Vrijwel iedereen die naar Jordanië gaat, heeft één beeld in gedachten: de in de rotsen uitgehakte tempel van het wereldwonder Petra. Deze verlaten ruïnestad is dan ook dé trekpleister van dit land. Veel mensen denken dat Petra alleen draait om die beroemde rotstempel die de cover van deze post siert. Die is echter slechts een opwarmertje voor wat Petra te bieden heeft. Je hebt dan ook zeker een volle dag nodig als je de mooiste plekjes van deze unieke verlaten rotsstad wilt zien. Benieuwd hoe je het meeste uit jouw bezoek aan Petra kan halen? Lees hier meer!

Scroll snel naar...
Over Petra
Hoewel Petra verreweg de meest bekende plek in Jordanië onder toeristen is en tot één van de nieuwe wereldwonderen is benoemd, weet lang niet iedereen wat de historische achtergrond van deze bijzondere plek is. Daarom eerst even een klein geschiedenislesje:
In de zevende eeuw voor Christus bouwden de Nabateërs, een volk dat leefde van handel tussen de verschillende uithoeken van het Arabisch Schiereiland, de stad Raqmu. Raqmu lag strategisch langs twee oude handelsroutes en daardoor werden de bewoners van Raqmu steeds rijker. Zij bouwden daarom steeds weelderiger versierde tempels, tombes en andere gebouwen. De bouwstijl van die gebouwen was een mengsel van de bouwstijlen van de volkeren waarmee ze handel dreven: Arabieren, Grieken, Romeinen en Feniciërs. Op het hoogtepunt van haar macht telde de stad zo’n 25.000 inwoners.
Door deze strategische ligging en rijkdom werd Raqmu in de vierde eeuw voor Christus de hoofdstad van het Nabatese rijk. Dat rijk werd echter langzaamaan onder de voet gelopen door de Romeinen. De Romeinen kenden de stad Raqmu onder haar Griekse naam: Petra, wat ‘steen’ betekent. Zij namen in het jaar 107 de boel over en maakten Petra de hoofdstad van de provincie Arabia Petraea. Daarna nam het belang van de stad langzaam af, waarschijnlijk vanwege verdroging van het klimaat. Dat leidde er na een aardbeving in het jaar 551 uiteindelijk toe dat de stad verlaten werd.
Geleidelijk verdwenen grote delen van Petra onder het zand en kenden alleen lokale Arabische bedoeïenenstammen nog de verloren stad Petra. Zij leken dit geheim graag voor zichzelf te willen houden, aangezien zelfs de sultans van het Ottomaanse Rijk niet wisten van het bestaan van Petra. In 1812 wist Johann Ludwig Burckhardt, een als Arabische handelaar vermomde Zwitserse avonturier, echter het vertrouwen te winnen van de lokale bevolking en werd Petra ‘herontdekt’. Het lot van Petra was daarna snel bezegeld: de verloren stad kreeg steeds meer bezoekers en vandaag de dag ademt alles in de wijde omgeving van Petra toerisme.

Hoe haal je het meeste uit jouw bezoek aan Petra?
Eigenlijk zijn er maar twee gouden tips echt belangrijk om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Petra te halen: kom langer dan één dag en kom vroeg.
Om te beginnen met de eerste: je kunt weliswaar vrijwel alle echte highlights van Petra in één dag zien, maar dat is alles behalve aan te raden. Het betekent dat je als een malle moet doorstappen en nergens even een zijpaadje kunt nemen om de prachtige omgeving en bouwwerken echt op je in te laten werken. Qua kosten maakt het ook niet zo gek veel uit of je nu één of twee of drie dagen naar Petra gaat. Niet als je met de Jordan Pass gaat, tenminste. Met deze pass, die echt een megagoede deal is, kost een extra dag in Petra je slechts 5 JD (ong. €6,50).
De andere gouden tip is er ook eentje om je aan te houden. In ieder geval op één van de dagen dat je Petra bezoekt. Want ondanks dat Petra erg groot gaat iedereen naar binnen over precies hetzelfde smalle pad. Ook niet onbelangrijk: het kan echt loeiheet worden in Petra, zeker tussen april en oktober. Temperaturen van over de 35 graden zijn echt geen uitzondering! De meeste tourbussen komen rond een uur of 8 aan, waarna de hordes toeristen zich in een uur door de Siq naar de Treasury wurmen om het mooiste licht vast te leggen. Zorg dus dat je hier voor 8 uur bent om in rust te kunnen genieten van je eerste blik op Petra! De poorten van Petra openen om 6 uur stipt en het is aan te raden deze tijd aan te houden als starttijd voor je bezoek.
Zien en doen in Petra
Petra is natuurlijk de moeite waard om de bijzondere bouwwerken, maar de vele hikes zijn misschien nog wel gaver. Daarom heb ik dit deel van de reisgids opgedeeld in de bezienswaardigheden zelf (die met elkaar zijn verbonden door één van de hiking trails) en een deel waarin een aantal extra hikes staan beschreven. Even de draad kwijt? Op onderstaande kaart kun je alle plekken die in deze post worden beschreven terugvinden.

