Roemenië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een toffe vakantie. Nog steeds heeft Roemenië te maken met het vooroordeel dat het grauw en onveilig zou zijn. Maar dit bijzonder gevarieerde land is allesbehalve grauw en onveilig. Tijdens een roadtrip van een dag of 10 kun je perfect kennismaken met de diversiteit die Roemenië te bieden heeft: je trapt af met een mini-citytrip Boekarest, reist door de ruige bergen, bezoekt de mooiste kastelen en stadjes van Transsylvanië én je gaat op berensafari. Benieuwd naar een goede route en tips? Je leest alles in deze post!
Scroll snel naar...
- Tips voor jouw roadtrip door Roemenië
- De reisroute
- Boekarest (2 nachten)
- Curtea de Argeș (1 nacht)
- Over de Transfagarașan naar Sibiu (alleen tussen juni en oktober)
- Via Hunedoara naar Sibiu (kan het hele jaar)
- Sibiu (2 nachten)
- Via Biertan en Mediaș naar Sighișoara
- Sighișoara (2 nachten)
- Via Viscri, Bran en Zărnești (berensafari) naar Brașov
- Brașov (2 nachten)
- Sinaia (1 nacht)
- Auto inleveren in Boekarest
Tips voor jouw roadtrip door Roemenië
Hoewel Roemenië zoals gezegd te kampen heeft met een aantal negatieve vooroordelen, is het verrassend gemakkelijk om door Roemenië te reizen. De toetreding tot de EU – inmiddels alweer 16 jaar geleden – heeft daar zeker aan bijgedragen. Voor de route die je kiest is het echter wel goed om een aantal zaken van tevoren te weten.
Vervoersmiddelen
Deze roadtrip-route maak je uiteraard met een auto. De meeste mensen zullen kiezen voor een huurauto, maar als je langer de tijd hebt is het ook zeker mogelijk om met je eigen auto naar Roemenië te rijden.
- Met een huurauto begint je roadtrip meestal op het vliegveld van Boekarest. Een auto huren in Roemenië is niet per se duur, maar idealiter kies je niet voor het goedkoopste kleine koekblik. Want hoewel de wegen snel beter worden, zijn veel landweggetjes nog niet opgeknapt. En het is juist het leukste rijden over dit soort wegen. Tip: bij Sunny Cars huur je all-inclusive, dus inclusief alle verzekeringen!
- Met je eigen auto naar Roemenië rijden is tegenwoordig goed mogelijk. Je moet er alleen wel wat tijd voor reserveren, want de afstand naar Boekarest is vanaf Utrecht circa 2200 kilometer. Op een heel klein stukje na tussen Sibiu en Pitești rijd je de gehele route over moderne snelwegen. De route voert je via onder meer Wenen en Boedapest naar Transsylvanië. Je hebt onderweg vignetten nodig voor zowel Oostenrijk, Hongarije als Roemenië. Dit is een mooie optie als je circa 3 weken wil roadtrippen!
De wegen in Roemenië worden in rap tempo gemoderniseerd. Maar zeker op het platteland zijn er nog veel wegen die nog niet zijn opgeknapt. Hier kom je ook nog regelmatig paard en wagens tegen, die vaak niet verlicht zijn. Houd hier rekening mee!
Je kúnt het grootste deel van deze roadtrip ook met het openbaar vervoer afleggen. Mede gefinancierd door de EU wordt het spoorwegnet in rap tempo gemoderniseerd. Tussen de steden kun je dus ook prima met de trein reizen. Voor de dorpjes, het platteland en de natuur moet je echter wel heel veel gekke capriolen uithalen om met het ov te reizen. Een reëel alternatief is het dus niet. Ben je op zoek naar een route met het ov door Roemenië? Dan is de route beschreven in deze post misschien wat voor jou!
Beste reistijd
Je kunt eigenlijk het gehele jaar wel naar Roemenië reizen. De steden zijn het hele jaar door gezellig en ook het platteland houdt z’n charme. Houd er in de winter alleen wel rekening mee dat bergwegen gesloten kunnen zijn, hiken lastig is en dat het ook behoorlijk koud kan worden in Roemenië. Het land kent namelijk een landklimaat. Dat betekent ook dat het in de zomer erg warm kan worden in Roemenië. Waarschijnlijk zijn voor- en najaar daarom qua weer de beste periodes voor een actieve roadtrip.
