Tien jaar geleden maakte ik mijn eerste zelfstandige reis, zonder ouders of school. Direct na mijn eindexamens pakte ik samen met een goede vriend de trein. Met een Interrail-kaart in de hand trokken we langs een aantal van de bekendste hoofdsteden van Europa. Als zeventienjarige vond ik het een enorm avontuur, waar ik graag eens op terug wil blikken. En ook jij kan daar wat aan hebben, want mijn reisplan van toen is nog steeds een hele goede basis om je Interrail-avontuur mee te plannen. Dus mocht je nog een leuk reisplan zoeken voor een toffe reis door Europa, lees dan vooral verder!
Scroll snel naar...
Mijn examenreis: Europa ontdekken per trein
De meeste van mijn klasgenoten gingen op examenreis naar Albufeira of Chersonissos. Zuipen en feesten dus. Dat zou ik nu heerlijk vinden. Maar toen ik van de middelbare school afkwam, vond ik dat nog niet zo leuk als nu. Reizen vond ik wel al helemaal geweldig. Dus toen ik op internet iets las over Interrail, was ik verkocht: dit wilde ik ook doen! Samen met een vriend besloot ik een kaart voor twee weken Interrail aan te schaffen. We gingen al regelmatig dagjes weg naar andere steden in Nederland met de trein, dus dit zou een mooie afsluiter van de middelbare schoolperiode zijn.
Tsja, en dan?! Als zeventienjarige broekies zonder enige reiservaring is het nogal uitdaging om een werkbaar reisplan te maken. Dus daarom begonnen we op internet te zoeken naar inspiratie. Het eerste idee was een epische treintrip van Athene via Istanbul terug naar Nederland, maar dat vonden onze ouders iets te heftig. Bovendien zou dat wel héél gehaast worden. Na lang zoeken, smeken en uitwerken werd het uiteindelijk een trip van 15 dagen. Het zou een reis langs een aantal van de mooiste historische steden van het klassieke Europa worden, met Parijs, Wenen, Boedapest en Praag als highlights.
Die epische treintrip naar Griekenland heb ik 7 jaar later alsnog gemaakt, trouwens. Hier lees je daar meer over.
Interrailen?
Lees ook: Interrail, de perfecte manier om Europa te verkennen
Interrailen is een supervette én duurzame manier om Europa te verkennen. Deze route is perfect voor een mooie, diverse Interrail-reis. Wil je meer weten over Interrailen? Check dan zeker deze post. Hierin lees je alle ins en outs over hoe het werkt en deel ik een aantal tips over hoe je het meeste uit je Interrail-pass kan halen.
De reisroute
Benieuwd naar de reisroute van mijn eerste zelfstandige reis? Ik neem je graag mee langs alle steden die we bezocht hebben.
Amsterdam
Onze reis begon bij de Treinreiswinkel in Amsterdam. Want als jonge broekies zelf alle kaartjes regelen, dat zagen zowel wij als onze ouders niet zo zitten. Een gepastere start van een treinreis langs de mooiste steden van Europa is er eigenlijk ook niet: Amsterdam hoort absoluut in het rijtje van klassieke Europese steden thuis. Klassieke highlights als de Grachtengordel, de Wallen, het Rijksmuseum en het Vondelpark heb je waarschijnlijk wel eens bezocht, maar ‘ons’ eigen Amsterdam heeft veel meer plekjes die je absoluut eens moet zien. Ga tijdens je volgende dagje Amsterdam bijvoorbeeld naar de Dappermarkt in Oost, het upcoming De Baarsjes in West of de hippe NDSM-werf in Noord!
Zelf raak ik niet uitgekeken in Amsterdam en dat is één van de redenen waarom ik er tien jaar na de start van mijn eerste Interrail-trip maar ben gaan wonen.
Parijs (3-4 nachten)
Afstand: 430 km, reistijd: 3,5 uur
De eerste etappe is meteen de snelste. Nadat je de Thalys instapt op Amsterdam Centraal, stap je een schamele 3,5 uur later uit in Parijs. Parijs is al heel lang één van de populairste steden voor een citytrip en dat is niet zo gek. De hoofdstad van Frankrijk heeft maarliefst zo’n 11 miljoen inwoners en heeft ontzettend veel leuke wijken en bezienswaardigheden. Natuurlijk wil je beroemde eyecatchers als de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de kunstenaarswijk Montmartre en de Nôtre Dame bezoeken. Ook het wereldberoemde museum het Louvre is een must see. Maar er is nog zoveel meer: ga bijvoorbeeld langs de bistro’s in het Quartier Latin, bezoek de Sorbonne-universiteit en kijk naar de bombastische tombe van Napoleon in het Hôtel des Invalides. Etcétera, etcétera, etcétera…
Al met al heb je zeker een dag of drie nodig om een beetje van Parijs te ontdekken. Aan de andere kant: Parijs ligt niet zover weg van Nederland, dus je kunt ook makkelijk een keertje terug voor een losse citytrip. Tip voor de jongere lezers: als je jonger bent dan 26 zijn bijna alle bezienswaardigheden in Parijs gratis te bezoeken!
