Griekenland is al heel erg lang een populaire vakantiebestemming. Door het heerlijke klimaat en de vele stranden zijn vooral eilanden als Kreta, Rhodos, Kos en Korfoe populair. Onder toeristen is het vasteland echter stukken minder populair. Waarom? Dat is mij een raadsel. Want die mooie stranden en het lekkere klimaat heb je ook op het vasteland. Maar tijdens een roadtrip over het Griekse vasteland ontdek je ook bruisende steden, oogverblindende landschappen en heel veel overblijfselen van het rijke verleden van Griekenland. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om ook eens naar het vasteland van Griekenland te gaan! Meer weten? In deze post deel ik een ideale route voor een roadtrip van 2 à 3 weken langs de tofste highlights op het Griekse vasteland.
TIP: De kaart hierboven laat mijn reisroute door Griekenland zien. De roadtrip is opgezet als een rondrit vanaf Athene, maar je ziet aan de grijze sliert dat je hem ook kunt maken als onderdeel van een langere reis door de Balkan of Europa. Over hoe je dat doet, kom ik later in deze post terug.
Tips voor jouw roadtrip door Griekenland
Griekenland behoort tot de Europese Unie, het is een Schengenland en je kunt er gewoon met de euro betalen. Toch is er nog wel een aantal specifieke zaken om rekening mee te houden wanneer je gaat roadtrippen in Griekenland.
Vervoersmiddelen
Een roadtrip maak je uiteraard met een auto. Dat kan in dit geval een huurauto zijn, maar ook je eigen auto. Wij hebben onze auto gehuurd op de luchthaven van Athene. Als je meer wilt lezen over waar je op moet letten bij het huren van een auto, dan is deze post de moeite van het lezen waard.
Openbaar vervoer is in Griekenland uiteraard ook aanwezig. Sinds de economische crisis van een jaar of tien geleden zijn het netwerk en de kwaliteit echter wel behoorlijk onderuit gegaan. Tussen hoofdstad Athene en de tweede stad Thessaloniki is de trein wel een goede en relaxte optie. Meer informatie vind je op de website van de Griekse spoorwegen. Er is één landelijke busmaatschappij in Griekenland: KTEL. In Athene is bovendien een goed metronetwerk.
In Griekenland is vanwege de vele eilanden ook de veerboot een belangrijk vervoersmiddel. Er zijn talloze rederijen die de overtochten uitvoeren. Op de meeste veerboten kun je je auto meenemen. Hieronder vind je een – onvolledig – overzicht van de belangrijkste rederijen:
- Aegean Speed Lines (naar en tussen de Cycladen)
- ANEK Lines (naar Kreta)
- Hellenic Seaways (naar en tussen de Egeïsche eilanden, Cycladen)
- Levante Ferries (Ionische eilanden – Zakynthos, Kefalonia, Lefkada)
Beste reistijd
In Griekenland is het in de zomer erg warm. Juist ook op het vasteland, omdat de zee daar vaak net iets verder weg is. Daarom zijn juli en augustus misschien niet de beste reistijd voor deze roadtrip. Maar wist je dat het tijdens de winter op het vasteland van Griekenland best vaak sneeuwt, zeker in de bergen? Daarom is ook de periode december – februari misschien niet de ideale reistijd. Waarschijnlijk is het voorjaar vanwege de aangename temperaturen en het bloeiseizoen de mooiste reistijd voor het vasteland van Griekenland.
De reisroute
Een stapsgewijze beschrijving van onze reisroute vind je hieronder. Uiteraard inclusief reisafstanden en -tijden, tips voor sidetripjes en andere praktische tips – helemaal zoals je van REISEIGENWIJS gewend bent!
Athene (3 nachten)
De roadtrip begint in de Griekse hoofdstad Athene. Veel mensen zeggen dat ze Athene tegen vinden vallen: de eerste indruk is die van een stad vol verpauperde flats, er zijn veel daklozen en heel veel is kapot. Maar toch zou ik niet meteen de auto pakken en Athene laten voor wat het is.
Want naast deze niet zo fraaie zaken staat Athene natuurlijk wel bekend om haar rijke geschiedenis. Athene wordt zelfs vaak gezien als de bakermat van de Westerse samenleving en daar zijn de inwoners van de stad erg trots op. Naast bekende toeristentrekpleisters als de Akropolis, de Agora en het Olympisch Stadion zijn ook de gezellige wijkjes Monastiraki en Plaka, aan de voet van de Akropolis, leuk om een middagje doorheen te dwalen.