Bezienswaardigheden
Als je puur de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra wilt zien, volg je de zogeheten Main Trail. Vanaf het bezoekerscentrum loopt deze steeds verder omlaag door het dal van de Musa, totdat je bij het restaurant The Basin aankomt. Vanaf daar loop je eigenlijk constant omhoog richting misschien wel het allermooiste monument van Petra, over de Monastery Trail. In totaal is deze route ongeveer 6,5 kilometer met een hoogteverschil van 220 meter. Enkele reis! Wanneer je deze route volgt, kom je achtereenvolgens langs de volgende bezienswaardigheden:
Obelisk Tomb
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 650 m
De eerste plek die je tegenkomt nadat je de entree van Petra bent gepasseerd is de Obelisk Tomb. Deze indrukwekkende tombe is een passende eerste fotostop. Schuin tegenover de Obelisk Tomb bevinden zich de mysterieuze Djinn Blocks, waarvan het onduidelijk is waar ze voor gediend hebben. Vanaf hier worden de muren van de kloof steeds nauwer en zie je steeds meer in de rotsen uitgehakte ruimtes. Wel is het pad hier nog breed en als je niet zo’n zin hebt om te lopen kun je je met een paardenkoets laten rijden tot de ingang van de Siq.


Siq
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 1 km
Na ongeveer een kilometer wordt het pad smaller en begint de nauwe kloof die je naar de Treasury, Petra’s beroemdste bouwwerk, leidt. Deze kloof, de Siq genaamd, is spectaculair. Wie goed oplet ziet restanten van beelden, kleine tombes en oude waterleidingen tussen de imponerende rode rotsen. Neem dus vooral rustig de tijd om door de Siq te wandelen, al kan de verleiding groot zijn om zo snel mogelijk richting de Treasury te rennen.

Al-Khazneh (Treasury)
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 2,1 km
Aan het einde van de één kilometer lange Siq ontvouwt zich dan het uitzicht op de beroemde Treasury. De naam Treasury is de populaire bijnaam voor de in de rotsen uitgehakte tempel-tombe die officieel Al-Khazneh heet. Dit gebouw is hét plaatje dat iedereen in z’n hoofd heeft bij Petra en het is ook een adembenemend mooi gebouw. Omdat het zo beroemd is en het in een kleine open ruimte tussen de steile rotswanden ligt, is het er echter ook vaak erg druk. Kom hier dus vooral ’s ochtends vroeg aan. Dan is ook het licht het mooiste om foto’s te maken. De foto’s links zijn genomen om 6:30 ’s ochtends, de foto rechts rond 9:00.
Voor een mooi uitzicht op Al-Khazneh van bovenaf kun je rechts van de Siq een kleine klim maken naar een uitzichtpunt, maar voor wie de tijd en de puf heeft om een écht mooi uitzicht op de Treasury te bewonderen is de Al-Khubtha Trail een absolute must. Deze hike is wel veel zwaarder en kost je retour ook zeker twee tot drie uur.



