Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is voor veel mensen een grote onbekende. Misschien is dat juist wel waarom bijna iedere backpacker die Bakoe bezoekt lyrisch is over de stad. Bakoe heeft een sfeervolle binnenstad die zo uit 1001 nacht kan komen, maar ook chique avenues met luxe winkels en hypermoderne gebouwen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Scroll snel naar...
- Een kruispunt tussen Oost en West
- De 9 tips van REISEIGENWIJS
- #1: Dwaal door de sprookjesachtige oude binnenstad İçərişəhər
- #2: Beklim de mysterieuze Maagdentoren voor een prachtig uitzicht over Bakoe
- #3: Bewonder de futuristische Flame Towers
- #4: Verken het mondaine Bakoe rondom Nizami Street en Fountains Square
- #5: Vergaap je aan de moderne architectuur van het Heydar Aliyev Cultural Centre
- #6: Struin over de Neftcilar Prospekti langs de Kaspische Zee
- #7: Neem een kijkje bij het imposante Paleis van de Sovjet
- #8: Bekijk de desolate triestheid van het James Bond Oil Field
- #9: Bezoek de historische Bibi-Heybat-moskee
- Dagtrips vanuit Bakoe
- Praktische tips voor je trip naar Bakoe
Een kruispunt tussen Oost en West
Met bijna 2,5 miljoen inwoners is Bakoe niet alleen de hoofdstad, maar ook veruit de grootste stad van Azerbeidzjan. Bakoe (ook wel geschreven als Baku of Bakı) is een stad met een rijke en dynamische geschiedenis, die veel heersers heeft gekend. De stad ligt strategisch aan de Kaspische Zee, op een plek waar handelsroutes van Rusland richting Iran en van Turkije richting Centraal-Azië samenkomen. Je begrijpt het misschien al: Bakoe is een echte Zijderoutestad.
De turbulente geschiedenis van Bakoe is goed terug te zien in het stadsbeeld. Zo lijkt de oude binnenstad İçərişəhər met haar moskeeën en smalle steegjes rechtstreeks uit een Midden-Oosters sprookjesboek te komen. Daarom heen vind je brede lanen en chique straten met grootse gebouwen die zo in Parijs of Wenen hadden kunnen staan. Dit deel van de stad is gebouwd rond 1900, toen in Bakoe de eerste aardolie uit de grond werd gehaald. Tijdens de Sovjet-tijd zijn er heel veel buitenwijken gebouwd met de welbekende trieste sovjetflats. Maar sinds 2000 heeft Bakoe haar glans teruggevonden en wordt er in een razend tempo het ene na het andere hypermoderne glazen gebouw uit de grond gestampt.
Sowieso lijkt het Bakoe de laatste jaren voor de wind te gaan. Alles wordt opgeknapt en er worden steeds meer evenementen van wereldschaal in de stad gehouden, zoals de Formule 1 en in 2012 het Eurovisie Songfestival. Soms lijkt de stad daardoor een beetje de aansluiting met de echte wereld kwijt te raken. Want als je ook maar even buiten Bakoe komt, beland je in een volledig andere wereld. Die van het verpauperde, door milieuvervuiling beschadigde Azerbeidzjan. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de schoonheid en charme van Bakoe zelf.
De 9 tips van REISEIGENWIJS
Ga jij binnenkort backpacken in de Kaukasuslanden? Er is bijna geen beter startpunt voor je trip te bedenken dan Bakoe. Ik geef je dan ook graag 9 tips voor deze boeiende stad!
#1: Dwaal door de sprookjesachtige oude binnenstad İçərişəhər
De bekendste bezienswaardigheid in Bakoe is de oude, volledig ommuurde binnenstad. Deze staat bekend onder naam İçərişəhər (spreek uit als ‘iet-sjerrie-sje-hèr‘). Dit deel van de stad is volledig opgetrokken uit lichtbruine natuursteen en prachtig houtsnijwerk. Vanwege de vele paleizen, koopmanshuizen, moskeeën, badhuizen en karavanserais uit de middeleeuwen is İçərişəhər door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Binnen de oude binnenstad zijn er twee bezienswaardigheden die je eigenlijk niet over kunt slaan: het Paleis van de Shirvanshahs en de Maagdentoren (waarover zo meer). Highlight is wat mij betreft echter simpelweg ronddwalen door de vele steegjes en straatjes. Onderweg liggen dan vele schitterende doorkijkjes en mooie details op je te wachten!
