Nu het ergste van de coronacrisis achter de rug lijkt, kan gelukkig ook het reizen weer langzaamaan worden opgestart. Mijn eerste meerdaagse post-coronareis bracht me begin juli 2020 naar Zeeland. Een tripje in eigen land dus, maar wel naar een uithoek waar ik minder vaak kom dan op menig ander continent. Want Zeeland ligt voor mij nu eenmaal niet om de hoek en een trip naar het buitenland trok me toch altijd nét wat meer dan Zeeland. Er is meer dan genoeg te doen en te zien om er een toffe vakantie in eigen land door te brengen. In deze post neem ik je graag mee naar de plekken die ik tijdens een lang weekend in deze mooie provincie bezocht.
Scroll snel naar...
Waarom naar Zeeland?
Ieder jaar kom ik wel eens in iedere provincie van Nederland. Voor mijn werk, om familie of vrienden te bezoeken of gewoon voor een dagje weg. Daar was tot begin juli 2020 echter al 10 jaar één uitzondering op: Zeeland. Als inwoner van de stad Groningen ligt deze provincie nu eenmaal niet bepaald om de hoek, er lopen geen logische routes naar andere landen doorheen en ik heb er ook geen bekenden wonen. Natuurlijk wist ik wel dat er genoeg mooie stranden, stadjes en andere interessante plekken te vinden zijn in Zeeland. Maar toch associeerde ik deze uithoek van ons land vooral met vakantievierende Duitsers en familiecampings. En zeker niet met veel vertier, bruisende steden of avontuurlijke natuurgebieden . Daar is niets mis mee natuurlijk, maar dat maakte Zeeland voor mij geen plek om er lekker op uit te gaan met mijn reislustige vrienden.
Maar Zeeland is wél een topbestemming in eigen land om een weekendje lekker uit te waaien of pittoreske stadjes te bezoeken. Zo bleek althans tijdens een weekend in begin juli 2020, toen mijn ouders me vroegen om een lang weekend mee te gaan naar een gehuurd vakantiehuisje bij de Brouwersdam. Naast bijpraten en gezellig samenzijn met de familie hebben we ook lekker rondgetourd langs een aantal van de mooiste plekken van de provincie Zeeland. Als je ook plannen hebt om naar deze heerlijke provincie af te reizen, lees dan hieronder mijn tips voor niet te missen plekjes in Zeeland!
De brede stranden op de Brouwersdam
Voor de eerste tip hoefden we alleen maar ons vakantiepark af te rijden. Het iets te massale Port Zélande ligt namelijk op de Brouwersdam, die Zuid-Holland met Zeeland verbindt en de Noordzee van de Grevelingen scheidt. Aan de Noordzeekant van de dam ligt namelijk één van de breedste stranden van Zeeland, zo niet van heel Nederland. Dit strand is vanwege de vaak harde aanlandige wind niet per se populair om op te liggen zonnebaden, maar des te geschikt om extreme sporten op te proberen. Zo kun je hier terecht voor kitesurfen, blokarten en strandzeilen. Of natuurlijk gewoon voor een uitgebreide strandwandeling, met of zonder hond. Op de Brouwersdam wordt ook ieder jaar het festival Concert at Sea gehouden. Je kunt hier namelijk tot vlak aan het strand komen met je auto en er is meer dan genoeg parkeerplek op de dam te vinden.
Zin in iets te eten of te drinken na je strandwandeling of sportsessie? De strandpaviljoens BROUW en Natural High zijn modern, stijlvol en comfortabel. Bij beide paviljoens kun je bovendien terecht voor uitrusting en begeleiding bij de extreme sporten.
Naar de stranden op de Brouwersdam? Idealiter kom je met de auto, over de N57. Maar met bus 104 (Spijkenisse-Renesse) zijn de stranden ook bereikbaar. Stap dan uit bij halte Ouddorp Port Zélande of Scharendijke Sluis.
Historische havenstad Zierikzee
Wanneer je vanuit het noorden over de Brouwersdam Zeeland inrijdt, kom je binnen op het eiland Schouwen-Duiveland. Dit eiland is vooral een boerenlandbouwgebied, met aan de westkant de populaire badplaatsen Renesse en Burgh-Haamstede. De mooiste plaats op het eiland is echter het historische havenstadje Zierikzee. Tegenwoordig telt Zierikzee niet veel meer dan 12.000 inwoners, maar met 568 rijksmonumenten is het stadje wél de dertiende monumentenstad van Nederland! Wanneer je van mooie historische gebouwen houdt, zit je hier dus gebakken. Binnen de nog intacte grachten van Zierikzee vind je onder meer een prachtig oud stadhuis, idyllische steegjes aangekleed met fleurige bloemen, een gezellig marktplein met veel horeca en mooie gevels van koopmanshuizen. Maar het mooist is wat mij betreft de oude haven, die nog steeds wordt afgeschermd met een indrukwekkende dubbele stadspoort en die typisch Nederlandse ophaalbruggetjes.
