Roemenië wordt door de meeste Nederlanders niet gezien als een bestemming voor een mooi tripje. Integendeel: het heeft nogal een slechte reputatie. Criminele bendes en armoede zijn naast vampier Dracula vaak de eerste associaties met dit Oost-Europese land. Dat is jammer, want Roemenië is echt een bloedmooi land dat de avontuurlijke backpacker ontzettend veel te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle middeleeuwse steden, platteland met boerendorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en uitgestrekte, nog écht wilde natuurgebieden. Niet overtuigd? In deze post laat ik je zien waarom Roemenië bovenaan je Europese bucketlist zou moeten staan!
Scroll snel naar...
- Roemenië, misschien wel het mooiste land van Oost-Europa
- #1: Bijzonder Boekarest
- #2: De berglandschappen van de Karpaten
- #3: De Transfagaraşan, misschien wel de mooiste weg ter wereld
- #4: De middeleeuwse steden Braşov, Sighişoara en Sibiu
- #5: Het tijdloze plattelandsleven
- #6: Kerken als kastelen in Transsylvanië
- #7: Levendig Timişoara
- #8: Ga op wolven- en/of berensafari!
- Reizen in Roemenië
- Meer lezen over Roemenië?
Roemenië, misschien wel het mooiste land van Oost-Europa
Toen ik in 2013 voor het eerst naar Roemenië ging, kreeg ik meestal nogal negatieve reacties. ‘Pas maar goed op je spullen!’, was de meestgehoorde. Dat is tekenend voor de slechte reputatie die dit land in West-Europa heeft. Ook vroegen veel mensen waarom ik zo graag naar Roemenië wilde. Want wat is daar nou, behalve arbeidsmigranten, zigeuners, armoede en Dracula?
Nou, meer dan genoeg dus! Roemenië is een groot en divers land dat heel verschillende landschappen heeft en een interessante mix aan culturen en invloeden kent. Zo loopt er een ruige bergketen dwars door het land, waarin nog grote populaties beren, wolven en ander groot wild leven. Ook heeft het land een kustlijn langs de Zwarte Zee, waar de Donau – Europa’s langste rivier – in een spectaculaire delta uitmondt. Ook heeft Roemenië sfeervolle steden en dorpen die de eeuwen goed overleefd hebben. Toch weten maar weinig mensen dat je zulke dingen in Roemenië kunt vinden. Juist dat maakt Roemenië voor mij misschien wel het allermooiste land van Oost-Europa.
Hieronder geef ik je acht redenen waarvoor je echt eens naar Roemenië moet gaan!
#1: Bijzonder Boekarest
Toegegeven: waarschijnlijk raak je niet op slag verliefd op de Roemeense hoofdstad. Boekarest (Bucureşti) is op het eerste gezicht een nogal chaotische, vervuilde en armoedige stad. Toch staat Boekarest niet als opvulling in deze post. Want wanneer je door de eerste aanblik heen kijkt, heeft Boekarest alles in zich om een leuke citytripbestemming te zijn.
De bekendste publiekstrekker in Boekarest is het kolossale paleis van de voormalige dictator Ceauşescu. Dit gebouw – het op drie na grootste ter wereld! – werd in opdracht van de dictator gebouwd nadat in 1977 een aardbeving een groot deel van de stad in puin legde. Het paleis heeft meer dan 2000 kamers en zalen, is 84 meter hoog en zo’n 250 bij 250 meter groot. Je kunt ieder uur terecht voor een rondleiding, waarbij je natuurlijk maar een piepklein deel van het paleis te zien krijgt.
De aardbeving was voor Ceauşescu de aanleiding om een groot deel van het historische centrum van de stad – die ooit de bijnaam Parijs van het Oosten droeg – te slopen. Gelukkig bleef een klein deel echter gespaard van de sloopwoede en in deze buurt, Lipscani genaamd, vind je nu het bruisende uitgaansleven van Boekarest met z’n vele bars en clubs. Maar ook overdag is dit deel van de stad de moeite waard vanwege de bijzondere orthodoxe kerkjes en stadspaleizen.
