Op zoek naar een leuke, levendige stad voor een dagje of weekend weg? In Keulen, de vierde stad van Duitsland, valt genoeg te ontdekken. Vanuit de meeste plekken in Nederland of België trein of rijd je er in een paar uurtjes naartoe. In deze post neem ik je mee op stadswandeling langs de mooiste historische plekken van Keulen!

Scroll snel naar...
Historisch en dynamisch Keulen
Keulen – met 1,1 miljoen inwoners de vierde stad van Duitsland – ligt in de deelstad Nordrhein-Westfalen. De stad ligt aan de Rijn en heeft een zeer rijke geschiedenis. Al in de Romeinse tijd was Keulen een zeer belangrijk handelscentrum en de vele middeleeuwse kerken zijn een bewijs dat Keulen al heel lang een stad van belang is.
Helaas is veel van de geschiedenis verloren gegaan, omdat in WOII het grootste deel van de stad is verwoest door geallieerde bombardementen. De belangrijkste monumenten zijn herbouwd en het stratenpatroon is nog grotendeels zoals voor de oorlog, maar het grootste gedeelte van de bouwwerken in de binnenstad is in sobere wederopbouwstijl heropgebouwd. Er is echter nog genoeg moois te zien voor een mooie stadswandeling. Natuurlijk is de imposante Dom van Keulen een absolute must-see, maar ook wie van winkelen houdt kan z’n hart ophalen in deze gezellige stad.
Natuurlijk is een stadswandeling op een warme en droge dag in de zomer of lente het fijnst, maar ook in de winter is er in Keulen veel te beleven. In november en december kun je er bijvoorbeeld terecht voor een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. In februari barst het beroemde carnaval los. Of je nu houdt van cultuur, shoppen, lekker eten of gewoon een andere stad ontdekken: Keulen is een ideale bestemming voor een korte trip dicht bij huis.

Stadswandeling door Keulen
Tijdens de stadswandeling die ik hieronder stap voor stap beschrijf maak je kennis met deze miljoenenstad met een rijke historie. De totale route is zo’n 8,5 kilometer lang en leidt je langs alle highlights van de stad.
Starten: wandel over de Hohenzollernbrücke naar Deutz
Afstand: 1400 meter
De stadswandeling start op het Bahnhofsvorplatz, bij de hoofdingang van station Köln Hbf. Dit is één van de grootste treinstations van Duitsland. Wat dit station bijzonder maakt is dat het echt middenin de stad ligt. Zo gauw je de trein uitstapt sta je eigenlijk al voor de beroemde Dom van Keulen. Dit hoogtepunt bewaren we echter voor later. Vanaf de eerste stop van deze stadswandeling heb je echter wel een indrukwekkend uitzicht op die kerk. Loop links om de kerk heen, en je zult vanzelf op de imposante brug voor treinen en voetgangers over de Rijn uitkomen. Deze brug, de iconische 400 meter lange Hohenzollernbrücke, is gebouwd tussen 1907 en 1911, maar tijdens WOII volledig verwoest. Direct na de oorlog is de brug in oude stijl herbouwd.
Loop de brug helemaal af, tot je bij het ruiterstandbeeld van Kaiser Wilhelm II uitkomt. Je bent nu in Deutz, het deel van Keulen op de oostelijke oever van de Rijn. Iets verderop liggen de grote maar niet bijzonder mooie hallen van de Koeln Messe, één van de grootste beurslocaties van Europa. Vanaf de brug en de kade bij het ruiterstandbeeld heb je een indrukwekkend uitzicht op de skyline van Keulen, waaronder op de Dom. De andere opvallende kerk is de Groß St. Martinskerk. Geniet van het uitzicht (eventueel met een drankje of hapjes die je zelf hebt meegebracht) en loop vervolgens terug over de brug naar het station.