Metrohalte: İçərişəhər
#2: Beklim de mysterieuze Maagdentoren voor een prachtig uitzicht over Bakoe
Aan de zuidelijke rand van de ommuurde binnenstad vind je de Maagdentoren (Azeri: Qız qalası). Dit mysterieuze gebouw stamt uit de 12e eeuw en was vroeger waarschijnlijk een verdedigingswerk, maar mogelijk was er nog veel eerder al een vuurtempel op deze plek. De toren is nu een museum over de geschiedenis van de stad. Interessanter is wat mij betreft echter het uitzicht dat je vanaf hier hebt. Je kunt namelijk uitkijken over de oude binnenstad, de boulevard langs de Kaspische Zee en over de futuristische Flame Towers. Zelf ben je wellicht ook een attractie hier: de toren wordt vaak door schoolklasjes van het Azerbeidzjaanse platteland bezocht en daar zien ze vrijwel nooit toeristen.
Metrohalte: İçərişəhər, vervolgens 10 minuten lopen.
#3: Bewonder de futuristische Flame Towers
De Flame Towers (Azeri: Alov qüllələri) zijn hét icoon van het nieuwe, moderne Bakoe. Deze wolkenkrabbers zijn tussen 2007 en 2012 gebouwd met de vele olie-manats die Azerbeidzjan binnenstromen. Ze zijn tussen de 160 en 180 meter hoog en staan ook nog eens op een heuvel. Je kunt ze dus vanuit bijna de hele stad zien. Toch is het de moeite om ze van dichtbij te bekijken. Of nou ja, het Highland Park eromheen is de moeite. De torens zelf zijn in gebruik als kantoren en woningen en daarom niet van binnen te bezoeken. Vanuit het Highland Park heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Vooral ’s avonds is het leuk om hier even rond te kijken, aangezien de torens dan worden gebruikt als decor van een lichtshow.
Ben je benieuwd waarom de torens de vorm van een vlam hebben? Azerbeidzjan promoot zichzelf als The Land of Fire, doordat hier zoveel gas in de grond voorkomt dat het spontaan aan de lucht ontbrandt. Wil je dit in het echt zien? Ga naar Yanar Dag (zie verderop in deze post).
Metrohalte: İçərişəhər, vervolgens 25 minuten lopen. Geen zin om de heuvel op te klimmen? Neem de kabeltrein die vertrekt aan de zuidoostelijke rand van de ommuurde binnenstad. Het benedenstation bevindt zich op 12 minuten lopen van de metrohalte.
#4: Verken het mondaine Bakoe rondom Nizami Street en Fountains Square
Weer een andere kant van Bakoe ontdek je rondom Fountains Square (Azeri: Fəvvarələr meydanı). Dit deel van de stad is autovrij en helemaal ingericht om lekker te flaneren. De gebouwen in dit deel van Bakoe zijn gebouwd rond 1900, in een stijl die net zo goed in Parijs, Wenen of Boedapest zou kunnen zijn. Dat kwam doordat vele Europeanen hun geluk wilden beproeven in Bakoe toen hier aardolie werd gevonden. Je zou kunnen zeggen dat Bakoe toen een soort Dubai avant la lettre was. Nu kun je hier uitstekend shoppen (vooral rondom Nizami Street (Azeri: Nizami küçəsi)), uit eten gaan of een drankje drinken.
Metrohalte: Sahil
#5: Vergaap je aan de moderne architectuur van het Heydar Aliyev Cultural Centre
Een ander icoon van het nieuwe Bakoe is het futuristische Heydar Aliyev Cultural Centre. Dit bizarre gebouw is in 2012 gerealiseerd als eerbetoon aan Heydar Aliyev, de eerste president van post-Sovjet Azerbeidzjan. Je ziet overal in Azerbeidzjan zijn afbeelding, maar de Aliyev-verering krijgt hier best wel bizarre vormen. Het gebouw is namelijk grotendeels een museum waar alles draait om wat de ‘geweldige’ president voor het land heeft gedaan. Ook vind je hier z’n autocollectie en een heleboel geschenken die hij van allerlei wereldleiders heeft gekregen. Best interessant, maar het mooiste aan het gebouw is toch vooral de architectuur van de hand van Zaha Hadid. Een bezoek aan het Heydar Aliyev Cultural Centre kost je 15 manat (zo’n € 7,-).
Metrostation: Nariman Narimanov, vervolgens 20 minuten lopen.
#6: Struin over de Neftcilar Prospekti langs de Kaspische Zee
Een van de leukste dingen aan Bakoe is dat de stad aan de Kaspische Zee ligt. Over een lengte van maarliefst 7,5 kilometer ligt er tussen de Neftcilar Prospekti en de kust een brede promenade, waarover je heerlijk kunt struinen. Dat doen veel Azeri’s ook graag in hun vrije tijd, en daarom vind je overal kraampjes waar je terecht kunt voor wat te snacken of te drinken.