Meer over de Griekse geschiedenis te weten komen kan in het Nationaal Archeologisch Museum. Wil je een mooi uitzicht over de stad, ga dan naar de Lykavittos-heuvel vlakbij het Olympisch Stadion. Vanaf hier kun je uiteraard de Akropolis zien, maar het mooiste uitzicht op dit icoon heb je vanaf de Filopappou-heuvel. Een heel andere, meer underground vibe met leuke kroegjes, clubs en taverna’s kun je vinden in de wijk Kerameikos.
Na een dag of twee in Athene kun je met de metro naar het vliegveld terugreizen en daar de auto ophalen om aan je roadtrip te beginnen!
Meteora (2 nachten)
Afstand: 400 kilometer, reistijd: 4u
De eerste rit die je maakt is meteen de langste en brengt je bovendien naar één van de absolute hotspots van Griekenland. Zo niet van heel Europa. Tussen de dorpen Kalambaka en Kastraki ligt namelijk het oogverblindend mooie landschap van Meteora.
Dit UNESCO-Werelderfgoed bestaat uit bizarre rotsformaties waartussen op de meest onmogelijke plekken een aantal Grieks-Orthodoxe kloosters zijn gebouwd. Wanneer je door dit landschap rijdt, wandelt of fietst vraag je je onvermijdelijk af hoe men die in vredesnaam gebouwd heeft: ze lijken wel te zweven! Dat is precies wat de naam Meteora betekent: zwevend. En misschien ook wel waarom ze al die moeite gedaan hebben. Daar zijn twee redenen voor: omdat men geloofde dat de afstand tot God hier kleiner was, maar ook omdat je je er makkelijk kon verstoppen tegen de Turken toen die Griekenland innamen.
Naast dat het landschap ongelofelijk mooi is, moet je ook zeker een kijkje nemen in op z’n minst één van de kloosters. Per klooster betaal je een bescheiden entreeprijs. In één a twee dagen kun je op een relaxte manier kennismaken met Meteora.
Delphi (1-2 nachten)
Afstand: 230 kilometer, reistijd: 3u10
Na je bezoek aan Meteora rijd je zuidwaarts, door de bergen richting Delphi aan de Golf van Korinthe. Delphi is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen uit de tijd van de Oude Grieken. Ooit was Delphi een religieus oord, waar men vanuit heel Griekenland heen kwam om raad te vragen van de god Apollo, de god van de schoonheid en de geneeskunde. Delphi ligt schitterend in een groene vallei, tegen een berg aan en is alleen daarom al de moeite waard.
De archeologische vindplaats van Delphi heb je in een ochtend wel gezien. Mocht je langer in de buurt blijven hangen, dan zijn er diverse mooie plaatsjes en stranden waar je je goed kunt vermaken. Het stadje Galaxidi is een aanrader.
Zakynthos (3-4 nachten)
Afstand: 250 kilometer, reistijd: 5u
Vanuit Delphi rijd je vervolgens door naar het plaatsje Kyllini, voorbij de stad Patras aan de overkant van de Golf van Korinthe. Hier kun je namelijk de boot nemen naar Zakynthos, één van de bekendste Griekse eilanden. Dit eiland ligt relatief dichtbij het vasteland. Zo kun je tóch een beetje van dat eilandgevoel ervaren tijdens je roadtrip.
Zakynthos is een populaire vakantiebestemming en dat merk je vooral aan de eindeloze hoeveelheid matige hotels, aftandse eettentjes en op sommige plekken veel te volle stranden. Huur daarom een huisje op een wat verder gelegen deel van het eiland met een eigen zwembad. Zo kun je optimaal een paar dagen relaxen tijdens je roadtrip. Onderbreek echter wel je chillsessies met een ritje naar de oogverblindend mooie westkust van het eiland. Hier vind je het iconische Navagio Beach (beter bekend als Shipwreck Beach). Het strand zelf is vaak hutje mutje vol en alleen per dure boottour bereikbaar, maar je kunt wel vanaf de klif langs een aantal fantastische uitzichtpunten hiken. Pas hier wel heel goed op, want er staan geen hekjes en de kliffen zijn op sommige plekken instabiel.
