Ben jij van plan binnenkort te gaan backpacken in Zuidoost-Azië? Dikke kans dat je een tijdje in Thailand zal blijven hangen. Niet in de laatste plaats omdat vluchten naar de Thaise hoofdstad Bangkok vaak het goedkoopst zijn. Als je meerdere landen bezoekt tijdens je reis, is de kans groot dat je meerdere keren in Thailand komt. Dat gold ook voor mij, toen ik in 2017 voor vijf maanden ging backpacken in Zuidoost-Azië. Ik kwam toen maarliefst drie keer in Thailand, steeds in een ander gedeelte van het land. Ben je benieuwd welke bestemmingen ik de moeite waard vond en hoe je die kunt combineren? In deze post leg ik je uit hoe je een logische route door Thailand kunt bouwen!
Scroll snel naar...
Je reis naar Thailand voorbereiden
Bijna iedere backpacker is gek op Thailand. Niet zo gek. Want of je nu van cultuur en natuur of juist van strand en feesten houdt: Thailand heeft voor iedereen wel iets te bieden. Door het heerlijke klimaat en het lage prijsniveau is het bovendien altijd goed toeven in Thailand. En ook als het gaat om de voorbereidingen voor je reis, is Thailand het backpackland bij uitstek.
Visa en grensformaliteiten
Voor Thailand heb je als Nederlander of Belg geen visum nodig, tenzij je van plan bent om langer dan 30 dagen achter elkaar te blijven. Officieel moet je ook een uitreisbewijs kunnen tonen, maar daarnaar wordt in de praktijk nooit gevraagd. En anders volstaat zeggen dat je naar Cambodja, Laos, Myanmar of Maleisië gaat ook.
Vind je 30 dagen achter elkaar in Thailand te kort voor je reis? Dan heb je twee opties:
- Visum aanvragen: via de ambassade of online kun je een toeristenvisum voor maximaal 60 dagen aanvragen (kosten € 30,-) of een multiple entry visum (kosten € 150,-);
- Visa run: je kunt door het land voor korte of langere tijd te verlaten en vervolgens weer terug te gaan naar Thailand een nieuwe visumvrije periode van 30 dagen in Thailand krijgen. Dit kan sinds 2017 wel maar maximaal twee keer per jaar als je Thailand over land binnenkomt. Met het vliegtuig een visa run doen zorgt ervoor dat deze beperking niet voor jou geldt.
Beste reistijd voor Thailand
Door de langgerekte vorm van het land zijn er best grote verschillen in het Thaise weer. De seizoenen zijn voor het grootste deel echter gelijk door heel het land. Net als bij andere landen in Zuidoost-Azië geldt dus dat er globaal drie seizoenen zijn:
- Regentijd (juni – oktober): van juni tot en met oktober is het regentijd in Thailand. Dat wil niet zeggen dat het continu regent, maar het kan vooral ’s middags elke dag wel flink plenzen. Dit maakt het regenseizoen niet de ideale reistijd, maar pluspunt is wel dat het veel rustiger is dan in de droge tijd en dat de rijstvelden mooi groen zijn.
- Droge tijd (november – februari): de beste tijd voor een trip naar Thailand is in ons winterseizoen. Gegarandeerd droog is het nog steeds niet, maar het regent wel aanzienlijk minder in deze periode. In het noorden van Thailand kan het, zeker in de bergen, ’s avonds wel afkoelen maar over het algemeen is de temperatuur zeer aangenaam tussen november en maart.
- Hete tijd (maart – mei): tussen maart en mei is het ook droog, maar vooral ook erg heet in Thailand. Overdag liggen de temperaturen vaak boven de 35 graden, waardoor dit niet een ideale periode is voor een trip naar Thailand.
Onderweg in Thailand
Rondreizen in Thailand is super easy. Het land is supergoed ingericht voor backpackers en overal kun je terecht voor tickets voor bussen, treinen, vliegtuigen of veerboten. Ook kun je op heel veel plekken en scooter huren om er zelf op uit te trekken. Er zijn genoeg mensen die Engels spreken en ook overnachtingen zijn zo gefixt.
