Scroll snel naar...
WAARSCHUWING
Oekraïne is sinds eind februari 2022 in een oorlog met Rusland verwikkeld. Diverse steden worden beschoten en belegerd. Vanzelfsprekend is Oekraïne op dit moment geen veilige reisbestemming. REISEIGENWIJS raadt je ten zeerste af naar Oekraïne af te reizen!
Wil je een korte citytrip binnen Europa, maar heb je steden als Parijs, Praag en Porto al gezien? Denk dan eens na over een citytrip naar Lviv! Deze stad in het westen van Oekraïne is voor de meesten van ons volledig onbekend, maar misschien wel juist daarom verrassend leuk. Bij Oekraïne denk je misschien aan conflicten, grijze gebouwen en norse mensen, maar Lviv laat het tegendeel zien: Lviv heeft een prachtig historisch centrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en ook ’s avonds laat kun je je geweldig vermaken in Lviv. Wist je bijvoorbeeld dat je hier heel veel coole themabars hebt? REISEIGENWIJS neemt je graag mee naar Lviv!
Over Lviv
Veel Europese steden profileren zichzelf met hun rijke, dynamische geschiedenis. Er zijn echter maar weinig steden die over zichzelf kunnen zeggen dat ze zo’n dynamische geschiedenis hebben als Lviv: hoewel de stad nu in het bijna dertig jaar onafhankelijke Oekraïne ligt, heeft de stad sinds 1900 in wel vijf andere landen gelegen en drie andere namen gehad! Deze bewogen geschiedens heeft uiteraard ook invloed gehad op het aanzicht en de bevolking van de stad, en dat maakt Lviv tot een heel boeiende stad om te bezoeken.
Een bewogen geschiedenis
Een korte geschiedenisles over deze vreemde eend in de bijt van Oekraïne: Lviv is oorspronkelijk onder de naam Lwów groot geworden onder Poolse heerschappij. Maar vanaf de Poolse Delingen in de achttiende eeuw tot het einde van WOI lag de stad in de Oostenrijkse provincie Galicië. In die tijd was Lviv een multiculturele en dynamische stad, waar Polen, Duitsers, Joden, Armeniërs en Oekraïners vredig naast elkaar leefden.
Uit de puinhopen van WOI ontstond aantal nieuwe staten ontwikkelen. Een daarvan was het hernieuwde Polen, dat de stad veroverde en een duidelijk Pools karakter gaf. Ook de joden waren ruim vertegenwoordigd in deze periode en zo bleef Lviv tot september 1939 een centrum van Poolse en Joodse cultuur. Want toen werd Polen in het geheim opgesplitst tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Dit laatste land lijfde Lviv in, maar hun gezag hield niet lang stand.
Tijdens WOII vielen de Nazi’s Lviv namelijk alsnog binnen en zij deporteerden de grote joodse bevolkingsgroep naar de beruchte vernietigingskampen. Na het verdrijven van de Nazi’s werd de stad echter niet teruggegeven aan Polen, maar aan de Sovjet-Unie. Door een politiek van herbevolking werd de Poolse bevolking toen naar het naar het westen opgeschoven Polen gestuurd en de huizen opgevuld met Oekraïeners en Russen.
Zo werd Lviv een Sovjet-stad in een klassiek Europese huls. Niemand wist inmiddels meer van de multiculturele, typisch Europese stad die Lviv tot diep in de twintigste eeuw was. Maar sinds 1991 proberen de inwoners van Lviv daar langzaam verandering in aan te brengen. De stad is door migratie uit de rest van West-Oekraïne een broeinest van de Oekraïnse nationale cultuur geworden, die de blik weer wilde richten op de oude broeders in Midden-Europa.
Tijdens de Oekraïense protesten in 2013 en 2014 van zocht Lviv, nog meer dan andere delen van Oekraïne, toenadering tot Europa. Eind 2013 heeft het bestuur van de regio Lviv zich zelfs even onafhankelijk van het centrale gezag in Kiev verklaard, voordat ook daar de pro-Europeanen wonnen.
