Interrail, de perfecte manier om Europa te verkennen

Interrail, de perfecte manier om Europa te verkennen

Je hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld om geweldige avonturen te beleven. Ook binnen Europa zijn er ontzettend veel bestemmingen die het waard zijn om op je bucket list te zetten. Kies daarom eens voor een verre reis binnen ons eigen continent! Dat is ook nog eens stuk duurzamer dan naar de andere kant van de wereld vliegen. Zeker als je kiest voor de trein! En in tegenstelling tot wat je wel eens hoort hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn. Het geheim? Interrail! Met dit treinticket kun je zo ongeveer heel Europa bezoeken, en het is nog flexibel ook. Wil jij tips voor een Interrail-trip? In deze post legt REISEIGENWIJS de ins en outs van het Interrailen aan je uit!

Wat is Interrail?

Interrail is als het ware een serie van flexibele dagkaarten voor de trein. Het verschil met de bekende NS-dagkaartjes van de Kruidvat is dat je met Interrail in zo ongeveer heel Europa (31 landen) kunt reizen. Je zult zodadelijk lezen dat dit wel heel kort door de bocht is en dat er nog wel wat haken en ogen zijn aan Interrail, maar in de kern is dit Interrail.

Is Interrail iets nieuws?

Als je denkt dat Interrail iets nieuws is, dan heb je het mis. Al in 1972 werden er voor het eerst treinkaartjes onder deze naam verkocht. Toen was het een samenwerking tussen de spoorwegmaatschappijen in West-Europa die er op gericht was om jongeren laagdrempelig kennis te laten maken met Europa (en ook om de snelle teloorgang van de spoorwegen te kenteren). Na de val van het communisme hebben ook veel Oost-Europese landen zich aangesloten. Het systeem is in de loop der jaren een aantal keer hervormd, maar in de kern is de gedachte nog net zoals in 1972: op een goedkope en flexibele manier jongeren de mogelijkheid geven om Europa te verkennen.

Een suf imago

Dat je wellicht nog nooit van Interrail hebt gehoord komt wellicht doordat Interrailen een tijdlang een best wel suf imago had onder jongeren. Vliegreizen naar de andere kant van de wereld werden steeds betaalbaarder en het is natuurlijk veel cooler om te kunnen zeggen dat je bent wezen backpacken in Thailand dan dat je met de trein naar Spanje bent geweest. De laatse jaren is dat imago behoorlijk aan het omslaan, met name door het hele duurzaamheidsdenken. Het suffe imago dat Interrail lang had heeft er overigens wel toe geleid dat Interrail inmiddels ook voor niet-jongeren beschikbaar is (wel tegen een hogere prijs).

Duurzaam reizen

Reizen en een duurzame levensstijl zijn namelijk moeilijk samen te brengen. Zeker vliegen is een behoorlijk vervuilende activiteit. Daarom is vliegschaamte onder bewuste reizigers steeds meer een ding. Ook voor mij is dit best wel een groot dilemma; ik geef oprecht om onze aarde maar ik wil wel al het moois dat ze te bieden heeft ontdekken. Uiteindelijk wint deze drang het toch vaak van mijn vliegbezwaren maar ik ben wel meer gaan nadenken over alternatieven, zeker voor bestemmingen binnen Europa. De trein is dan een topalternatief, en met Interrail heb je alle vrijheid om een avontuur binnen Europa helemaal naar eigen inzicht in te vullen!

Zo heeft Interrail de laatste jaren een enorme comeback gemaakt. Ook het initiatief van de Europese Unie om een groot aantal passen te verloten onder 18-jarigen heeft het concept opnieuw onder de radar gebracht.

Hoe werkt Interrailen?

Het fijne van Interrail is dat het enorm flexibel is. Zolang je je houdt aan de ingangsdatum en de voorwaarden van het door jou gekozen Interrail-ticket kun je in principe gaan en staan waar je wilt. Maar voordat je je backpack kunt gaan inpakken is het wel van belang om even dieper in de verschillende tickets (vaak ‘Pass’ genoemd) te duiken.

Welke Passes zijn er en hoeveel kosten ze?

Het aanbod kan voor de onervaren Interrailer namelijk nogal overweldigend zijn. De eerste keuze die je moet maken is die tussen een zogenaamde Country Pass of een Global Pass. Dit is meestal niet zo moeilijk. Met een Country Pass kun je in één land reizen*. Met een Global Pass kun je reizen in alle 31 deelnemende landen. Uiteraard is de Global Pass voor hetzelfde aantal reisdagen duurder dan een Country Pass. Wanneer je vanuit Nederland vertrekt (of hier weer aankomt) is de Global Pass eigenlijk de enige logische keuze.

