De Balkan is een onwijs interessant en divers gebied in het zuidoosten van Europa. Steeds meer backpackers weten hun weg naar dit gebied te vinden na de oorlogen van de jaren ’90. Volkomen terecht, als je het mij vraagt. Er zijn maar weinig plekken in Europa waar je zóveel mooie plekjes zo dichtbij elkaar vindt als hier. Van sfeervolle stadjes en verbluffende berglandschappen tot prachtige stranden: op de Balkan vind je het! In deze post deel ik graag 10 prachtige plekken om op je bucketlist te zetten voor als je naar de Balkan afreist!
Scroll snel naar...
De Balkan, wat is dat eigenlijk precies?
Voordat ik meteen de mooie plekjes ga verklappen, is het misschien wel handig om te weten wat de Balkan precies is. En waar ‘ie begint en ophoudt.
De Balkan is een groot schiereiland in het zuidoosten van Europa. De precieze grenzen zijn onderwerp van discussie, maar meestal worden de landen van het vroegere Joegoslavië bedoeld als we het over de Balkan hebben. Voor ’t gemak wordt ook het naastgelegen Albanië meestal meegenomen. Maar ook Bulgarije, Griekenland en het Europese deel van Turkije horen (althans geografisch) bij de Balkan. Soms wordt ook Roemenië tot de Balkan gerekend. Onderstaande kaart geeft de definitie van de Balkan weer die ik op dit blog gebruik.
Door de eeuwen heen hebben veel landen de Balkan proberen te veroveren. Bijvoorbeeld de Grieken, de Romeinen, de Turken, de Italianen en de Oostenrijkers. Al die volkeren hebben hun invloeden in de regio achtergelaten, waardoor je enorm veel culturen kunt vinden op de Balkan. Soms op maar heel kleine afstand van elkaar. Dat heeft in het verleden tot veel conflicten geleid, maar het is nu al weer ruim twintig jaar rustig op de Balkan.
Tel daar de fantastische kustlijn, de prachtige landschappen en het heerlijke klimaat bij op en je hebt misschien wel de mooiste regio van Europa!
Reizen over de Balkan
Lees ook: Interrail, de perfecte manier om Europa te verkennen
Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer vakantiegangers hun weg weten te vinden naar de Balkan. Sommige plekken waren overigens al heel lang populaire bestemmingen, zoals de kust van Kroatië en – uiteraard – Griekenland. Maar ook de andere landen van de Balkan hebben ieder hun eigen fantastische hotspots, zoals je hieronder zult lezen.
Je kunt op meerdere manieren over de Balkan reizen. Zelf heb ik tijdens mijn studietijd vooral veel korte tripjes van maximaal een week gemaakt, maar het staat nog steeds op mijn bucketlist om een lange roadtrip te maken door de Balkan. Ook met Interrail kun je prachtige trips over de Balkan maken, vooral in het oostelijke deel. Voor meer praktische reistips over reizen op de Balkan verwijs ik je graag door naar de verschillende reisroutes en bestemmingen.
10 prachtige plekken op de Balkan
Oké, genoeg introductie. Hierbij deel ik graag tien van de mooiste plekken op de Balkan met jullie!
#1: Baai van Kotor, Montenegro
Zo ongeveer de hele westkust van de Balkan is mooi. Maar de Baai van Kotor in Montenegro is mooier dan mooi! Deze lange inham reikt tot diep in het steile gebergte van de Dinarische Alpen en wordt omringd door superschattige kleine stadjes. De bekendste daarvan is Kotor, dat volledig wordt ommuurd door een hoge stadsmuur. Voor een adembenemend uitzicht over de baai kun je via de Put do Svetog Ivana naar het fort van Kotor wandelen, een absolute aanrader!
In de zomer is het overdag vaak ongelofelijk druk in Kotor door de vele cruisetoeristen. Maar, niet getreurd, ook de andere dorpjes rondom de baai zijn prachtig. Ga bijvoorbeeld naar Perast of Herceg Novi. Zin in iets decadenters? Sla dan Tivat niet over!
#2: Meteora, Griekenland
Veel Grieken vinden het niet leuk als je Griekenland een Balkanland noemt. Maar geografisch gezien ligt het vasteland van Griekenland toch echt op de Balkan, en hier vind je één van de allergaafste plekken in Europa die ik tot nu toe heb gezien: Meteora. Meteora is een gebied met bizar gevormde rotsformaties, en hiertussen zijn op de meest onmogelijke plekken schitterende orthodoxe kloosters gebouwd.
