Israël: het is een land dat vaak aandacht krijgt in het nieuws. Meestal gaat dat over het conflict met de Palestijnen dat zo nu en dan weer oplaait. Mede daarom is Israël als reisbestemming voor veel mensen een no-go. Het land heeft echter buitengewoon veel te bieden, en echt niet alleen voor pelgrims. En sla ook Palestina niet over, als je er toch bent. Een bezoekje aan de Westelijke Jordaanoever biedt namelijk een mooi contrast en een andere blik op het onvermijdelijk zichtbare conflict. Israël is een heel klein landje, waardoor je gemakkelijk in korte tijd veel kunt zien. In één à twee weken kun je met gemak de hotspots van Israël en Palestina zien. Wil jij weten waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een trip door Israël en Palestina? Lees dan snel verder!
Scroll snel naar...
Tips voor jouw trip naar Israël en Palestina
Wanneer je in Israël en Palestina wil gaan backpacken, dan is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:
Grensperikelen
Voor zowel Israël als Palestina heb je geen visum nodig. Wel heb je een paspoort nodig dat nog minstens een half jaar geldig is. Toch is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bezoeken van Israël:
- Wanneer je Israël binnenkomt via de luchthaven van Tel Aviv of Ovda (de enige twee internationale vliegvelden in dit kleine land) krijg je bij binnenkomst geen stempel in je paspoort, maar een papieren kaartje dat als paspoortstempel dient. Dit kaartje moet je logischerwijs goed bewaren, want het dient als bewijs dat je het land legaal bent binnengekomen!
- Dit kaartje krijg je niet voor niets. Een groot aantal islamitische landen (waaronder Iran en buurlanden Syrië en Libanon) laten reizigers die aantoonbaar in Israël zijn geweest namelijk niet toe tot hun grondgebied. Zij erkennen Israël niet als staat, wat een direct gevolg is van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat is ook de reden dat de grenzen met Syrië en Libanon zijn gesloten. Omdat het kaartje een paspoortstempel vervangt, hoef je niet meteen een nieuw paspoort aan te vragen wanneer je een van deze landen wil bezoeken.
- De grenzen met Jordanië en Egypte zijn wel open, en ook op die grensposten kun je de douane vragen om je paspoort niet te stempelen en in plaats daarvan een kaartje te geven. Toch lost dit niet alle mogelijke problemen op: aan de Jordaanse en Egyptische kant stempelt men doorgaans wel je paspoort en ook deze stempels worden geïnterpreteerd als een bewijs van een bezoek aan Israël. Het is dus niet aan te raden om deze grenzen over te steken als je van plan bent landen te bezoeken die Israël niet erkennen.
- Omgekeerd laat Israël reizigers die dergelijke landen hebben bezocht wel toe. Maar je loopt wel de kans dat je stevig ondervraagd zult worden. Inclusief een check van je telefoon en laptop op eventuele contacten en sympathie met landen die anti-Israël zijn. Zelf heb ik dit helaas ook mogen ervaren vanwege een Iraans visum in mijn paspoort en ik kan je vertellen dat het een zeer onplezierige en tijdrovende ervaring was. Wees altijd eerlijk en beleefd tijdens deze ondervragingen – wanneer je niets te verbergen hebt op dit gebied zullen ze je niet weigeren.
- Wees niet verrast als je bagage zeer nauwkeurig wordt gecontroleerd – dit is routine in Israël. Houd hier echter wel rekening mee in je planning, want de procedures duren veel langer dan in de meeste andere landen.
Vervoersmiddelen
Voor je reis door Israël en Palestina zul je waarschijnlijk van een combinatie van vervoersmiddelen gebruikmaken.
Bussen zijn binnen zowel Israël als de Palestijnse gebieden de belangrijkste vorm van openbaar vervoer. De nationale busmaatschappij Egged (zie ook hun website) heeft het beste netwerk. Wel is het van belang om te vermelden dat de bussen en treinen in Israël niet rijden van zonsondergang op vrijdagavond tot zonsondergang op zaterdagavond, vanwege de sjabbat. Van, naar en in Palestina rijden ook bussen, maar hiervan zijn zowel de kwaliteit als de frequentie lager. De meeste bussen naar Palestina vertrekken vanuit Oost-Jeruzalem, nabij de Damascuspoort net buiten de oude stad.