Street of Facades
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 2,8 km
Wanneer je voorbij Al-Khazneh loopt, kom je in de zogeheten Street of Facades. Dit pad is de oude hoofdstraat van Petra en wordt omringd door talloze imposante in de rotswanden uitgehakte tombes – en souvenirstalletjes. Ook kun je hier terecht voor paarden- en kamelenritjes. Verder beginnen verreweg de meeste hiking trails langs de Street of Facades. Omdat (of juist ondanks dat) de Street of Facades midden tussen de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra ligt, lijken veel toeristen een beetje voorbij te lopen zonder dit gedeelte van Petra zelf als highlight te zien. Neem ook hier dus vooral rustig de tijd!
De meest bijzondere tombes zijn de Royal Tombs: de Urn Tomb, de Corinthian Tomb, de Silk Tomb en de Palace Tomb. Bij de Royal Tombs begint ook de Al-Khubtha Trail. Ietsje terug, bij de Tombe van Unayshu begint de High Place of Sacrifice Trail.



Romeins Theater
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 3 km
Een markant punt langs de Street of Facades is het uit de rotsen gehakte Romeinse theater van Petra. Je kunt niet op de ‘bankjes’ van het theater zitten, maar het is wel een goed punt om even wat te lunchen of te drinken tijdens je eerste hike door Petra.

Colonnaded Street & Grote Tempel
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 3,6 km
Voorbij het theater begint de weidse vallei waarin het oude centrum van Petra is gebouwd, zich te ontvouwen. De Street of Facades buigt scherp naar links en wordt hier door talloze zuilen (of stompjes daarvan) omgeven. Dit was vroeger het maatschappelijke hart van de stad, wat zich kenmerkt in de vele tempels die zich hier bevinden. Dit is ook één van de weinige delen van Petra waar de gebouwen niet in de rotsen zijn uitgehakt, wat een leuk contrast met de rest van de ruïnestad geeft. Aan het einde van de Colonnaded Street bevinden zich de enige twee echte restaurants van Petra en hier is ook een groot en modern terras met fatsoenlijk en schoon sanitair te vinden. Het restaurant The Basin is een begrip in Petra en ook het officiële eindpunt van de zogeheten Main Trail.



Ad-Deir (Monastery)
Afstand vanaf het bezoekerscentrum: 6,5 km
Voorbij The Basin ga je weer omhoog in plaats van omlaag. Hier begint officieel de Monastery Trail, een mooie maar bij warm weer redelijk zware wandeling naar misschien wel het mooiste gebouw van Petra. Waar iedereen dan wellicht direct aan Al-Khazneh denkt, is de Monastery (de populaire bijnaam van Ad-Deir) nog nét wat imposanter, breder en hoger. Van The Basin naar Ad-Deir maak je over een oneffen en kronkelig pad zo’n 200 hoogtemeters, maar eenmaal aangekomen kom je wel bij een prachtig terras waar je heerlijk kunt bijkomen.
Wil je nog meer spectaculaire utizichten? Voorbij Ad-Deir gaat er een pad verder omhoog naar een uitzichtpunt zo’n 500 meter verderop. Behalve een magnifiek uitzicht op Ad-Deir zelf heb je hier ook fantastische vergezichten op de omringende woestijn, tot ver in Israël. Je kunt hier van genieten onder het genot van een koud drankje bij één van de twee kraampjes hogerop. Pluspunt: maar relatief weinig mensen lijken te puf te hebben dit kleine stukje extra af te leggen, waardoor je het uitzicht met veel minder mensen hoeft te delen dan bij het terras voor Ad-Deir.


