Noorwegen stond al lang op mijn bucket list. Iedereen die er was geweest, sprak vol lof over dit Scandinavische land. Maar ja, Noorwegen heeft wel de twijfelachtige eer het duurste land ter wereld te zijn. Genoeg reden om deze bestemming uit te stellen tot ik een grotemensenbaan had, dus. Die heb ik nu, dus er was geen excuus meer om Noorwegen links te laten liggen. In augustus 2021 heb ik samen met mijn vader een 10-daagse roadtrip door het zuiden van Noorwegen gemaakt. Benieuwd naar mijn route en tips? In deze post lees je meer!
Scroll snel naar...
Tips voor jouw roadtrip door Noorwegen
Noorwegen heeft als welvarend Europees land geen ingewikkelde toegangseisen, zelfs al hoort het niet bij de EU. Maar op het gebied van weer en klimaat zijn er wel wat dingen die goed zijn om te weten voor je naar het noorden hopt!
Vervoersmiddelen
Een roadtrip maak je uiteraard met een auto. Dat kan een huurauto zijn, maar ook je eigen auto. Wanneer je met je eigen auto naar Noorwegen wil reizen, moet je zeker 1,5 tot 2 dagen per enkele reis extra rekenen. Je rijdt dan vanaf Utrecht via Groningen, Bremen, Hamburg en Kolding naar Hirtshals, helemaal in het noorden van Denemarken. Daar pak je de boot naar Kristiansand of Larvik. Je kunt ook korter rijden en langer varen, door in het Duitse Kiel op de boot naar Oslo te stappen. De snelste route naar Oslo gaat via de veerboot Hirtshals-Kristiansand en is zo’n 1245 kilometer lang. Inclusief veerpont doe je daar bijna 15 uur over.
Een overzicht van de veerboten vind je hieronder:
- Hirtshals – Kristiansand: 2 uur en 15 minuten tot 3 uur, tot 27 afvaarten per week
- Hirtshals – Larvik: 4 uur, tot 13 afvaarten per week
- Kiel – Oslo: 20 uur, tot 7 afvaarten per week
Het openbaar vervoer is in Noorwegen zeker een optie. Voor een reis als deze die vooral op de natuur en de mooie landschappen is gericht, is het echter geen reëel alternatief voor de auto.
TIP: Op zoek naar een huurauto voor je Noorse roadtrip? Vanwege de ruige weeromstandigheden en smalle bergweggetjes is het slim om goed verzekerd te zijn. Met Sunny Cars huur je je auto inclusief alle verzekeringen!
Beste reistijd
De reistijd is voor Noorwegen een belangrijk aandachtspunt. Zeker als je veel wilt wandelen of andere buitenactiviteiten wilt ondernemen. Want door de noordelijke ligging en de bergen zijn veel wegen en wandelpaden een groot deel van het jaar gesloten door sneeuw. Voor deze trip geldt dat je tussen half oktober en half mei de omschreven wandelingen doorgaans niet kunt doen. Ook in het goede seizoen moet je je voorbereiden op alle weersomstandigheden, want Noorwegen – en zeker de westkust – staat ook bekend als de meest regenachtige bestemming van Europa.
Een ander aandachtspunt is de hoeveelheid daglicht. In de zomer is het heel lang licht in Noorwegen, ook in het zuidelijke deel. Hoewel je hier geen middernachtzon hebt, gaat de zon middenin de zomer pas na 11 uur ’s avonds onder, waarbij het niet echt donker wordt. ’s Winters is het dan juist erg lang donker, wat niet handig is als je veel wilt zien van de landschappen. De ideale reistijd voor deze trip is dus de zomer, in de periode van eind mei tot half september.
De reisroute
Een stapsgewijze beschrijving van onze reisroute vind je hieronder. Uiteraard inclusief reisafstanden en -tijden, tips voor sidetripjes en andere praktische tips – helemaal zoals je van REISEIGENWIJS gewend bent!
De auto ophalen in Oslo
Wij vlogen van Amsterdam naar Gardermoen, de luchthaven van Oslo. Daar haalden we de auto op. Omdat we maar kort de tijd hadden, hebben we de stad Oslo zelf niet bezocht. Van horen zeggen heb ik begrepen dat Oslo niet heel bijzonder is en wanneer je zo kort de tijd hebt, je de focus meer moet leggen op de natuur. Maar mocht je wat langer tijd hebben in Noorwegen? Dan is een bezoekje aan Oslo zeker de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld het Vikingskipshuset, het fort Akershus, het beeldenpark Vigelandspark en de hippe wijk Grünerløkka.