In Meteora kun je fantastisch hiken, maar als je in de zomer komt is dat misschien wat warm. Gelukkig is het gebied ook met een auto goed te verkennen. Hoe je ook komt, ga in ieder geval ook bij één van de kloosters naar binnen en neem de tijd om van de adembenemende panorama’s te genieten.
#3: Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is één van de meest bijzondere steden van Europa. Het ene moment waan je je in Turkije en zit je lurkend aan een waterpijp van een kopje Turkse koffie te genieten. Om vervolgens op nog geen vijf minuten lopen in een typisch Europese winkelstraat een punt Sachertorte te eten onder een katholieke kerktoren!
Sarajevo was zo lange tijd hét schoolvoorbeeld van hoe een multiculturele samenleving hoort te zijn. In deze stad woonden moslims, orthodoxen, katholieken en joden namelijk in vrede naast elkaar. Tot er in de jaren ’90 oorlog uitbrak, waarbij vele duizenden mensen omkwamen. Inmiddels is de stad voor het grootste gedeelte weer opgeknapt, en wil men de multiculturele glorie van Sarajevo weer in ere herstellen. Sarajevo is ook heel geschikt als stedentrip!
#4: Mostar, Bosnië en Herzegovina
We blijven nog even in Bosnië en Herzegovina. Wanneer je van Sarejevo in zo’n drie uur door de bergen naar het zuidwesten rijdt, kom je namelijk aan in Mostar. Deze stad ligt prachtig tussen de bergen en is genoemd naar de indrukwekkende hoge boogbrug Stari Most, over de rivier in het centrum. Deze brug is tijdens de oorlog in de jaren ’90 opgeblazen, maar is in 2004 gerestaureerd. Sindsdien is dit hét symbool van de vrede in Bosnië en Herzegovina.
Heb je zin in een adrenalinekick? Dan kun je overwegen om, na instructies van de locals, van de 20 meter hoge brug af te springen! Veel jonge mannen uit Mostar doen dit om hun mannelijkheid te bewijzen, en er wordt jaarlijks een kampioenschap schoonspringen vanaf de brug georganiseerd in Mostar. Niet zo’n durfal? Het is ook heel bijzonder om dit vanaf de rivieroever onderaan de brug te bekijken!
#5: Prizren, Kosovo
Kosovo is waarschijnlijk het minst bekende land op de Balkan. Meer dan de andere landen op de Balkan wordt Kosovo nog steeds gelinkt aan conflicten en het is er nog altijd niet helemaal stabiel. Volgens veel landen is Kosovo officieel zelfs helemaal geen land. Deze dubieuze status zorgt er wel voor dat je in Kosovo aan het juiste adres bent als je een bestemming zonder veel toeristen zoekt. Een van de plekken die je dan beslist niet moet overslaan is het stadje Prizren.
Prizren is één van de bestbewaarde Ottomaanse stadjes op de Balkan. Wanneer je het fort Kale beklimt en je bij de oproep tot het islamitische gebed over de tientallen minaretten uitkijkt, waan je je even véél verder weg dan je eigenlijk bent. Het stadje is daarnaast ook gewoon heel gezellig en de mensen in Kosovo zijn ontzettend aardig.
#6: Berat, Albanië
Een ander goedbewaard Ottomaans stadje op de Balkan is Berat in Albanië. Dit stadje staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de typische witte huizen met zwarte kozijnen. Berat wordt daardoor ook wel de stad van de 1000 ramen genoemd. Daarnaast heeft Berat één van de weinige nog bewoonde kastelen in Europa.
Even klaar met de stadjes? Buiten Berat vind je een aantal prachtige trails om te hiken. Ga bijvoorbeeld naar de Gjakova-waterval, waar je ook kunt zwemmen. Iets meer uitdaging? Beklim de 2400 meter hoge Mt. Tomorr, ten oosten van Berat.