Het kan echter verstandig zijn om toch voor de zomer te kiezen. Zeker als je de beroemde Transfăgărășan wilt rijden. Deze opent namelijk meestal pas op z’n vroegst half juni. Zelf hebben wij deze prachtige weg daarom helaas ook niet in z’n geheel kunnen rijden.
De reisroute
Hieronder lees je stap voor stap hoe ik samen met vijf vrienden door Roemenië ben gereisd. Zoals bij alle andere reisroutes op REISEIGENWIJS deel ik ook de globale reisafstanden en -tijden, tips voor sidetripjes en andere praktische tips!
Boekarest (2 nachten)
Onze reis begon op Schiphol, waarvandaan we ’s ochtends naar de hoofdstad Boekarest vlogen. Deze vlucht duurt ongeveer 2,5 uur. Omdat een auto in deze drukke stad niet per se praktisch is, hebben wij besloten eerst zonder auto de stad in te gaan en na onze mini-citytrip de auto op te halen op het vliegveld. Je hebt de auto ook niet per se nodig om de stad in te komen, want er rijdt ieder halfuur een trein die je in een halfuurtje vanaf de aankomsthal naar het Gara de Nord in hartje Boekarest brengt.
Waarschijnlijk raak je niet op slag verliefd op de Roemeense hoofdstad. Boekarest (ongeveer 2 miljoen inwoners) is op het eerste gezicht een nogal chaotische, vervuilde en armoedige stad. Het is zéker geen tweede Boedapest of Praag!
De bekendste publiekstrekker in Boekarest is het kolossale Parlementspaleis van de voormalige dictator Ceauşescu. Dit gebouw – het op drie na grootste ter wereld – werd in opdracht van de dictator gebouwd nadat in 1977 een aardbeving een groot deel van de stad in puin legde. Het paleis heeft meer dan 2000 kamers en zalen, is 84 meter hoog en zo’n 250 bij 250 meter groot. Je kunt ieder uur terecht voor een rondleiding, waarbij je natuurlijk maar een piepklein deel van het paleis te zien krijgt. Of je het paleis mooi vindt? Dat mag je zelf bepalen, maar indrukwekkend is het zeker!
Diezelfde aardbeving was voor Ceauşescu de aanleiding om een groot deel van het historische centrum van de stad – die ooit de bijnaam Parijs van het Oosten droeg – te slopen. Gelukkig bleef een klein deel echter gespaard van de sloopwoede en hier, in Lipscani, vind je nu het bruisende uitgaansleven van Boekarest met z’n vele bars en discotheken. Maar ook overdag is dit deel van de stad de moeite waard vanwege de bijzondere orthodoxe kerkjes en stadspaleizen. Bezoek zeker Biserica Stavropoleos en het Ateneul Roman. Rondom het Piața Universității kun je nog een beetje van de grandeur van het oude Boekarest terugzien. Je moet er naar zoeken, maar tussen alle groezeligheid zijn verbazingwekkend veel leuke plekjes te vinden. Langs de Strada Nicolae Golescu vind je bijvoorbeeld leuke restaurants en de Nomad Skybar in Lipscani is een leuke plek voor een drankje ’s avonds. Liever wat meer het groen in? Ga naar het grote park Parcul Herăstrău in het noorden van de stad.
Neem dus zeker een dag of twee de tijd om Boekarest te ontdekken. Want hoe dieper je de stad in duikt, hoe leuker het wordt!
Curtea de Argeș (1 nacht)
Afstand: 165 kilometer, reistijd: 2 uur
Na een dag of twee in Boekarest pak je de trein terug naar het vliegveld om je huurauto op te halen. Nu kan je roadtrip echt beginnen! Eerste stop is het stadje Curtea de Argeș (ook vaak kortweg Curtea genoemd). Dit stadje ligt aan de voet van Transsylvanische Alpen, het hoogste deel van de Roemeense Karpaten. In Curtea is het aardig om het vroegere prinsenhof Curtea Domnească en het mooie klooster Mănăstirea Curtea de Argeș even te bezoeken, maar het stadje zelf is niet waarvoor je komt.
Curtea is namelijk vooral het zuidelijke startpunt van de al eerder genoemde Transfagarașan, een spectaculaire bergweg dwars door de Karpaten. Deze kun je echter alleen tussen circa half juni en eind oktober helemaal afrijden.