Dalen (1 nacht)
Afstand: 260 kilometer, reistijd: 3,5 uur
Maar goed, wij skipten Oslo dus. In plaats daarvan reden we door naar het dorp Dalen, in de provincie Telemark. Dit ligt op zo’n 200 kilometer ten westen van Oslo en wordt gekenmerkt door veel bossen en meren. Ook vind je hier een aantal van de typisch Noorse middeleeuwse staafkerken. Die bij het gehucht Heddal is de grootste van heel Noorwegen en zeker de moeite van een bezoek waard. Even verderop vind je er in het dorpje Eidsborg nog eentje. Hier hebben wij overnacht, in een klein boerenknechten-huisje. Door de lokale VVV werd er verteld dat je in de omgeving ’s avonds een grote kans hebt om elanden te spotten. Helaas lieten die zich tijdens onze rit niet zien…
De hike naar de Kjeragbolten
Afstand: 140 kilometer, reistijd: 2,5 uur
’s Ochtends stapten we vroeg in de auto, omdat we een lange rit naar Stavanger voor de boeg hadden. Qua kilometers valt dat wel mee, maar doordat er nauwelijks snelwegen en wel heel veel bergen zijn in Noorwegen, zijn de reistijden lang. Houd daar rekening mee!
Bovendien stond er onderweg een geweldige hike op het programma. Je hebt vast wel eens plaatjes gezien van een rotsblok dat tussen twee steile rotswanden is ingeklemd. Dit is de Kjeragbolten. Vanaf de parkeerplaats boven Lysebotn aan de Lysefjord is het zo’n 5 kilometer lopen naar deze trekpleister (enkele reis). Dat lijkt niet zover, maar onderschat het niet: het hoogteverschil is in totaal 800 meter en de wandeling bestaat uit drie steile klimmen. De wandeling gaat door een ruig maanlandschap en af en toe heb je een fantastisch uitzicht op de fjord. Je kunt de wandeling alleen maar maken van eind juni tot eind september; tijdens de rest van het jaar is er teveel sneeuw. Reken op zo’n 3 tot 4 uur enkele reis, afhankelijk van de weersomstandigheden.
De beloning is groots: een ongelofelijk mooi uitzicht over de Lysefjord vanaf een meer dan 900 meter hoge loodrechte klif. En dan is er nog de Kjeragbolten zelf: een rotsblok van ongeveer 2,5 keer 2,5 keer 2,5 meter dat op diezelfde duizelingwekkende hoogte boven de kloof hangt. Je kunt er op staan, maar dit is op z’n zachtst gezegd best wel eng. Er is nog nooit iemand afgevallen, maar áls je valt ben je er geweest. Wees dus vooral voorzichtig!
Stavanger en de hike naar Preikestolen (2-3 nachten)
Afstand: 140 kilometer, reistijd 2 uur en 20 minuten
Vanaf de parkeerplaats bij Lysebotn is het nog circa 2,5 uur rijden naar Stavanger. Stavanger is de vierde stad van Noorwegen en staat vooral bekend als de oliehoofdstad van het land. In de Noordzee bij Stavanger wordt namelijk heel veel aardolie gewonnen. Dat maakt het een dure stad, zeker tijdens zakelijke evenementen. Stavanger heeft een knus centrum met schattige houten huizen en het is een goede uitvalsbasis voor de omgeving.
Zo kun je – wanneer je niet vanuit de richting Oslo komt – vanuit hier de hike naar Kjerag ondernemen. Maar de bekendste plek in de buurt van Stavanger is waarschijnlijk een ander natuurwonder: de Preikestolen. Deze 25 bij 25 meter grote rots steekt uit een 604 meter hoge klif loodrecht uit boven de Lysefjord. Je bereikt Preikestolen door een hike van 4 kilometer enkele reis te maken vanaf het bezoekerscentrum op zo’n 10 kilometer ten noorden van Oanes. Je kunt hier ook overnachten, in het Preikestolen BaseCamp. Dat is best handig, want zo kun je ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag de drukte wat ontlopen. De hike naar Preikestolen is minder zwaar dan die naar Kjerag, maar ook hier moet je je voorbereiden op aanzienlijk hoogteverschil en sneeuw.
