Bij een trip naar Egypte hoort een bezoek aan de hoofdstad Caïro. Veel mensen die voor het eerst in Caïro zijn, willen echter het liefst gillend wegrennen: het is hier extreem druk, extreem chaotisch en extreem vervuild. En toch is Caïro een geweldige stad, want er is simpelweg ontzettend veel moois te zien! Denk aan het Egyptisch Museum, verbluffende islamitische architectuur en uiteraard de piramides. Geef de grootste stad van Afrika én het Midden-Oosten dus absoluut een kans! REISEIGENWIJS geeft je graag 10 tips voor Caïro. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Scroll snel naar...
- Caïro, een stinkende chaos…
- … maar ook een fascinerende wereldstad
- De 10 tips van REISEIGENWIJS
- #1: Bezoek het Egyptisch Museum
- #2: Proef de hectiek van modern Caïro in Downtown
- #3: Ga shoppen en moskeeën spotten in islamitisch Caïro
- #4: Verken de Stad der Doden
- #5: Beklim de Bab Zuweila
- #6: Bewonder het uitzicht op de stad vanaf de Citadel van Salah-ad-Din
- #7: Wandel langs de Nijl
- #8: Ontdek de eeuwenoude kerken van Koptisch Caïro
- Dagtrips vanuit Caïro
- Praktische tips voor je verblijf in Caïro
Caïro, een stinkende chaos…
Caïro (of Al-Qahira, zoals de Egyptenaren zelf de stad noemen) is een gi-gan-tische stad. Om precies te zijn de grootste stad van zowel Egypte als het Midden-Oosten als Afrika, met een geschat inwonertal van een duizelingwekkende 23 miljoen mensen. Een bizar idee, als je bedenkt dat de stad aan twee kanten in de kurkdroge woestijn ligt. Op de zeldzame heldere dagen is dat goed te zien wanneer je bij de piramides van Giza bent.
Caïro heeft veel last gehad van de gigantische bevolkingstoename in Egypte, waardoor de stad volstaat met slecht onderhouden, roodbruin betonnen woonblokken van acht hoog die niet helemaal afgebouwd zijn. Zolang je geen dak op je huis hebt, hoef je namelijk geen belasting te betalen in Egypte. Een dak heb je tegen de regen toch niet nodig, want regenen doet het bijna nooit in Egypte. Dat heeft echter ook een behoorlijk stinkend nadeel, want het stadsbestuur is ook van mening dat bij onafgebouwde huizen geen vuilnis opgehaald hoeft te worden. Met als gevolg dat er bijna overal bergen vuilnis in de straat liggen.
En dan is er nog het verkeer. Door de explosieve groei van de stad zijn veel wegen niet geschikt voor het enorme aantal auto’s. Veel van die auto’s zijn afdankertjes uit Europa en daarom niet uitgerust met moderne roetfilters en dergelijke. Dat, gecombineerd met de droge lucht, heeft ervoor gezorgd dat de luchtkwaliteit in Caïro extreem slecht is. Op de meeste dagen heb je het hierboven beschreven uitzicht vanaf de piramides dan ook niet door de vieze smog.
… maar ook een fascinerende wereldstad
Als je dit leest, snap ik dat de moed je in de schoenen zakt wanneer je net je tickets naar Egypte geboekt hebt. En, toegegeven, je zult waarschijnlijk inderdaad even door de chaos en vervuiling heen moeten kijken voordat je in Caïro iets moois gaat zien. Maar het is niet voor niets dat deze stad op de bucketlist van velen staat!
Want Caïro heeft dus ook heel veel moois te bieden. Allereerst is het een echte wereldstad die nooit slaapt en een breed cultureel aanbod heeft. Ook de ligging langs de Nijl, ’s werelds langste rivier, is subliem. Hou je van shoppen? Ook dan zit je in Caïro gebakken: je vind hier zowel de grootste souqs ter wereld als hypermoderne shopping malls.
Maar het meest tot de verbeelding sprekende aspect van Caïro is toch wel de eeuwenlange geschiedenis. Die vind je hier terug in musea, zoals het tot de nok toe volgestouwde Egyptisch Museum, maar ook op straat. Bijvoorbeeld in Koptisch Caïro, waar vele kerken letterlijk op en over elkaar heen zijn gebouwd. Maar sla ook Islamitisch Caïro niet over: een middeleeuws labyrint waar je de meest fantastische islamitische architectuur kunt vinden tussen de hectische markten. En uiteraard zijn er dan nog even buiten de stad de wereldberoemde piramides.
De skyline van Caïro is duidelijk zichtbaar vanaf de piramides van Giza.
De 10 tips van REISEIGENWIJS
Wanneer je door de chaos en viezigheid heen kunt kijken, is er dus veel moois te doen en te zien in Caïro. Caïro is typisch zo’n stad die je meer gaat waarderen naarmate je er langer bent. Hieronder 10 tips voor een geweldige tijd in de Egyptische hoofdstad!
#1: Bezoek het Egyptisch Museum
Het Egyptisch Museum, gelegen aan het Tahrirplein, is een niet te missen plek in Caïro. Dit prachtige gebouw is letterlijk tot de nok toe volgestouwd met ontelbare voorwerpen uit de Egyptische oudheid en kan zich qua collectie meten met de meest toonaangevende historische musea in de wereld. Het beroemdste museumstuk is zonder twijfel het Dodenmasker van farao Toetanchamon, maar er is hier zoveel te zien dat je hier met gemak een halve dag kunt vullen. Door de gedateerde inrichting geeft het Egyptisch Museum je bovendien het ultieme Night at the Museum-gevoel!
Metrohalte: Sadat, vervolgens 500 meter lopen
#2: Proef de hectiek van modern Caïro in Downtown
Het moderne centrum van Caïro bevindt zich rondom het Tahrirplein. Dit plein is bekend geworden door de twee revoluties die hier in 2011 en 2013 plaatsvonden en twee Egyptische regeringen ten val brachten. Het Tahrirplein zelf is vooral een gigantisch verkeersplein waar je verder niet echt kunt verblijven, maar in de straten erachter vind je Downtown, een levendig stadsdeel dat door de Britten is aangelegd en waar je naast de belangrijkste banken en overheidsinstellingen heel veel winkels, restaurants en ho(s)tels vind. Het is hier vooral ’s avonds en ’s nachts enorm levendig!
Metrohaltes: Sadat, Mohamed Naguib, Attaba, Orabi, Nasser
#3: Ga shoppen en moskeeën spotten in islamitisch Caïro
Caïro werd pas écht een belangrijke stad toen de Arabieren rond het jaar 900 een nieuwe hoofdstad voor Egypte bouwden, als vervanging van Alexandrië. Op de plek waar je nu Islamitisch Caïro vind bouwden zij deze stad, waarvan het grootste deel nog overeind staat. Het middelpunt van Islamitisch Caïro is Khan-el-Khalili, de grootste souq ter wereld. Maar ook daarbuiten wordt bijna ieder stukje straat als markt gebruikt en is het een drukte van jewelste.
Tussen deze levendige straten staan de meest prachtige en indrukwekkende moskeeën verstopt. De meeste moskeeën kun je (gratis of tegen een kleine vergoeding) bezoeken. De mooiste zijn de Al-Azhar-moskee, de Ibn Tulun-moskee en het Qalawun-complex. Ook de middeleeuwse stadspoort Bab Zuweila ligt in hier. Islamitisch Caïro is één van de meest gave intact gebleven Arabische binnensteden en het is daarom bijzonder dat er relatief maar weinig toeristen hun weg hierheen weten te vinden. Dat maakt het des te leuk om hier een middag rond te dwalen.
Metrohalte: Bab-el-Shaariya, vervolgens 1 kilometer lopen naar Bab-al-Futuh
#4: Verken de Stad der Doden
Ten noordoosten van Islamitisch Caïro ligt een grote ‘stadswijk’ die niet bestaat uit huizen, maar uit graftombes. Toch wonen er naast doden ook levende mensen in de Qarafa, ook wel de Stad der Doden genoemd. Dit zijn meestal arme Egyptenaren die door de rijke families van de overledenen worden gevraagd om de graftombes te onderhouden. In ruil daarvoor mogen ze er dan ook wonen. Dit klinkt misschien wat luguber, maar het is een fascinerend stukje Caïro met naast graftombes een aantal prachtige moskeeën.
Metrohalte: El Geish, vervolgens 600 meter lopen
#5: Beklim de Bab Zuweila
Vroeger was Islamitisch Caïro omringd door een hoge stadsmuur met indrukwekkende stadspoorten. Een groot deel daarvan is gesloopt, maar een aantal poorten staat nog overeind. De mooiste daarvan is de Bab Zuweila, ten zuiden van Khan-el-Khalili. Deze poort heeft twee hoge minaretten, die je kunt beklimmen voor een fantastisch uitzicht over Islamitisch Caïro. Zeker wanneer de oproep tot het gebed wordt gedaan is dit een magische plek om te zijn!
Metrohalte: Attaba, vervolgens 1800 meter lopen
#6: Bewonder het uitzicht op de stad vanaf de Citadel van Salah-ad-Din
Aan de rand van Islamitisch Caïro ligt op een heuvel de oude citadel van Salah-ad-Din uit de twaalfde eeuw. Dit fort is eeuwenlang het machtscentrum van Egypte geweest en nog steeds heeft het leger hier een basis. Maar ook als toerist ben je er welkom en kun je naast een aantal interessante moskeëen (vooral de Mohamed Ali-moskee) nóg een fantastisch uitzicht over Caïro bewonderen. Bij héél helder weer kun je zelfs de piramides van Giza zien staan! Ook zul je hier veel Egyptische schoolkinderen tegenkomen die met je op de foto willen.
Metrohalte: Attaba, vervolgens een taxi naar Citadel (+/- LE 40)
#7: Wandel langs de Nijl
Oorspronkelijk is Caïro gebouwd op de rechteroever van de Nijl, met meer dan 6500 kilometer de langste rivier ter wereld. De stad ligt precies op de plek waar de rivier overgaat in de Nijldelta. Je kunt de rivier van dichtbij bewonderen door over de boulevard op het eiland Gezira te wandelen. Op dit eiland vind je ook de Nile Tower, die je kunt beklimmen voor nóg een fantastisch uitzicht over de stad. Het eiland Gezira is het entertainment-district van Caïro, met veel restaurants, hotels en een aantal van de weinige bars die deze moslimstad rijk is.
Metrohalte: Opera, vervolgens 300 meter lopen
#8: Ontdek de eeuwenoude kerken van Koptisch Caïro
Het oudste deel van Caïro is echter niet islamitisch, maar christelijk; al in de vierde eeuw bouwde men hier de eerste kerken. Inmiddels is het oudste deel van Caïro een klein wijkje ver van het moderne centrum, maar door de rijke geschiedenis en de heel andere vibe is dit een leuk uitje. Reken op een uur of drie à vier om de kerkjes en het museum te bekijken. Sla in ieder geval de Hangende Kerk en de Abu Serga-kerk niet over!
Metrohalte: Mar Girgis (direct naast de ingang)
Dagtrips vanuit Caïro
Vanuit Caïro kun je ook een aantal interessante dagtrips maken:
#9: Breng een bezoekje aan de kamelenmarkt van Birqash
Wanneer je avontuurlijk bent aangelegd en graag een kijkje in het dagelijks leven van een land neemt kun je op vrijdagen en zondagen een kijkje nemen op kamelenmarkt in het dorpje Birqash op ongeveer een uur rijden van Caïro. Een tripje naar de kamelenmarkt voelt als een reis terug in de tijd: honderden kamelen worden hier verkocht door en aan mannen in gewaden met witte tulbanden. Zeker ook voor de fotografen onder ons een absolute aanrader! Meer weten? Lees deze post!
#10: Trek een hele dag uit voor de piramides!
Wie naar Caïro reist, kan natuurlijk één ding écht niet overslaan: de wereldberoemde Egyptische piramides! Deze ruim 4500 jaar oude bouwwerken spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. De beroemdste en meest indrukwekkende piramides zijn uiteraard die van Giza, maar sla ook de piramides van Dahshur en Saqqara niet over als je een hele dag de tijd hebt. De piramides van Giza liggen aan de uiterst westelijke rand van Caïro, op de plek waar de stad heel abrupt overgaat in de eindeloze Sahara. Wil je weten hoe je de piramides van Dahshur, Saqqara en Giza het beste kunt bezoeken? Lees dan vooral deze post!