Huurauto’s zijn verreweg de beste optie als je wat meer afgelegen plekken wilt bezoeken of meerdere bestemmingen op één dag wilt combineren. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het huren van een auto? Lees dan deze post! De wegen in Israël zijn zeer goed en de afstanden zijn kort. Met een huurauto kun je echter niet in het grootste deel van Palestina rijden; alleen op doorgaande wegen die door het Israëlische leger worden beheerd is het toegestaan om te rijden met een Israëlische huurauto. Probeer dit ook niet: er is een grote kans dat je auto met stenen wordt bekogeld als deze een Israëlisch kenteken heeft!
Treinen rijden er in Israël langs de kust, van Beersjeva en Ashkelon tot Akko. Ook van Tel Aviv naar Jeruzalem loopt een prima spoorweg. Net als bussen rijden de treinen ook niet van vrijdagavond na zonsondergang tot de zonsondergang op zaterdagavond, vanwege de sjabbat. In Palestina rijden er geen treinen.
Reistijd
Israël en Palestina zijn een perfecte bestemming voor het voor- of najaar. In de zomer is het er vaak erg heet (vaak boven de 40 graden) en in de winter is het weer erg wisselvallig.
De reisroute
Hieronder lees je stap voor stap welke route wij hebben afgelegd. Ook vind je hier tips voor sidetrips en een indicatie van de reisafstanden en -tijden.
Jeruzalem (2-3 nachten)
Afstand: 60 kilometer, reistijd: +/- 1u20 (bus)
Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv hebben wij meteen de bus gepakt naar één van de meest beladen en bevochten steden ter wereld: Jeruzalem. Zowel Israël als Palestina claimen Jeruzalem als hun hoofdstad. Daarbij is de stad heilig voor zowel joden, christenen als moslims. Jeruzalem is ook één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld; er wonen al zeker 4000 jaar mensen. Van deze bijzonder lange geschiedenis zijn ondanks de vele veroveringen en verwoestingen heel veel sporen overgebleven en veel plekken in Jeruzalem zijn omgeven met legendes, mythes en religieuze verhalen.
Om even wat te noemen: Jezus zou aan de Romeinen zijn overgeleverd en gekruisigd op de Olijfberg en begraven zijn in de Heilig-Grafkerk, Mohammed zou naar de hemel zijn opgestegen vanaf de rots in de Rotskoepel en de Westmuur (beter bekend als Klaagmuur) is het enige restant van de heilige Joodse Tempel die al 2000 jaar niet meer bestaat. Het spreekt voor zich dat al deze plekken veel bezocht worden door pelgrims van deze drie verschillende religies. Maar je hoeft absoluut niet religieus te zijn om onder de indruk te raken van het fascinerende Jeruzalem – dit is voor iedereen die een beetje interesse heeft in cultuur en geschiedenis één van de boeiendste steden op aarde.
De Oude Stad – die is opgedeeld in christelijke, joodse, islamitische en Armeense wijken – met haar religieuze plekken, nauwe straatjes en sfeervolle markten is uiteraard de grootste publiekstrekker. Maar ook daarbuiten heeft Jeruzalem heel veel te bieden. Enkele tips van REISEIGENWIJS:
- Olijfberg: naast het religieuze belang voor christenen als plek waar Jezus is overgedragen aan de Romeinen, biedt deze heuvel ten oosten van Jeruzalem een schitterend uitzicht op de oude stad.
- Yad Vashem: een internationaal herdenkingscentrum annex museum over de Holocaust.
- Mahane Yehuda-markt: een bruisende markt waar je heerlijk kunt eten en ook goed boodschappen kunt doen wanneer je het budget niet hebt om in het dure Israël uit eten te gaan.
- Mea Shearim: een ultra-orthodoxe joodse wijk nabij de Mahane Yehuda-markt waar het straatbeeld wordt bepaald door traditioneel geklede Joden.
Westelijke Jordaanoever (1-2 nachten)
Vlak voor de sjabbat begon zijn wij doorgereisd naar de Westelijke Jordaanoever, het gedeelte van Palestina waar je als reiziger zonder problemen naartoe kunt. Hier hebben we twee interessante steden bezocht.
