Vrijwel iedereen reist naar Jordanië om Petra te bezoeken. Maar veel backpackers die weer vertrekken uit Jordanië hebben de mooiste herinneringen aan Wadi Rum. Wadi Rum is een woestijnvallei in het zuiden van Jordanië en staat bekend om z’n onvoorstelbaar mooie natuurlandschappen. Kamperen op deze buitenaards mooie plek heeft iets magisch. Ondanks dat Wadi Rum behoorlijk toegankelijk en toeristisch is, voel je je hier echt even in een hele andere wereld. In deze post lees je meer over de Wadi Rum en hoe je jouw woestijnavontuur kunt organiseren!
Scroll snel naar...
Over Wadi Rum
Wadi Rum is één van de bekendste bestemmingen in Jordanië, maar moet het steevast afleggen tegen Petra als je iemand vraagt naar een eerste associatie bij Jordanië. Misschien wel daarom is het zo dat veel backpackers niet per se de hoogste verwachtingen hebben van Wadi Rum en ze er vooral heen gaan omdat het op bijna iedereens reisplan staat. Vervolgens komen ze aan en snappen ze waarom Wadi Rum toch echt wel een highlight van Jordanië is: door de bijzondere rotsformaties, het rode zand en de uitgestrekte leegte is deze plek zó mooi dat het bijna buitenaards lijkt.
De bijna buitenaardse aanblik van Wadi Rum is ook bij sciencefiction-schrijvers en filmmakers niet onopgemerkt gebleven. Door de rode rotswanden en vooral het dieprode zand wordt de vallei vaak gebruikt als decor voor films en series die zich afspelen op Mars. Zo zijn scènes uit Star Wars, The Martian en Transformers: Revenge of the Fallen opgenomen in Wadi Rum. Maar ook voor films met een Arabisch tintje gebruiken regisseurs Wadi Rum graag als decor. Zo is de life action-remake van Aladdin deels hier opgenomen en uiteraard de beroemde film Lawrence of Arabia van David Lean uit 1962.
Wadi Rum wordt vaak een woestijn genoemd. Strikt genomen is Wadi Rum echter puur en alleen de naam van een wadi (een vallei die ooit door rivieren is uitgesleten) in de Arabische Woestijn. Deze woestijn strekt zich uit tot ver over de grenzen van Jordanië, tot Dubai, Oman en Jemen aan toe.
Wadi Rum bezoeken
Voor een bezoek aan Wadi Rum ben je in principe altijd aangewezen op een tour. Behalve misschien een korte hike vanaf het bezoekerscentrum in Wadi Rum Village kun je namelijk praktisch gezien niet op eigen houtje gaan rondtrekken in dit onherbergzame gebied. Daar kun je als reiseigenwijze backpacker een beetje huiverig voor zijn. Maar laat dat geen reden zijn om het niet te doen. Als je een goede tourguide en tentenkamp hebt uitgezocht, is dit zelfs een enorme meerwaarde voor je beleving van Wadi Rum.
Omdat alles begint met een goede organisatie, moet je eerst bedenken hoe lang je wilt blijven en wat voor tour je wilt doen. Je kunt een dagtour doen of één of meerdere nachten blijven. Qua tour kun je een open jeep tour doen van een halve of een hele dag, maar je kunt ook per kameel de Wadi Rum verkennen. Je hebt dus vele opties, maar de meeste mensen kiezen voor een jeeptour van één dag met een aansluitende overnachting in een bedoeïenentent in de woestijn.
Om maar meteen duidelijk te zijn: dit is voor de ultieme woestijnbeleving te kort. Een dagtour zonder overnachtingen is al helemaal een gemiste kans. Het overnachten in Wadi Rum heeft namelijk iets magisch: de stilte, de sfeer in het tentenkamp en als je mazzel hebt de sterrenhemel horen tot de meest onvergetelijke ervaringen van een reis naar Jordanië. Mijn advies zou zijn om zeker twee nachten te blijven en op een van de dagen een volle dag met een open jeep op pad te gaan. Je bouwt dan wat meer rust in en hebt meer de tijd om echt op te gaan in de bizar mooie omgeving waarin je hier bent.