Hoe reis je rond in Thailand?
Qua vervoersmiddelen heb je in Thailand ruwweg de volgende opties:
Bussen zijn zoals in veel Aziatische landen het meest populair onder backpackers. Tussen de belangrijkste bestemmingen wordt door speciale reisbureautjes een uitgebreid netwerk van toeristen-minibussen onderhouden. Deze zetten je direct bij je hostel af en pikken je daar ook op. Maar echt avontuurlijk is dat natuurlijk niet, tussen de medebackpackers. Ook zijn deze busjes duurder dan de reguliere bussen waar ook de Thai mee reizen. Daar ben je sowieso op aangewezen als je minder bekende bestemmingen wilt bezoeken.
Treinen zijn in Thailand een nog comfortabelere optie. Van heel Zuidoost-Azië heeft Thailand het beste spoorwegnet. Veel mensen nemen tussen Bangkok en Chiang Mai de nachttrein, maar ook naar Zuid-Thailand loopt een bruikbare verbinding. Je kunt verder met de trein naar Vientiane in Laos reizen en sinds kort ook met één overstap naar Phnom Penh in Cambodja. Verder is het leuk de Maeklong Railway Market bij Bangkok of de brug over de Kwai met de trein te bezoeken.
Veerboten zijn essentieel als je naar de Thaise eilanden wilt reizen. De kwaliteit en het comfort van de boten verschilt nogal; soms is een veerboot niet meer dan een veredeld houten motorbootje, terwijl voor de meer populaire eilanden moderne boten worden ingezet.
Vliegtuigen zijn vooral een optie als je tussen bestemmingen in verschillende landsdelen wilt reizen. Bijvoorbeeld van het zuiden naar Chiang Mai. Het netwerk van binnenlandse vluchten is groot en een ticket kost vaak niet meer dan een paar tientjes. Erg duurzaam is vaak binnenlands vliegen niet, dus ik zou dit zelf tot een minimum beperken.
Tuktuks en songthaews zijn twee typisch Thaise vervoersmiddelen die je voor de korte afstanden kunt gebruiken. Ding goed af voor je instapt, met name in Bangkok. De chauffeurs zijn namelijk berucht om hun bizarre ritprijzen die ze van backpackers vragen.
Jouw route door Thailand vormgeven
Tijdens mijn backpacktrip door Zuidoost-Azië heb ik niet echt één route afgelegd in Thailand. Ik heb tijdens mijn vijf maanden lange reis drie keer voet op Thaise bodem gezet, waarbij ik steeds een andere hoek van het land verkend heb. In totaal ben ik zo ongeveer een maand in Thailand geweest. Mijn losse etappes zijn echter heel geschikt als ‘bouwstenen’ om je eigen route door Thailand mee te bouwen. Hieronder beschrijf ik de drie bouwstenen en leg ik uit hoe je die op een logische manier kunt combineren.
Nog niet genoeg bouwstenen voor jouw droomreis? Onder het kopje Alternatieve route geef ik je nog twee suggesties voor je route over bestemmingen die ik zelf niet heb bezocht.
Centraal-Thailand
Mijn trip begon in Bangkok, dat midden in Thailand ligt. Van daaruit ben ik oostwaarts gereisd, richting Cambodja.
Bangkok (3-5 nachten)
De trip van menig backpacker in Zuidoost-Azië start op de luchthaven van Bangkok. De Thaise hoofdstad heeft een reputatie als backpackers-walhalla. Terecht, want Bangkok is inderdaad een hele leuke stad en een passend begin van je reis door Thailand. Het epicentrum van de backpackerscultuur is de straat Khao San Road vlakbij het historische hart van de stad. Alles ademt hier backpacken: de vele hostels, goedkope eettentjes, winkels met (neppe) topmerk reisproducten en tourbedrijfjes. Niet heel authentiek, maar wel een must om even een kijkje te nemen. Hier vlakbij liggen ook de belangrijkste boedhhistische heiligdommen van de stad: de Wat Phra Kew, de Wat Pho (waar je de beroemde liggende Boeddha kunt vinden) en de Wat Saket. Aan de andere kant van de rivier ligt een aantal authentieke wijkjes en bovendien de prachtige Wat Arun. Bezoek ook zeker het hectische Chinatown tijdens je bezoek aan Bangkok.