Lviv nu
Sindsdien wordt met wisselend succes geprobeerd aansluiting te zoeken bij Europa. Een van de beste kansen die de stad hiervoor heeft gehad, is de organisatie van het EK Voetbal in 2012 waarbij Lviv een speelstad was. Er werd hoog ingezet op het verbeteren van de toeristische infrastructuur, maar grote toeristenstromen bleven uit. Lviv is nu een stad met een heerlijk rauw randje. Er zijn nog maar weinig monumentale panden opgeknapt en overal zie en voel je het anti-Poetinsentiment. Zo kun je de meest originele anti-Poetinsouvenirs kopen in Lviv. Wat dacht je van Poetin wc-papier?
Wat is er te doen en te zien in Lviv?
Ondanks de op z’n zachtst gezegd bewogen geschiedenis van Lviv is het historische erfgoed van de stad zelf vrijwel ongeschonden de eeuwen doorgekomen. Mede hierom staat het historisch centrum van Lviv op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wanneer je van oude architectuur en sfeervolle straatjes houdt, zit je in Lviv dus goed. Erg groot is de historische binnenstad echter niet, dus in een weekend heb je meer dan voldoende tijd om de vele mooie plekjes te ontdekken.
De zes mooiste plekjes van Lviv
Het gaat te ver om in deze post een gedetailleerde beschrijving van alle bezienswaardigheden in Lviv te geven, maar de zes plekjes hieronder moet je absoluut niet overslaan:
- Het Stadhuis en het plein Rynok: Midden in Lviv vind je het plein Rynok met daarop het Stadhuis van Lviv. De toren van dit Stadhuis kun je beklimmen voor een schitterend uitzicht over de oude binnenstad met haar vele prachtige kerken.
- Boim-kapel: De Boim-kapel is een schitterend gedecoreerde kapel die eigendom was van een rijke familie. Deze kapel was dus niet toegankelijk voor vreemden, maar feitelijk een soort huiskerk.
- Armeense kathedraal: Voor wie ooit in Armenië is geweest is het een feest van herkenning: een typisch Armeens, sober verlicht kerkje maar dan in een typisch Europese stad. Maar ook als je daar nooit geweest bent is het bijzondere interieur van deze kerk 100% de moeite waard.
- Operagebouw: Het operagebouw aan de Svobody Avenue is zo’n typisch klassiek Europees gebouw: indrukwekkend van buiten en elegant van binnen. Er worden nog regelmatig opera’s opgevoerd.
- Visokiy Zamok: Op een kwartiertje lopen vanaf Rynok vind je een groene heuvel waarop een uitzichtpunt is gebouwd. Vroeger stond hierop een kasteel, maar nu is er een park aangelegd waar je op mooie dagen terecht kunt voor typisch Oost-Europees vermaak.
- Sint-Joriskathedraal: Op een heuvel in de wijk Kleparov (ten zuidwesten van het centrum, in de richting van het treinstation) vind je deze fraaie Grieks-Katholieke kathedraal.
De legendarische themabars van Lviv
De eigenlijke highlight van een citytrip naar Lviv is waarschijnlijk echter niet een bezienswaardigheid, maar een avondje stappen. Dat doe je in Lviv met een kroegentocht langs een aantal van de legendarische themabars van Lviv. Wanneer je een weekendje naar Lviv gaat, heb je meer dan voldoende tijd om zowel de mooie plekjes te zien als te gaan stappen en ook om daarvan bij te komen. Dat zul je nodig hebben – de drankjes zijn erg goedkoop en de bars zijn juist in het weekend goed gevuld! Hieronder drie bars die je in ieder geval niet moet overslaan tijdens je kroegentocht:
- Masoch Café: in deze bar kun je behalve een biertje drinken ook onder handen worden genomen door het personeel. Compleet met spannende outfits en zweepjes… Adres: Vulytsya Serbska 8.
- Kryivka: in deze bar wordt de Oekraïense revolutie van 2014 in leven gehouden. Als je hier binnen wilt komen, moet je eerst drie keer het wachtwoord (Slava Ukrayini) roepen en vervolgens wordt je door een het personeel (dat een machinegeweer draagt!) begeleid naar de bar in de kelder. Deze bar is aangekleed met allerlei voorwerpen die te maken hebben met de revolutie. Adres: Rynok 14.