Vervolgens moet je een keuze maken voor een aantal reisdagen waarop je de kaart mag gebruiken binnen een afgebakende periode. Hoe meer reisdagen, hoe duurder (uiteraard), maar het is wel zo dat de reisdagen per stuk relatief goedkoper worden bij een Pass met meer reisdagen. In de tabel vind je de verschillende opties voor een Global Pass in de tweede klasse (prijspeil 2019):

PassJongere (t/m 27 jaar)Volwassene (28 jaar en ouder)
3 dagen binnen 1 maand€168,-€218,-
5 dagen binnen 1 maand€217,-€282,-
7 dagen binnen 1 maand€258,-€335,-
10 dagen binnen 2 maanden€308,-€401,-
15 dagen binnen 2 maanden€379,-€493,-
15 dagen onafgebroken€341,-€443,-
22 dagen onafgebroken€398,-€518,-
1 maand onafgebroken€515,-€670,-
2 maanden onafgebroken€562,-€731,-
3 maanden onafgebroken€693,-€902,-

Voor de One Country Passes geldt ook dat ze voor een aantal reisdagen binnen een afgebakende periode worden verkocht. Hierbij heb je de volgende opties: 3, 4, 6 of 8 reisdagen binnen 1 maand. De prijzen hiervan verschillen echter per land – in landen waar treinen duurder zijn kosten de One Country Passes ook meer. Voor een up-to-date-overzicht kijk je het best op interrail.eu.

*: een klein aantal Country Passes is geldig in meerdere landen, bijvoorbeeld de Benelux Country Pass.

Waar kan ik een Interrail Pass kopen?

Je kunt op meerdere manieren een Interrail Pass aanschaffen. Welke methode je kiest is vooral afhankelijk van hoeveel advies je eromheen wilt hebben van de verkoper. Uiteraard is dit een betaalde service. Het overzicht hieronder geeft je een idee:

 • Online, via de officiële website van Interrail. Je krijgt de Pass per aangetekende post thuisgestuurd.
 • Online, via NS International. In principe is dit gewoon een verkoopkanaal van interrail.eu.
 • Bij het loket op grote NS-stations. Dit heeft als voordeel dat je als je geluk hebt iemand treft die je gratis van reisadvies kan voorzien.
 • Bij de Treinreiswinkel, een reisbureau gespecialiseerd in treinreizen. Dat kan online of in hun winkel in Amsterdam. Hier betaal je per persoon boekingskosten voor, maar niet zoveel. Voordeel is dat de Treinreiswinkel zo ongeveer alle benodigde reserveringen alvast voor je kan regelen.

De haken en ogen van Interrail

Zoals het hierboven staat beschreven lijkt het alsof je een Pass kunt bestellen en direct op de trein kunt stappen. Soms is dat ook zo, maar vaak ook niet. Zoals gezegd zitten er namelijk nog wel wat haken en ogen aan Interrail. Dat kan voor onaangename (en in een enkel geval juist heel aangename) verrassingen zorgen, maar als je onderstaand lijstje hebt bekeken dan weet je wat je kunt verwachten:

 • Zoals hierboven al even kort aangestipt: voor sommige treinen heb je een reservering nodig. Dat geldt voor alle nachttreinen waarbij je een ligplaats wilt en ook voor bijna alle hogesnelheidstreinen. Soms is dit gratis of kost het je hooguit €5,-, maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot tientallen euro’s en in enkel geval zelfs meer dan €100,-. Vooral Frankrijk en Spanje zijn berucht om hun hoge reserveringskosten.
 • Je kunt de Global Pass van Interrail maar heel beperkt gebruiken om in je eigen land te reizen. Alleen je heen- en terugreis mag je met Interrail in je eigen land maken. In Nederland is dit geen groot issue, voor andere landen kan dat een probleem zijn.
 • Voor nachttreinen geldt dat je maar één reisdag hoeft te gebruiken, op de voorwaarde dat de nachttrein na 19:00 ’s avonds vertrekt. Vertrekt de trein eerder, dan ben je twee reisdagen kwijt.
 • Naast treinen is er ook een aantal veerboten inbegrepen bij je Interrail Pass! Dat geldt voor de veerboten van Superfast Ferries tussen Italië en Griekenland. Voor een accommodatie moet je wel betalen overigens. Voor een heel aantal andere veerdiensten krijg je fikse kortingen met Interrail. Een overzicht vind je hier.
 • Misschien overbodig, maar fraude maakt je Interrail Pass ongeldig.