Neem dus zeker een dag of twee de tijd om Boekarest te ontdekken. Want hoe dieper je de stad in duikt, hoe leuker het wordt!
#2: De berglandschappen van de Karpaten
Roemenië wordt gedomineerd door de bergen van de Karpaten. Deze bergketen loopt als een boog van het noorden via het oosten naar het zuiden van het land. De bergketen is eeuwenlang een ondoordringbare hindernis geweest voor de vele overheersers die Roemenië hebben bestuurd. De bergen zijn op hun hoogst (tot zo’n 2500 meter) in het zuiden en worden hier ook wel de Transsylvanische Alpen genoemd. Het gebergte is onderverdeeld in een aantal specifieke gebieden. Het Fagarașgebergte is het hoogste, maar het Retezatgebergte en het Bucegigebergte doen er maar weinig voor onder. Het Apusenigebergte en de Oostelijke Karpaten zijn wat lager, maar nog steeds prachtige, ongerepte stukken wildernis.
De Karpaten behoren tot de bestbewaarde natuurgebieden van Europa. Er is ontzettend veel te doen in de Karpaten. Je kunt er ’s winters prima skieën, en ’s zomers kun je er prachtig hiken. Bovendien kun je in de Karpaten heel goed wildlife spotten, waaronder bruine beren!
#3: De Transfagaraşan, misschien wel de mooiste weg ter wereld
Deze plek ligt weliswaar in de Karpaten maar verdient écht een item voor zichzelf. In de jaren zeventig van de vorige eeuw steeg het Ceauşescu naar de bol en besloot hij een weg aan te leggen precies door het meest ruige deel van de Karpaten: het Fagaraş-gebergte. Deze weg, de Transfagaraşan Road, kruipt naar 2042 meter tussen Sibiu en Curtea de Argeş. Vanwege de magnifieke uitzichten en de vele haarspeldbochten heeft het tv-programma Top Gear de weg in 2009 uitgeroepen tot de mooiste weg ter wereld.
Naast dat het rijden van de weg an sich een prachtige belevenis is, biedt de Transfagaraşan Road ook toegang tot een aantal spectaculaire hiking trails door het gebergte en het Balea Lac, een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor de Roemenen zelf. Als je veel mazzel (of pech, dat is maar net hoe je het bekijkt) hebt, kom je misschien zelfs een wilde beer tegen!
#4: De middeleeuwse steden Braşov, Sighişoara en Sibiu
De Karpaten scheiden het Roemeense hartland waarin Boekarest ligt af van Transsylvanië. Deze beroemde streek is door de eeuwen heen bewoond geweest door zowel Duitsers, Hongaren en Roemenen, wat Transsylvanië een heel andere aanblik geeft. De Duitsers hebben hier in de middeleeuwen een aantal bijzonder mooi bewaard gebleven steden gebouwd. De mooiste daarvan zijn Sibiu, Sighişoara en Braşov.
De grootste en bekendste van de drie is Braşov. Deze stad ligt direct tegen de Karpaten aan en ligt daardoor prachtig in het groen. Er is hier veel gezelligheid te vinden, met name op en rondom het Piața Sfatului. Verder staat Brașov bekend om het Hollywood-achtige bord dat op de berg Tampa boven de stad uittorent en ook om de beren, die soms tot in de stad komen tijdens hun zoektocht naar voedsel. Even ten zuiden van Braşov ligt het dorp Bran, waarin het kasteel van Dracula zich bevindt.
Ten westen van Braşov en ten zuidwesten van Sighişoara ligt Sibiu. Sibiu was van oudsher de hoofdstad van Transsylvanië, wat zich uit in de grandeur van de gebouwen. De stad bestaat uit drie vlak bij elkaar gelegen gezellige pleinen waar in de zomer vaak optredens plaatsvinden. Voor een mooi uitzicht over de stad én de Karpaten kun je de toren van de Catedrala Evanghelică Sfânta Maria beklimmen.
