Op de zuidwestelijke punt van Sri Lanka ligt de sfeervolle stad Galle. Deze plek ademt historie en sfeer en is daarom een niet te missen stop tijdens een (backpack)trip door Sri Lanka. Extra bijzonder is dat Galle grotendeels is gebouwd door de Nederlanders. In de sfeervolle straatjes van het oude VOC-fort is het heerlijk slenteren en bovendien kun je er uitstekend eten. Reden genoeg dus om een dag van je Sri Lanka-reis voor Galle te reserveren! In deze post lees je meer over Galle.
Scroll snel naar...
- De best bewaarde koloniale stad van Azië
- Zien en doen in Galle
- Maak een stadswandeling over de muren van het fort
- Bewonder het Nederlandse koloniale erfgoed in de Groote Kerk
- Loop onder de oude VOC-poort door naar de vismarkt
- Speur naar leuke souvenirs in de sfeervolle straatjes van het fort
- Ga hip uit eten bij een van de vele leuke restaurantjes
- Neem een kijkje op de markten buiten het fort
- Buiten Galle
- Praktische tips voor je bezoek aan Galle
De best bewaarde koloniale stad van Azië
Galle ligt op een landtong, precies op het zuidwestelijkste puntje van het eiland Sri Lanka. Deze strategische ligging viel de Europeanen gelijk op toen zij voor het eerst voet aan wal zetten op het eiland. Toen lag hier al een stad, met de naam Gimhathitha, van waaruit de Singalezen al in de oudheid handelden met onder andere de Romeinen. Ook ontdekkingsreizigers als Ibn Battuta hebben de stad bezocht.
Toen in 1502 de Portugezen arriveerden werd alles anders. Zij namen de stad over en maakten wat er stond met de grond gelijk. Ze bouwden er een fort, dat als basis diende voor de zeer lucratieve handel in kaneel. Dat wekte de interesse van de Hollandse VOC, die in 1640 na meerdere pogingen de stad overnamen. De VOC bouwde het fort van Galle uit tot de huidige afmetingen en ook veel gebouwen uit die tijd staan er nog. Zelfs enkele straatnamen als de Leyn Baan Street en het Utrecht Bastion herinneren nog aan de Nederlandse tijd. In 1796 waren de Nederlanders na meer dan 155 jaar gedwongen de stad over te dragen aan de Britten, die haar onderdeel maakten van Brits Ceylon.
Verder veranderde er echter maar weinig in Galle. De belangrijkste haven van het eiland was door verzanding inmiddels namelijk al verplaatst naar Colombo. En dus bleef Galle min of meer stilstaan in de tijd. Zo is Galle de best bewaarde koloniale stad van Azië geworden. Met een beetje fantasie kun je je ook nu nog inbeelden hoe Hollandse koopmannen hier kaneel en thee kochten en op schepen laadden die vervolgens in Amsterdam werden uitgeladen. Deze bijzondere geschiedenis maakt van Galle een heel sfeervolle stad die een niet te missen stop is op een rondreis door Sri Lanka. Hier waan je je soms zelfs een beetje in Europa!
Zien en doen in Galle
Veel backpackers bezoeken Galle als dagtrip vanuit één van de badplaatsen langs de zuidkust van Sri Lanka, zoals Unawatuna, Mirissa of Hikkaduwa. In principe is dat genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien en een rondje over de muren van het fort te wandelen. Maar juist in de avond rond de schemering is Galle magisch mooi. Slaap hier dus vooral een of twee nachtjes!
Maak een stadswandeling over de muren van het fort
Galle wordt volledig omringd door een dikke stadsmuur, waarvan aan drie kanten door de zee. Een wandeling over deze 2,5 kilometer lange muur is de perfecte eerste kennismaking met deze sfeervolle stad. Je kunt op meerdere plekken de muur opklimmen, waaronder bij het Utrecht Bastion (waar je ook de bekende vuurtoren vindt), bij de oude gevangenis in het Star Bastion en bij het Flag Rock Bastion, dat vooral tijdens zonsondergang een hele populaire spot is. Andere bastions zijn het Aeolus Bastion, Neptune Bastion, Triton Bastion en het Akersloot Bastion. De oude kanonnen staan er vaak nog!