Tips voor jouw Interrail-trip

Als je nadenkt over een Interrail-trip loont het de moeite om ook onderstaande tips van REISEIGENWIJS even te bekijken:

 • Denk na over losse tickets! Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar met name in Oost-Europa kan het veel voordeliger zijn om een Pass met minder reisdagen te kiezen en vervolgens voor kortere reizen een los ticket te kopen op de plaats van bestemming.
 • Gebruik de reisplanner van de Deutsche Bahn! Voor het plannen van je trip kun je de Interrail-app downloaden. Deze bevat het merendeel van alle Europese dienstregelingen en werkt ook offline. Maar het merendeel is niet allemaal. De online reisplanner van de Deutsche Bahn bevat wel zo ongeveer alle treinen en heeft het bijna altijd bij het rechte eind.
 • Reserveer op tijd! Wanneer je een reservering nodig hebt voor de trein die je wilt nemen kun je deze het beste op tijd regelen. Niets is vervelender dan er op het laatste moment achterkomen dat de trein vol is en je plan in het water zien vallen. Wat is op tijd? Dat verschilt enorm per trein. Voor West-Europese hogesnelheidstreinen is het aan te raden om zeker een week van te voren te reserveren, voor de meeste nachttreinen in Oost-Europa is een dagje van tevoren voldoende.

Inspiratie voor een Interrail-route

Wil je weten hoe je zelf een avontuur kunt vormgeven met Interrail? Zelf heb ik drie keer een Interrail-trip gemaakt en tijdens deze trips heb ik al heel wat van Europa kunnen zien. Hieronder vind je mijn routes:

Klassiek Europa (2-3 weken)

Lees ook: Reisroute: Interrailen langs Europa’s metropolen

Dit is een perfecte route wanneer je kennis wilt maken met de grandeur van de meest klassieke hoofdsteden van Europa en daarbij ook nog twee minder voor de hand liggende steden wilt zien. Misschien niet heel avontuurlijk, maar daarom zeker niet minder boeiend. Zeker niet als het je eerste reis zonder ouders is! Van Nederland neem je de hsl naar Parijs. Vervolgens reis je via Zürich en door de Alpen naar Wenen. Na Wenen kun je een met een kleine omweg via Bratislava naar Boedapest reizen. Vanuit Boedapest neem je de nachttrein naar Praag. Vanuit Praag reis je, eventueel via Berlijn weer naar Nederland.

Rondje om de Oostzee (3-4 weken)

Lees ook: Reisroute: met het ov rondom de Oostzee

Deze bijzondere trip heb ik niet met een offficieel Interrail-ticket gemaakt, maar is wel vergelijkbaar met een Interrailreis. Begin in Stockholm (vlucht of reis via Kopenhagen met de trein) om vervolgens met de boot de Oostzee over te steken naar de Finse hoofdstad Helsinki. Vanuit Helsinki kun je doorreizen naar het absoluut fantastische Sint-Petersburg in Rusland. Als je de tijd niet hebt of geen ingewikkeld visum wilt aanvragen kun je ook met de boot oversteken naar Tallinn, in Estland. Ook vanuit Sint-Petersburg kun je daar makkelijk met de bus of trein heenreizen, om vervolgens de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen te bezoeken. Onderweg terug naar Nederland moet je door Polen reizen, waar je uiteraard een bezoek kunt brengen aan hoofdstad Warschau. De mooiste stad van het land is echter Krakau, dus als je tijd hebt is dit ook een mooie extra bestemming. Vanuit Polen kun je met een overstap in Berlijn terug reizen naar Nederland.

In de voetsporen van de Oriënt Express (3 weken)

Lees ook: Oriënt Express 2.0: Interrailen naar Istanbul

Deze treinreis is er eentje voor op je bucket list: je stapt in de voetsporen van de Oriënt Express, één van de beroemdste treinen die ooit gereden hebben. Tijdens deze treinreis doorkruis je heel Europa om uiteindelijk aan te komen in Istanbul. Vanuit Nederland reis je naar Frankfurt, waar je overstapt naar Wenen (of via Nürnberg naar Praag reist). Vanuit beide steden ben je een treinreisje verwijderd van het mooie Boedapest. Na Boedapest kom je op onbekender terrein en wachten het platteland en de stadjes van Transsylvanië in Roemenië. Via Bulgarije kun je vervolgens doorreizen naar Istanbul, de poort van het Midden-Oosten. Nog niet uitgereisd? Griekenland is een mooie uitbreiding op deze trip. Meer lezen? Check deze post!

Meer informatie over Interrail?

Voor de meest actuele informatie over Interrail-passen, bijbehorende voorwaarden en prijzen kun je terecht op interrail.eu, de officiële website van Interrail. Hier vind je ook een compleet overzicht van alle pasvoordelen (zoals de inbegrepen veerboten) en alle reserveringsplichtige verbindingen.

Heb jij ooit ge-interraild of wil je dit graag eens doen? Zie je informatie in deze post die niet meer klopt? Laat het weten in een reactie!

Dion

Ik ben Dion en ik doe niets liever dan op m'n eigen houtje de wereld verkennen. Daarbij sla ik de minder voor de hand liggende bestemmingen niet over! Ik deel mijn passie voor zelfstandig reizen graag met iedereen en daarom heb ik in 2019 REISEIGENWIJS opgericht. Op dit blog deel ik praktische reistips over en inspiratie voor originele bestemmingen.

Reacties (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *