In het zuiden van Spanje ligt de regio Andalusië. Andalusië is de grootste regio van Spanje en heeft alles wat Spanje zo’n heerlijk vakantieland maakt: een fijn klimaat, mooie stranden, ruige bergen en schitterende historische steden. Bovendien is Andalusië de plek waar tapas ontstaan is. Een topbestemming voor foodies dus. En behalve de Spaanse cultuur vind je hier ook nog veel zichtbare sporen van de Moren, de vroegere islamitische overheersers van Spanje. In april 2016 ben ik een weekje naar Andalusië geweest om een vriendin te bezoeken. In deze post deel ik mijn tips voor de bestemmingen die ik toen heb bezocht!

Scroll snel naar...
Een korte break naar Andalusië
Tijdens mijn half jaar studeren in Krakau heb ik een leuke groep vrienden door heel Europa opgebouwd. Een van hen woont in de prachtige stad Granada. Samen met twee gemeenschappelijke vrienden besloten we om haar in april 2016 daar op te zoeken voor een paar dagen. Zo boekten we vliegtickets naar Málaga. Granada heeft namelijk geen vliegveld waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen en bovendien zijn vluchten naar de vakantieluchthaven van Málaga vaak veel goedkoper. En aangezien zij maar een paar dagen had waarop ze ons kon zien en wij ongeveer een week, hebben we er maar gewoon een mini-rondreisje Andalusië van gemaakt. Uiteindelijk zijn we zes dagen naar Andalusië geweest. Behalve Granada hebben we ook Málaga en Córdoba bezocht, en we sloten onze korte vakantie af met een middagje strand in Nerja, aan de Costa del Sol.
Op dit blog schrijf ik niet over strandvakanties naar de Costa del Sol – er zijn ontzettend veel blogs en websites die dat veel beter kunnen dan ik – maar wel wil ik graag met jullie delen waarom de Andalusische steden echte aanraders zijn. Zeker Córdoba en Granada. Want ondanks dat deze steden minder bekend zijn als citytripbestemming dan bijvoorbeeld Barcelona, Madrid en Valencía behoren ze tot de leukste steden van Spanje. Hier vind je die typische temperamentvolle Spaanse cultuur, een levendige foodscene en niet te vergeten prachtige historische centra. Bovendien hebben ze een exotisch tintje.
Want tussen de 8e en 15e eeuw maakte een groot deel van Andalusië deel uit van een aantal Moorse rijken. De Moren waren islamitische Arabieren die vanuit Noord-Afrika het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) bezetten. Onder de Moren bloeide Andalusië op: er werd geïnvesteerd in wetenschap, landbouw en handel, waarmee geld verdiend werd om de meest indrukwekkende gebouwen neer te zetten. Deze gebouwen werden gebouwd in traditionele islamitische stijl, die je nu bijvoorbeeld nog steeds in Marokko vind. Soms waan je je dus even in Noord-Afrika!
De reisroute
Hieronder beschrijf ik de route door Andalusië die ik heb afgelegd.
Málaga (1-2 nachten)
De meeste vluchten naar Andalusië vanuit Nederland gaan naar Málaga. Málaga ligt namelijk centraal aan de Costa del Sol. De Costa del Sol is zo ongeveer het tegenovergestelde van het soort bestemmingen waar ik graag over schrijf: massatoerisme naar identiteitsloze hotels waar je alleen maar naartoe gaat om van zon, zee, strand en veel eten te genieten. Daar is niets mis mee, maar het is gewoon niet mijn type vakantie. Maar dat maakt Málaga dus wel het aangewezen startpunt voor een tripje naar Andalusië.
En hoewel Málaga zeker niet de mooiste stad van de regio is, is de stad wel een goede eerste kennismaking met Andalusië. Want door de ligging aan zee, een niet onaardig historisch centrum en een wereld aan tapasbars ben je wel direct écht in Spanje. Ook is Málaga de geboorteplaats van de beroemde schilder Pablo Picasso. Het is dus zeker geen slecht idee om de dag nadat je landt of voordat je weer vertrekt vrij te houden voor Málaga. Qua bezienswaardigheden is er niet per se heel veel te doen (al zijn de kathedraal Catedral de la Encarnación de Málaga, het door de Moren gebouwde fort Alcazaba en het Romeinse theater daaronder zeker de moeite waard om even langs te lopen), maar je kunt wel lekker chillen op het strand Playa de la Malagueta of de gezelligheid op zoeken in de vele tapasbars en kroegjes in het centrum.



Córdoba (2 nachten)
Lees ook: 6x de mooiste highlights van Córdoba
Wij hebben de dag na aankomst in Málaga de hogesnelheidstrein gepakt naar Córdoba. Córdoba ligt zo’n 170 kilometer ten noorden van Málaga en is een stad met heel erg veel geschiedenis. In de Romeinse tijd was Córdoba al een van de grootste steden van Europa, maar pas nadat de Moren de baas werden in Spanje ging Córdoba haar bloeiperiode in. Rond het jaar 1000 had Córdoba een geschat inwonertal van zo’n 500.000 mensen en daarmee was het toen zelfs de grootste stad ter wereld! Uit die tijd stamt ook de Mezquita, dé publiekstrekker van Córdoba. Dit gigantische gebouw is ooit gebouwd als moskee op de plek waar eerst een Romeinse tempel en later een kerk hebben gestaan. Later, toen Spanje weer christelijk werd, is de moskee in gebruik genomen als kerk en is er een kathedraal midden tussen de islamitische bouwstijlen gezet. Alleen de Mezquita is al genoeg reden om Córdoba te willen bezoeken, maar je vind ook Romeinse overblijfselen, gezellige steegjes en uiteraard de nodige tapasbars in de warmste stad van Europa. Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Córdoba? Lees dan ook deze post!