Twee uur verder naar het noorden ligt Sighişoara. Dit kleine stadje is vooral de moeite waard vanwege de perfect intacte en nog steeds bewoonde citadel die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. En ook hier kom je Dracula weer tegen: de beruchte vampier mag dan wel in Bran hebben gewoond, maar Sighişoara gaat er prat op de geboorteplaats van Dracula te zijn. Je hebt Sighişoara makkelijk in een dag gezien, maar sla het niet over.
Behalve deze drie steden liggen er nog vier historische steden in Transsylvanië: Cluj, Mediaş, Sebeş en Bistrița. Ook deze steden zijn de moeite waard, maar ze halen het niet bij Braşov, Sighişoara en Sibiu.
#5: Het tijdloze plattelandsleven
In veel Europese landen is het boerenleven de laatste decennia enorm gemoderniseerd. En hoewel dat in Roemenië sinds de toetreding tot de EU in 2007 ook in rap tempo gaat, kun je in Roemenië nog steeds heel veel zien van het traditionele plattelandsleven zoals dat vele eeuwen heeft bestaan. Denk aan boeren die met hun bespannen wagens over landweggetjes rijden, met de hand opgestoken hooistapels en vrij rondlopende koeien, schapen en kippen tussen felgekleurde huisjes. Waar spoorlijnen lopen, worden de stations nog altijd bemand en de dienstregeling met de hand op de vertrekstaten geschreven.
Veel Roemenen zijn er niet trots op dat dit soort taferelen nog steeds voorkomen in hun land, maar wanneer je van romantiek en kneuterigheid houdt, kom je hier goed aan je trekken. Huur een auto of fiets en ga gewoon rondrijden door het idyllische landschap dat je overal in Roemenië vindt. De mooiste dorpjes en landerijen vind je echter in de streken Maramureş en Transsylvanië.
#6: Kerken als kastelen in Transsylvanië
Naast sporen van Dracula en idyllisch boerenleven vind je in Transsylvanië ook de unieke weerkerken. Weerkerken zijn als het ware een combinatie van kerken en kastelen. De Duitse kolonisatoren van Transsylvanië die zich buiten de veiligheid van de stadsmuren vestigden, bouwden deze gebouwen om zich te verweren tegen invallen van vijandige volkeren. Dat verraadt al dat deze kerken enorm oud zijn: de meeste zijn gebouwd tussen het jaar 1000 en het jaar 1300.
Heel veel dorpen in Transsylvanië hebben een weerkerk, maar er zijn er zeven die door de UNESCO zijn benoemd tot werelderfgoed. Dat zijn die in de dorpen Viscri, Valea Viilor, Saschiz, Prejmer, Darjiu, Calnic en – wat mij betreft de mooiste – Biertan. Al deze dorpen liggen in de driehoek tussen Braşov, Sighişoara en Sibiu.
#7: Levendig Timişoara
Het uiterste westen van Roemenië heet het Banaat en behoorde oorspronkelijk tot Hongarije. Deze streek heeft dan ook de meeste gelijkenis met dit land. De grootste stad in het Banaat heet Timişoara en staat ook wel bekend als Klein-Wenen, vanwege de mooie architectuur. Deze stad heeft de ogen altijd op het Westen gericht en was in 1989 dan ook de plek waar de revolutie tegen Ceauşescu uitbrak. Ook nu nog is de stad merkbaar anders dan de rest van Roemenië. Timişoara is een echte studentenstad; je kunt hier dan ook goed terecht voor een gezellige stapavond.
#8: Ga op wolven- en/of berensafari!
In de enorme bosgebieden en bergweiden van de Karpaten leven de grootste populaties wilde dieren van Europa. Dan hebben we het over herten en zwijnen, maar ook over de grote roofdieren: wolven en beren! Nergens in Europa zijn deze dieren zo makkelijk te spotten als hier. Soms kom je ze gewoon langs de weg tegen (dit gebeurt regelmatig op de Transfagarașan), maar je kunt om je kansen te vergroten ook georganiseerde tours boeken om op zoek te gaan naar beren, wolven en ander wild.