Vanaf de muren kun je de zon in de zee zien zakken en uitkijken over de sfeervolle slaperige straatjes van de stad, waar je de torens van kerken, moskeeën en tempels broederlijk naast elkaar ziet staan. De muur wordt onderbroken bij het Dutch Hospital, het oude koloniale ziekenhuis waar de kolonisten die geveld werden door tropische ziekten werden behandeld. Nu vind je er een paar leuke bars en luxere souvenirwinkels, dus dit is de perfecte stop voor een break!
Bewonder het Nederlandse koloniale erfgoed in de Groote Kerk
Het meest in het oog springende gebouw dat de Nederlanders hebben achtergelaten is de (nog altijd gereformeerde) Groote Kerk uit 1755. In dit kleine pittoreske kerkje vind je meerdere grafstenen met Nederlands opschrift en er werd tot in de negentiende eeuw in het Nederlands gepredikt. Als Nederlander vond ik het heel bijzonder om in een plek zo ver van huis zo’n typisch Hollandse kerk van binnen te bekijken. De kerk is gratis toegankelijk en iedere dag geopend tussen 6:00 en 21:00.
Loop onder de oude VOC-poort door naar de vismarkt
Langs Queen Street ligt, geïntegreerd in een hoger en breder deel aan de landzijde van de muur van het fort, het Maritime Museum. Mocht je interesse hebben in scheepvaart dan is het zeker leuk om dit museum te bezoeken, maar als geschiedenisfreak vond ik de Old Fort Gate een stuk interessanter. Hierboven vind je namelijk een prachtig oud VOC-embleem dat nog helemaal intact is. Vroeger hing dit embleem ook aan de buitenkant van de muur, maar daar hebben de Britten het gesloopt om het voor hun eigen embleem te vervangen.
Als je onder de poort doorloopt laat je de toeristen die je in de rest van het fort vindt, snel achter je. Loop echter zeker even door naar de kleinschalige vismarkt. Ik vind het zelf altijd leuk om te kijken wat er voor exotische vissen worden aangeboden en de koopmannen vinden het prima om even te poseren voor een foto.
Speur naar leuke souvenirs in de sfeervolle straatjes van het fort
De straatjes in het fort zijn volgens een rasterpatroon aangelegd en worden omringd door sfeervolle koloniale huizen. Vaak zijn die witgekalkt om de warmte wat buiten te houden en hebben ze een soort veranda met pilaren voor de voordeur. Er zijn weinig specifiek bezienswaardige gebouwen binnen de muren van het fort, maar de Sri Sudharmalaya-tempel bij het Neptune Bastion is leuk om even binnen te lopen. De charme zit ‘m verder vooral in het rondslenteren door de sfeervolle, slaperige straatjes van het fort.
In veel van de oude huizen zitten nu opvallend hippe winkeltjes. Daar kun je goed terecht voor een leuk souvenir voor thuis. Neem bijvoorbeeld zeker een kijkje bij Stick No Bills, waar je leuke posters en ansichtkaarten kunt kopen. Ook The Galle Art Gallery is leuk om even binnen te lopen.
Ga hip uit eten bij een van de vele leuke restaurantjes
Een van de redenen om in Galle te blijven overnachten is ook dat je er dan kunt gaan dineren. En dat is een feest in Galle. Want er zijn maar weinig plekken in Sri Lanka waar je zoveel leuke restaurants, koffiebars en lunchspots vindt. Je kunt er voor eigenlijk alles wel terecht: van lekkere Sri Lankaanse curries tot goede koffie en pizza.
Een paar aanraders:
- Dumplings Cafe: heerlijke Chinese dumplings en bovendien goede koffie. Adres: 54 Church Street.
- Pedlar’s Inn Cafe en Pedlar’s Inn Gelato: breed aanbod, goede service en fijne sfeer. Een van de populairste restaurants van Galle. Aan de overkant van de straat zit de ijsbar, die wellicht het beste ijs van Sri Lanka serveert! Adres: 92 Pedlar’s Street.
- Chambers Restaurant: Midden-Oosterse gerechten, voor een keer wat anders. Adres: 40 Church Street.
Neem een kijkje op de markten buiten het fort
Verreweg de meeste toeristen zien niets anders van Galle dan het oude fort. Daarbuiten is ook niet per se veel te zien, maar mocht je een uurtje overhebben dan is het wel leuk om de Municipal Market even buiten het fort te bezoeken. Zeker als je nog niet op andere markten in Sri Lanka bent geweest. Ver is het niet: in een minuut of 10 à 15 loop je langs de kust vanaf het oude fort naar de markten.