Verder liggen er diverse bijzondere gebouwen langs de boulevard. Aan het zuidelijke eind vind je bijvoorbeeld de Crystal Hall, die speciaal voor het Eurovisie Songfestival in 2012 is gebouwd. Hier vind je ook het Bayraq Meydani, waar korte tijd de hoogste vlaggenmast ter wereld stond. Even verderop staat de Baku Eye, de evenknie van het beroemde Londense reuzenrad. Zin in shoppen? De Dəniz Mall is een luxe shoppingmall die in Kaspische Zee is gebouwd. Vlak voor je de oude binnenstad in loopt kom je nog langs Mini Venice, een hilarische attractie waar je met een kano door een decor van de beroemde Italiaanse stad kan varen.
Metrohalte: Sahil, vervolgens 20 minuten lopen naar de boulevard. Een taxi is echter handiger, zeker voor de zuidelijke helft.
#7: Neem een kijkje bij het imposante Paleis van de Sovjet
Tijdens de Sovjettijd is er qua architectuur niet veel bijzonders gebouwd in Bakoe. Uitzondering daarop is het Paleis van de Sovjet, dat nu bekendstaat als het House of Government (Azeri: Hökümət Evi). Dit is een pompeus, typisch Stalinistisch gebouw dat echter ook traditioneel Azerbeidzjaanse invloeden heeft. Het staat aan de boulevard, tussen de Neftcilar Prospekti en Uzeyir Hajibeyov Street. Het is nu een overheidsgebouw, dus van binnen kijken kan niet. De buitenkant is echter alleen al de moeite waard om er even bij langs te lopen.
Metrohalte: 28 May of Cәfәr Cabbarlı, vervolgens 10 minuten lopen.
#8: Bekijk de desolate triestheid van het James Bond Oil Field
Bakoe is groot en rijk geworden door de olie die er rondom de stad in de grond zit. Die wordt nog steeds opgepompt, en wel direct buiten de stad. Op een steenworp afstand van de eerdergenoemde Crystal Hall, bij het plaatsje Bibi-Heybat, begint die andere wereld waar ik het aan het begin van deze post over had. Hier werd de eerste olie gevonden en nog steeds ligt er hier een enorme verzameling krakkemikkige jaknikkers weg te roesten. Ze pompen nog steeds olie op, die ook nog wel eens gemorst wordt op de dorre grond.
Jij vraagt je vast af: serieus? Is dit een bezienswaardigheid? Het antwoord op die vraag is: ja. Althans, wanneer je wel in bent voor apocalyptische, filmische landschappen. Dit olieveld heeft namelijk als achtergrond gediend voor een scene uit de James Bond-film The World Is Not Enough uit 1999. Sindsdien staat dit olieveld bekend als het James Bond Oil Field. Je moet wel snel zijn, want dit deel van de stad wordt momenteel ontwikkeld tot industrieterrein en dat betekent waarschijnlijk dat de jaknikkers worden opgeruimd.
Hoe kom je er? In dit deel van Bakoe rijden geen metro’s. Je komt hier het makkelijkst met een taxi vanuit het centrum. Ook kun je met bus 20 naar de halte Bakı Ali Neft Mәktәbi gaan. Dit is op loopafstand van de olievelden.
#9: Bezoek de historische Bibi-Heybat-moskee
Azerbeidzjan is samen met Iran het enige land waar een sjiitisch-islamitische meerderheid is. Er zijn dan ook genoeg moskeeën te bewonderen in Bakoe. In het plaatsje Bibi-Heybat, dat nu een buitenwijk van Bakoe is, staat één van de historisch meest belangrijke moskeeën van het land. De Bibi-Heybat-moskee is gebouwd in de dertiende eeuw, maar in 1936 op last van Stalin gesloopt. In 1994, na de val van de Sovjet-Unie is ‘ie echter gelukkig in originele stijl herbouwd. De moskee zelf is een bezoekje waard, maar vooral het uitzicht over de vervallen havens en olievelden is erg bijzonder.
Hoe kom je er? De Bibi-Heybat-moskee wordt vaak bezocht in combinatie met een bezoek aan de moddervulkanen en het nationaal park Gobustan, maar je kunt ‘m ook met bus 20 vanuit Bakoe bereiken. Een taxi vanuit Bakoe is ook goed te betalen. Reken op zo’n 6 manat (€ 3,-) enkele reis.
Dagtrips vanuit Bakoe
Bakoe is een superleuke stad waar je je met gemak twee volle dagen kunt vermaken. Heb je meer tijd? Buiten de stad ligt een aantal bizarre natuurverschijnselen en andere interessante plekken. Je kunt onderstaande plekken op één dag bezoeken als je een auto huurt of met een tour meegaat.