Dagtrip naar het Château de Versailles
Even buiten Parijs ligt één van de beroemdste paleizen van Europa. Het gigantische Château de Versailles werd gebouwd door Louis XIV, die ook wel bekendstond als de Zonnekoning. Je kunt het paleis gemakkelijk bezoeken doordat er een RER-lijn (een soort metro) tot vlakbij de ingang is gebouwd. Neem vanuit het centrum RER-lijn C naar Versailles Rive Gauche en loop dan nog zo’n 10 minuten naar de ingang.
Zürich (1 nacht)
Afstand: 650 km, reistijd: 5u15
Vanuit Parijs pak je de TGV naar het Zwitserse Zürich. Deze stad ligt precies tussen Parijs en Wenen in en is daarom het ideale punt om de reis op te breken. Zürich is niet de hoofdstad van Zwitserland, maar wel veruit de grootste stad. Deze stad doet je misschien denken aan een saaie bankenstad vol veel te dure horlogewinkels, maar daarmee doe je deze stad echt tekort. Zo heeft Zürich een statig maar tegelijkertijd schattig oud centrum vol idyllische steegjes. Ook de ligging van Zürich is echt geweldig: aan de Zürichsee met in de verte uitzicht op de besneeuwde Alpen.
Naast deze voor de hand liggende bezienswaardigheden heeft Zürich ook een verrassende, best wel hippe kant. Die is goed te zien langs de boulevard langs het meer. Hier zet heel Zürich ’s zomers de bloemetjes buiten. Een andere toffe spot is het gratis openluchtzwembad Oberer Letten in de rivier de Limmat. Leuke eettentjes en biergartens vind je in het Industriequartier en in de buurt van de Langstrasse. Aan één a twee dagen heb je genoeg om een hele goede indruk van Zürich te krijgen.
Meer zien van Zwitserland?
Wanneer je tijdens je Interrailtrip wat meer wilt zien van het oogverblindend mooie Zwitserland, kun je dat ideaal doen met Zürich als basis. Dankzij het goede ov-netwerk in Zwitserland is iedere uithoek van het land als dagtrip te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het lieflijke stadje Luzern aan de Vierwaldstättersee. Je kunt ook een auto huren, en een miniroadtrip over de bergpassen maken naar de Berner Alpen, en dan bijvoorbeeld de watervallen bij Lauterbrunnen of het dorp Grindelwald bezoeken. Of breid je trip uit met een extra land, door het dwergstaatje Liechtenstein te bezoeken!
Wenen (2-3 nachten)
Afstand: 750 km, reistijd: 7u30
Bij vertrek uit Zürich mag je je gaan verheugen op de mooiste treinrit van de reis. Misschien is deze route zelfs wel één van de mooiste lange-afstandsroutes van Europa. Vandaag ga je namelijk dwars door de ruige Alpen naar Wenen. Meer dan 7 uur lang krijg je indrukwekkende berglandschappen en dorpjes te zien die zo het decor van The Sound of Music konden zijn. En tunnels. Héél veel tunnels. Maar wat wil je, met zoveel bergen? Van dit alles kun je genieten in de restauratiecoupé van de RailJet, Oostenrijks beste treinen.
In de loop van de avond kom je dan aan in Wenen. Deze klassieke, misschien een tikkeltje stijve, hoofdstad van Oostenrijk is een van de belangrijkste steden van het oude Europa geweest. Het was namelijk niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk, maar van het hele Habsburgse Rijk. Dat rijk omvatte ook stukken land in wat nu Hongarije, Tsjechië, Polen, Kroatië, Roemenië en zelfs Oekraïne zijn. De paleizen van de Habsburgse keizer zijn dan ook de bekendste bezienswaardigheden in deze stad. Waarschijnlijk wil je de Hofburg en Schloss Schönbrunn niet overslaan. Ook de kolossale Stephansdom in het centrum is de moeite waard. De Wiener Staatsoper en de vele koffiehuizen zijn andere bekende bezienswaardigheden.
Deze bezienswaardigheden trekken vooral heel veel oudere toeristen. Op zoek naar iets dynamischer en hippers? Het Praterpark, de Naschmarkt en de buurt rondom het Hundertwasserhaus bieden een leuk contrast met de overload aan klassieke cultuur in Wenen.
Bratislava (1 nacht)
Afstand: 70 km, reistijd: 1u30
Lees ook: Bratislava: is de hoofdstad van Slowakije de moeite waard?
Vanuit Wenen ben je zo in Bratislava. Bratislava is de kleine hoofdstad van het minder bekende land Slowakije. Je steekt nu dus de grens met het vroegere Oostblok over en dat is – ondanks de snelle ontwikkeling – nog steeds goed te zien. Langs de randen van de stad staan veel grauwe flats en het ontwikkelingspeil is lager.