Odda en de hike naar Trolltunga (2 nachten)
Afstand: 250 kilometer, reistijd: 4 uur
Vanuit Stavanger rijd je verder naar Odda. Dit is wederom een lange rit, dus vertrek op tijd. Des te meer omdat je waarschijnlijk regelmatig wilt stoppen. Je doorkruist tijdens deze rit de regio Ryfylke en passeert meerdere fjorden. Volg de routes 13 en 520 richting Hjelmeland en Sauda en volg daarna de weg naar Røldal. Even nadat je van de 13 de 520 oprijdt, heb je een paradijselijk mooi uitzicht bij de parkeerplaats Ostasteidn. Stop daarna ook zeker even bij de indrukwekkende waterval Svandalsfossen.
Bij Røldal volg je de E134 richting Odda. Halverwege kom je nog langs een andere indrukwekkende waterval, de Låtefossen. Vanaf twee hellingen dondert het water hier direct langs de weg onder een brug door. In het seizoen worden jij en je auto gegarandeerd kleddernat! Ondertussen wordt in de verte steeds duidelijker de ijskap van de Folgefonna-gletsjer zichtbaar. Dit 1600 meter hoge ijsplateau torent duidelijk boven de omgeving uit. Het is mogelijk om een wandeling naar de Buerbreen – een van de zijarmen van deze gletsjer zo groot als Amsterdam – te maken als je tijd hebt.
Odda zelf is niet een heel bijzonder dorp, maar het ligt wel prachtig aan het uiteinde van de Hardangerfjord, de op één na langste fjord van het land. Bovendien is het dé uitvalsbasis van een van de populairste hikes van Noorwegen.
De hike naar Trolltunga
Die hike is de wandeling naar Trolltunga, een uit een berg uitstekende platte rotspunt die ruim 350 meter boven de vallei van een stuwmeer hangt. Tot een aantal jaar geleden maakten slechts een paar duizend man per jaar deze lange en zware wandeling van 28 kilometer (retour), maar door Instagram is het een waar bucketlist item geworden. Niet geheel onterecht, want de uitzichten die je hebt zijn absoluut fantastisch. Maar een uur of langer in de rij staan voor je foto op de Trolltunga is toch misschien niet helemaal wat je je voorstelt bij een wandeling in de Noorse wildernis.
Onderschat deze wandeling niet. Je maakt bijna 1000 hoogtemeters en 28 kilometer is echt lang. Technisch gezien is het niet de moeilijkste wandeling, maar de weersomstandigheden kunnen het je wel heel moeilijk maken. In principe kun je de wandeling naar Trolltunga ook alleen maar maken in de periode van eind juni tot half september. Houd daarbij ook in je achterhoofd dat je op minimaal 10 uur voor de hele wandeling moet rekenen en dat het aan het einde van het seizoen al donker is rond zeven uur. Vertrek dus op tijd!
De wandeling naar Trolltunga is niet gratis. Of nou ja, de wandeling zelf wel. Maar je auto parkeren kost hier zeker €50,- per dag en er is maar beperkt plek. Zijn de plekken vol? Dan ontkom je er bijna niet aan om met de nog duurdere shuttlebus vanaf Odda of het dichterbij gelegen dorpje Tyssedal te reizen.
Bergen, via Vøringsfossen (2 nachten)
Afstand: 260 kilometer, reistijd 4,5 uur
Vanuit Odda reis je door naar Bergen, voor een dosis stad tussen alle prachtige natuur. Maar het zou zonde zijn om de indrukwekkende Vøringsfossen over te slaan. Daarvoor maak je een kleine omweg via het dorp Eidfjord, aan het einde van een andere arm van de Hardangerfjord. Voorbij Eidfjord baant de weg zich via over elkaar heen in de rots geboorde tunnels naar boven, naar het plateau Hardangervidda. De 182 meter hoge waterval Vøringsfossen ligt op de rand van dit plateau en is ronduit adembenemend.
Vervolgens rijd je eerst een stukje dezelfde weg terug, totdat je bij een rotonde in een tunnel de Hardangerbrua op rijdt. Je kunt de doorgaande weg naar Bergen nemen, maar je kunt ook de Hardanger-route over de Fv7 rijden. Dat duurt niet veel langer maar deze route langs de fjord is veel mooier.
Na zo’n 2,5 uur kom je vervolgens in Bergen aan. Bergen is misschien wel de mooiste stad van Noorwegen en staat bekend om z’n middeleeuwse houten Hanzekade, z’n vismarkt en z’n mooie ligging tussen zeven bergen. Maar dit moois komt met een keerzijde: Bergen heeft de twijfelachtige eer de meest regenachtige stad van Europa te zijn. Maar wie weet heb je net als ik mazzel en bezoek jij de stad op één van de droge dagen! Bergen is een heel goede plek om de natuur af te wisselen met wat civilization in koffiebarretjes, restaurants en musea.
