoewel er talloze safari-operators zijn (waarover zo meer), bieden ze bijna allemaal dezelfde opties voor een safari aan. Je kunt kiezen voor een hele dag safari, maar ook voor alleen een ochtendsafari of een middagsafari. Vanuit Tissamaharama kom je Yala binnen via de Palatupana-poort. Boek je een safari vanuit Ella of een andere plek ten noorden van het park, dan kom je meestal binnen via de rustigere Katagamuwa-poort.
Zelf heb ik voor een volle dag gekozen: ik kan geen genoeg krijgen van wildlife spotten. Er kunnen echter goede redenen zijn om voor een ochtend- of middagsafari te kiezen. Hieronder lees je kort hoe de verschillende opties eruitzien en welke voor- en nadelen die hebben.
Dagsafari (05:00 – 19:00)
Kies je voor een volle dag safari, dan moet je vroeg uit de veren. Tussen 04:30 en 05:00 haalt je operator je op bij je accommodatie. Vervolgens kan het zijn dat de chauffeur nog wat mede-safarigangers bij een andere accommodatie moet ophalen en rijd je naar de ingang van Yala National Park. De poorten van het park openen om 06:00. Nadat je je entreegeld hebt betaald stapt je gids in de jeep en ga je op zoek naar wilde dieren. Meestal rijd je eerst zo’n 2-2,5 uur rond en hopelijk heb je dan al heel wat gezien. Maar het blijft uiteraard de wilde natuur, dus garanties heb je nooit.
Ontbijten op het strand
Tussen 08:30 en 09:00 rijd je chauffeur je naar het strand, waar je kunt gaan ontbijten. Op de klep van de jeep zal je chauffeur vers fruit, broodjes met jam en ei klaarzetten, waarna je op het strand van je ontbijt kan gaan genieten. Na het ontbijt ga je verder het park in. Wanneer je een goede operator hebt, zal je chauffeur ook stilstaan bij kleinere dieren als hagedissen, kikkers en vogels. Want ook daarvan zijn er veel in Yala: kleurrijke bijeneters, sierlijke kraanvogels, exotische neushoornvogels en – de mooiste van allemaal – prachtige pauwen. Je chauffeur en gids leggen regelmatig contact met andere gidsen. Zo is de kans groter dat wanneer er ergens iets bijzonders (bijvoorbeeld een luipaard) wordt gezien, je daar ook van kan meegenieten!
Lunchen tussen de apen
Tussen 12:00 en 14:00 mogen er geen jeeps rondrijden door het park. Je stopt daarom voor een lange pauze van twee uur langs de rivier die door het park stroomt. Hier zet je chauffeur de lunch (meestal rijst met verschillende bijgerechtjes en fruit als toetje) voor je klaar. Pas tijdens het lunchen op dat de brutale apen niet komen meegenieten! Van alle kanten (zelfs vanuit de bomen) werden we belaagd en er waren soms zelfs takken nodig om ze weg te jagen.
Op zoek naar de luipaard
Na de lunch ga je nog vier uur lang op zoek naar wilde dieren. Tijdens ons bezoek bleven we maar zoeken naar de luipaard, maar helaas… ze lieten zich niet zien tijdens onze safari. Een grote kans betekent dus nog altijd geen garantie. Wel zagen we op de valreep nog een lippenbeer, die eigenlijk nog zeldzamer zijn dan de luipaarden. Maar wat deert het? We hebben een hele dag in de prachtige natuur doorgebracht en ontzettend veel bijzondere dieren gezien.
Om 18:00 gaan de poorten dicht en rijd je weer terug naar Tissa. Als er geen oponthoud is ben je binnen een klein uur weer bij je accommodatie.
Ochtendsafari (05:00 – 12:00)
Een ochtendsafari begint op dezelfde manier als een dagsafari. Je moet dus ook lekker op tijd je bed uit. Je ontbijt is – net als bij een dagsafari – inbegrepen, maar in plaats van dieper het park in ga je na het ontbijt weer langzaam terug richting de ingang. Je krijgt dus minder van het park te zien, maar dat wil niet zeggen dat je minder verschillende dieren ziet. De dieren zijn namelijk vooral actief tot een paar uur na zonsopgang, en zeker de kans op luipaarden en beren is in deze periode van de dag het grootste. Bij een ochtendsafari rijd je meestal tussen 10:00 en 10:30 weer het park uit, en kom je tussen 11:00 en 12:00 weer terug bij je accommodatie.