Lees ook: Op z’n REISEIGENWIJS langs moddervulkanen in Azerbeidzjan
Moddervulkanen bij Qobustan
Vlakbij de stad Qobustan vind je één van de vreemdste bezienswaardigheden van Azerbeidzjan. Hier vind je namelijk de grootste concentratie moddervulkanen ter wereld. Wat je je daarbij moet voorstellen? In feite een desolaat landschap met vreemde, puistvormige heuvels waaruit constant modder opborrelt. Dit bijzondere natuurverschijnsel is oprecht heel interessant om te zien.
Rotstekeningen in Qobustan NP
Vlakbij de moddervulkanen vind je het nationaal park Qobustan. Qua natuur is het niet erg spectaculair, maar wel vind je hier een aantal van de bestbewaarde prehistorische petrogliefen (rotstekeningen) ter wereld. Ze staan om die reden ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Zonder duidelijke uitleg kan het echter zijn dat het je tegenvalt.
Yanar Dag
Wil je weten waarom Azerbeidzjan ook wel het Land van Vuur wordt genoemd? Ga dan naar Yanar Dag. Dit betekent ‘brandende berg‘, maar het is meer een lage heuvel. Branden doet deze heuvel alleen wel: al duizenden jaren ontbrandt hier aardgas spontaan aan de lucht. Het is vooral in de schemering de moeite waard. Dit bizarre natuurverschijnsel is vrijwel nergens anders op aarde te zien.
Praktische tips voor je trip naar Bakoe
Met onderstaande tips kun je je bezoek aan Bakoe optimaal voorbereiden!
Hoe kom je in Bakoe?
Bakoe is in alle opzichten het hart van Azerbeidzjan en dus ook goed te bereiken. Bovendien is Bakoe als de grootste stad van de Kaukasus ook internationaal behoorlijk goed connected. Wees je er alleen wel van bewust dat de grens met Armenië gesloten is, dus als je van of naar dat land wilt reizen moet je via Georgië of Iran.
- Met het vliegtuig kun je Bakoe vanuit Nederland en België niet rechtstreeks bereiken. Meestal vlieg je via Moskou met Aeroflot of via Istanbul met Turkish Airlines of Pegasus. Vluchten naar Georgië zijn ook een optie (daar kun je wel rechtstreeks vanuit Nederland heenvliegen) maar dat betekent wel dat je omslachtig heen en weer moet reizen.
- Met de trein is Bakoe vanuit alle grotere steden in Azerbeidzjan te bereiken. Ook vanuit Tbilisi in Georgië gaat er dagelijks een rechtstreekse nachttrein. Zelfs vanuit Moskou, Rostov en Astrachan (in Rusland) en vanuit Kiev (in Oekraïne) kun je met de trein naar Bakoe. Deze treinen vertrekken wel veel minder vaak en doen er bovendien meerdere dagen over.
- Met de bus is Bakoe vanuit alle omliggende landen te bereiken (behalve vanuit Armenië, vanwege de gesloten grenzen).
Hoe verplaats je je in Bakoe?
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de langere afstanden af te leggen in de stad is per metro. Bakoe heeft drie metrolijnen, waarmee je binnen een redelijke afstand van de meeste highlights kunt komen. Om met de metro te kunnen reizen heb je een BakiKart nodig. Deze pas kost je 2 manat (ongeveer € 1,-), die je onbeperkt kunt opladen met losse trips. Die kosten je per stuk 0,20 manat (een schamele 10 eurocent).
Plekken waar je niet met de metro kunt komen bezoek je het beste per taxi. Taxi’s zijn heel betaalbaar, al staan ze wel vaak vast in het verkeer. Reken op een starttarief van 2 manat (circa € 1,-) en vervolgens 0,40 manat (€ 0,20) per kilometer.
Soms kunnen ook de bussen uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor het James Bond Oil Field en de Bibi-Heybat-moskee. In deze post heb ik de lijnnummers bij de bezienswaardigheden gezet. Een ritje met de stadsbussen kun je betalen met de BakiKart.
Overnachten in Bakoe
Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is enorm in Bakoe. Naast de vele luxe hotels waar zakenmensen uit de olie-industrie overnachten, zijn er ook steeds meer hostels en boutique hotels in Bakoe. Zelf kan ik het Sahil Hostel aanraden. Dit hostel heeft een hele fijne backpackerssfeer, een centrale locatie en ligt dicht bij de metro. Het aanbod wisselt sterk, dus check de welbekende bookingsites als booking.com en Hostelworld voordat je iets boekt.
Lijkt Bakoe jou een leuke stad? Of heb je extra tips voor deze bijzondere stad? Help andere reiseigenwijzen en laat een reactie achter onder deze post!