Jordanië is meer dan rijkelijk bedeeld met highlights uit lang vervolgen tijden. Een goed voorbeeld daarvan zijn de overblijfselen van de Romeinse stad Gerasa, nu bekend als Jerash. Jerash is gelegen in het verrassend groene noorden van Jordanië, op zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman. Mede vanwege die korte afstand is Jerash dé dagtrip vanuit de Jordaanse hoofdstad. Zelfs als je het normaal gesproken niet zo hebt op oude stenen zal Jerash vrijwel zeker indruk op je maken. Deze oude Romeinse stad is namelijk verbluffend goed bewaard gebleven en is daarnaast veel groter dan je misschien zou verwachten. In deze post lees je hoe je gemakkelijk zelfstandig een dagtrip naar Jerash kunt maken.
Scroll snel naar...
Over Jerash
Jerash heette in de Romeinse en Byzantijnse tijd Gerasa. Gerasa was één van de grootste steden van de zogenaamde Decapolis, een bond van tien steden in wat in de Romeinse tijd de provincie Syria was. Een aantal van die tien steden liggen ook nu nog in Syrië (waaronder Damascus, de belangrijkste van de tien en ook nu nog de hoofdstad van Syrië), maar ook in het hedendaagse Israël en dus ook in Jordanië. Naast Gerasa maakte ook Philadelphia, de voorloper van het huidige Amman, er deel van uit. Op een zeker moment was Gerasa één van de tien grootste steden van het Romeinse Rijk en dat verklaart waarom de huidige archeologische vindplaats zo groot is.
Ook na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk bleef Jerash aanvankelijk een belangrijke stad. Zo bouwden hun opvolgers, de Byzantijnen, diverse kerken in de stad. Maar in de zevende eeuw drongen eerst de Perzen en later de Arabieren het huidige Jordanië binnen, wat tot onrust en hongersnood leidde. Ze veroverden de stad en bouwden enkele moskeeën, maar in eerste instantie leefden de christenen en de moslims hier in vrede samen. In het jaar 746 raakte de stad echter verwoest door een zware aardbeving en raakte de ooit zo grote stad verlaten.
De Kruisvaarders hebben in de twaalfde eeuw nog geprobeerd Jerash nieuw leven in te blazen, maar in de strijd tegen de moslims ging de stad verloren en werd Jerash wederom zwaar beschadigd. Hoewel de stad niet zoals Petra in de vergetelheid raakte, was de stad de 600 jaar die na de verwoesting volgden nooit meer dan een armoedig dorp. Begin twintigste eeuw heeft een Duitse archeoloog in opdracht van de toenmalige Ottomaanse sultans voor het eerst onderzoek gedaan in Jerash en zo is de verbluffend goed bewaard gebleven stad stukje bij beetje weer onder de aandacht gekomen.
Jerash bezoeken
Vandaag de dag is die missie behoorlijk goed geslaagd: Jerash is één van de bekendste bezienswaardigheden van Jordanië geworden. Als één van de mooiste bewaard gebleven complexen van Romeinse ruïnes staat Jerash nu zelfs wel bekend als het Pompeii van het Midden-Oosten. Naast Petra, Wadi Rum en de Dode Zee is Jerash vaste prik op het schema van toeristen die Jordanië bezoeken. Toch hoef je niet achter hordes touringcartoeristen te lopen, als je je bezoek goed plant.
Ga daarom niet midden op de dag. Dat is sowieso geen goed idee, want dan is het er ook het warmst en er is in Jerash nauwelijks schaduw te vinden. Neem daarom ook hoe dan ook zonnecrème mee naar Jerash!
De rit naar Jerash toe
Wanneer je Jerash vanuit Amman bezoekt en vanuit het raam naar buiten kijkt op de weg ernaartoe, zul je misschien verbaasd zijn over het verrasssend groene landschap waar je doorheen komt. In tegenstelling tot het overgrote deel van Jordanië heeft de streek ten noordwesten van Amman namelijk geen woestijnklimaat, maar een mediterraan klimaat. Je ziet overal olijfgaarden, groene velden, enkele bossen en zelfs een enkel meer!