Al met al is Zierikzee zeker de moeite waard voor een relaxte stadswandeling. Bijkomen van die stadswandeling kan bij de vele horeca en terrasjes in dit toeristenplaatsje. Onder het genot van Zeeuwse specialiteiten als mosselen of een Zeeuwse bolus bij de koffie, bijvoorbeeld. Voor een lekker broodje kun je terecht bij Bakkerij Den Soeten Inval aan de Schuithaven 15.
Naar Zierikzee? Ook Zierikzee is het best te bereiken met de auto. De wegen N59 en N256 lopen langs Zierikzee. Parkeren kan gratis op het parkeerterrein Hoofdpoort. Treinen rijden er niet op Schouwen-Duiveland en dus ook niet naar Zierikzee. Maar met de bus kun je eventueel wel met lijn 133 vanuit Middelburg of met lijn 365 vanuit Rotterdam naar Zierikzee reizen.
De Oosterscheldekering, het kroonjuweel van de Deltawerken
Als er iets is waar niet-Zeeuwen Zeeland van kennen, dan is het wel de tragische Watersnoodramp van 1953. Bij deze massale overstroming lieten meer dan 1800 mensen het leven, doordat een zware storm het water de zeearmen tussen de Zeeuwse eilanden in stuwde en de dijken het begaven. Na de ramp werd al snel besloten tot het aanleggen van een serie dammen, dijken, sluizen en andere waterbouwwerken die we nu kennen als de Deltawerken.
Het bekendste en meest ingenieuze bouwwerk is de Oosterscheldekering, tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Want waar de andere zeearmen werden afgesloten door er gewoonweg een lading stenen in te dumpen en een weg over aan te leggen, besloot men om de Oosterschelde deels open te houden met een afsluitbare stormvloedkering. Deze wordt alleen bij een zeer hoog waterpeil gesloten maar is dus normaal gesproken open. Daardoor kon de Oosterschelde zout blijven, zodat de visserij op onder meer mosselen, kreeften en oesters kon blijven bestaan. Daarnaast was dit goed voor het natuurbehoud van de kwetsbare ecosystemen in de Oosterschelde. De Oosterscheldekering wordt wereldwijd gezien als één van de meest toonaangevende voorbeelden van de ingenieuze Nederlandse waterbouw.
Als je meer te weten wilt komen over de Oosterscheldekering en de Deltawerken is een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans een aanrader, ook voor kinderen. Dit bevindt zich op het gelijknamige kunstmatige eiland, ongeveer in het midden van de kering. Aan de andere kant van de weg, ook op Neeltje Jans, kun je ook terecht wanneer je gewoon even de indrukwekkende schaalgrootte van dit bijzondere bouwwerk wilt vastleggen of om aan het strand te liggen.
Naar de Oosterscheldekering? De N57 (Rotterdam-Middelburg) loopt over de kering. Liever met het ov? Buslijn 133 (Middelburg-Oude Tonge) stopt bij de halte Neeltje Jans.
Schattig Veere
Tussen de eilanden Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren ligt het Veerse Meer. Dit meer, oorspronkelijk ook een zeearm, is genoemd naar het piepkleine stadje Veere. Je zou het niet zeggen, maar dit amper 1700 inwoners tellende plaatsje was ooit een machtige havenstad. In de 18e eeuw telde Veere meer dan het dubbele aantal inwoners dan tegenwoordig, maar daarna verzandde de toegang tot de zee en was het gedaan met de macht van Veere. Deze achteruitgang heeft er wel toe geleid dat er maar weinig is veranderd in het aanzicht van dit superschattige stadje. Dat, en de ligging aan het water, maakt Veere populair onder toeristen in Zeeland die er een paar uur de historische gebouwen komen bewonderen en op de vele terrasjes gaan zitten.
De vergane macht van Veere is goed terug te zien in de bewaard gebleven gebouwen. Loop zeker even langs de kolossale Grote Kerk, het prachtige gotische Stadhuis en de imposante Campveerse Toren. Maar ook de gebouwen langs de Kaai zijn prachtig.
Naar Veere? De N663, een aftakking van de N57 (Rotterdam-Middelburg) loopt langs Veere. Parkeren kan aan de Veerseweg, net buiten de oude stadsgrachten. Met de bus kun je Veere vanuit Middelburg bereiken met lijn 54, die je midden in het centrum afzet.