Ook wanneer je van stappen houdt, kun je je hart ophalen in Bangkok. Vooral rondom Khao San Road en in Chinatown zijn er heel veel leuke bars en clubs te vinden.
Dagtrip naar de Maeklong Railway Market
Lees ook: Zelfstandig de Maeklong Railway Market in Thailand bezoeken
Vanuit Bangkok kun je ook gemakkelijk een dagtrip maken naar de beroemde Maeklong Railway Market. Deze levendige markt in het stadje Samut Songkhram (op zo’n 80 kilometer van Bangkok) staat bekend om het feit dat er een aantal keer per dag een trein dwars doorheen rijdt. Hiervan heb je vast al eens een filmpje voorbij zien komen.
Khao Yai NP (2 nachten)
Afstand: 200 km, reistijd: 3 uur (bus) 3u20 (trein) + 45 min (minibus/taxi)
Vanuit Bangkok is het maar een paar uurtjes rijden naar het stadje Pak Chong. Dit stadje is de uitvalsbasis voor het oudste nationale park van het land. In het nationaal park Khao Yai, dat vanwege de unieke natuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, vind je prachtige watervallen en dichtbegroeide jungles. Hier kun je tijdens een tour wilde olifanten, gibbons en heel veel andere wilde dieren spotten!
Hoe verder?
Vanuit Khao Yai ben ik doorgereisd naar Siem Reap in Cambodja. Je kunt echter ook heel gemakkelijk naar Noord-Thailand reizen.
- Naar Cambodja: neem in Pak Chong de bus naar Saraburi en stap daar over op de bus naar Aranyaprathet, aan de Cambodjaanse grens. De rit van Pak Chong naar de Cambodjaanse grens duurt in totaal zo’n 5 à 7 uur (afhankelijk van je overstap). Daarna reis je in 3-4 uur door naar Siem Reap, de uitvalsbasis voor het wereldberoemde Angkor Wat.
- Naar Noord-Thailand: neem in Pak Chong de trein naar Ayutthaya. Uiteraard kun je deze prachtige tempelstad bezoeken. De treinrit duurt zo’n 2,5 uur. Daarna neem je de bus naar Sukhothai of de trein naar Chiang Mai.
- Naar Zuid-Thailand: vanuit Pak Chong reis je terug naar Bangkok, waar je de bus, de trein of het vliegtuig kunt pakken naar een bestemming in Zuid-Thailand.
Noord-Thailand
Zo’n twee maanden nadat ik vanuit Thailand Cambodja binnenging, kwam ik bij Chiang Khong in het uiterste noorden Thailand weer in. Vervolgens ben ik door Noord-Thailand gereisd om daarna over land naar Myanmar te gaan.
Chiang Khong (1 nacht)
Als je vanuit Luang Prabang in Laos naar Thailand reist, is de zogenaamde slowboat daar een goede optie voor. Na twee dagen varen kom je dan uit in het dorp Huay Xai. Hier kun je de taxi nemen naar de Thaise grens bij Chiang Khong. Aangezien de boot pas aan het einde van de middag aankomt, ben je genoodzaakt hier te overnachten. Veel langer wil je waarschijnlijk ook niet in Chiang Khong blijven, want op wat kroegjes en restaurantjes na is er hier weinig te beleven.
Chiang Rai (1 nacht)
Afstand: 100 km, reistijd: 2 uur (bus)
De volgende dag reis je verder naar Chiang Rai, de noordelijkste stad van Thailand. Deze kleine stad heeft een relaxte sfeer en er is een aantal mooie tempels te bezoeken. De bekendste is de spierwitte Wat Rong Khun, Vanuit Chiang Rai kun je ook een dagje de mooie omgeving verkennen per scooter. Voor de stad zelf is een dag ruim voldoende.