Praktische tips voor je verblijf in Caïro
Zoals je hierboven hebt gelezen ga je gegarandeerd spijt krijgen als je gillend uit Caïro weg zou rennen! Sterker nog, als je alle tips zou opvolgen en ook nog lekker zelf op ontdekkingstocht wil dan heb je zeker een dag of vier nodig voor deze superinteressante stad. Neem die tijd ook: hoe langer je in Caïro bent, hoe meer je de stad zult gaan waarderen.
Hoe kom je van en naar Caïro?
Voor je Caïro kunt gaan verkennen, moet je er eerst arriveren. Verreweg de meeste reizigers zullen hun trip door Egypte beginnen in de hoofdstad en daarbij landen op de internationale luchthaven van Caïro. Maar omdat je ook vaak weer terugvliegt vanaf hier, is het handig om te weten hoe je vanuit de rest van Egypte naar de hoofdstad kunt komen.
- Vanaf de luchthaven kun je het goedkoopste met de gratis shuttlebus van het vliegveld naar de bushalte gaan en daar overstappen op bus 381. Deze rijdt naar Tahrir, het centrale plein in Downtown Caïro. Een kaartje kost LE 10 (ongeveer €0,55). Ook kun je wanneer je over een Egyptische simkaart beschikt met Uber naar je slaapadres gaan. Dit kost afhankelijk van het verkeer ergens tussen de LE 100 en LE 150 (€5,50-€8,50). Met reguliere taxi’s kan ook, maar dan ga je vrijwel gegarandeerd veel meer betalen. NB: Er zijn op korte termijn plannen om de metro door te trekken naar het vliegveld, wat het veel gemakkelijker zal maken om in de stad aan te komen.
- Met de trein kun je Caïro gemakkelijk bereiken vanuit Alexandrië, Luxor, Aswan en Port Suez. Alle treinen stoppen op het Ramses Station, goed bereikbaar met de metro vanuit alle hoeken van de stad.
- Met de bus naar Caïro reizen kan uiteraard ook en duurt TOT je in de stad arriveert vaak ongeveer even lang als per trein. Vanaf het moment dat de bus Caïro binnenrijdt ben je echter overgeleverd aan het permanente verkeersinfarct van Caïro, dus wees gewaarschuwd!
Hoe verplaats je je in Caïro?
Er is in Caïro veel mis op verkeersgebied, maar er is één ding waar ze wél over nagedacht hebben: de metro. Hoewel de metro ook vaak enorm druk en niet bepaald schoon is, is dit veruit de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen in Caïro. Je zult maar weinig andere toeristen treffen in de metro en het duurt even voor je het systeem doorhebt, maar de metro van Caïro is echt heel handig. Er wordt niet omgeroepen, dus kijk goed uit het raam naar de namen op de halteborden op de stations.
Een metrokaartje kost (afhankelijk van de afstand) tussen de LE 3 en LE 7 (€0,17-€0,40)
Voor vrouwelijke reizigers kan de metro nogal intimiderend zijn. Maar wees niet bang, want elke metrotrein heeft één of meer coupés waar alleen vrouwen mogen zitten. Reis je als westerse vrouw alleen, dan raad ik je sterk aan om deze te gebruiken.
Overnachten in Caïro
Er is een enorme keuze aan accommodaties in Caïro. De meeste op buitenlanders gerichte accommodaties zitten echter in Downtown, rondom het Tahrirplein. Dat is een heel geschikte locatie: hier zijn een aantal leuke plekken in de buurt en bovendien liggen de metrohaltes hier op loopafstand. Ook op het eiland Gezira in de Nijl liggen veel – vaak wat duurdere – accommodaties. Een accommodatie in het sfeervolle Islamitisch Caïro is ook een optie, maar hier is de toegang tot ov veel beperkter. Een aanrader voor een goedkope accommodatie voor backpackers is het Freedom Hostel, middenin Downtown.
Meer aanbod is te vinden op de bekende platforms als booking.com en Hostelworld.
Hostel in Caïro: Freedom Hostel. Adres: Talaat Bank Misr 6, op de vierde verdieping)
Ben jij wel eens in Caïro geweest? Zo ja, wat vond jij van deze bizarre megastad? Of heb je extra tips? Laat hieronder een reactie achter!
Reacties (2)
Pingback: Reisroute: een weekje backpacken in Egypte - REISEIGENWIJS
Pingback: Zó kun je de piramides van Egypte bezoeken - REISEIGENWIJS