De gaafste hikes door Petra
Naast bovengenoemde route langs de belangrijkste bezienswaardigheden zijn er nog vele andere hikes te doen in Petra. Deze hikes zijn misschien wel het allergaafste aan Petra, omdat je hier bijna geen toeristen tegenkomt en een aantal heel bijzondere plekjes zo min of meer voor je zelf hebt. Tijdens ons bezoek aan Petra maakten wij de volgende hikes. Je kunt ze allemaal zonder gids doen – al zeggen de gidsen in het dal misschien van niet.
Al-Khubtha Trail
Afstand: 3,6 km (retour), hoogteverschil: 170 m
Wil je een mooie blik op Petra van bovenaf? Dan moet je de Al-Khubtha Trail doen! Deze hike brengt je van de Street of Facades langs een aantal van de mooiste tombes omhoog naar een absoluut fantastisch uitzicht over Al-Khazneh. Onderweg heb je bovendien hele gave uitzichten over de centrale vallei waarin het oude stadscentrum van Petra ligt.
Helemaal aan het einde van de trail vind je een klein, geïmproviseerd cafeetje. Het bijzondere uitzicht dat hierboven is afgebeeld kun je alleen vanaf hier bewonderen. De uitbaters van het cafeetje laten je dat natuurlijk niet voor niets doen, dus je bent verplicht om ook (relatief duur) drankje te doen hier. Maar hè, dan kun je wel jezelf laten vereeuwigen met dit bizar mooie uitzicht!
Op de informatiekaartjes die je bij het Visitor Centre kunt krijgen, staat dat je zeker vier uur nodig hebt voor deze hike. De praktijk leert dat je de hike ook in een kleine drie uur kunt maken, inclusief een uitgebreide stop bij het uitzichtpunt.



High Place of Sacrifice + Wadi Farasa Trail
Afstand: 3,7 km (enkele reis), hoogteverschil: 200 m
Als je op de eerste dag in Petra vroeg bent begonnen, is de Main Trail erg druk wanneer je voorbij Al-Khazneh komt. Een mooie manier om de drukte te vermijden is om een alternatieve route naar The Basin Restaurant te nemen. Dat kun je doen door de pittige maar mooie High Place of Sacrifice Trail te combineren met de Wadi Farasa Trail. Je gaat dan als het ware ‘bovenlangs’; over de rotswand waar je tegenaan kijkt bij het begin van deze trail.
De High Place of Sacrifice Trail begint vlak voor het Romeinse theater aan de Street of Facades en buigt scherp linksaf, waarbij je meteen de hoogte ingaat. De trail is goed aangegeven. Op een gegeven moment kom je op een kaal plateau uit waar enkele ruïnes staan. Ga hier rechtsaf om bij de daadwerkelijke High Place of Sacrifice aan te komen. Deze plek werd waarschijnlijk gebruikt om dieren (en wellicht ook mensen!) te offeren. Nu heb je er een schitterend uitzicht over Petra en de woestijn.
Wanneer je teruggaat naar het kale plateau kun je ervoor kiezen dezelfde route terug naar beneden te wandelen (linksaf) of om rechtsaf te slaan naar de Wadi Farasa Trail. Kies vooral voor dat laatste, want deze wandeling gaat eigenlijk alleen maar bergafwaarts en leidt je langs een aantal nauwelijks bezochte tempels en tombes.




Al-Madras Trail
Afstand: 5,4 km (enkele reis), hoogteverschil: 200 m
Wil je echt off the beaten track in Petra? Overweeg dan de Al-Madras Trail te doen. Deze trail begint nog voordat je de Siq inwandelt, even voorbij de Obelisk Tomb. De trail loopt door een bijzonder gevormd woestijn- en rotslandschap naar de High Place of Sacrifice. In tegenstelling tot de meeste andere hikes is deze hike voornamelijk de moeite vanwege de bijzondere natuur; je komt niet bijzonder veel tomberuïnes tegen.
De Al-Madras Trail is behoorlijk slecht aangegeven, dus maak deze hike in ieder geval nooit alleen. Bij twijfel kan het nuttig zijn toch in te gaan op de aanbiedingen van van gidsen.


Siq Al-Bared (Little Petra)
Op enige afstand van het archeologische park Petra vind je Siq Al-Bared, beter bekend als Little Petra. Die naam dekt volledig de lading: het is een kleine versie van de beroemde rotsstad. Dat wil niet zeggen dat deze plek de moeite niet is als je het ‘echte’ Petra al gezien hebt! Veel tijd kost het je ook niet; in een uurtje ben je wel uitgekeken.
Een bezoek aan Little Petra is gratis, dus wanneer je dagticket voor Petra niet meer geldig is kun je de volgende dag nog wel naar Little Petra.