Wandelroute door Jerash
Je kunt Jerash het beste verkennen door op je gemak een flinke wandeling te maken langs de verschillende bezienswaardigheden. Hieronder beschrijf ik globaal de route, maar laat je er vooral niet van weerhouden zelf op ontdekking te gaan en minder bekende hoekjes van Jerash te ontdekken!
De boog van Hadrianus en het circus
Bij aankomst in Jerash moet je je eerst door een toeristenbazaar met behoorlijk opdringerige verkopers wurmen. Gelukkig nemen ze snel genoegen met een duidelijk ‘nee’. Als je hier eenmaal uit bent, zie je al snel de imposante triomfboog van Hadrianus. Loop hieronder door en je ziet direct links van je het circus (ook wel hippodroom genoemd), waar vroeger paardenrennen werden gehouden maar waar je nu vooral Jordaanse families ziet picknicken. Voor dit deel van Jerash heb je namelijk nog geen tickets nodig. In de verte doemt het woud van zuilen dat over is van de werkelijke stad Gerasa echter al op.
Het ovale Forum, de tempel van Zeus en het zuidelijk theater
Op het punt waar de nog deels overeind staande stadsmuur begint, moet je Jordan Pass laten zien (of een ticket aanschaffen) en loop je recht op het indrukwekkende, ovaalvormige Forum af. Dit plein was ooit in gebruik als marktplaats en ontmoetingsplek. Op het forum komt de hoofdstraat van Jerash uit, maar ga eerst linksaf de heuvel op. Hier zie je de gigantische ruïne van de tempel die gewijd was aan de oppergod Zeus en heb je een indrukwekkend uitzicht op het Forum. Een nog indrukwekkender uitzicht op het Forum en heel Jerash heb je vanaf de hoogste ringen van het Zuidelijk Theater. Hier zijn bovendien vaak muzikanten bezig met het keer op keer herhalen van een doedelzakmelodietje.
De Cardo Maximus en het Nymphaeum
Vervolgens loop je weer terug heuvelafwaarts naar het Forum. Wanneer je het Forum hebt overgestoken loop je vanzelf de hobbelige Cardo Maximus op: de met honderden zuilen omringde hoofdstraat van Jerash. Dit was als het ware de Kalverstraat van Jerash, waarlangs de meeste handel en ambacht plaatsvond en waar de belangrijkste gebouwen van de stad aan stonden. Een daarvan is het bijzonder goed bewaard gebleven Nymphaeum, een fontein annex tempel die was gewijd aan de mythische nimfen. Deze bevindt zich iets voorbij de belangrijkste kruising van straten in het oude Gerasa, die wordt aangeduid met een vierkante stapel stenen met nisjes erin. Wanneer je nog verder doorloopt kom je bij de Noordelijke Poort, die meestal gesloten is.
Het noordelijke theater en de tempel van Artemis
Daarom kun je voorbij het Nymphaeum beter linksafslaan, heuvelopwaarts richting het tweede antieke theater van Jerash. Dit Noordelijke Theater is wat intiemer dan het theater bij het Forum en in ieder geval veel rustiger. Je kunt ook hier helemaal naar de bovenste ringen klimmen voor een mooi uitzicht op Jerash. Vervolgens loop je over de heuvelrug terug richting het Forum. Hierbij kom je langs de restanten van de Tempel van Artemis, gewijd aan de godin van de jacht. Langs de weg terug zijn minder indrukwekkende bouwwerken te vinden, maar kun je wel genieten van de weidse uitzichten over Jerash.
Na terugkomst op het forum loop je dezelfde weg terug richting de uitgang.
Praktische tips voor je bezoek aan Jerash
Lees ook: Reisroute: roadtrippen langs de mooiste plekken van Jordanië
Hieronder vind je de meest belangrijke praktische informatie die je moet weten voor je je richting Jerash begeeft om de verbluffend goed bewaarde ruïnes met eigen ogen te aanschouwen.
Aangezien de overgrote meerderheid van de backpackers Jerash als dagtrip bezoekt vanuit Amman, ga ik niet in op overnachtingsopties. Hoewel ze er zeker zijn, heeft het meestal weinig meerwaarde om in Jerash te overnachten. Er is ook niet bijzonder veel te doen in het stadje naast de archeologische vindplaats. Mocht je toch in Jerash willen overnachten, dan verwijs ik je naar booking.com voor een actueel aanbod aan opties.