Bratislava is niet zo’n indrukwekkende stad als de vorige drie steden en is ook heel geschikt als dagtrip vanuit Wenen. Wij kozen er echter voor hier te overnachten, want Slowakije is als land behoorlijk goedkoper dan Oostenrijk. Zeker als zeventienjarige is dat toch best een goede reden. In Bratislava kun je – naast lekker goedkoop uit eten – ronddwalen door de mooie straatjes van het kleine historische centrum, de burchtheuvel beklimmen of een tour maken langs de bijzondere creaties van het vroegere communistische regime.
Boedapest (2-3 nachten)
Afstand: 200 km, reistijd: 4 uur
Lees ook: 12x doen in Boedapest
De volgende stop is Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Mocht je Bratislava hebben overgeslagen (of deze stad later doen), dan kun je ook vanuit Wenen gemakkelijk in 2 tot 3 uur doortreinen naar Boedapest.
Deze stad steelt het hart van bijna iedereen die hier een bezoekje brengt. Niet gek dus dat Boedapest hard op weg is één van de populairste citytrip-bestemmingen van Europa te worden. Na decennialang last te hebben gehad van een grauw oostblok-imago, komen steeds meer mensen er achter dat Boedapest allesbehalve grauw is. Door de schitterende ligging aan de Donau, de jonge vibe die er hangt, de vele badhuizen en de prachtige architectuur is de kans groot dat je hier langer wilt blijven dan gepland. Trek dus zeker een dag of twee à drie uit om Boedapest te verkennen.
Wat ga je dan zoal verkennen tijdens je eerste bezoek aan Boedapest? De keuze is reuze, maar voor de hand liggen in ieder geval de burchtheuvel van Boeda, het beroemde Parlementsgebouw Országház en de oevers van de Donau. Bijkomen van al dat citytrippen doe je in één van de badhuizen, die er van binnen soms uitzien als kathedralen. Ook ’s nachts is er meer dan genoeg te ontdekken in Boedapest, met de vele kelderbars en clubs.
Praag (2-3 nachten)
Afstand: 550 km, reistijd: 8 uur
Hoe mooi en leuk Boedapest ook is, het is toch aan te raden je trip voort te zetten. Want ook je volgende stop is heel gaaf. Praag, de hoofdstad van Tsjechië, heeft één van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Europa. Deze meer dan één miljoen inwoners tellende stad ligt mooi aan de rivier de Vltava (beter bekend als Moldau) en staat vol mooie gebouwen. De bekendste trekpleisters zijn de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de prachtige pleinen. Ook de Joodse begraafplaats is een bekende spot in de hoofdstad van Tsjechië.
Wist je dat pils in Tsjechië is uitgevonden? Het is in ieder geval een goed excuus om er het nodige van te drinken. En dat is nooit moeilijk, want achter de vele mooie gevels liggen heel veel kroegen, clubs en andere plekken waar je een fantastische avond kunt hebben. Zo goedkoop als soms wordt gezegd is Praag al lang niet meer, maar dat maakt het niet minder de moeite waard.
Berlijn (3 nachten)
Afstand: 380 km, reistijd: 4u20
Toen ik deze reis maakte, reed er nog een directe nachttrein van Praag terug naar Nederland. Nu niet meer. Dat betekent dat je via Berlijn moet reizen. Dat is natuurlijk geen straf; de Duitse hoofdstad is een bezoek uiteraard ook meer dan waard. Zelf heb ik later in hetzelfde jaar een losse citytrip naar Berlijn gemaakt van 4 dagen. Berlijn is zoals we allemaal wel weten een heel andere stad qua opbouw. Door het oorlogsgeweld in WOII is hier geen duidelijk historisch centrum met heel veel mooie gebouwen. Wél vind je in Berlijn weer heel andere interessante historische plekken. Zoals de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de communistische TV-toren. Natuurlijk wil je ook de kleine stukken van de Berlijnse Muur die er nog staan zien. En loop je even over de bekende straten Unter den Linden en Kurfürstendamm.
Zo gauw corona voorbij is, wil ik graag eens terug naar Berlijn. Om deze plekken nog eens te bezoeken, maar vooral om een heel andere kant van Berlijn die ik toen nog niet zo interessant vond. De clubs en feesten in de Duitse hoofdstad hebben een geweldige reputatie opgebouwd en zijn alleen al een reden om naar Berlijn te willen.
Vanuit Berlijn rijd je in zo’n 6 uur met de trein terug naar Nederland en is je interrailreis ten einde gekomen
Dagtrip naar Potsdam
Vlakbij Berlijn ligt de stad Potsdam. Potsdam is voor Berlijn wat Versailles is voor Parijs: de sjieke residentie voor de voormalige vorsten. In deze stad vind je alleen niet één paleis, maar een hele trits. Ze liggen verspreid in een groot, bosachtig park waar je mooi kunt wandelen. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis is een dagtrip naar Potsdam iets dat je niet kunt overslaan wanneer je in Berlijn bent.
Meer weten?
Wil je weten hoe je dit soort trips organiseert? Lees dan ook zeker deze post over interrailen! Heb je andere opmerkingen over deze post of over een bestemming die hier wordt beschreven? Laat het hieronder weten in een reactie!