Chiang Mai (3-4 nachten)
Afstand: 200 km, reistijd: 4 uur (bus)
Een favoriet onder backpackers is de stad Chiang Mai. Deze stad is het bruisende hart van Noord-Thailand. De combinatie van een relaxte sfeer, een bruisend nachtleven, mooie historische tempels en vele culturele evenementen maakt dit een leuke stop voor een aantal dagen. Ook de omgeving van Chiang Mai is leuk. Bezoek bijvoorbeeld de Wat Phratat Doi Suthep, op een berg ten westen van de stad. Veel mensen bezoeken ook één van de vele opvangcentra voor olifanten in de omgeving van Chiang Mai, maar het is moeilijk te controleren hoe belangrijk ze dierenwelzijn vinden. Daarom raad ik je aan hier heel huiverig voor te zijn. ’s Avonds ga je natuurlijk op zoek naar de lekkerste streetfood langs de Moon Muang Road.
Totaal ongepland en onverwacht bleek mijn bezoek aan Chiang Mai samen te vallen met het festival Loy Krathong. Dit is één van de belangrijkste nationale feestdagen in Thailand. Op deze dag worden er door de Thai duizenden verlichte bloemstukken op de rivieren losgelaten. Chiang Mai wordt vaak gezien als de beste plek om dit mee te maken, aangezien ze het hier samen vieren met het Yi Peng festival. Daarbij worden er brandende lantaarns de lucht in gelaten. Dit is een bijna magisch gezicht, dus als je de kans hebt raad ik je aan je bezoek aan Chiang Mai te plannen tijdens Loy Krathong.
Sukhothai (2 nachten)
Afstand: 300 km, reistijd: 4,5 uur (bus)
Vervolgens reis je per bus door naar Sukhothai. Dit was de eerste hoofdstad van Thailand en dat is terug te zien in de vele historische tempels en tempelruïnes die je hier kunt bewonderen. Sukhothai staat mede hierdoor op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is zeker de moeite waard om een dagje tussen de tempels te fietsen! De stad bestaat uit een modern deel (waar de meeste accommodaties liggen) en een oud deel (waar je de tempels kunt vinden). Tussen de beide delen rijdt heel regelmatig een bus.
Mae Sot (1 nacht)
Afstand: 155 kilometer, reistijd: 3 uur (bus)
Vanuit Sukhothai ben ik verder doorgereisd naar Mae Sot, een klein stadje op de grens met Myanmar. Ik ben hier puur naartoe gereisd om de volgende dag de grens naar dit land over te steken. Als bestemming an sich zou ik Mae Sot niet direct aanraden. Er is niet zo heel veel te doen, behalve een rondje lopen over de markt en een aantal vrij doorsnee tempels bezoeken.
Hoe verder?
Ik ben vanuit Mae Sot doorgereisd naar Mawlamyine, een authentieke stad aan de kust in Myanmar. Als je verder Thailand in wilt reizen, dan zou ik Mae Sot overslaan en vanuit Sukhothai doorreizen.
- Naar Myanmar: vanaf de Friendship Bridge die de grens vormt tussen Thailand en Myamar kun je een taxi of minibusje charteren dat je in een uur of 4 à 5 naar Mawlamyine of Hpa-An brengt. Van daaruit kun je doorreizen naar Yangon en verder.
- Naar Centraal-Thailand: zowel vanuit Sukhothai als vanuit Mae Sot kun je de bus pakken naar de tempels van Ayutthaya. Die doet er zo’n 5 uur over. Bangkok ligt 1 à 1,5 uur verder zuidelijk.
- Naar Zuid-Thailand: Voor bestemmngen verder zuidelijk reis je eerst naar Bangkok. Daar pak je de bus, de trein of het vliegtuig naar je bestemming. Je kunt er ook voor kiezen om terug te gaan naar Chiang Mai en daar het vliegtuig naar Krabi, Phuket of Surat Thani te pakken.
Zuid-Thailand
Na mijn vierweekse reis door Myanmar ben ik vanuit Mandalay terug naar Bangkok gevlogen. Hierna ben ik in 2,5 week al eilandhoppend door Zuid-Thailand naar Maleisië gereisd.
