Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland, is ondanks haar bescheiden inwonertal van slechts 42.000 inwoners een stad die allure uitstraalt. In de Gouden Eeuw was Middelburg dankzij de koloniale handel namelijk na Amsterdam de belangrijkste handelsstad van het toenmalige Nederland. Met het geld dat deze handel opbracht bouwden de Zeeuwen heel veel prachtige gebouwen, wat ertoe heeft geleid dat Middelburg een van de grootste monumentensteden van Nederland is. De perfecte stad voor een stevige stadswandeling dus! Benieuwd welke route je kunt volgen? In deze post deel ik de ideale route voor jouw stadswandeling Middelburg!
Scroll snel naar...
De roemrijke geschiedenis van Middelburg
Waarschijnlijk heb je vroeger bij topografie op de basisschool moeten onthouden dat Middelburg de hoofdstad is van de provincie Zeeland. Met amper 42.000 inwoners is Middelburg veruit de kleinste van de 12 provinciehoofdsteden van Nederland. Maar het historische centrum van de Zeeuwse hoofdstad ademt de allure van een veel grotere stad. Dat is niet zo vreemd, aangezien Middelburg tijdens de Gouden Eeuw van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ook een veel belangrijkere stad was dan nu. Middelburg was een van de grootste steden van Nederland en qua handel was Middelburg in de 17e en 18e eeuw zelfs de tweede stad van Nederland! De koloniale handelsorganisaties VOC en WIC hadden allebei een groot kantoor in Middelburg en de handel in koloniale producten legde Middelburg geen windeieren. Minder bekend is dat Middelburg ook een sleutelrol speelde in de slavenhandel tussen Afrika en Latijns-Amerika, wat we met de bril van nu toch wel mogen beschouwen als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad.
De stad is dus rijk geworden over de rug van anderen, maar feit is wel dat er in Middelburg met dat geld heel veel prachtige gebouwen zijn gebouwd. Zoveel zelfs dat Middelburg met meer dan 1100 rijksmonumenten de zevende monumentenstad van Nederland is, na Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden, Haarlem en Den Haag. Dat zoveel mooie gebouwen de eeuwen doorstaan hebben, komt vooral doordat Middelburg in de 18e eeuw snel minder belangrijk werd. De toegang tot de zee verzandde, waardoor de volgeladen schepen de havens van Middelburg niet meer konden bereiken. In de eeuw daarna halveerde de stad qua aantal inwoners, en pas na de oorlog werd het inwonertal van de Gouden Eeuw weer gehaald.
In WOII werd wel een deel van de binnenstad verwoest door een bombardement en een stadsbrand. Gelukkig werd het grootste deel in oude stijl herbouwd en bleef het karakter van de stad gespaard. Dat maakt Middelburg ook nu nog de moeite waard.
Op stadswandeling door Middelburg
Door de vele mooie gebouwen en sfeervolle straatjes is Middelburg de perfecte stad voor een stevige stadswandeling. Als je de route die ik hieronder beschrijf volg, dan kom je langs bijna highlights van de stad. Als startpunt voor je stadswandeling geef ik twee opties: het NS-station en de gratis parkeerplaats aan de Oude Veerseweg. Handig, want zo weet je ongeacht of je met de auto of met de trein komt dat je geen highlights mist! De stadswandeling is ongeveer vijf kilometer lang en je doet er in een rustig tempo (maar zonder horecapauzes) ongeveer 2,5 uur over.
Ben je voor een langer tripje in Zeeland en wil je weten wat andere leuke plekjes in Zeeland zijn? Lees dan vooral deze post met mijn tips voor een lang weekend in Zeeland!
De start van je stadswandeling
Vanaf het station (1100 meter)
Steek direct wanneer je het station aan de voorzijde verlaat, de brug over het Kanaal door Walcheren over. Loop door de Stationsstraat en sla vervolgens nog voor de brug rechtsaf, de Korendijk op. Vanaf hier heb je al even een mooi zicht op de statige gevels van de pakhuizen aan de Londensekaai, de Bierkaai en de Rouaansekaai. Ongeveer halverwege gaat de Korendijk over op de Kinderdijk en hier zie je aan je rechterkant de zeer oude trapgevel uit 1560 van nummer 20. Ga verder rechtdoor en sla vervolgens linksaf op de oude Spijkerbrug en direct daarna rechtsaf de brug over naar de Rotterdamsekaai. Langs deze kaaien meerden vroeger de handelsschepen uit de steden waar ze naar genoemd zijn aan. Ga rechtsaf en sla dan direct weer linksaf de Nederstraat in. Vervolgens ga je weer linksaf, de Breestraat in.