Eigelstein en Torburg
Afstand: 2800 meter
Als je weer bij het station bent, loop je via de Dompropst-Ketzer-Straße en de Marzellenstraße na Eigelstein, een rustige, deels autovrije winkelstraat. Hoewel een groot deel van Keulen zoals gezegd is verwoest tijdens de oorlog, zie je hier nog enkele straten en gebouwen uit de tijd van voor de bombardementen. De straat Eigelstein komt uit recht voor de Torburg, een van de overgebleven stadspoorten van de middeleeuwse stadsmuur van Keulen. In de buurt vind je genoeg cafeetjes en supermarkten om de inwendige mens even te verzorgen.


Via de Gereonswall naar de St. Gereonskirche
Afstand: 1400 meter
Bij de stadspoort keer je om, en steek je het knusse straatje Gereonswall in. Deze straat vol karakteristieke panden uit de negentiende eeuw is gebouwd toen de oude stadsmuur gesloopt werd. Je komt vanzelf uit op het Hansaplatz, waar in een park nog een stuk van de oude stadsmuur te bewonderen is. Vervolgens loop je de Probsteigasse in, die je naar de St. Gereonskerk leidt. Deze imposante Romaanse kerk stamt uit de 13e eeuw, maar al zeker sinds het jaar 839 bevindt zich hier een kerk. De kerk is genoemd naar Gereon van Keulen, een martelaar uit de derde eeuw en beschermheilige van de stad.

Via de Römerturm naar de Hahnentor
Afstand: 1200 meter
Nadat je de St. Gereonskerk hebt bezocht, loop je via het Gereonshof en de Steinfeldergasse naar het kruispunt met de Magnusstraße. Hier zie je aan de overkant van de straat een opvallende en gedecoreerde lage toren. Deze toren, de Römerturm, was de noordwestelijke hoektoren van de Romeinse stad Colonia Claudia Ara Agrippinensium en stamt al uit de late derde eeuw. De toren is daarmee een belangrijk symbool voor de zeer lange geschiedenis van Keulen.
Sla rechtsaf de Magnusstraße in en sla bij de Alte Wallgasse linksaf. Aan het einde van deze straat sla je rechtsaf de Ehrenstraße in en daarna direct weer linksaf de Pfeilstraße in. Je komt dan uit bij de Hahnentor op het Rudolfsplatz. Deze imposante middeleeuwse stadspoort valt niet te missen en is een belangrijk trefpunt in de stad.



Lunchen in het hippe Belgisches Viertel
Afstand: 500 meter
De wijk ten westen van de Rudolfsplatz buiten de oude stadsmuren van Keulen heet het Belgisches Viertel. Deze wijk heeft de oorlog redelijk doorstaan; de meeste gebouwen stammen uit het einde van de negentiende of begin van de twintigste eeuw. Het Belgisches Viertel is nu één van de hipste en leukste wijken van Keulen. Dit is daarom een hele goede plek om wat te gaan lunchen. Bij Herr Pimock kun je lekkere koffie en broodjes bestellen.
Slenter na je lunch wat door de straten die zijn vernoemd naar Belgische steden, zoals de Lütticher Straße en de Brüsseler Straße en kijk af en toe eens binnen bij een van de leuke winkeltjes in deze wijk.