Ons kamp: Wadi Rum Nature Tours and Camp
Met onze vriendengroep van 10 personen hebben we ruim van tevoren naar een accommodatie en touroperator gezocht die ons een goeie deal kon bezorgen. Die hebben we gevonden: met een flinke dosis bias – we hebben uiteraard maar in één tentenkamp geslapen – ga ik hier schaamteloos reclame maken voor Wadi Rum Nature Tours and Camp. Dit kleinschalige kamp (ongeveer 10 tenten) heeft ons dé ervaring van onze trip bezorgd!
Radi en zijn team staan op alle mogelijke manieren voor je klaar om het je naar de zin te maken. Dat begint al met de ligging van het kamp, in een smalle kloof tussen de hoge rode rotsformaties in een stil hoekje van Wadi Rum. Hierdoor zie je in de verste verte geen andere kampen liggen en voel je je nog net wat meer even weg van de wereld.
De tenten zelf zijn basic, zonder verwarming of stopcontacten. Er is alleen een lamp die je alleen ’s avonds kunt gebruiken om te zien waar je loopt. Heb je het koud? Dan pak je één van de dikke dekens die bij ieder bed liggen. Water is er ook niet in de slaaptenten. Wel in het toiletgebouw, maar je moet maar afwachten of je warm kunt douchen aangezien de zonneboiler niet bepaald veel capaciteit heeft. Je telefoon of camera opladen kan, maar alleen in de gezamenlijke tent en alleen ’s avonds en ’s ochtends vroeg. Voor de luxepaardjes onder ons even wennen misschien, maar wat wil je in deze onherbergzame woestijn?
Maar de andere faciliteiten, zoals het eten (ontbijt, lunch en diner) zijn tip top in orde. Er is altijd koffie en thee in het kamp en iedere avond maakt de kok op een bijzondere manier in een soort ondergrondse oven onder het zand lekkere kip, groenten en aardappelen klaar. En wanneer je denkt dat er ’s avonds in de woestijn geen reet te doen is, heb je het mis: iedere avond gaan de voetjes van de vloer in de gezamenlijke tent! Eerst met traditionele Arabische muziek, maar als je daarna vriendelijk vraagt of je je eigen telefoon mag verbinden met de speaker kun je ook je eigen feestje bouwen tot laat in de avond. Vergeet echter ook zeker niet even naar buiten te gaan ’s avonds en op je rug in het zand te gaan liggen. De sterrenhemels hier zijn namelijk fenomenaal!
De tour
Wij kozen voor verblijf van twee nachten, waarbij we een tour van een volle dag met een jeep maakten. Daarbij vertrek je rond 9 uur ’s ochtends en kom je ergens tussen 5 en 6 uur ’s middags weer terug in het kamp. Onderweg bezoek je zo ongeveer de hele Wadi Rum en stop je op verschillende bijzondere plekken.
Lawrence’s Spring
Lawrence’s Spring, vlak aan het begin van Wadi Rum, is een hoge rotswand waaruit een minuscuul waterstroompje naar beneden loopt. Aan de voet van die rotswand staat een fotogenieke, eenzame boom in het zand. De bron zelf is niet bepaald bijzonder, maar het uitzicht vanaf de rotswand is echt adembenemend.
Red Sand Dune
Een al even zo gaaf uitzicht heb je vanaf een metershoge rode zandduin. Vanaf hier strekt een vlakke dieprode zandvlakte zich als een soort zee uit tussen de hoge rotsformaties. Zin in een adrenalinekick? Je kunt al sandboardend terug naar beneden gaan.
Tip van REISEIGENWIJS: Ben je op zoek naar een origineel souvenir uit Wadi Rum? Vul een leeg flesje met het rode woestijnzand en doe het bij thuiskomst in een mooi vaasje of glazen flesje!
Khazali Canyon
Hoewel Wadi Rum een onherbergzame woestijn lijkt, wonen er al eeuwenlang mensen. Ook de Nabateërs, het volk dat Petra bouwde, hebben hun sporen hier achter gelaten. Die vind je bijvoorbeeld in de Khazali Canyon. Bijzonder is ook dat de canyon vaak vol water staat. Ook al ligt deze middenin de woestijn.
Little Bridge
Je stopt ook steevast bij Little Bridge, één van de vele natuurlijke bruggen die je in Wadi Rum vindt. Zowel Little Bridge als de uitzichten die je erom heen vindt vragen erom gefotografeerd te worden.