Bangkok (3-5 nachten)
De kans is groot dat je tijdens je reis door Thailand zeker twee keer in Bangkok komt. Dat komt door de vreemde langgerekte vorm van Thailand, die er voor zorgt dat een logische loop niet te maken is. Erg is dat niet, want Bangkok is naar mijn mening een superleuke stad.
Breek je reis hier dus gerust nog een dag of wat op en ontdek meer van deze levendige stad. Ga bijvoorbeeld mee op een fietstocht door de minder bekende delen van de stad. De Nederlander Co van Kessel is hier een begrip onder Thailandgangers mee geworden. Hoewel de beste man zelf inmiddels is overleden, worden zijn hooggewaardeerde tours nog elke dag gehouden door een enthousiast team. Ook het bezoeken van een rooftop bar is een must wanneer je in Bangkok bent, net als een boottochtje over de Chao Phraya-rivier. Het moderne deel van Bangkok, rondom Siam Square, is ook leuk. Zeker als je van shoppen houdt!
Khao Sok NP (2-3 nachten)
Afstand: 750 km, reistijd: 14 uur (nachttrein + minibus)
Vanuit Bangkok ligt heel Thailand weer aan je voeten. Ik heb zelf de nachttrein naar het zuiden genomen, waarbij ik uitstapte in het stadje Surat Thani. Hier kun je het minibusje pakken naar het nationaal park Khao Sok. Dit is één van de mooiste natuurgebieden van Thailand. Dat komt door het prachtige landschap van karstbergen, het magische stuwmeer Ratchaprapha en de intens groene jungles die daaromheen liggen. De populairste activiteit die je hier kunt ondernemen is een boottocht over het meer, waarna je de tijd krijgt om te kanoën, zwemmen en vissen op het meer. Ook kun je gaan hiken, waarbij je een (kleine) kans hebt om wildlife als gibbons, apen en tapirs te spotten.
Ao Nang en Rai Leh (2 nachten)
Afstand: 175 km, reistijd: 3 uur (minibus)
Na Khao Sok verruil je de natuur voor de paradijselijke kust van Zuid-Thailand. Je eerste stop is de badplaats Ao Nang, vlakbij de stad Krabi. Ao Nang zelf is een beetje een karakterloze badplaats en daarom niet per se heel leuk. Wel kun je hier goed feesten. Belangrijkste reden om tóch naar Ao Nang te gaan is wat mij betreft echter de bizar mooie stranden op het schiereiland Rai Leh. Je kunt dit alleen bereiken per boot, dus gevoelsmatig is het meer een eiland dan ‘gewoon’ een strand. De paradijselijke, brede zandstranden die worden omringd met palmbomen en rotsen begroeid met groene jungles horen bij de mooiste van Thailand. Ze zijn dan ook bepaald geen geheim, maar toch is het hier lang niet zo druk als bij Phuket of in Ao Nang zelf.
Koh Phi Phi (2-3 nachten)
Afstand: 60 km, reistijd: 3,5 uur (taxi + veerboot)
Vanuit Ao Nang sta je zo in Krabi, waar je de boot kan pakken naar één van de vele Thaise eilanden. Bijvoorbeeld naar Koh Phi Phi. Dit eiland (of eigenlijk zijn het meerdere kleine eilandjes) is misschien wel het bekendste plekje van Thailand geworden na de film The Beach, waarin Leonardo diCaprio het strand van Maya Bay wereldberoemd maakte. Dat heeft vergaande consequenties gehad voor Koh Phi Phi: in een paar jaar is het hele eiland volgebouwd met goedkope guesthouses, restaurants en souvenirwinkels. Het is hier dan ook bijna altijd stervensdruk en niet altijd met de leukste mensen. Koh Phi Phi is namelijk ook populair onder jonge feestgangers en pakkettoeristen. De sfeer op Koh Phi Phi is daardoor ver te zoeken, maar de bizar mooie omgeving en de prachtige duik- en snorkelspots maken het toch de moeite om Koh Phi Phi te bezoeken.