Buiten Galle
Mocht je Galle dusdanig leuk vinden dat je de stad een paar dagen als uitvalsbasis wilt gebruiken, dan is dat ook geen gek idee. Vanaf hier kun je namelijk vrij gemakkelijk uitstapjes maken naar de vele stranden in de omgeving. De dichtstbijzijnde stranden zijn te vinden in de badplaats Unawatuna, op nog geen 15 minuten rijden vanaf de ingang van het fort. Mocht je ergens een fiets kunnen huren, dan ben je er binnen een halfuurtje. Hier heb ik zelf echter geen ervaring mee, dus stuur gerust een reactie wanneer je dit hebt geprobeerd!
Andere badplaatsen die iets verder weg liggen zijn Hikkaduwa (ongeveer 45 minuten) en Mirissa (ongeveer 1 uur). Al deze plaatsen bereik je het beste per bus, al rijden er ook een paar treinen per dag.
Praktische tips voor je bezoek aan Galle
Houd rekening met onderstaande adviezen wanneer je naar Galle afreist. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!
Hoe kom je in Galle?
Galle is één van de grotere steden van Sri Lanka en daarom makkelijk te bereiken met meerdere vervoersmiddelen.
Met de trein kun je elke dag minimaal zeven keer van en naar Colombo reizen. Doordeweeks gaat de trein zelfs negen keer per dag. De rit duurt ongeveer 2,5 uur en gaat vaak direct langs de kust, dit is ook nog eens een hele mooie manier om van/naar Galle te reizen. Andere bestemmingen van waaruit je direct naar Galle kan reizen zijn Mirissa (50 minuten), Hikkaduwa (1u20) en Matara (1 uur).
Met de bus is Galle uiteraard ook goed bereikbaar. De zuidkust wordt eigenlijk elke 10 minuten wel bediend per bus en ook naar Colombo gaan tot in het begin van de avond regelmatig bussen. Naar Colombo is de AC-express bus (die iets buiten het fort vertrekt en dus niet vanaf het grote busstation naast het treinstation). Deze rit duurt afhankelijk van het verkeer slechts 1,5 tot 2,5 uur.
Met de tuktuk is het als je niet vanuit een andere kustplaats komt een behoorlijke rit naar Galle. De reistijden kun je het beste vergelijken met die van de bus, al ligt het er maar net aan hoe druk het is op de weg. Vaak is de kustweg behoorlijk druk.
Hoe verplaats je je in Galle?
Binnen het fort van Galle heb je eigenlijk maar één optie: lopen. Dat kan ook makkelijk, gezien de kleine omvang van het fort Galle. Heb je veel bagage of wil je een tripje maken naar bijvoorbeeld Unawatuna? Dan is de (tuktuk)taxi de aangewezen optie.
Lopend ben je binnen het fort eigenlijk binnen 10 tot 15 minuten overal. De markt, het busstation en het treinstation liggen op ongeveer 5 tot 15 minuten lopen vanuit het fort.
Tuktuks en taxi’s zijn handig als je naar het strand wil of met veel bagage van of naar je bus of trein gaat. Het beste reserveer je tuktuks en taxi’s via Uber, omdat je dan niet hoeft te onderhandelen over de prijs. Elke chauffeur waarmee je wil onderhandelen zal namelijk meer vragen omdat je toerist bent.
Overnachten in Galle
In Galle vind je ontzettend veel leuke hotelletjes en hostels. Vaak zijn het oude koloniale huizen die zijn opgeknapt. Buiten het fort vind je ook een aantal grootschaligere opties, maar ik raad je ten zeerste aan om binnen de muren van het fort te slapen. Dat is immers waarvoor je naar Galle bent afgereisd, niet? Deze opties zijn er in vele prijsklassen, afhankelijk van hoeveel luxe je wilt. Ook aan hostels is er geen gebrek in Galle.
Meer tips vind je op de gebruikelijke platforms booking.com en hostelworld.com.
Vind je dat ik een gouden tip voor Galle over het hoofd gezien heb? Of wil je iets anders weten over dit sfeervolle stadje in Sri Lanka? Laat het me weten door een reactie te posten onder deze post!