Vanaf de parkeerplaats aan de Oude Veerseweg (700 meter)
Als je je auto hebt geparkeerd op de parkeerplaats aan de Oude Veerseweg (dat is gratis), loop je de parkeerplaats af en steek je de Oude Veerseweg over. Je komt dan uit op het Oud Arnemuidsvoetpad, dat je tot het einde volgt om vervolgens de Breestraat in te lopen.
De Oostkerk en omgeving
Als het goed is ben je nu – ongeacht de optie die je hebt gekozen – uitgekomen bij de Oostkerk. Deze barokke kerk stamt uit het jaar 1667 en is opvallend vanwege z’n koepeldak. De kerk is niet meer in gebruik als kerk en wordt nu gebruikt als evenementenlocatie. De straatjes rondom de Oostkerk zijn erg fotogeniek. Sla daarom vlak voor de kerk de Schuitvlotstraat in. Aan het einde van de straat, vlak voordat je de haven inloopt, heb je een prachtig zicht op de koepel van de Oostkerk. Maar ook de Verwerijstraat en de Singelstraat staan vol karakteristieke geveltjes.
Over de Dam naar de Markt
Aan het einde van de Schuitvlotstraat kom je uit in de oude haven, aan het Prins Hendrikdok. Sla hier rechtsaf, langs de prachtige statige gevels. Het straatbeeld lijkt hier bijna Amsterdams en er is meer wat hier op Amsterdam lijkt, want aan het einde van de haven lig het plein de Dam. Helaas is de Dam momenteel deels in gebruik als parkeerplaats, maar dat neemt niet weg dat je ook hier weer veel prachtige panden tegenkomt. Blikvanger hier is de half open Graanbeurs, waaronder vroeger graan werd verkocht. Vanaf de dam loop je langs de sfeervolle geveltjes en mooie winkels de Korte Delft en even later de Lange Delft op. Deze twee straten zijn de belangrijskte winkelstraten van Middelburg. Qua mooie panden is het hier iets minder bijzonder, maar wanneer je ook wil shoppen tijdens je dagje Middelburg is dit de plek waar je moet zijn. De lange Delft eindigt op de Markt, het centrale plein van Middelburg dat wordt gedomineerd door het uitbundig gedecoreerde, gotische Stadhuis. Dit stadhuis is één van de mooiste stadhuizen van Nederland en is gebouwd tussen 1452 en 1520. De vele luikjes, beelden en andere ornamenten geven het een haast on-Nederlands uiterlijk.
Op de Markt kun je natuurlijk terecht voor een lekkere kop koffie, ander drankje, lunch of diner bij een van de vele terrasjes, cafeetjes en restaurants. Sla echter ook de leuke winkel Drvkkery niet over, een leuke concept store waar je terecht kunt voor boeken, muziek, cadeaus en ook om een hapje te eten.
Kloveniersdoelen
Vervolgens loop je door over de Lange Viele – nog een belangrijke winkelstraat – door in de richting van de Kloveniersdoelen. In dit indrukwekkende gebouw uit 1611 kwamen de schutterijen van Middelburg bij elkaar. De schutterijen waren een soort burgermilities die de stad in tijden van nood beschermden tegen vijandige aanvallen. Nu is er een luxe restaurant in gevestigd. Vervolgens kun je langs de gracht blijven lopen, tot je bij de Seisbinnenbrug aankomt. Daar sla je rechtsaf op de Kromme Weele en daarna linksaf op de Vlasmarkt. De Vlasmarkt is een van de vele pittoreske straatjes in Middelburg en leidt je weer terug richting de Markt.
De Abdij en de Lange Jan
Dit keer steek je de Markt over naar de Nieuwe Burg, die je recht naar dé trots van Middelburg leidt: de Lange Jan. De Lange Jan is de 91 meter hoge kerktoren van de Koorkerk, het meest in het oog springende onderdeel van de Abdij van Middelburg. Dit complex is al in 1127 gebouwd als katholiek klooster. Na de reformatie werd de Abdij het Hof van Zeeland, het bestuurscentrum van de provincie. Dat is het gebouw nu nog, aangezien de gebouwen rondom het Abdijplein dat wel wat weg heeft van het Haagse Binnenhof nu als Provinciehuis van Zeeland dient. Ook het Zeeuws Museum is hier gevestigd. Je kunt de Lange Jan beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en de rest van Zeeland. Na je bezoek aan de Abdij loop je óf door de Gistpoort óf door de mooi versierde Reigerstraat weer terug naar de Dam.