Verder is Laganas Beach de moeite waard, want hier leggen in de zomer zeeschildpadden hun eieren. Met een beetje geluk kom je ze tegen tijdens een snorkelsessie vanaf het strand!
Pylos, via Olympia (2 nachten)
Afstand: 270 kilometer, reistijd: 7u30 (inclusief stops)
Wanneer je voldoende bent bijgekomen op Zakynthos, steek je weer over naar het vasteland en ga je het schiereiland de Peloponnesos verkennen. De eerste stop hier is de archeologische vindplaats van Olympia. Hier werd in de Oudheid de voorloper van de moderne Olympische Spelen gehouden, en nog altijd wordt het Olympisch vuur in het antieke Olympia ontstoken. In een uur of twee à drie kun je de ruïnes – waaronder het nog goed herkenbare sportveld – rustig bekijken.
Daarna rijd je langs de kust door naar Pylos, in de streek Messinia. Wij hebben hier een prachtige villa met eigen zwembad tussen de olijfboomgaarden gehuurd. Heel relaxed en we hebben daar dan ook goed van genoten. Wel hebben we de schattige stadjes Pylos en Methoni verkend. Vooral Methoni, met z’n imposante kasteel dat deels in de zee is gebouwd is absoluut de moeite waard.
Sparti en Mystras (1 nacht)
Afstand: 110 kilometer, reistijd: 2u15
De route vervolgt zich in de richting van Sparti (de moderne naam van het bekende Sparta). De route naar Sparti leidt je over landschappelijk mooie wegen. Vooral het laatste stuk, dwars over een 1300 meter hoge bergpas langs de berg Taigetos, is erg spectaculair. Hier werden volgens de mythes in de oudheid gehandicapte baby’s achtergelaten om te sterven. Een luguber idee…
Sparti mag dan wel een machtige stad zijn geweest in de oudheid, maar daar is nu maar weinig van terug te zien. Het moderne Sparti is weinig meer dan een betonnen stad waar er zoveel van zijn in Griekenland. Wel ligt vlakbij Sparti de indrukwekkende ruïnestad Mystras. Na de val van Constantinopel was dit stadje een tijdje de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en daarvan getuigen een aantal verbluffend mooi bewaard gebleven kerkjes. Ook de uitzichten vanaf de tegen een helling opgebouwde stad liegen er niet om. Veel meer dan een dag in deze streek heb je voor deze highlights niet nodig.
Monemvasia (1-2 nachten)
Afstand: 90 kilometer, reistijd: 1u30
Soms zijn de mooiste stops de ongeplande stops. Door wat problemen met onze accommodatie in Sparti – waar we eerst 2 nachten zouden slapen – besloten we na één nacht door te rijden naar Monemvasia. De Lonely Planet was vol lof over dit stadje en dat bleek 100% terecht. Monemvasia is misschien zelfs wel het leukste plaatsje van heel Griekenland!
Monemvasia is gebouwd op en tegen een hoge rots die slechts van één kant bereikbaar is. Vanaf het land is het stadje nauwelijks zichtbaar, maar schijn bedriegt: de stad wordt omringd door vestingmuren en was door deze strategische ligging een gewilde plek om te veroveren: zowel de Grieken, de Turken en de Venetianen zijn hier de baas geweest. Hierom wordt Monemvasia ook wel het Gibraltar van Griekenland genoemd.
Monemvasia bestaat uit een bovenstad (nu niet meer bewoond, maar een must-see vanwege de ruïnes en adembenemende uitzichten) en een benedenstad. In de benedenstad lijkt de tijd te hebben stilgestaan: er rijden geen auto’s, alle gebouwen zijn gemaakt van natuursteen en er zijn overal gezellige pleintjes met leuke taverna’s. Sla Monemvasia dus absoluut niet over tijdens je roadtrip door Griekenland!
Nafplion (2-3 nachten)
Afstand: 170 kilometer, reistijd: 3u10
De laatste stop voor Athene is de streek Argolis, rondom het stadje Nafplion. De route vanaf Monemvasia hiernaartoe is wederom landschappelijk erg mooi, door de bergen en langs de rotsachtige kust vol baaien en paradijselijke strandjes. Mocht je de gelegenheid hebben om even te stoppen, dan zijn de stranden even voorbij het dorp Leonidio daarvoor dé uitgelezen plek.