Monumentaal Middelburg
Lees ook: Een stevige stadswandeling door het mooie Middelburg
Waarschijnlijk heb je vroeger bij topografie op de basisschool moeten onthouden dat Middelburg de hoofdstad is van de provincie Zeeland. Hoewel Middelburg niet veel meer dan 42.000 inwoners heeft (daarmee is het de kleinste provinciehoofdstad van Nederland), ademt deze stad de allure van een veel grotere stad. Lang geleden, tijdens de Gouden Eeuw, was Middelburg ook een veel belangrijkere stad dan tegenwoordig. Sterker nog, na Amsterdam was Middelburg in de 17e eeuw de belangrijkste handelsstad van Nederland! De handel in koloniale producten legde Middelburg geen windeieren, maar wat weinig mensen weten is dat Middelburg ook een sleutelrol speelde in de slavenhandel tussen Afrika en Latijns-Amerika…
De stad is dus rijk geworden over de rug van anderen, maar feit is wel dat er in Middelburg met dat geld heel veel prachtige gebouwen zijn gebouwd. Dat maakt Middelburg een van de meest bezienswaardige steden van Nederland. Zelfs een bombartement tijdens WOII heeft daar geen verandering in aan kunnen brengen. Middelburg is dus de perfecte stad voor een stevige stadswandeling. Benieuwd naar hoe zo’n stadswandeling eruit kan zien? Lees ook deze post!
Naast ‘oh’ en ‘ah’ roepen om iedere straathoek is Middelburg ook een hele leuke stad om te winkelen of om lekker uit eten te gaan. Door de relatief afgelegen ligging is het winkel- en horeca-aanbod in Middelburg erg groot voor een stad met 42.000 inwoners. Wij hebben heerlijk geluncht bij Zanzi Diner.
Naar Middelburg? Middelburg is met de auto bereikbaar over de A58 (Eindhoven-Vlissingen) en vormt het eindpunt van de N57 vanuit Rotterdam. Parkeren kan gratis op de grote parkeerplaats aan de Oude Veerseweg, op ongeveer 25 minuten lopen van de Markt. Daarnaast heeft Middelburg een NS-station, dat je 2x per uur kunt bereiken vanuit Amsterdam en Rotterdam.
Badplaats Zoutelande
Je kon een jaar geleden geen radio aanzetten of het nummer Zoutelande van de Zeeuwse band BLØF vloog je om de oren. Dat maakte me nieuwsgierig naar dit badplaatsje aan de Zeeuwse kust. Hoewel ik het normaal gesproken niet zo heb op dorpen die puur en alleen op strandtoerisme draaien, vond ik Zoutelande een leuk dorp. Het gezellige centrum van Zoutelande ligt direct tegen de duinen aan. Die duinen zijn met een hoogte tot zo’n 55 meter de hoogste van Zeeland en bieden je een mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Wat Zoutelande ook uniek maakt is dat hier zo ongeveer de enige stranden van Nederland liggen die op het zuiden gericht zijn. Laat die zon hier nou ook nog eens het vaakst schijnen van alle plaatsen in Nederland en je snapt waarom Zoutelande ook wel gekscherend de Zeeuwse Rivièra genoemd wordt!
Als je van het strand houdt, is Zoutelande een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in Zeeland. Maar ook voor een bezoek van een paar uur is Zoutelande zeker de moeite waard!
Naar Zoutelande? Zoutelande is met de auto bereikbaar over de N288 (Vlissingen-Westkapelle). Parkeren kan gratis bij parkeerplaats Hoge Hilt aan de westkant van het dorp. Met de bus kun je naar Zoutelande met lijn 53 (Middelburg-Zoutelande-Domburg).
Ook naar Zeeland en ontdek je een plekje dat ook écht een vermelding in de post verdient? Of wil je meer weten over Zeeland? Laat het weten in een reactie!
Reacties (3)
Pingback: REISEIGENWIJS - Een stevige stadswandeling langs de mooiste plekjes van Middelburg
Voor mij is Zeeland het mooiste stuk Nederland. Ik kom er zo vaak mogelijk en niet alleen voor het lekkere Zeeuwse mosselen eten. Het zal wel met de alomtegenwoordigheid van de zee te maken hebben, waarom ik op Zeeland niet uitgekeken raak. Ook in dit blog zie ik weer plekken waar ik nog steeds eens naartoe moet.
Ik kan me dat goed voorstellen Ivan! Wat zijn jouw favoriete plekjes in Zeeland?