Ben jij er in deze periode? Dan kun je het stuk hierna het beste voor de volgende ochtend bewaren, en een dagje rustig aandoen. Wij waren echter eind mei in Curtea, dus voor ons zat dat er niet in. Een stukje de weg oprijden is echter ook al erg de moeite waard. Je komt dan langs de Poenari-citadel (waar Dracula ooit nog heeft gewoond) een kloof in, die je over haarspelden door de prachtige groene bossen naar het stuwmeer Lacul Vidraru leidt. Vanaf hier kun je terugrijden naar Curtea. Als je – net zoals wij – mazzel hebt, kom je zelfs letterlijk beren op de weg tegen!
Een nacht is genoeg in Curtea. Stap de volgende dag vroeg in de auto om je reis te vervolgen, of je nu de Transfagarașan kunt pakken of niet. Maak jij deze trip in de zomer? Lees dan gelijk door. Anders kun je de volgende stap beter overslaan (ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor gevoelde jaloezie, haha).
Over de Transfagarașan naar Sibiu (alleen tussen juni en oktober)
Afstand: 170 kilometer, reistijd: 6 uur (inclusief stops)
Zo gauw je Curtea uitrijdt, volg je de DN7C noordwaarts. Je rijdt via de Poenari-citadel en stuwmeer Lacul Vidraru door dichte bossen de bergen in, totdat je na circa 80 kilometer de pashoogte op 2042 meter hoogte bereikt. Een mooie weg, denk je, maar ‘what’s all the fuss about?‘ Zo bijzonder is het tot dusver nu ook nog niet, toch? Zo gauw je de tunnel op 2042 meter hoogte door bent, snap je echter waarom het tv-programma Top Gear de weg in 2009 heeft uitgeroepen tot de mooiste weg ter wereld. De 80 haarspeldbochten en magnifieke uitzichten maken deze weg een letterlijk hoogtepunt van je roadtrip door Roemenië.
De weg – die eigenlijk van niets naar nergens leidt en waarvoor meerdere logische alternatieven bestaan – was een prestigeproject van Ceauşescu. Hij besloot deze weg aan te leggen precies door het meest ruige deel van de Karpaten om te showen dat dit mogelijk was.
Naast dat het rijden van de weg an sich een prachtige belevenis is, biedt de Transfagaraşan ook toegang tot een aantal spectaculaire hiking trails door het gebergte en langs het idyllische bergmeer Balea Lac. Je kunt hier relatief makkelijk hiken naar circa 2500 meter hoogte en ziet dan onder meer de Moldoveanu, met 2544 meter de hoogste top van Roemenië. Bereid je in weekenden en tijdens de vakantie wel voor op drukte, want dit is één van de meest populaire vakantiebestemmingen voor de Roemenen.
Na een korte of lange hike zigzag je over de haarspelden naar beneden, richting Sibiu. Als je veel mazzel (of pech, dat is maar net hoe je het bekijkt) hebt, kom je misschien zelfs een wilde beer tegen!
Opmerking voor de oplettende lezer: deze foto’s van de Transfagaraşan heb ik genomen tijdens een eerder bezoek aan Roemenië in augustus 2018. Dit zijn dus geen uitzichten tijdens deze roadtrip!
Via Hunedoara naar Sibiu (kan het hele jaar)
Afstand: 360 kilometer, reistijd: 8,5 uur (inclusief stops)
Helaas, zoals gezegd kon ik tijdens mijn roadtrip in mei 2023 niet over de Transfagaraşan naar Sibiu. Gelukkig zijn er alternatieve routes. De snelste is met circa 2 uur rijden over een moderne weg nog korter dan de Transfagaraşan, maar dit is geen hele spectaculaire route.
Vind je het niet erg om wat langer onderweg te zijn, dan kan ik je de route over de DN7A aanraden. Deze route leidt je niet dwars óver de bergen, maar voert je wel lángs de bergen door mooie natuur en langs stuwmeren. Vanuit Curtea rijd je binnendoor over landweggetjes naar het verder onbeduidende stadje Călimănești. Onderweg kom je hier nog het oude Roemenië tegen, met boeren die met paard en wagen over de weg rijden en met de hand hooistapels maken. Vervolgens buig je af naar Voineasa, waarna je langs het spectaculaire Lacul Vidra rijdt. Houd daarna de borden naar Petroșani aan. Dit stadje is een onvervalst relict uit de communistische tijd: oude, vervallen industrie en betonnen flats. Vanaf Petroșani volg je de E79 naar Hunedoara.