Toch zou ik zelf niet snel voor een ochtendsafari kiezen. In vier uur is de kans nu eenmaal een stuk kleiner om alle dieren te zien. Bovendien gaat bijna een uur van die tijd op aan het ontbijt. Alleen wanneer je dezelfde dag nog naar een andere bestemming wilt reizen, is een ochtendsafari een mooie optie.
Middagsafari (13:00 – 19:00)
Vind je een hele dag safari te lang, maar wil je niet vroeg je bed uit? Dan raad ik je aan te kiezen voor een middagsafari. Tijdens een middagsafari breng je evenveel tijd door in het park als tijdens een ochtendsafari, maar je rijdt meer rond en dus heb je meer kans om dieren te spotten. Zeker vanaf een uur of vier, wanneer de zon begint te zakken, ontwaken de dieren uit hun middagslaapje. Daarnaast is het golden hour natuurlijk een prachtig moment om door het park te rijden.
Tussen 12:30 en 13:00 pikt je operator je op bij je accommodatie en vervolgens rijd je richting het park. Hier betaal je je entreegeld (zie onder) en stapt je gids bij je in de jeep. Om uiterlijk 18:00 zal je weer teruggaan richting Tissamaharama, waarna je een klein uurtje later weer bij je accommodatie zal aankomen.
Als je vroeg vanuit je vorige bestemming in Tissamaharama aankomt, zou je in principe nog dezelfde dag een middagsafari moeten kunnen ondernemen. Zeker als je die van tevoren reserveert, via je accommodatie of online. Dat maakt een middagsafari de perfecte optie wanneer je maar kort de tijd hebt in Sri Lanka.
Je safari organiseren
Nu je weet welke opties je hebt voor je safari, is er nog een aantal belangrijke praktische aandachtspunten waar je rekening mee moet houden
Hoe vind je een goede operator?
Je bent verplicht om je safari in Yala te regelen via een erkende operator. Je kunt dus niet zelf door het park rondrijden. Een goede operator zoeken is nog niet zo makkelijk; er is veel aanbod en niet elk bedrijf heeft evenveel respect voor de natuur. Je kunt een safari ter plaatse regelen via zo ongeveer elke accommodatie in Tissa, maar je kunt ook van tevoren even research doen.
Zelf heb ik goede ervaringen met Safari Janaka. De chauffeurs rijden over het algemeen netjes en hebben behalve voor de luipaarden en olifanten ook oog voor het kleinere wildlife. De gids sprak bij ons goed Engels en wist veel te vertellen over de dieren, het park en de verschillende landschappen. Safari Janaka organiseert zowel ochtend-, middag- als dagsafari’s.
Hoeveel kost een safari?
Safari’s zijn meestal geen goedkope activiteit en dat geldt ook voor een safari in Yala. Wel zijn safari’s in Sri Lanka goedkoper dan in de meeste Afrikaanse landen. De kosten variëren per operator, en het lastige is dat een dure operator niet per se een betere is. Kijk in ieder geval of alles in begrepen is bij je arrangement: entreeprijs voor het nationaal park, je gids, belastingen en (wanneer je voor een ochtend- of dagsafari kiest) je ontbijt en/of lunch. Meestal zit er ook onbeperkt water bij de prijs inbegrepen en het lenen van een verrekijker.
Goede prijzen voor een all-inclusive safari-arrangement zijn (alles per persoon):
- Ochtendsafari: €50 – €60 (ca. Rs. 17.000 – 20.000)
- Middagsafari: €60 – €70 (ca. Rs. 20.000 – 23.000)
- Dagsafari: €75 – €90 (ca. Rs. 25.000 – 30.000)
Beste reistijd
De beste periode voor een safari in Yala is de periode tussen februari en juni. Dan heb je de grootste kans op droog weer en bovendien is de begroeiing dan vaak wat minder dicht. Dat heeft twee voordelen: de dieren clusteren zich meer rondom de meren en de dieren zijn beter zichtbaar.