Er zijn verschillende opties. Je kunt vanuit Brașov bijvoorbeeld een paar uur mee naar een wildobservatiehut, maar je kunt ook trektochten van meerdere dagen maken diep de wildernis in.
Reizen in Roemenië
Heb ik je overtuigd dat Roemenië wel degelijk een topbestemming voor je volgende trip is? Dan ben je vast benieuwd hoe je hier kunt rondreizen en waar je rekening mee moet houden.
Visa en grensformaliteiten
Roemenië is lid van de EU, maar is nog geen Schengen-land. Dat betekent dat je wel paspoortcontroles hebt aan de grens, maar ook dat je gewoon met je ID-kaart naar Roemenië kunt reizen. Je bent als EU-burger vrij om zo lang te blijven als je wilt.
Vervoersmiddelen
Vanuit Nederland kun je natuurlijk naar Roemenië vliegen. Vooral Wizzair biedt vanaf Eindhoven vluchten aan naar diverse steden in Roemenië. Vanaf Schiphol kun je naar Boekarest vliegen.
Ook over land naar Roemenië reizen is – voor een langere reis – een goede optie. Met de auto kun je Boekarest inmiddels bijna volledig over snelwegen bereiken. Alleen een klein stukje door de Karpaten is nog niet klaar. Bereid je wel voor op een lange rit: de afstand Utrecht-Boekarest is over de weg zo’n 2200 kilometer. Het mooie Transsylvanië is met zo’n 1900 kilometer iets dichterbij. Je kunt ook met de trein naar Roemenië, bijvoorbeeld tijdens een Interrail-trip. Ook dat duurt uiteraard lang. Reken op minstens 24 uur achtereen vanuit Nederland. Hier lees je meer over hoe Interrail werkt.
Reistijd
Wanneer je Roemenië het beste kunt bezoeken is helemaal afhankelijk van je doel. Als je wilt skiën in de Karpaten is de winter natuurlijk de beste reistijd. Voor een strandvakantie aan de Zwarte Zee moet je in de zomer komen. Ook de rest van Roemenië is in de zomer in principe een prima vakantiebestemming, al wordt het door het landklimaat wel vaak erg warm in Roemenië. In de winter is het dan weer vaak erg koud. Zeker in hoger gelegen delen als Transsylvanië. Voor een rondreis is de periode tussen april en oktober daarom het meest geschikt.
Meer lezen over Roemenië?
Je kunt op de site van REISEIGENWIJS meerdere posts vinden over Roemenië. In deze post vind je een reisbeschrijving voor een gave roadtrip van 10 dagen door Wallachije en Transsylvanië. En in deze post een beschrijving van een Interrail-route die Roemenië aandoet.
Ben jij al eens in Roemenië geweest en wil je laten weten wat je van het land vond? Of heb je aanvullende tips die je graag wilt delen met de lezers van REISEIGENWIJS? Laat het hieronder weten in een reactie!
Reacties (3)
Pingback: Oriënt Express 2.0: Interrailen naar Istanbul - REISEIGENWIJS
Ik ben net terug uit Roemenie ,en het heeft mij verrast .ik ben in Brasov geweest en door de omgeving gereden .Een prachtige trip door ongerepte natuurgebieden en historische dorpen .Voor alles wat wils .Ik kom Een paar jaar geleden moest je nog vragen of je met een bankkaart kon betalen .Dat is nu verleden tijd . Overal kan je met je bankpas betalen zelf op het platteland Brasov heeft een nieuwe zeer moderne kleine luchthaven, en taxi Uber en Bolt brengen je voor 40 Lei 7 euro naar de binnenstad van Brasov .De bevolking is vriendelijk en behulpzaam .Criminele Roma zigeuners die Roemenie een slechte naam bezorgen worden geweerd uit de oude binnenstad Roemenie is zeer de moeite waard
Hi Patrick! Ik kan niet anders dan dit volledig beamen! Roemenië is zo’n interessant, veelzijdig en nog relatief onbekend land. Fijn om te horen dat je een mooie reis naar Roemenië hebt gehad. Hopelijk kun je anderen inspireren om ook eens te gaan!
Groet, Dion