Ramallah
Afstand: 25 kilometer, reistijd: 1,5 uur (bus)
Vanaf het busstation in Jeruzalem hebben we bus 18 genomen naar Ramallah. Ramallah is de hoofdstad van Palestina. Ondanks de korte afstand kan de busrit vanwege de strenge controles aan de scheidingsmuur lang duren, dus houd hier rekening mee. Ramallah is niet een stad met veel bezienswaardigheden, maar geeft wel een boeiend inkijkje in het contrast qua welvaart en ontwikkeling tussen Israël enerzijds en Palestina anderzijds. Ook vind je in Ramallah het Arafat Museum en Mausoleum, met een interessante expositie over de Palestijnse visie op het conflict. Verder is het straatleven in Ramallah erg prettig; je vindt hier veel cafeetjes en restaurantjes.
Bethlehem
Afstand: 35 kilometer, reistijd: 1,5 uur (minibus)
Na in een ochtendje Ramallah te hebben verkend, pakten we de minibus naar Bethlehem. Bethlehem is vooral bekend als de vermeende geboorteplaats van Jezus. De Geboortekerk die over de geboorteplek is gebouwd is dan ook de belangrijkste trekpleister. Nog altijd is een groot deel van de bevolking van de stad christen, in dit door moslims gedomineerde gebied. Dat geeft een interessante multiculturele stad. Verder loopt de Separation Wall dwars langs de stad. Veel street art-artiesten hebben de muur van politieke schilderingen voorzien. Al met al is Bethlehem daarom ook een leuk stadje om even doorheen te dwalen. Toch heb je ook voor Bethlehem niet veel meer dan een paar uur nodig en daarom vertrokken we aan het einde van de avond weer naar Jeruzalem.
Jeruzalem (1 nacht)
Afstand: 10 kilometer, reistijd: 1 uur (bus)
Voor ons was het ’t meest praktisch om weer in Jeruzalem te overnachten voor de start van onze mini-roadtrip. Hier maakten we ’s avonds uiteraard een mooie avondwandeling door de Oude Stad. Na een kort nachtje haalden we de huurauto op bij een verhuurlocatie van Sixt aan King David Street.
Tiberias, via Wadi Qelt, Masada en de Dode Zee (1 nacht)
Afstand: 175 kilometer, reistijd: 8 uur (huurauto, incl. stops)
De eerste etappe van onze mini-roadtrip ging van Jeruzalem naar Tiberias in het noorden van Israël, maar we maakten een flinke omweg om een aantal bijzondere hotspots te kunnen bezoeken. Zo gauw je Jeruzalem oostwaarts uitrijdt, kom je in de woestijn terecht en duik je onder het zeeniveau. In deze dorre en droge omgeving vind je het enige groen direct langs de paar rivieren die zich een weg banen van de groene heuvels naar de Dode Zee. Een van deze rivieren is de Qelt, die de kloof Wadi Qelt heeft uitgesleten. In deze kloof vind je het oude Grieks-Orthodoxe klooster van St. George. Hier kun je een korte hike naartoe maken.
Na deze korte stop rijd je langs de Dode Zee door naar Masada, een verlaten ruïnestad hoog op een rots aan de zuidelijke rand van de Dode Zee. Deze stad was het toevluchtsoord van koning Herodes nadat de Romeinen Israël binnenvielen. Vanaf de rots heb je een spectaculair uitzicht over de woestijn, de Dode Zee en Jordanië. Je kunt naar boven toe wandelen, maar gezien je drukke schema vandaag kun je beter gebruik maken van de kabelbaan die ook aanwezig is. Masada staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Op de terugweg volg je opnieuw de Dode Zee richting het noorden. Het zou echter zonde zijn wanneer je niet van deze gelegenheid gebruik zou maken en het nemen van een bad in de Dode Zee zou overslaan! De Dode Zee is met haar 425 meter onder de zeespiegel het laagst toegankelijke punt op aarde en heeft een zoutgehalte van maarliefst 33%! Bij Ein Gedi kun je een publiek strand opzoeken en ervaren hoe het is om vanzelf te drijven! Persoonlijk vond ik zwemmen in de Dode Zee een van de meest bijzondere ervaringen die ik op reis heb gehad, dus neem een handdoek en véél drinkwater mee en spring erin! In de loop van de avond kwamen we vervolgens aan in Tiberias aan het Meer van Galilea, waar we de douches in het hostel gebruikten om het zout van ons af te spoelen en ons verwonderden over het gigantische contrast in landschap dat je hier ziet. Na de hele dag in de woestijn te zijn geweest is het heel gek om ineens tussen beboste bergen en landbouwgebied te staan.