Tijdens onze roadtrip sliepen we in een ruim huis bij het dorp Nea Tiryntha, op 10 kilometer van Nafplion. Nafplion is nu een bescheiden stad van zo’n 35.000 inwoners, maar dit van oorsprong Venetiaanse stadje was toen Griekenland in 1832 onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk een tijdlang de hoofdstad van het nieuwe land. Nafplion was namelijk de grootste stad in het nieuwe land en dat is nog goed te zien aan het redelijk bewaard gebleven oude centrum. Vooral het fort Palamidi is de moeite waard in de stad.
Rondom de stad zijn verder een aantal mooie stranden te vinden. Hier vind je maar weinig buitenlandse toeristen; de streek Argolis is vooral populair onder de Grieken zelf. Dit is dan ook de ideale omgeving om echt onder de Grieken te komen. Zo vroeg de eigenaresse van onze accommodatie of we het leuk vonden om een kijkje te nemen op het plaatselijke dorpsfeest. Altijd leuk, natuurlijk!
Terug naar Athene via Mycene en Korinthe
Afstand: 170 kilometer, reistijd: 5u (inclusief stops)
Vanuit Nafplion kun je in twee uurtjes terugrijden naar de luchthaven van Athene om de auto in te leveren. Wanneer je (zoals wij) een avondvlucht hebt geboekt, kun je de tijd tot het vertrek van je vlucht echter nog goed gebruiken voor een aantal bezienswaardigheden langs de route. Een eerste must-see is de archeologische vindplaats van Mycene. Mycene was het centrum van één van de eerste Griekse beschavingen en hier vind je dan ook enkele van de oudste ruïnes van Griekenland. Ze zijn een stuk minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld Delphi of Olympia, maar het landschap waarin de ruïnes liggen maakt veel goed.
Wanneer je je weg vervolgt richting Athene kom je even voorbij Korinthe langs een heel bijzonder kanaal. Het Kanaal van Korinthe is over een lengte van 6300 meter dwars door een 70 meter hoge muur van gesteente gegraven om de Golf van Korinthe te verbinden met de Egeïsche Zee. Al in de Oudheid heeft men geprobeerd de klus te klaren, maar pas in 1893 was het kanaal voltooid. De durfals onder ons kunnen bungeejumpen boven het kanaal, tussen de stenen wanden en boven de bootjes die door het kanaal varen.
Eenmaal terug in Athene lever je je huurauto in en zit je roadtrip over het Griekse vasteland er op.
Over land naar Griekenland?
Zoals ik in de inleiding al aangaf, is de reisroute zoals hierboven beschreven een rondrit vanuit Athene. Zelf ben ik echter niet in Athene begonnen met mijn reis, maar in Groningen! Ik ben met de trein naar Griekenland gereisd, via onder meer Praag, Boedapest, Boekarest en Istanbul. Hierover lees je meer in deze post.
Je kunt met de trein, bijvoorbeeld tijdens een Interrail-reis, ook een andere route nemen, via Belgrado en Skopje of Sofia. En als je een epische roadtrip wilt maken, is de route langs de westkust van de Balkan via Kroatië, Montenegro en Albanië ook een tof idee.
Welke van deze routes je ook kiest: als je over land naar Griekenland gaat is het de moeite waard om een extra stop te maken in Thessaloniki. De tweede stad van Griekenland en is een charmante chaos, ligt aan de Egeïsche Zee en kan – zoals zoveel plekken in dit land – terugblikken op een lange geschiedenis.
Hoe kom je er? Thessaloniki bereik je vanuit Skopje in Noord-Macedonië met de trein in ongeveer 5 uur. Vanuit het Bulgaarse Sofia doet de trein er ongeveer 7 uur over. Vooralsnog zijn er geen treinen vanuit Istanbul, maar je kunt wel een bus nemen. Inclusief het passeren van de Turks-Griekse grens doet de bus er 10 tot 11 uur over.
Ben jij al eens op het vasteland van Griekenland geweest? Of wil je meer weten over een bestemming die ik tijdens deze roadtrip heb bezocht? Laat het weten. Maar ook als je iets anders kwijt wil over deze reisroute door Griekenland, kun je het laten weten in een reactie hieronder!