TIP: Wil je meer weten over hoe je Jerash kunt inpassen in je reis door Jordanië? Daar lees je meer over in deze post!
Hoe kom je van en naar Jerash?
Je kunt op verschillende manieren naar Jerash reizen vanuit Amman. Welke je kiest, is afhankelijk van het comfort en de flexibliteit die je wil hebben. Hieronder lees je meer over de drie opties:
- Met de bus is veruit de goedkoopste manier om Jerash te bereiken vanuit Amman. Voor 1,25 JD heb je al een enkeltje vanaf het noordelijke busstation in Amman. Wel ben je met de bus het langst onderweg, aangezien je eerst een taxi moet nemen vanuit het centrum van Amman naar dit busstation (5 JD per taxi, maximaal 4 personen) en je meestal even moet wachten voor de bus vertrekt. Ook stopt de bus soms voor het gebed voor een half uur pauze bij een moskee langs de weg. Reken daarom op ongeveer 1,5 uur enkele reis. Wel is de bus erg flexibel, aangezien je niets hoeft af te spreken met een chauffeur.
- Met de taxi ben je het duurst uit, maar ook het snelst. Een enkeltje met de taxi vanuit het centrum van Amman naar Jerash kost je ongeveer 20 JD (circa €25,-) en duurt zo’n 45 minuten. Je kunt gewoon een taxi aanhouden langs de straat, maar je kunt ook bij je ho(s)tel een taxi reserveren. Je kunt er dan ook voor kiezen om ‘m meteen voor de hele trip te boeken, dus retour. Je bent dan tussen de 40 en 50 JD kwijt en moet een tijd afspreken met de chauffeur. Erg flexibel is dat dus niet en ook niet bepaald goedkoop, zeker niet wanneer je maar alleen of met z’n tweeën bent. Uber is voor de heenweg ook een optie, maar reken er niet op dat je in Jerash een Uber terug kunt boeken. Je bent dan dus aangewezen op de bus of een normale taxi.
- Met de huurauto heb je de ultieme flexibliteit en wanneer je voor je hele trip door Jordanië een auto hebt gehuurd zijn de extra kosten verwaarloosbaar. Alleen een auto huren voor een dagtrip vanuit Amman naar Jerash zou ik echter niet direct aanraden, aangezien je vaak meer tijd kwijt bent met de officiële handelingen die daarbij komen kijken dan het je reistijd scheelt. Er is een – betaalde – parkeerplaats vlak naast de ingang van het park.
Waneer is Jerash open en wat kost het om Jerash binnen te komen?
Wanneer je gebruikt maakt van de Jordan Pass (waarover je in deze post meer leest), is de entree voor Jerash inbegrepen bij je Pass en hoef je dus niets te betalen wanneer je de ruïnestad wilt bezoeken.
Zonder Jordan Pass bedraagt de entreeprijs voor Jerash 12 JD (ongeveer €15).
De openingstijden van Jerash zijn van in de winter van 8:00 tot 16:00 en in de zomer van 8:00 tot 20:00. Op vrijdagen en officiële feestdagen is het complex ongeacht het seizoen open van 9:00 tot 16:00.
Eten en drinken in Jerash
Houd er rekening mee dat er op de archeologische vindplaats van Jerash zelf niets te eten of te drinken te koop is. Het is echter wel belangrijk voldoende te drinken, want zeker in het zomerseizoen kan het erg heet worden in Jerash en er is bijna geen schaduw te vinden.
Gelukkig moet je voor je Jerash binnen kunt wandelen eerst door een toeristenbazaar heen lopen waar meer dan voldoende drinken te koop is. De laatste optie heb je vlak voor de zuidelijke poort, waar je je ticket moet laten zien. Bij de parkeerplaats naast de ingang van het park zijn bovendien diverse restaurantjes waar je terecht kunt voor een simpele maaltijd.
Heb ik iets over het hoofd gezien in deze post over Jerash, het Jordaanse Pompeii? Of wil je iets anders kwijt over Jerash? Deel het met de lezers in een reactie hieronder!
Reacties (2)
Pingback: REISEIGENWIJS - Reisroute: avontuurlijk roadtrippen in Jordanië
Pingback: REISEIGENWIJS - Wat te doen in Amman? 7 tips voor de hoofdstad van Jordanië