Haifa, via Akko (1 nacht)
Afstand: 85 kilometer, reistijd: 1,5 uur (huurauto, zonder stops)
De volgende ochtend hebben we een stukje langs het meer gereden en daarbij Kafarnaüm bezocht. Volgens de overlevering heeft Jezus hier lesgegeven. Vervolgens bogen we af richting de stad Haifa aan de Middellandse Zee. Eerst maakten we echter een kleine omweg om de oude kruisvaardersstad Akko te bezoeken. Dit oude stadje is één van de mooiste plaatsen van Israël en wordt volledig ommuurd door een Ottomaanse stadsmuur. De ommuurde binnenstad staat barstensvol oude huizen, moskeeën, kerken en gangenstelsels. Akko werd in de tijd van de kruistochten namelijk gebruikt als legerbasis om verder het Midden-Oosten in te trekken. In een paar uur kun je een mooie indruk krijgen van dit plaatsje en vervolgens rijd je door richting Haifa.
Haifa is een van de meest multiculturele steden van Israël maar qua bezienswaardigheden heeft de stad niet bijzonder veel te bieden. De stad staat vooral bekend om de Bahai Gardens, een tuinencomplex dat steil tegen de Karmel-berg is aangebouwd. Wij overnachtten in Haifa en maakten een korte stadswandeling om vervolgens door te rijden naar het eindpunt.
Tel Aviv, via Caesarea (1 nacht)
Afstand: 100 kilometer, reistijd: 3 uur (huurauto, incl. stops)
De laatste etappe van onze roadtrip bracht ons via de Romeinse ruïnestad Caesarea naar Tel Aviv. Caesarea ligt ongeveer halverwege tussen Haifa en Tel Aviv en is één van de mooiste Romeinse opgravingen in het Midden-Oosten. Niet in de laatste plaats omdat de ruïnes letterlijk op het strand staan. Je vind in Caesarea onder meer een aquaduct, een theater, een hippodroom en diverse tempels en zuilen. Als je het hele complex wilt zien heb je een tussenstop van ongeveer twee à drie uur nodig.
Rond het middaguur arriveer je bij vertrek na het ontbijt uit Haifa in Tel Aviv. Tel Aviv is met ongeveer 3 miljoen inwoners de grootste stad van Israël en staat bekend om haar kosmopolitische en hedonistische vibe. Waar het in de rest van Israël vaak om geloof en traditie lijkt te gaan, biedt Tel Aviv een levendig uitgaansleven, brede stranden waarop mensen zichzelf graag laten zien en – niet erg gangbaar in het Midden-Oosten – een zeer levendige LHBT-scene. Het is vooral deze sfeer die Tel Aviv erg leuk maakt, want qua bezienswaardigheden heeft de stad niet bijzonder veel te bieden. Wel een echte aanrader is een wandeling door het oude stadje Jaffa, dat de basis was van het huidige Tel Aviv.
Meer Israël en Palestina?
Samen met drie vrienden heb ik deze trip door Israël en Palestina gemaakt in februari 2017 om onszelf te belonen na een drukke tentamenperiode. We vonden voor minder dan €100 retourtickets voor 8 dagen en we wilden deze tijd maximaal benutten. Achteraf hebben we iets teveel gedaan in deze korte tijd. Wanneer je echter een dag of 2 à 3 langer hebt, is dit een perfect reisschema. Wanneer je nog langer hebt zijn er legio andere plaatsen die de moeite waard zijn om toe te voegen aan een reis door Israël. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Eilat, badplaats aan de Rode Zee helemaal in het zuiden van Israël. Hier kun je prachtig duiken en aan het strand liggen.
- Mitzpe-Ramon National Park, een nationaal park in een krater in de Negev-woestijn. Hier schijn je prachtig te kunnen hiken.
- Nazareth, de hoogvlakten van Golan en andere Bijbelse sites in Noord-Israël.
- Hebron, een religieus zeer belangrijke stad op de Westelijke Jordaanoever.
- Jericho, volgens veel historici de oudste continu bewoonde stad. Ligt op de Westelijke Jordaanoever.
Wil jij iets kwijt over deze korte maar krachtige reisroute door Israël en Palestina? Heb ik iets over het hoofd gezien in de post? Laat hieronder een reactie achter!
Reacties (1)
I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again