Ga je backpacken in Georgië? Dan bezoek je gegarandeerd ook de hoofdstad Tbilisi. Deze stad met een tongbreker van een naam heeft een unieke aanblik. Bovendien hangt er in Tbilisi een vibe waar je instant verliefd op wordt. De kans is groot dat je graag nog eens terugkomt na een bezoek aan deze charmante stad! Benieuwd? Lees snel verder voor mijn 9 tips voor Tbilisi!
Scroll snel naar...
- Tbilisi, een stad die je inpalmt
- De 9 tips van REISEIGENWIJS
- #1: Beklim het fort Nariqala
- #2: Neem een zwavelbad in één van de badhuizen in Abanotubani
- #3: Dwaal door de kronkelige straatjes van de Oude Stad
- #4: Bezoek de Sameba-kathedraal
- #5: Vergaap je aan de moderne architectuur langs de Koera
- #6: Flaneer over de mondaine Rustaveli Avenue
- #7: Geniet van een bird’s eye view over Tbilisi vanuit Mtatsminda Park
- #8: Bewonder het allermooiste uitzicht over de stad vanaf het Tabor-klooster
- #9: Maak een kroegentocht langs de leuke barretjes
- Dagtrips vanuit Tbilisi
- Praktische tips voor je trip naar Tbilisi
Tbilisi, een stad die je inpalmt
Georgië is een land dat onder backpackers behoorlijk upcoming is. Zeker sinds Wie is de Mol? ons in 2018 kennis liet maken met de schoonheid van dit kleine, rebelse landje in de Kaukasus. Maar voor veel mensen is het toch nog steeds een onbekend land, dat ook nog wel eens met oorlog wordt geassocieerd. Des te verrast zijn ze wanneer ze het vliegtuig uitstappen.
Dat doen ze namelijk meestal in de hoofdstad Tbilisi. Deze stad palmt veel backpackers direct in. Door een bijzondere, kleurrijke mix aan bouwstijlen en een fenomenale ligging tussen de bergen en langs de rivier de Koera is de eerste aanblik van Tbilisi onuitwisbaar. Nog leuker is de moeilijk te omschrijven maar o zo chille vibe die er hangt. Het heeft wat temperament van de Méditerranée, wat van het rebelse van Berlijn en toch ook zeker nog het rauwe Sovjet-randje. Maar om echt te begrijpen wat ik bedoel, moet je er gewoon eens naartoe!
Met deze geweldige ligging en vibe palmt Tbilisi veel backpackers snel in. Gelukkig maar, want op reis door Georgië of de Kaukasus kom je er meestal meer dan één keer terug. Tbilisi fascineert; na twee keer in Georgië te zijn geweest en meer dan een week in Tbilisi zou ik er m’n hand absoluut niet voor omdraaien nóg een keer naar deze stad af te reizen.
De 9 tips van REISEIGENWIJS
Benieuwd wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze fascinerende stad? Ik zet graag mijn 9 toppers voor je op een rijtje!
#1: Beklim het fort Nariqala
Tbilisi is al een heel oude stad. Zeker sinds de 5e eeuw na Christus is deze plaats al bewoond. Stille getuige van al die eeuwen aan geschiedenis is het fort Nariqala. De dikke vestingmuren en het silhouet van de kerk zijn vanuit iedere hoek van de stad zichtbaar. Hoewel het fort sinds een explosie van Russische munitievoorraden in een ruïne is veranderd, is het absoluut de moeite waard om de hike naar Nariqala op de heuveltop te maken. De uitzichten over Tbilisi zijn geweldig en er zijn ook leuke terrasjes bij het fort geplaatst. Geen zin om te hiken? Vanuit het Rike Park kun je ook de kabelbaan nemen voor een paar lari. De toegang tot de ruïnes is gratis.