Hunedoara is wat deze alternatieve route echt de moeite waard maakt. In deze stad vind je namelijk het Castelul Corvinilor, misschien wel het mooiste kasteel van Roemenië. Zeker van buiten is dit waarschijnlijk precies een kasteel zoals je je dat als kind voorstelde: een burcht met hoge torens, kantelen en een hoge brug die naar de ingang leidt. De binnenkant is niet zo spectaculair als de buitenkant, maar nog steeds de moeite waard. Je hebt een mooi uitzicht over de omgeving en er zijn veel ruimtes te verkennen.
Vanaf Hunedoara is het nog ongeveer 130 kilometer naar Sibiu. Deze leg je af in een kleine 1,5 uur over de nieuwste snelweg van Roemenië.
Sibiu (2 nachten)
Beide routes leiden naar Sibiu. Deze stad ligt in het hart van de regio Transsylvanië en was daar van oudsher ook de hoofdstad van. Sibiu heet ook wel Hermannstadt en dat verraadt veel over de geschiedenis van deze stad. Sibiu is namelijk gesticht door de Duitsers, net als zes andere steden in Transsylvanië. Sibiu heeft een prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Je vindt er bijvoorbeeld drie pittoreske pleinen, kronkelende steegjes en oude stadsmuren. Het is ook een erg gezellige stad, met veel leuke barretjes, restaurants en terrasjes.
Wandel over de Podul Minciunilor (Brug der Leugens) van het Piața Mică naar het Piața Mare. Vanaf hier kijk je vanuit de bovenstad (waar de Duitse bovenklasse woonde) naar de benedenstad, waar de etnische Roemenen moesten wonen. Voor een mooi uitzicht over de stad én de Karpaten kun je de toren van de Catedrala Evanghelică Sfânta Maria beklimmen.
Sibiu is niet zo groot, dus in een dag heb je de bezienswaardigheden wel gezien. De vele bars en restaurants houden je echter wel langer zoet! Zin in een dagtrip en ben je over de Transfagarașan gekomen? Bezoek dan het Castelul Corvinilor in Hunedoara (zie boven).
Via Biertan en Mediaș naar Sighișoara
Afstand: 150 kilometer, reistijd: 6 uur (inclusief stops)
Vandaag maak je kennis met het platteland van Transsylvanië. Via een aantal schitterende dorpjes rijd je binnendoor naar Sighișoara. Onderweg kom je gegarandeerd paard-en-wagens tegen tussen de kleurrijke huizen in de dorpjes.
Bijna alle dorpjes in het gebied tussen Sibiu, Sighișoara en Brașov zijn gevormd rond een zogeheten weerkerk. Weerkerken zijn als het ware een combinatie van kerken en kastelen. De Duitse kolonisatoren van Transsylvanië die zich buiten de veiligheid van de stadsmuren vestigden, bouwden deze gebouwen om zich te verweren tegen invallen van vijandige volkeren als de Turken. Dat verraadt al dat deze kerken enorm oud zijn: de meeste zijn gebouwd tussen het jaar 1000 en het jaar 1300. Zeven weerkerken zijn door UNESCO benoemd tot werelderfgoed. Dat zijn die in de dorpen Viscri, Valea Viilor, Saschiz, Prejmer, Darjiu, Calnic en Biertan.
De weerkerk van Biertan is één van de allermooiste en ligt perfect op de route naar Sighișoara. Je kunt de kerk voor een paar euro bezoeken en vervolgens is het leuk een rondje door dit kneuterige dorp te lopen. Vanaf de begraafplaats bij de Biserica Sfântul Gheorghe heb je een schitterend uitzicht over Biertan!
Vanuit Biertan kun je binnendoor rijden naar Mediaș. Dit is een wat kleinere stad die ook nog totaal niet toeristisch is. Ook Mediaș heeft echter een ommuurd oud Saksisch centrum met een weerkerk en bovendien een plein met terrasjes. Een prima plek voor de lunch, dus! Mocht je wat later zijn weggereden uit Sibiu dan kun je er ook voor kiezen om van Biertan gelijk door te rijden naar Sighișoara. Écht iets missen doe je niet, maar ik vind het zelf altijd leuk om ook plekken te bezoeken waar toerisme nog totaal geen rol speelt.