De maanden september en oktober zijn de slechtste periode voor een safari in Yala. Dan is het zwaartepunt van het regenseizoen, waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Zelfs voor de hoge safari jeeps! In deze periode gaat blok 1 van het park zelfs vaak voor korte of langere periode dicht!
In de overige maanden van het jaar kun je in principe prima op safari in Yala.
Wat neem je mee tijdens je safari in Yala?
Een safari is meestal net wat anders dan je gemiddelde daginvulling op reis. Om er optimaal van te kunnen genieten komen bepaalde dingen heel erg van pas. Vergeet in ieder geval de volgende zaken niet:
- Lichtgewicht regenjas: Zeker in het regenseizoen tussen juli en december is het handig om iets mee te hebben waar je onder kan schuilen. Je gaat meestal met een open jeep op pad en die heeft niet altijd dekzeilen. Het dak is weliswaar meestal overdekt, maar als het waait krijg je natuurlijk alsnog de regen vanuit de zijkant in je bakkes. Neem echter geen dikke jas mee, want je wil ‘m ook weer snel kunnen opbergen als het droog is. Vaak komt de zon gelijk weer vol op de jeep branden na de bui!
- DEET: In sommige maanden stikt het van de muggen en andere vervelende insecten. Van de geur van DEET blijven ze meestal op prettige afstand! Smeer jezelf en eventueel je kleding dus in met dit goedje.
- Verrekijker: De wilde dieren staan soms lekker dichtbij, maar veel vaker moet je goed speuren en door de begroeiing heen kijken om ze goed in beeld te krijgen. Zeker de luipaarden zijn erg schuw en blijven dus liever ver bij je vandaan. Een verrekijker helpt dan enorm om toch goed te zien waar ‘ie ligt of loopt. Vaak heeft de gids er ook wel een of meerdere mee, maar het is handiger als je er zelf eentje meeneemt.
- Camera met zoomlens. Steeds vaker nemen backpackers alleen een mobiel mee om mooie foto’s te maken. Niet gek, want smartphones maken tegenwoordig foto’s die weinig onderdoen voor foto’s die je maakt met een zware spiegelreflexcamera. Maar wil je op safari mooie foto’s maken? Dan raad ik je toch echt aan om een goede camera met zoomlens mee te nemen. Want zelfs de moderne iPhone is niet in staat om een luipaard op 100 meter scherp vast te leggen!
- Water en snacks. Bij de meeste safari-operators is onbeperkt water inbegrepen bij de prijs. Bij de ochtendsafari is ook een ontbijt meestal inbegrepen en bij een volle dag op safari pak je ook de lunch mee. Toch raad ik je altijd aan om zelf ook minstens anderhalve liter water per persoon mee te nemen, en ook wat snacks zijn niet overbodig. Als de voorraad op is, dan is er namelijk niets te koop tot je weer in Tissa bent.
Andere dingen om te doen in Tissamaharama
Heb je voor of na je safari wat tijd over in Tissa? Er is niet ontiegelijk veel te doen in dit stadje. Er zijn uiteraard de nodige tempels, maar die zijn niet zo bijzonder als de tempels die je elders in Sri Lanka kunt bezoeken. Veel mensen kiezen er daarom voor om een accommodatie te boeken met zwembad en daar lekker te relaxen. Je kunt echter ook wat actiefs doen. Hieronder twee tips:
Wandelen en vogels spotten rondom het meer Debarawewa
Ten noorden van Tissa liggen twee grote meren. De grootste daarvan is het Tissa Wewa, waar je regelmatig bootjes ziet varen. Het andere meer is wat kleiner en ook wat ondieper, waardoor het een populaire plek is voor vogels die hier komen vissen. Ook heb je kans schildpadden en krokodillen te spotten. Het mooie is dat je om dit meer heen kan lopen, zeker als je accommodatie hier in de buurt zit. Zeker bij zonsondergang een heerlijke relaxte wandeling!