Farina-Haus en Rathaus
Afstand: 1800 meter (lopend) of 750 meter (lopen naar U-bahn Rudolfsplatz, en vanaf U-bahn Heumarkt)
Na je lunch in het Belgisches Viertel heb je twee keuzemogelijkheden. Je kunt lopend via de Basilika St. Aposteln en de Neumarkt naar het hart van de stad gaan of je pakt vanaf Rudolfsplatz de U-bahn naar halte Heumarkt. Kies je ervoor om te gaan lopen, neem dan zeker een kijkje in de sfeervolle Basilika St. Aposteln en zoek even naar het standbeeld van Konrad Adenauer. Deze eerste bondskanselier van het naoorlogse Duitsland is zonder twijfel Keulens bekendste inwoner.
Vanaf de Heumarkt loop je via de Augustinerstraße en de Martinstraße naar het Marsplatz, waar je links afslaat. Op de hoek van de Obenmarspforten en Gülichplatz vind je een opvallend historisch gebouw waar je vaak een grote rij mensen voor ziet staan. Dit is het Farina Duftmuseum. Dat doet waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen, maar wanneer je nadenkt over een andere naam voor de lekkere luchtjes die we dagelijks opspuiten wellicht wel: dit is de plek waar in 1709 voor het eerst Eau de Cologne werd geproduceerd. Dit ‘Keulse water’ wordt nog altijd door veel mensen gebruikt en in het gebouw vind je nu een museum over de geschiedenis van parfum.
Nadat je het museum wel of niet hebt bezocht, sla je linksaf de straat Unter den Goldschmied in. Daarna neem je de eerste straat rechts, de Portalsgasse. Deze komt uit op het Rathausplatz, waar je de prachtige, middeleeuwse toren van het Rathaus kan bewonderen.


Bezoek de Dom van binnen
Afstand: 350 meter
Uiteraard bewaar je het hoogtepunt voor het laatst. Je hebt ‘m al vaak zien opdoemen aan de skyline of in een doorkijkje, maar nu is het tijd om hem echt te gaan bekijken: de beroemde Dom van Keulen. Volg de Bürgerstraße tot je uitkomt op Am Hof. Hier sla je linksaf richting de Roncalliplatz en daar zie je ‘m pontificaal voor je staan.
De Dom van Keulen, ofwel de Kölner Dom, is een van de meest indrukwekkende gotische kathedralen van Europa. De kerk is het officieuze symbool van de stad en één van de beroemdste kerken van de wereld. Wist je dat de Dom zelfs de meestbezochte individuele bezienswaardigheid van heel Duitsland is? De bouw begon in 1248 en duurde ruim 600 (!) jaar. In 1880 werd de kerk voltooid. De twee torens van elk ruim 157 meter hoog waren op dat moment het hoogste bouwwerk van de wereld. Sinds 1996 staat de Dom op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
De Dom is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een belangrijk pelgrimsoord: hij herbergt de relikwieën van de Drie Koningen, die in een rijk versierde gouden schrijn worden bewaard. Tijdens WOII bleef de Dom vrijwel ongeschonden, in tegenstelling tot vrijwel de gehele rest van de stad. Men vermoedt dat dit komt doordat de torens dienden als herkenningspunt voor geallieerde piloten.




Sluit af met een biertje op de Alter Markt
Afstand: 400 meter
Nadat je je hebt vergaapt aan de indrukwekkende Dom komt je stadswandeling langzaamaan ten einde. Vanuit de Dom is het slechts een kleine vijf minuten lopen over de Roncalliplatz en door de Bechergasse naar de Alter Markt, het oude marktplein van de stad. Hier vind je talloze cafés waar je terechtkunt voor een welverdiende pul Duits bier.
Ben je in november of december in Keulen? Loop dan zeker even door naar het zuiden, naar de Heumarkt. Hier wordt de wereldberoemde kerstmarkt van Keulen elk jaar georganiseerd.
Terug naar het station: Klaar om terug te reizen naar Nederland of België? Vanaf de Alter Markt is het zo’n 700 meter (ongeveer 10 minuten) lopen naar Köln Hbf waar je de trein weer kan pakken (of in je auto stapt die je in de parkeergarage hebt gezet).


Praktische tips voor je trip naar Keulen
Keulen is een prima bestemming voor een weekendje weg, maar het is vanuit het grootste deel van Nederland en België ook te doen om voor een dagje naar deze Duitse miljoenenstad af te reizen. Hier lees je alle praktische informatie die je moet kennen voor je naar Keulen afreist.
Hoe kom je in Keulen?
Als vierde stad van Duitsland is Keulen goed verbonden met de rest van Duitsland, maar ook naar onder andere Nederland, België en Frankrijk kun je snel en gemakkelijk naar Keulen reizen.