Sighișoara (2 nachten)
Sighişoara (ook bekend als Schässburg) is een heel klein maar fijn stadje met zo’n 30.000 inwoners. Het voelt wel groter aan, en dat komt doordat deze stad wél op de radar van toeristen is gekomen. Storend is dat echter niet; de sfeer is hier heel fijn. Je komt hier vooral voor de perfect intacte en nog steeds bewoonde middeleeuwse citadel met z’n oude torens en snoezige straatjes. Deze lijkt recht uit een sprookjesboek ontsnapt en zeker als de dagjesmensen ’s avonds zijn vertrokken is de sfeer bijna magisch. Vanwege die perfect bewaarde middeleeuwse gebouwen staat Sighişoara op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bezoek zeker de Turnul cu Ceas (klokkentoren) en ga op zoek naar het Casa cu Cerb.
In Roemenië zul je vaak met Dracula om je oren worden geslingerd. Zeker ook in Sighişoara: de stad gaat er prat op de geboorteplaats van Dracula te zijn.
Je hebt de bezienswaardigheden in Sighişoara makkelijk in een dag – wat zeg ik, een paar uurtjes – gezien, maar het is een heel fijn plekje om het even rustig aan te doen.
Via Viscri, Bran en Zărnești (berensafari) naar Brașov
Afstand: 175 kilometer, reistijd: 9 uur (inclusief alle stops)
Na twee nachten in Sighișoara heb je weer een langere reisdag voor de boeg. Vervelend? Nee hoor! Want de route leidt je langs een aantal gevarieerde en bijzondere stops!
De eerste is het boerendorp Viscri, op zo’n 40 minuten rijden van Sighișoara. Hier vind je de Biserica Fortificata din Viscri, één van de meest authentieke weerkerken van Transsylvanië. Het is een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan in Viscri: de wegen bestaan uit dikke keien, de waterput wordt nog gebruikt en af en toe hoor je de paard-en-wagens langsrijden. Deze weerkerk is weer een heel andere dan die van Biertan en staat – wél net als die in Biertan – op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Van de authenticiteit van Viscri zijn we doorgereden naar Bran. Dit is – klaarblijkelijk – de bekendste plek van heel Roemenië, want dit is de enige plek waar wij touringcars vol toeristen hebben gezien. Zij komen allemaal naar Bran voor het Castelul Bran, beter bekend als het Kasteel van Dracula. Dit kasteel is – hoewel van buiten prachtig – het tegenovergestelde van authentiek. Alles wordt opgehangen aan Dracula, die er echter nooit gewoond heeft. Flauwe cartoons, foute souvenirs en nepvuur: alles wordt uit de kast gehaald om toeristen te vermaken. Die komen zoals gezegd in groten getale, waardoor het ook nog eens veel te druk is in het kasteel om er rustig rond te kijken. Ik heb er smakelijk om kunnen lachen, maar een kleine tegenvaller kunnen we Bran rustig noemen. Weet dus wat je kan verwachten!
TIP: wil je een off-the-beaten-track ervaring in Bran? Klim naar het kruis aan de overkant van de weg ten zuiden van het kasteel. Hier heb je een schitterend uitzicht op het kasteel!
Van Bran is het een klein stukje terugrijden naar Zarnești. Vanuit dit stadje vertrekken elke dag tochten de bossen in om op zoek te gaan naar wilde beren. Er zijn meerdere opties – variërend van een bezoek aan een wildkijkhut tot meerdaagse trektochten door de wildernis – maar wat je ook kiest: de kans om beren te zien is hier heel groot. Nergens in Roemenië leven namelijk zoveel beren als hier. Wij hadden vóór we naar Zarnești reden een tour geboekt naar een kijkhut, waar we wel twee uur lang naar maarliefst 9 beren konden kijken. Zó gaaf! Om 17:00 ’s middags werden we opgepikt in Zarnești en rond 20:00 ’s avonds werden we weer afgezet. Een waar hoogtepunt van onze reis door Roemenië!
Ieder ho(s)tel of reisbureau in Brașov kan berentours voor je boeken, maar als je zelf boekt kun je er ook voor kiezen om in Zarnești te worden opgepikt. Handig, want dan hoef je niet eerst naar Brașov op en neer te reizen!