Kuiperspoort, het mooiste straatje van Middelburg
Je steekt de Dam recht over, om vervolgens aan de binnenstads-kant van de Dam te lopen (dus niet aan de kant waar je ook uitgekomen bent!). Eerst loop je een stukje langs de oude haven, waar je goed zicht hebt op de gevels van de grachtenpanden. Vervolgens steek je het op het eerste gezicht onopvallende straatje Kuiperspoort in. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Kuiperspoort geen stadspoort, maar een klein steegje waar vroeger de zogenaamde kuipers werkten. Kuipers waren mensen die tonnen, vaten en emmers maakten van hout. Het straatje bestaat volledig uit karakteristieke pak- en woonhuizen uit de 17e en 18e eeuw en is dé ultieme instagrammable spot van Middelburg. Zorg ervoor dat je dit prachtige plekje niet mist tijdens je stadswandeling!
Het einde van je stadswandeling
De Kuiperspoort is een passende afsluiting van je stadswandeling Middelburg. Vanaf hier loop je weer terug naar waar je begonnen bent.
Terug naar het station (550 meter)
Terug naar het station lopen is simpel: bij de uitgang van de Kuiperspoort aan de Rouaansekaai sla je rechtsaf en loop je over de Londensekaai rechtdoor tot de Koningsbrug. Daar sla je linksaf en loop je via de Stationsstraat terug naar het station.
Terug naar de parkeerplaats aan de Oude Veerseweg (1100 meter)
Om terug te lopen naar je auto sla je eerst rechtsaf, de Rouaansekaai op. Hier, en aan de Londensekaai en de Bierkaai vind je veel mooie pakhuizen met statige gevels. Neem de Belinkbrug aan de linkerkant om de Binnenhaven over te steken, die nu in gebruik is als jachthaven. Je komt zo uit op de Kinderdijk. Sla hier linksaf, en let op de zeer oude trapgevel uit 1560 van nummer 20. Ga verder rechtdoor en sla vervolgens linksaf op de oude Spijkerbrug en direct daarna rechtsaf de brug over naar de Rotterdamsekaai. Langs deze kaaien meerden vroeger de handelsschepen uit de steden waar ze naar genoemd zijn aan. Ga rechtsaf en vervolgens weer links af Nederstraat in. Op het eerste kruispunt sla je vervolgens rechtsaf naar het Oud Arnemuidsvoetpad om terug te lopen naar de auto.
Hoe bezoek je Middelburg?
Zoals je hebt kunnen lezen is Middelburg zeker de moeite van dagje uit of zelfs een weekendje weg waard. Hieronder lees je hoe je er komt!
- Met de trein is MIddelburg twee keer per uur direct te bereiken vanuit Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Deze stations zijn vanuit alle grotere steden in Nederland rechtstreeks per intercity baar. Vanuit het station loop je direct het centrum in.
- Met de bus is het niet praktisch om naar Middelburg te reizen, tenzij je al elders in Zeeland bent. Check voor de dienstregeling 9292.nl.
- Met de auto is Middelburg bereikbaar over de A58 (Eindhoven-Vlissingen). De stad vormt het eindpunt van de N57 vanuit Rotterdam. Parkeren kan gratis op de grote parkeerplaats aan de Oude Veerseweg, op ongeveer 25 minuten lopen van de Markt.
Ben jij al eens in Middelburg geweest en heb je nog een tip die absoluut genoemd moet worden in deze post? Of heb je vragen over het bezoeken van de Zeeuwse hoofdstad? Laat een reactie achter en help andere reiseigenwijzen!
Reacties (3)
Pingback: REISEIGENWIJS - Wat te doen tijdens een lang weekend Zeeland?
“Een stevige stadswandeling door het mooie Middelburg”
Is er een kaartje beschikbaar van deze wandeling?
Beste Lion,
Nee, helaas niet! Maar via Google Maps of Maps.me kun je de genoemde punten makkelijk opslaan en zo van punt A naar punt B enzovoorts wandelen.
Veel plezier!