Metrohalte: Tavisuplebis Moedani (Freedom Square)
#2: Neem een zwavelbad in één van de badhuizen in Abanotubani
Tbilisi betekent in het Georgisch ‘warmwaterbron’. En dat is precies wat er uit de grond komt in Tbilisi: warm water. Dit warme water bevat zwavel en ruikt daarom lichtjes naar rotte eieren, maar laat dat geen excuus zijn om je na een flinke dag sightseeing niet onder te dompelen in één van de badhuizen. Deze staan allemaal in de buurt Abanotubani, tussen de rivieroever en het fort Nariqala. Je herkent ze – behalve aan de rotte-eierenlucht – aan de typische bakstenen koepels waar stoom uitkomt.
In principe gebeurt het baden naakt en voor mannen en vrouwen gescheiden. Althans, in het publieke gedeelte van het badhuis. Want voor het bescheiden bedrag van zo’n 50 lari (zo’n €12,50) hebben jij en je vrienden al een uur lang de beschikking tot een privébad. Voor een paar lari extra kun je ook je eigen bier en wijn meenemen het bad in! Een échte must-do tijdens je bezoek aan Tbilisi.
Metrohalte: Avlabari
#3: Dwaal door de kronkelige straatjes van de Oude Stad
De charme van Tbilisi zit ‘m zeker ook in de bijzondere architectonische stijl die je in deze stad tegenkomt. Zeker in de buurt Dzveli Tbilisi, oftewel de Oude Stad. De smalle, kronkelige straatjes die soms steil tegen de bergen aan zijn gebouwd staan vol sfeervolle kerkjes, felgekleurde houten huizen met sierlijke balkons en verrassende groene binnentuintjes. Ook de mix aan culturen maakt de binnenstad van Tbilisi uniek: binnen en afstand van 100 meter hemelsbreed van elkaar vind je naast Georgisch-orthodoxe kerkjes ook een synagoge, een moskee, een katholieke kerk en een Armeens-apostolische kerk.
Het leukste aan de Oude Stad is gewoon ronddwalen. Heel veel échte must-sees zijn er niet. Toch raad ik je aan om even langs de Sioni-kathedraal te lopen. Totdat de Sameba-kathedraal werd gebouwd was dit de belangrijkste kerk van de stad, wat je goed kunt zien aan de mooie fresco’s. De oudste kerk van de stad is de Anchischati-basiliek uit de zevende eeuw. Vlak daarnaast staat de bizarre, Disneyland-achtige Klokkentoren. Verder is de Betlemi-straat, aan de voet van het fort Nariqala, een heel schilderachtig straatje.
Grote delen van de Oude Stad worden in rap tempo gerestaureerd. Soms misschien wel iets teveel. Maar er zijn ook nog heel veel straatjes waar de charmante houten huizen in bouwvallige staat verkeren. Zonde, maar stiekem heeft het ook iets heel speciaals. Wil je dat speciale nog zien, ga dan snel naar Tbilisi. Want het is een kwestie van tijd voordat ook deze huizen helemaal worden opgepoetst.
Metrohalte: Tavisuplebis Moedani (Freedom Square)
#4: Bezoek de Sameba-kathedraal
Aan de overkant van de Koera (gezien vanuit de Oude Stad) ligt het stadsdeel Avlabari. Ook dit is een oude wijk waar je de typisch Tbilisische houten huizen veel ziet. De straatjes leiden hier allemaal naar de gigantische Sameba-kathedraal, die je overal in de stad kunt zien staan. Deze gigantische kerk is de grootste en belangrijkste van heel Georgië. Hij is niet bijzonder oud (de bouw was pas klaar in 2004) maar wel heel mooi gelegen en zeker wanneer er religieuze ceremonies zijn is het leuk om hier even rond te kijken. Het kan er dan wel heel druk zijn, maar dat zorgt ook voor veel extra sfeer.
Metrohalte: Avlabari
#5: Vergaap je aan de moderne architectuur langs de Koera
Georgië is een beetje een rebels land. Het durft zijn tanden te laten zien aan ome Poetin in Rusland en streeft al jaren – zonder succes – naar toetreding tot de EU. Ook ligt het tussen conservatieve, autoritaire landen als Azerbeidzjan en Turkije. Die rebelsheid laat zich ook zien in het stadsbeeld van Tbilisi. Want tussen alle charmante oude gebouwen en vervallen straatjes hebben ze de laatste twintig jaar de meest hypermoderne bouwsels gebouwd. Waar dit in andere steden nog wel eens tot verkrachting van het stadsbeeld leidt, voegen deze gebouwen in Tbilisi echt iets toe aan het unieke karakter van de stad.
Benieuwd welke gebouwen ik hier bedoel? Of wat de functie is van die futuristische gebouwen? Begin bij je verkenning bij de Bridge of Peace over de Koera, vlakbij Erekle II Street (de straat met de meeste kroegjes en pubs van Tbilisi). Deze brug wordt ook wel gekscherend de Always Ultra Bridge genoemd. Hij doet namelijk een beetje denken aan een glazen inlegkruisje van een bekend maandverbandmerk… Vanaf de brug heb je als je naar het noorden kijkt uitzicht op de Public Service Hall. Dit futuristische gebouw met daken die aan bloemblaadjes doen denken, is een deel van het stadhuis van de stad.
De brug brengt je naar het Rike Park, waar je aan je linkerkant een vreemd, buisvormig gebouw ziet. Dit is de Rike Concert Hall. Op de heuvel zie je een gebouw dat wel wat aan de Duitse Bundestag doet denken, met de glazen koepel. Dit is het Presidentieel Paleis.
Metrostation: Avlabari
#6: Flaneer over de mondaine Rustaveli Avenue
Wanneer je de Oude Stad via de belangrijkste straat Khote Abkhazi uitloopt, kom je uit op Freedom Square (Georgisch: Tavisuplebis Moedani). Dit drukke verkeersplein wordt omringd door statige gebouwen zoals je die ook in steden als Parijs, Wenen en Boedapest vindt. Door de centrale ligging is dit een populaire plek om af te spreken voor zowel locals als toeristen.
Hier begint ook Rustaveli Avenue (Georgisch: Rustavelis Gamziri), de statigste laan van Tbilisi. Deze brede laan is aangelegd in de tijd van de tsaren en moest van Tbilisi een stad met allure maken. Dat is wat mij betreft zeker gelukt. Naast luxe winkels en dure hotels vind je hier bijvoorbeeld het Georgische parlementsgebouw, statige theaters en een heuse shopping mall. Dat, gecombineerd met de grootstedelijke hectiek, maakt de 1,5 kilometer lange straat een leuke plek om even te flaneren.
Metrohalte: Rustaveli
#7: Geniet van een bird’s eye view over Tbilisi vanuit Mtatsminda Park
Parallel aan Rustaveli Avenue ligt de wijk Mtatsminda. Deze wijk is tegen de gelijknamige bijna 800 meter hoge berg aangebouwd. Vanaf deze berg heb je vanzelfsprekend een fantastisch uitzicht over de stad. Wat het extra leuk maakt is dat er op de top van de berg een attractiepark is gebouwd. Uiteraard volledig in Sovjet-stijl, dus helemaal in op-en-top conditie is het niet. Dat maakt het niet minder leuk (misschien juist wel des te leuk!) om hier even naartoe te gaan.
Je kunt er komen met een tandradbaan die vertrekt vanaf Daniel Chonqadze Street, maar je kunt ook gaan hiken. Dan leer je de wijk Mtatsminda wat beter kennen. Deze wijk is nu nog behoorlijk verpauperd, maar je ziet aan alles dat het hier in opkomst is. Zo zijn er veel hippe, underground bars in dit gebied. Bovendien kun je dan een bezoekje brengen aan het Mtatsminda Pantheon. Op deze begraafplaats inclusief klooster liggen veel beroemde Georgiërs begraven (waaronder de moeder van Jozef Stalin) en kun je de serene sfeer proeven. Vervolgens loop je al zigzaggend verder omhoog naar de top.
In het Mtatsminda Park vind je attracties als een achtbaan, een reuzenrad en ook de van veraf zichtbare TV-toren.
Metrohalte: Rustaveli / tandradbaan naar Mtatsminda
#8: Bewonder het allermooiste uitzicht over de stad vanaf het Tabor-klooster
Doordat Tbilisi tegen heuvels en bergen is aangebouwd, is het niet gek dat je op veel plekken een mooi uitzicht hebt over de stad. Vaak wordt je voor een mooi uitzicht verwezen naar het fort Nariqala. En, inderdaad, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Maar mag ik je een geheimpje verklappen?
Het állermooiste uitzicht over Tbilisi heb je vanaf een andere plek. Wanneer je op het fort staat kun je aan dezelfde kant van de rivier nóg een kerkje op een heuvel zien staan. Dat kerkje, het Tabor-klooster, is niet zo speciaal. Maar vanaf hier heb je wel het beste uitzicht op Tbilisi: de typische oude stad, de rivier de Koera, het fort Nariqala en op de achtergrond de futuristische gebouwen. Je moet er alleen wel iets voor doen, want er ligt niet een mooi bewegwijzerd pad naar dit onontdekte pareltje. Met een beetje geluk heb je deze topspot helemaal voor jezelf!
Metrohalte: Avlabari
#9: Maak een kroegentocht langs de leuke barretjes
Na al die sightseeing heb je ’s avonds vast zin om eens lekker los te gaan. Dat kan in Tbilisi heel erg goed. Wat wil je ook anders, in het land waar wijn is uitgevonden. En waar het prijsniveau nog zo lekker laag ligt. De keuze aan leuke barretjes is enorm, maar er zijn wel een aantal clusters. In de Oude Stad, en dan vooral rondom Erekle II Street, vind je een aantal van de hippere en meer fancy plekken. Dit gedeelte van de stad is wel het meest toeristisch.
Iets meer underground – en vooral heel veel minder toeristisch – zijn de barretjes in Mtatsminda, heuvelopwaarts vanaf de Rustaveli Avenue. Ga bijvoorbeeld naar de bar Dogtown. Ook het gebied rondom Marjanishvili Square (Georgisch: Marjanishvilis Moedani) heeft veel leuke bars en hier vind je ook clubs. Het oude fabrieksterrein Fabrika aan Egnate Ninoshvili Street is een beetje het Georgische equivalent van het NDSM-terrein in Amsterdam of Tempelhof in Berlijn.
Hoe kom je er? Leuke barretjes vind je op veel plekken in Tbilisi. ’s Nachts rijdt de metro niet, dus moet je óf lopen óf met de taxi.
Dagtrips vanuit Tbilisi
De highlights van Tbilisi houden je zeker twee volle dagen zoet. Maar omdat Tbilisi centraal in het oosten van Georgië ligt, is het ook een uitstekende uitvalsbasis voor dagtrips. De onderstaande drie plekken zijn allemaal perfect te bereizen als relaxte dagtrip. Ben je heel kort in Georgië, maar wil je toch iets van het hooggebergte van de Kaukasus proeven? Dan is de Georgian Military Highway naar Kazbegi ook een mogelijke dagtrip, maar houd er rekening mee dat het wel een heel lange dagtrip gaat worden. Ik raad je aan om een nachtje te blijven als je schema dat toelaat. Hier lees je meer over de Georgian Military Highway.
Mtskheta en het Jvari-klooster
Lees ook: Mtskheta, idyllische culturele hotspot van Georgië
Op slechts 20 minuten van Tbilisi ligt het stadje Mtskheta. Hier vind je een aantal van de mooiste kerken en kloosters van Georgië. De Svetitskhoveli-kathedraal, het Samtavro-klooster en het Jvari-klooster staan alledrie op de Werelderfgoedlijst. Bovendien ligt het stadje heel spectaculair tussen de bergen op een plek waar twee rivieren samenvloeien. Een heel leuk uitstapje vanuit Tbilisi dus!
Gori
Een wel heel bijzondere highlight van Georgië is te danken aan de bekendste zoon van dit land: Sovjet-dictator Jozef Stalin. Hij is geboren in het stadje Gori, op ongeveer een uur ten westen van Tbilisi. Je vind in Gori een heel bizar museum over de beruchte Stalin, waar het meer om vereren lijkt te gaan dan om z’n rol in de geschiedenis. Juist dit maakt het museum zo interessant. Verder vind je in Gori een bruisende markt en een oud fort.
David Gareja
Het David Gareja-klooster, aan de grens met Azerbeidzjan, is door z’n desolate ligging één van de meest spectaculaire kloosters van de Kaukasus. Dat wil wat zeggen, want aan mooi gelegen kloosters is geen gebrek in de regio. Het deels in de rotsen uitgehouwen klooster ligt middenin een desolaat steppegebied dat verder compleet onbewoond is.
Praktische tips voor je trip naar Tbilisi
Met onderstaande tips kun je je bezoek aan Tbilisi optimaal voorbereiden!
Hoe kom je in Tbilisi?
Tbilisi was al in de Sovjet-tijd de belangrijkste stad van de Kaukasuslanden. En hoewel Bakoe in Azerbeidzjan nu hard op weg is deze positie in te nemen, is Tbilisi vanuit Nederland nog steeds de snelst bereikbare stad in deze regio. Tijdens je backpacktrip door de Kaukasus kom je door deze centrale ligging waarschijnlijk vaker dan één keer in Tbilisi.
- Met het vliegtuig kun je met Georgian Airways (in samenwerking met KLM) meerdere keren per week rechtstreeks van Schiphol naar Tbilisi (en terug) vliegen. De rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Deze vluchten zijn echter meestal niet de goedkoopste. Veel goedkopere vluchten hebben een overstap in Warschau of Istanbul.
- Met de trein is Tbilisi vanuit alle steden in Georgië te bereiken, en ook vanuit Jerevan in Armenië en Bakoe in Azerbeidzjan gaan er rechtstreekse treinen naar Tbilisi. De trein is voor de langere afstanden een prettig vervoersmiddel in Georgië, ook binnenlands.
- Met de bus kun je Tbilisi vanuit alle omliggende landen bereiken. Zelfs vanuit Griekenland gaan er rechtstreekse bussen naar Tbilisi. Door een conflict met Rusland (en onveilige grensgebieden) is het echter niet aan te raden om vanuit Rusland met de bus naar Georgië te gaan. Wil je over land naar de Kaukasus, reis dan via Turkije naar Georgië of via Rusland en Azerbeidzjan.
Hoe verplaats je je in Tbilisi?
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de langere afstanden af te leggen in de stad is per metro. Tbilisi heeft twee metrolijnen, waarmee je binnen een redelijke afstand van de meeste highlights kunt komen. Om met de metro te kunnen reizen heb je een MetroMoney Card nodig. Deze pas kost je 2 lari (ongeveer € 0,50), die je onbeperkt kunt opladen met losse trips. Die kosten je per stuk 50 tetri (0,50 GEL) , wat niet meer is dan 15 eurocent.
Plekken waar je niet de metro kunt komen, bezoek je het beste per taxi. Taxi’s zijn heel betaalbaar, al staan ze wel vaak vast in het verkeer. Reken op een starttarief van 3 lari (circa € 0,75) en vervolgens 1 lari (€ 0,25) per kilometer.
Overnachten in Tbilisi
Er is in Tbilisi steeds meer keuze op het gebied van hotels, hostels en bed & breakfasts. Rondom Rustaveli Avenue vind je vooral luxere hotels. Bed & breakfasts en boutique hotels zijn veel te vinden in de Oude Stad. Ook hostels vind je daar veel, maar er zijn ook veel hostels in Mtatsminda te vinden. Zelf sliep ik in het kleine maar fijne Moosica Hostel, aan de Alexander Griboedov Street in Mtatsminda. Dit hostel heeft een hele fijne backpackerssfeer, een eigen keuken en ligt dicht bij de metro. Het aanbod wisselt sterk, dus check de welbekende bookingsites als booking.com en Hostelworld voordat je iets boekt.
Ben jij nieuwsigierig geworden naar Tbilisi? Of heb je een gouden tip voor deze superleuke stad? Help andere backpackers en laat een reactie achter onder deze post!