Met de trein bereik je Keulen vanuit Nederland het makkelijkst met de ICE International. Die vertrekt zo’n 8 keer per dag vanuit Amsterdam (2u45), Utrecht (2u15) en Arnhem (1u45). Vanuit Zuid-Nederland is het waarschijnlijk sneller om per trein naar Venlo of Aken te reizen, waar je kunt overstappen op een lokale trein naar Keulen. Vanuit België kun je met de Eurostar rechtstreeks vanuit Brussel en Luik naar Keulen reizen. Tickets heb je al vanaf €19,95, maar dat zijn wel de vroegboekprijzen. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper.

Met de bus kun je ook vanuit de steden Rotterdam, Den Haag en Eindhoven rechtstreeks naar Keulen reizen. Dan reis je per Flixbus. Houd er rekening mee dat de bussen niet altijd hun eindhalte in het centrum hebben; soms wordt je afgezet in de voorstad Leverkusen of op de luchthaven. Vanaf daar kun je met de lokale trein of bus verder naar het centrum reizen. Bustickets vanuit Nederland en België heb je soms al vanaf €9,99 per persoon.

Met de auto is Keulen ook goed te bereiken. Vanuit Utrecht doe je er ongeveer 2,5 uur over, waarbij je over de A12 richting Arnhem rijdt en daar de grens oversteekt. Dan rijd je over de Duitse Autobahn 3 richting Oberhausen en daarna naar Keulen. Vanuit het zuiden reis je beter over Venlo (A67/A73/A74 en vervolgens Autobahn 61 en 57) of Heerlen (A76 en vervolgens Autobahn 4). Vanuit België pak je vanuit Brussel de E40 naar Luik en daarna naar Aken. Daar ga je dan via Autobahn 44 verder naar Keulen.
LET OP: Om Keulen met de auto in te mogen rijden, heb je een Umweltplakette (milieusticker) nodig. Benzineauto’s van voor 1993 en dieselauto’s van voor 2006 komen niet in aanmerking voor de sticker, die mogen helemaal de stad niet in. Je bestelt de milieusticker gemakkelijk online via ADAC of DEKRA. Kosten zijn circa €10-20. Heb je geen sticker terwijl dat wel moet? Dan riskeer je een boete van €100!

Hoe verplaats je je in Keulen?
Keulen is een grote stad, maar doordat het ov-netwerk goed ontwikkeld is kun je je makkelijk verplaatsen.

Te voet is de beste manier om de de stad te verkennen. Het treinstation bevindt zich middenin de stad, waardoor je direct aan je stadswandeling kan beginnen. Alle plekken in deze post zijn binnen 30-40 minuten te voet vanaf het station bereikbaar.

Met de metro/tram is de beste manier om je snel van A naar B te verplaatsen. Bijvoorbeeld om vanaf het Belgisches Viertel terug naar de binnenstad te gaan (halte Rudolfplatz) of om vanaf Deutz terug naar het centrum te gaan. Een enkeltje kost je €2,50 (of €1,90 bij een rit tussen minder dan 4 stations).

Met de auto is Keulen prima bereikbaar, in tegenstelling tot veel andere grote steden in Europa. Door de oorlogsverwoestingen is bij de wederopbouw van de stad ruimte gemaakt voor de auto. Daarom zijn er veel parkeergarages waar je voor – voor Nederlandse begrippen – tegen een vriendelijke prijs kan parkeren. Een dag parkeren in de Tiefgarage Hauptbahnhof (hartje stad) kost je maximaal €18,-.

Heb jij de stadswandeling in deze post gemaakt en wil je delen hoe je ‘m vond? Of vind je dat ik iets gemist heb? Laat het me weten in een reactie!