Koh Lipe (6 nachten)
Afstand: 150 km, reistijd: 4 uur (speedboot)
Door de drukte en het kleine formaat van Koh Phi Phi wil je waarschijnlijk na een dag of twee weer verder. Er zijn veel mogelijke eilanden om uit te kiezen, maar zelf heb ik voor het kleine maar fijne Koh Lipe gekozen. Koh Lipe is nog lang niet zo toeristisch als Koh Phi Phi, maar je kunt ook hier goed feesten en lekker op het strand chillen. Zelf kwam ik hier echter om een andere reden, namelijk het halen van mijn duikbrevet. Dat heb ik gedaan bij duikschool Adang Sea Divers, die bovengemiddeld aandacht heeft voor de bescherming van het onderwaterleven. Dat onderwaterleven is bij Koh Lipe erg mooi, met intacte koraalriffen, kleurrijke vissen en af en toe zelfs walvishaaien en dolfijnen. Maar ook wanneer je het bij snorkelen wil laten is Koh Lipe heel geschikt!
Hoe verder?
Vanaf Koh Lipe gaan er rechtstreekse veerboten naar het Maleisische eiland Langkawi. Ook kun je oversteken naar het dorp Pak Bara op het vasteland om vanaf daar verder te reizen.
- Naar Maleisië: neem de veerboot naar Langkawi vanaf de pier op Pattaya Beach. Deze veerboten doen er 1 tot 1,5 uur over om op Langkawi aan te komen. Ook kun je de veerboot naar Pak Bara nemen, en vervolgens via Hat Yai de trein of de bus pakken naar Penang of Kuala Lumpur.
- Naar Centraal- of Noord-Thailand: neem de veerboot naar Pak Bara op het vasteland en daarna de bus naar Hat Yai. Daar kun je het vliegtuig pakken naar Bangkok (voor Centraal-Thailand) of naar Chiang Mai (voor Noord-Thailand).
Alternatieve routes
Wie binnen Thailand blijft en de drie routes met elkaar wil combineren, ontkomt er bijna niet aan de eerste van mijn twee alternatieve routes te nemen. De tweede alternatieve route is perfect wanneer je zonder te vliegen vanuit Zuid-Thailand weer terug wil naar Centraal-Thailand of andersom.
Alternatief 1: Van Bangkok naar Sukhothai of andersom via Ayutthaya
De afstand tussen Bangkok en de noordelijke route is niet zo groot. In een enkele (nacht)busrit ben je van Bangkok in Sukhothai of andersom. Maar als je deze route neemt, is het wel de moeite waard om te stoppen in Ayutthaya. Ayutthaya was voor Bangkok de hoofdstad van Thailand. Deze stad staat vol indrukwekkende oude tempels. Ook kun je een stop in Kanchanaburi overwegen, bij de brug over de Kwai.
Alternatief 2: Alternatief eilandhoppen in de Golf van Thailand
Reis je vanuit Zuid-Thailand niet verder richting Maleisië, maar ga je terug naar Bangkok? Overweeg dan de eilandhop-route over de bekende eilanden in de Golf van Thailand. Hier liggen het resorteiland Koh Samui, het feesteiland Koh Phangan en het duikeiland Koh Tao. Je stapt in Surat Thani op de boot naar Koh Samui en vervolgens via Koh Phangan naar Koh Tao, waar je de boot neemt naar Chumphon. Hier kun je de bus of trein naar Bangkok weer nemen. Uiteraard kun je deze route ook andersom maken. Dan reis je vanuit Bangkok naar Chumphon en daarna over de eilanden richting Surat Thani en verder naar Khao Sok.
Zelf heb ik deze aantrekkelijke route niet genomen omdat het seizoen (eind december) dat niet toeliet, maar veel backpackers zijn verliefd op deze eilanden.
Wil je delen hoe jij Thailand hebt ingepast in jouw reis door Zuidoost-Azië? Of heb jij een vraag over deze bouwstenen voor een route door Thailand? Laat het me weten in een reactie hieronder!