#7: Meer van Ohrid, Noord-Macedonië/Albanië
Tussen Albanië en Noord-Macedonië ligt het heldere en schone Meer van Ohrid. Dit meer is al jaren een populaire bestemming onder toeristen. In het bijzonder ook onder Nederlanders. Waarom? Tja, Noord-Macedonië is een goedkope bestemming, en van lage prijzen worden Nederlanders nu eenmaal erg blij. Laat dat echter geen reden zijn om het Meer van Ohrid over te slaan. ’s Zomers kun je heerlijk zwemmen in het heldere water.
Maar niet alleen het meer zelf is prachtig. Ook het stadje Ohrid aan de Noord-Macedonische kant is zeker de moeite waard. Hier kun je hét plaatje van Noord-Macedonië schieten, bij het Sveti Jovan-kerkje boven het meer. Maar ook het klooster van Sveti Naum aan de zuidkant van het meer is schitterend.
#8: Plovdiv, Bulgarije
Lees ook: Ontdek verrassend Plovdiv in Bulgarije, de oudste stad van Europa
De naam ‘Balkan’ is afgeleid van een bergketen in Bulgarije. Tegen de flanken van deze bergketen vind je de stad Plovdiv. Plovdiv is de tweede stad van Bulgarije én de oudste stad van heel Europa! Zo’n 6000 jaar geleden woonden er in deze stad al mensen en dat rijke verleden vind je overal in de stad terug. Zo vind je er de fantastisch bewaard gebleven overblijfselen van een Romeins theater, sfeervolle steegjes met kleurrijke houte huizen, Ottomaanse moskeeën en ook een heuse hipsterwijk rondom een oude communistische fabriek.
Deze historische stad was in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden van Europa, wat ervoor heeft gezorgd dat er veel meer voorzieningen voor toeristen zijn gekomen. Plovdiv is daardoor extra leuk geworden, dus het is een perfecte tijd om Plovdiv te bezoeken.
#9: Belgrado, Servië
Er wordt wel eens gezegd dat er op de Balkan maar één échte stad is. Dat zou dan de Servische hoofdstad Belgrado zijn. Deze stad, strategisch gelegen op het punt waar de Donau en de Sava samenkomen, heeft het in de vele oorlogen zwaar te verduren gehad. Dat heeft het uiterlijk van Belgrado geen goed gedaan, maar naar Belgrado kom je ook niet voor de mooie gebouwen. Belgrado is namelijk meermaals uitgeroepen tot de beste uitgaansstad van Europa, dus als je wel van een drankje en een dansje houdt zit je hier goed!
In Belgrado hebben ze ook een mooie oplossing gevonden voor het gebrek aan stranden in Servië (het land ligt immers niet aan de kust). Aan een dode rivierarm hebben de inwoners hier, lang voordat het hip werd, het stadsstrand Ada Ciganlija aangelegd waar je in de zomer kunt chillen en zwemmen. Heerlijk voor een brakke dag na het stappen! In Belgrado moet je ook zeker een kijkje nemen in het sfeervolle wijkje Zemun en bij de immense, nog altijd niet afgebouwde, St. Sava-kathedraal.
#10: Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik is misschien wel de meest toeristische plek op de Balkan. Waarom ik Dubrovnik dan toch een eervolle vermelding geef op een reisblog voor avontuurlijk backpacken? Omdat het simpelweg een fantastisch mooie stad is. De ligging, de architectuur en – ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat – de mystieke sfeer smeken je gewoon om Dubrovnik niet over te slaan. Een wandeling over de stadsmuren is fantastisch en ook het dwalen door de smalle steegjes met steeds andere uitzichten is heerlijk.
Je hóeft Dubrovnik ook niet te delen met vele duizenden cruisetoeristen uit Amerika en Japan. Dan moet je alleen wel bereid zijn om in het laagseizoen te komen óf om vroeg op te staan. Sla de maanden juli en augustus in ieder geval over. April tot en met juni en september – oktober zijn goede maanden, maar dan moet je wel ’s ochtends en ’s avonds de stad verkennen en ’s middags (als de cruiseschepen aanleggen) lekker een plekje op één van de vele stranden rondom Dubrovnik opzoeken of ga met de kabelbaan naar de top van Mt. Srd voor een fantastisch uitzicht over de stad.
Vind je dat ik een niet te missen hotspot op de Balkan over het hoofd heb gezien? Of wil je meer weten over één van de plekken die ik heb beschreven in deze post? Laat het REISEIGENWIJS weten in een reactie!