TIP: boek je tour direct bij Absolute Carpathian. Zo komt je geld direct terecht bij de gepassioneerde gidsen. Ze vertellen je alles over de natuur en de beren. Bijvoorbeeld dat ze hier worden bijgevoerd, om te voorkomen dat ze de dorpen en steden intrekken. Wij betaalden voor een tour van drie uur (1 uur reistijd, 2 uur kijken) €50,- per persoon.
Brașov (2 nachten)
Vanaf Zarneşti is het nog een halfuurtje rijden naar Braşov. Deze stad ligt direct tegen de Karpaten aan en ligt daardoor prachtig in het groen. Braşov is een wat grotere stad en ook één van de meest toeristische steden van Roemenië. Ook Braşov is door de Saksische Duitsers gesticht, en heette toen Kronstadt.
Er is hier veel gezelligheid te vinden, met name op en rondom het Piața Sfatului. Bezoek de indrukwekkende kerk Biserica Neagră en ga met de kabelbaan de berg Tampa op voor een mooi uitzicht over de stad. Een ander mooi uitzicht heb je bij de Turnul Alb, aan de andere kant van het centrum. Verder staat Brașov bekend om het Hollywood-achtige bord dat boven de stad uittorent. Het oude centrum heb je in een paar uur gezien, maar de sfeer is goed en door de vele gezellige terrasjes en cafés op het plein zul je je niet snel vervelen.
Sinaia (1 nacht)
Afstand: 50 kilometer, reistijd: 1 uur
De volgende en laatste stop van de roadtrip is het bergstadje Sinaia. Het is maar een klein uurtje rijden vanaf Braşov, maar ga toch op tijd weg. Zeker als het goed weer is.
Belangrijkste reden voor een bezoek aan Sinaia is het kasteel Peleş. Dit kasteel is in 1875 gebouwd voor koning Carol I van het toen net opgerichte koninkrijk Roemenië. Het ligt schitterend in het groen, aan de voet van het Bucegi-massief. Na Bran is dit kasteel waarschijnlijk de meest toeristische plek van Roemenië, dus zorg dat je hier vroeg bent om de massa’s voor te zijn. Zowel van buiten als van binnen is het kasteel de moeite waard, omdat het hele interieur eigenlijk ongewijzigd bewaard is gebleven.
Buiten kasteel Peleş heeft het stadje Sinaia op een aantal bars na niet heel veel te bieden. Maar je hoeft je zeker niet te vervelen, want de ligging aan de voet van het Bucegigebergte geeft tal van mogelijkheden om de bergen in te gaan. Vanaf het stadje Bușteni kun je bijvoorbeeld de kabelbaan pakken naar Babele, op 2292 meter hoogte. Dit is het startpunt van hikes langs bijzondere rotsformaties of naar de top van de berg Omu, op 2505 meter hoogte. Deze hikes kun je allemaal in een paar uur doen, maar check van tevoren goed de openingstijden van de kabelbaan.
Liever met de auto op pad? Ook geen straf! Sinds 2013 gaat er ook een weg het Bucegigebergte in. Via de Transbucegi rijd je in een klein uur naar 1900 meter hoogte en onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten.
Auto inleveren in Boekarest
Afstand: 110 kilometer, reistijd: 1,5 uur
Afhankelijk van je vluchttijd vertrek je vroeger of later naar de luchthaven van Boekarest om de auto in te leveren. Langs de 110 kilometer weg tussen Sinaia en het vliegveld is weinig te zien en het landschap wordt al heel snel saai, dus je hoeft geen tijd uit te trekken voor sightseeing of andere activiteiten. Je roadtrip door Roemenië zit erop! Zie je nu wel dat Roemenië allesbehalve een saai, grauw land is!
Mis je iets in deze reisroute door Roemenië? Of is er iets niet meer helemaal up to date? Laat het weten door een reactie achter te laten onderaan deze pagina!
Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt via een link op deze website, ik daar een beetje geld voor krijg. Zo kan REISEIGENWIJS in de lucht blijven. En het mooie is: jou kost het niks extra!
Reacties (2)
Super nice🐻❤
Fijn dat je wat aan deze post hebt, Kirsten! Een mooie reis naar Roemenië in het vooruitzicht?