Granada (2-3 nachten)
Lees ook: Alles wat je moet weten voor je citytrip naar Granada
De belangrijkste reden voor mijn tripje naar Andalusië was uiteraard het bezoeken van mijn studievriendin. Zij woonde destijds nog bij haar ouders in een voorstadje van Granada, waar we ook mochten overnachten. Granada is een niet al te grote maar wel superlevendige studentenstad, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Groningen of Gent. En in Spanje betekent dat natuurlijk lekker buiten drinken, eten en feesten tot in de late avond. Als je daarvan houdt, is dat alleen al voldoende reden om Granada te bezoeken. Ook de ligging van Granada, tegen het besneeuwde Sierra Nevada-gebergte, is prachtig. Maar juist voor liefhebbers van geschiedenis en kunst is Granada een absolute highlight. Want Granada was de laatste plek in Spanje waar de Moren hun macht hielden, tot in het jaar 1492. Mede daardoor is er in Granada ook het meest overgebleven van dit erfgoed. Het meest bekende voorbeeld daarvan is het wereldberoemde paleizencomplex Alhambra, waar de islamitische bouwstijlen op een unieke manier gecombineerd zijn met de latere Europese bouwstijlen. Ook heeft het Alhambra fantastisch mooie tuinen. Het Alhambra is absoluut niet te missen bij een bezoek aan Granada en hoort wat mij betreft tot de mooiste bezienswaardigheden van Europa.
Maar niet alleen het Alhambra maakt Granada de moeite waard. Want ook de deels bewaard geleven Arabische wijk Albaycin met haar smalle straatjes en fantastische uitzichten over het Alhambra, de wijken Sacromonte en Realejo en het centrum rondom Plaza de Bib-Rambla zitten vol bezienswaardigheden, leuke bars en restaurants.
Wil je weten wat er allemaal te doen en te zien is in Granada? Lees dan ook deze post!






Afsluiten op het strand in Nerja (1-2 nachten)
Na drie dagen Granada bracht mijn studievriendin ons naar Nerja, waar we onze laatste middag vulden met chillen op het strand. Nerja ligt weliswaar aan de ‘beruchte’ Costa del Sol en is ook zeker toeristisch, maar dit dorpje heeft wel deels haar karakter weten te behouden. Zo is er een gezellig centrum en ontbreekt de foute boulevard met torenflats en vreettenten. Nerja is vooral populair onder overwinteraars uit de UK, maar ook veel oudere Nederlanders zijn hier neergestreken. Zo vind je aan de Calle Pintada 46 de Foodstore Andaluz waar je allerlei Nederlandse producten kunt kopen. Het strand is goed te overzien vanaf het mooie uitzichtpunt Balcón de Europa. Geen vreemde naam, want bij héél helder weer kun je aan de overkant Noord-Afrika zien liggen!
Vanuit Nerja hebben we de bus teruggenomen naar Málaga om weer terug naar Nederland te gaan.

Reizen naar Andalusië
Wil jij binnenkort ook naar Andalusië? Dan wil je vast weten hoe je hier kunt rondreizen en waar je rekening mee moet houden.
Visa en grensformaliteiten
Andalusië hoort bij Spanje, dat lid is van de EU en ook meedoet aan het Schengenverdrag. Je hebt dus in principe geen paspoort- en douanecontroles en je kunt zo lang blijven als je wilt.
Vervoersmiddelen
Gelet op de afstand vanuit Nederland ligt het voor de hand om naar Andalusië te vliegen, zeker voor een kortere trip zoals ik hierboven heb beschreven. Er gaan onzettend veel vluchten naar Andalusië, vooral naar de vakantieluchthaven Málaga. Maar ook Sevilla (de hoofdstad van de regio) en het westelijker gelegen Cádiz zijn vanuit Nederland te bereiken.
Als je langer de tijd hebt kun je uiteraard ook met de auto naar Andalusië gaan. De afstand tussen Utrecht en Málaga bedraagt een slordige 2300 kilometer, dus een korte rit is het zeker niet en je moet rekenen op zeker twee volle dagen om er te komen. Wel gaat de gehele route over goede (tol)snelwegen.
Je kunt ook met de trein naar Andalusië, bijvoorbeeld tijdens een Interrail-trip. Dat kost minder tijd dan je misschien denkt, want er rijden eigenlijk over de volledige route supersnelle hogesnelheidstreinen. In zo’n 27 uur is Málaga vanuit Nederland per trein te bereiken. Hier lees je meer over hoe Interrail werkt.

Was jij ook verrast door Andalusië en wil je je ervaringen delen? Of wil je meer weten over Málaga, Córdoba of Granada? Laat het me weten in een reactie en ik help je graag verder!
Reacties (1)
Pingback: REISEIGENWIJS - 6x de mooiste highlights van Córdoba