Aurlands- en Naeroyfjord (1-2 nachten)
Afstand: 180 kilometer, reistijd: 3 uur
Na een dag of twee in Bergen rijd je weer dieper het fjordenland in. Via Voss rijd je richting Gudvangen, een dorpje aan het uiteinde van de Nærøyfjord. Deze smalle, kronkelige fjord is zó mooi dat het op de werelderfgoedlijst is ingeschreven. Wil je de schoonheid van deze fjord op z’n best ervaren? Rijd dan bij Gudvangen het kleine boerenlandweggetje richting het gehucht Bakka op. Helemaal aan het eind van deze weg kun je ontzettend gave hike maken, de berg op. Deze hike, met de naam Rimstigen, is een oud geitenpaadje waarlangs herders hun vee ’s zomers naar de bergweiden leidden. Hoewel de Rimstigen-hike slechts 2300 meter lang is, moet je hem zeker niet onderschatten. Je maakt namelijk maarliefst 700 hoogtemeters! Je wordt dan wel beloond met een ongelofelijk panoramisch uitzicht op de fjord. Eventueel kun je nóg verder naar Breiskrednosi, de top van de berg waar je op uitkijkt.
Na je hike rijd je door naar Aurland, gelegen aan de Aurlandsfjord. Dit is een arm van de Sognefjord, met meer dan 200 kilometer de langste fjord van Noorwegen. De trekpleister van Aurland is het uitkijkpunt Stegastein, op zo’n 600 meter boven het dorp. Op dit futuristisch ogende uitkijkpunt heb je een adembenemend uitzicht op de fjord. Je kunt ook een rondvaart maken over de schitterende fjord.
Auto inleveren in Oslo
Afstand: 350 kilometer, reistijd 5 uur
Vanaf Aurland is het een hele lange rit terug naar het vliegveld van Oslo. Reken op zeker 4,5 uur, zonder te stoppen. Maar dat zou zonde zijn, want er is nog meer dan genoeg te ontdekken tijdens je laatste dag in Noorwegen. Voor de landschappelijk mooiste route kun je het beste voorbij Aurland de Aurlandsvegen oprijden. Deze weg wordt ook wel de Sneeuwweg genoemd, omdat hier tot diep in de zomer muren van sneeuw kunnen liggen. Het landschap boven is dan ook erg ruig.
Wanneer de weg weer afdaalt kom je uit in het pittoreske dorpje Lærdalsøyri. In dit dorpje staan nog veel authentieke huizen uit de 18e en 19e eeuw overeind, wat het leuk maakt hier even een ommetje te maken. Vervolg na je ommetje je weg over de E16 richting Oslo, maar sla bij Borgund even rechtsaf. Hier vind je namelijk de mooiste staafkerk van Noorwegen. Deze staafkerk lijkt wel een sprookjesgebouw door haar spitse daken, intieme sfeer en prachtig houtsnijwerk.
Voorbij Borgund kom je weinig écht speciale plekken meer tegen. Afhankelijk van je vluchttijd kun je in één ruk doorrijden naar het vliegveld of met meerdere rustpauzes je weg vervolgen voor je de auto inlevert. Hoe dan ook: wanneer je deze route hebt afgelegd heb je in 10 dagen kennisgemaakt met alles wat Noorwegen zo’n toffe bestemming maakt!
Mis je iets in deze post? Of is er iets niet meer helemaal up to date? Laat het weten door een reactie achter te laten onderaan deze pagina!
Reacties (2)
Geweldig om over je vakantie te lezen. Die wil ik graag ook doen. Ik heb nog wel een vraagje. Ik zou graag ook een paar dagen willen varen door de fjorden. Is dat te combineren? Ik heb 2 weken
Groetjes
Marianne
Hallo Marianne
Wanneer je twee weken hebt, wordt het wel erg krap om ook nog een vorm van een cruise te doen (ik neem aan dat je dat bedoelt wanneer je het hebt over varen op de fjorden). (Halve) dagtochtjes op de fjorden kunnen wel als je iets meer tijd hebt dan de 10 dagen die ik had, maar houd dan wel rekening met de afvaartijden. Daarover vind je meer op de websites van de aanbieders.
Hoe dan ook: veel plezier in Noorwegen!
Groet, Dion