Lawrence’s House
Lawrence’s House is volgens de overlevering één van de plekken waar de beroemde Lawrence of Arabia ooit heeft overnacht. De stapel stenen die hiervan getuigt lijkt een wat sneue stop te zijn op deze fantastische tocht, maar schrijf ‘m niet te snel af: wie de steile klim naar de top van de heuvel achter de ruïne waagt, wordt beloond met één van de allermooiste uitzichten van Wadi Rum.
Burrah Canyon
Wanneer de tour die je maakt Burrah Canyon aandoet, wordt je uit de jeep gezet om een stukje te gaan hiken. Deze hike loopt door een soort rivier van zand tussen hoge rotswanden door en is een fijne afwisseling op het door het mulle zand scheuren met de jeep.
Um Fruth Rock Bridge
De Um Fruth Rock Bridge is een van de grootste van de natuurlijke bruggen in Wadi Rum. Je kunt hem beklimmen over een zeer steil en glad pad. Doe dit niet wanneer het heeft geregend!
Zonsondergang in de woestijn
Meestal besluit je de dagtour met een zonsondergang in de woestijn. Je gids weet precies waar hij moet zijn voor een mooi plekje en zorgt voor thee. Hoewel hij het plekje ook tijdens ons bezoek wist te vinden, vergat hij helaas de zonsondergang zelf mee te nemen…
Wat kost een bezoek aan Wadi Rum?
Wij kozen met de vriendengroep voor een verblijf van twee nachten en een volle dagtour met een jeep. Je betaalt dit altijd als pakket (al kun je als er nog plek is altijd nog een nacht bijboeken als je dat wil). De kosten van een zo’n arrangement verschillen met het seizoen, maar ga bij Wadi Rum Nature Tours and Camp uit van een prijs in de range van 75-100 JD (€100-€125) per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar daar zitten dan wel alle kosten bij in: overnachtingen, de tour, eten en drinken, vervoer van en naar het kamp (zie ook onder) en onbeperkt water.
Voor de meest actuele info kun je het beste contact opnemen via de website van Wadi Rum Nature Tours and Camp.
Praktische tips voor je bezoek aan Wadi Rum
Het is goed om rekening te houden met een aantal zaken voor je na het lezen van deze post enthousiast naar Wadi Rum afreist.
Wil je weten hoe Wadi Rum past in een reisroute door Jordanië? Check dan deze post!
Hoe kom je van en naar Wadi Rum?
De afgelegen ligging van Wadi Rum maakt dit mede zo’n gave bestemming. Maar het heeft ook een keerzijde: het is zonder eigen vervoer eigenlijk niet te bereiken. Er schijnen per dag één bus naar Aqaba en één bus naar Wadi Musa te rijden. Maar dat is wel afhankelijk van de vraag. Beter kom je dus met je eigen auto, maar dat geldt eigenlijk voor heel Jordanië.
Belangrijker is het om te weten hoe je naar je tentenkamp komt als je éénmaal bij Wadi Rum aankomt. Dat kan namelijk niet met je eigen auto, aangezien er in het woestijngebied geen verharde wegen liggen. Daarom wordt je gevraagd je auto te parkeren op de parkeerplaats van het Wadi Rum Rest House in het laatste dorpje voor de wegen ophouden. Daar wordt je – na het doorgeven van je verwachte aankomsttijd – opgehaald door iemand van je tentenkamp.
Geldzaken
Mede daarom is het belangrijk dat je ruim voor je naar Wadi Rum afreist een reservering hebt. Er is echter nog een reden waarom dat van belang is: dan weet je wat je exact wat je moet betalen. Er is in Wadi Rum namelijk geen pinautomaat. Ook niet in het Wadi Rum Village of het bezoekerscentrum. Het is daarom cruciaal dat je het volledige bedrag voor je reservering vóórdat je naar Wadi Rum rijdt in contanten bij je hebt. Mocht je niet genoeg hebben dan is het soms mogelijk het restant in euro’s of dollars te betalen, maar dit is geen garantie!
Wil jij na het lezen van deze post ook naar Wadi Rum afreizen? Is deze post niet helemaal meer up to date? Of heb je een extra tip voor Wadi Rum? Laat het weten!
Reacties (1)
Pingback: REISEIGENWIJS - Reisroute: avontuurlijk roadtrippen in Jordanië