- House of Legends: deze meerdere verdiepingen tellende bar is opgebouwd rondom een aantal sages en legendes die te maken hebben met de stad Lviv. Boven op het dak kun je in een oude Lada zitten en kun je een wens doen wanneer je een muntje weet te gooien in de hoed van het standbeeld. Hier kun je ook eten. Adres: Vulytsya Staroievreiska 48.
Reizen naar Lviv
Lviv is ontzettend geschikt als originele citytripbestemming, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar, hoe kom je er eigenlijk? En zijn er nog praktische dingen waar je rekening mee moet houden voor je naar Lviv afreist? Je leest het hier!
Hoe kom je van en naar Lviv?
Vanuit Nederland gaan er helaas geen rechtstreekse vluchten naar Lviv. Je zult dus met een overstap moeten vliegen (vaak in Kiev of in Wenen). Of je neemt één van goedkope vluchten van Wizz Air vanaf de luchthaven van Dortmund in Duitsland, op slechts 1,5 uur rijden van de grens bij Enschede. Kom je vanuit elders in Oekraïne of Europa, dan heb je meer opties:
- Met de trein kun je Lviv bereiken vanuit zo ongeveer iedere stad in Oekraïne. Vanaf Kiev zijn er snelle treinen die er slechts ongeveer 5 uur over doen. Vanuit andere steden als Odessa of Charkov is de reistijd aanzienlijk langer (tussen de 12 en 22 uur). Ook vanuit andere Europese steden kun je per trein naar Lviv reizen: zo gaan er vanuit Warschau, Krakau en Boedapest rechtstreekse nachttreinen naar Lviv.
- Met de bus kun je vanuit meeerdere Europese steden rechtstreeks naar Lviv afreizen. Naast bovengenoemde steden zijn dat onder andere Praag en Boekarest. Ook naar de Baltische staten, Wit-Rusland en Rusland gaan rechtstreekse bussen
- Met het vliegtuig kun je binnenlands vliegen vanuit onder andere Kiev. Dit gaat uiteraard aanzienlijk sneller dan met trein of bus, maar gezien de duurzaamheidsaspecten die aan reizen kleven raad ik dit alleen aan wanneer je écht in tijdnood zit.
- Met de auto vanuit Nederland naar Lviv rijden is een tijdrovende rit. De afstand is zo’n 1520 kilometer vanaf Utrecht. Tot de Pools-Oekraïense grens gaat de gehele route over snelwegen. De grensovergang tussen Polen en Oekraïne is een buitengrens van de EU, dus met name de grensovergang tijdens de terugrit van Lviv naar Nederland kan behoorlijk tijdrovend zijn. Reken op anderhalve dag reistijd per auto vanuit Nederland.
In Lviv is vrijwel alles goed te lopen. Mocht je het toch te ver vinden, dan zijn er trams, bussen en taxi’s.
Overnachten, eten en drinken
In Lviv zijn er meer dan voldoende hotels en hostels. De gemiddelde prijs voor een overnachting ligt in Lviv (en in vrijwel geheel Oekraïne) erg laag; voor ongeveer dan €65,- per nacht zit je al in een viersterrenhotel met zwembad, inclusief ontbijt. Op booking.com vind je een uitgebreid overzicht.
Zelf heb ik tijdens mijn twee bezoeken aan Lviv geslapen in het Old City Hostel. Dit hostel heeft een uitstekende centrale locatie (tussen de Svobody Avenue en Rynok) en per persoon slaap je hier al vanaf €7,- per nacht. Adres: Vulytsya Beryndy 3.
Wist jij al dat Lviv zo’n leuke stad is en heb je extra tips? Of wil je juist meer weten over deze stad in Oekraïne? Laat het hieronder weten in een reactie!
Deze post is gedeeltelijk een bewerking van een artikel dat ik in 2016 schreef voor Girugten, het faculteitsblad van de Faculty of Spatial Sciences van de Rijksuniversiteit Groningen. HIER vind je de link naar dit artikel.
Reacties (1)
Pingback: 9 verrassende Europese steden voor een citytrip - REISEIGENWIJS