Kijk naar de enorme vliegende honden bij het vallen van de avond
Tussen de twee meren staat een klein bosje met enorme, dikke bomen waar je overdag tientallen tot honderden vliegende honden in ziet hangen. Dit zijn een soort gigantische vleermuizen. Ze kunnen een spanwijdte van wel 1,5 meter bereiken! Ze zien er misschien een beetje eng uit, maar vrees niet: ze eten alleen fruit. Aan het einde van de dag, net na zonsondergang vliegen ze massaal tegelijk uit. Een spectaculair gezicht en zeker de moeite waard om een ommetje voor te maken, mocht je tijd hebben.
Praktische tips voor je bezoek aan Yala
Hiervoor heb je al uitgebreid kunnen lezen hoe je je safari in Yala kunt regelen. Maar voordat je op safari kunt gaan, moet je natuurlijk eerst nog naar Yala toe reizen.
Hoe kom je bij Yala?
Tissamaharama – de uitvalsbasis voor het Yala National Park – is geen grote stad en ligt een beetje in een uithoek van Sri Lanka. Daarom is het wanneer je met het ov wil reizen best een uitdaging om hier te komen. Het is zeker mogelijk, maar met privévervoer is het een stuk relaxter. Hieronder lees je meer over je opties:
Met de bus reis je gemakkelijk tussen de badplaatsen aan de zuidkust en Tissa. De reistijd bedraagt naar Tangalle 1,5 tot 2 uur. Naar Hiriketiya ben je ongeveer een halfuur langer onderweg. Voor Weligama, Ahangama, Unawatuna en Galle stap je meestal over in Matara, dat op ongeveer 3-3,5 uur van Tissa ligt. De reistijd met de bus is sterk afhankelijk van de drukte op de kustweg. Met de bus van en naar Ella is het – ondanks de relatief korte afstand (circa 100 kilometer) – echter iets meer moeite om met de bus te reizen, omdat je moet overstappen. Dat doe je in Wellawaya. Tussen Ella en Wellawaya ben je zo’n 30-40 minuten onderweg en de reistijd tussen Wellawaya en Tissamaharama is zo’n 2 uur. Je kunt ook een directe bus van Ella naar Weerawilla Junction nemen, en vanaf daar een tuktuk naar je accommodatie in of rondom Tissa. Dit is ongeveer 8-10 kilometer. De bus is veruit de goedkoopste manier om naar Tissamaharama te reizen: een kaartje van/naar een van de hiervoor genoemde plaatsen kost je hooguit €2,- per persoon.
Met de taxi reis je zeker wanneer je vanuit de bergen bij Ella komt een stuk relaxter en sneller naar Tissamaharama. Je hebt wel wat meer budget nodig, maar voor Nederlandse begrippen is het zeker wanneer je met een paar mensen bent ook niet duur te noemen. Reken op circa €50,- per taxi.
Met de tuktuk is het heerlijk rijden naar Tissamaharama, zeker wanneer je vanuit het binnenland of de richting van Arugam Bay komt. Je hebt dan namelijk een goede kans dat je safari al begint tijdens je heenreis: de weg B35 tussen Badalkumbura via Buttala naar Kataragama doorkruist een naburig nationaal park en staat bekend als de Elephant Road. Je hebt hier een zeer grote kans om wilde olifanten direct langs de weg te spotten! De reistijden zijn vergelijkbaar met die van de bus, maar je hoeft natuurlijk niet over te stappen.
Overnachten bij Yala
Omdat Yala het populairste wildpark van Sri Lanka is, zijn er in Tissamaharama voor ieder budget en voor ieders smaak wel accommodaties te vinden. Je hebt er goedkope hostels, kleinschalige guesthouses en ook luxere kampen. Zelf heb ik overnacht in het fijne Lake Edge Holiday Inn, aan het meer Debarawewa net buiten het stadje. Het is er daardoor lekker rustig en ze hebben een fijn zwembad. Bovendien zijn de hosts ontzettend gastvrij. Zij werken ook samen met een goede safari operator.
Op zoek naar iets anders? Kijk vooral naar de goed beoordeelde opties op booking.com.
Ben jij ook op safari geweest in het Yala National Park, en heb je gezien dat er iets niet meer helemaal klopt? Of wil je een extra gouden tip delen? Laat het weten in een reactie!