Praktische tips voor je bezoek aan Petra
Jordanië bezoeken zonder naar Petra te gaan is als pizza zonder bodem eten. Zo goed als onmogelijk dus. Petra zal dus hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van jouw route door Jordanië. Als je wilt weten hoe je een route door Jordanië kunt uitstippelen, lees dan vooral deze post.
Hieronder vind je een aantal praktische tips om jouw bezoek goed voor te bereiden.
Hoe kom je van en naar Petra?
Petra is weliswaar al lang geen bewoonde plaats meer, maar door het toerisme is er een modern dorp vlakbij de oude ruïnestad ontstaan. Dit dorp heeft de naam Wadi Musa en wordt op vrijwel alle bewegwijzering langs de doorgaande routes in Jordanië aangegeven. Ook zijn er door het toeristische belang van Petra redelijk veel bussen die langs de route tussen Amman en Aqaba stoppen in Wadi Musa.
- Met de huurauto is het vanuit Amman ongeveer 235 kilometer (tussen de 3 en 4 uur) rijden naar Wadi Msua. Je rijdt dan wel over de oostelijke Desert Highway, die weliswaar sneller is maar ook beduidend saaier. Over de spectaculaire King’s Highway duurt de rit beduiend langer (5 à 6 uur), maar je hebt dan wel de mogelijkheid om bij verschillende fantastische plekken te stoppen en de benen te strekken. Vanuit Wadi Musa is het ongeveer 120 kilometer (ongeveer 2 uur) rijden naar zowel Wadi Rum als Aqaba.
- Met de bus is het qua kilometers uiteraard even ver, maar je doet er beduidend langer over en de bussen rijden ook niet erg frequent. Check voor de meest recente informatie de website van JETT, de meest betrouwbare busmaatschappij van Jordanië.


Hoe verplaats je je in Wadi Musa en Petra?
Binnen het dorp Wadi Musa kun je je verplaatsen met je huurauto of met taxi’s. Voor de kortere afstanden is lopen ook een prima optie, maar zeker als je ook Little Petra wilt zien, ontkom je er bijna niet aan om een taxi te nemen (als je geen huurauto hebt). Een taxi van Wadi Musa naar Little Petra kost je zo’n 15 JD, inclusief wachttijd van ongeveer een uur.
Binnen de poorten van Petra heb je bijzonder weinig keuze waar het gaat om vervoer, ondanks de forse omvang van het complex. Feitelijk heb je maar twee opties, waarvan ik je er één ook nog eens sterk af kan raden:
- Je kunt per paard, ezel of kameel door Petra worden vervoerd. Veel eigenaren van deze dieren lijken zich echter niet al te druk te maken over het dierenwelzijn en de dieren zien er dan ook vaak niet al te gezond uit. Om niet bij te dragen aan deze praktijken raad ik je dan ook af om gebruik te maken van deze diensten.
- Daarom blijft er eigenlijk maar één optie over: lopen. De paden/wegen in Petra zijn niet geschikt voor andere voertuigen en – daarbij – lopend zie je verreweg het meeste van dit prachtige gebied.


Overnachten, eten en drinken in Wadi Musa en Petra
In Petra zelf kun je normaal gesproken niet overnachten. De enige uitzondering is wanneer je toevallig bevriend raakt met een bedoeïen die er een restaurantje of winkeltje runt, want hotels en officiële camps zijn er niet. In Wadi Musa is echter een enorme keuze aan hotels en appartementjes in alle prijsklassen. Qua hostels is het aanbod minder ruim, maar kun je altijd wel wat vinden. Ook rondom Little Petra zijn diverse overnachtingsopties. Check voor goede adresjes vooral booking.com en Hostelworld.
Qua eten en drinken is het precies hetzelfde: in Petra zelf is het aanbod beperkt, maar in Wadi Musa kun je voor een brede selectie aan voedsel terecht.Denk van te voren goed na over hoe je het qua eten en drinken wilt gaan doen in Petra. Er zijn slechts drie restaurants voorbij de poorten van Petra:
- The Basin, het bekendste en kwalitatief beste restaurant. Bevindt zich op het startpunt van de Monastery Trail.
- Nabatean Tent Restaurant, schuin tegenover The Basin. Is iets goedkoper maar ook beduidend minder gezellig.
- As Deir Restaurant, naast Ad-Deir.
Deze zijn zonder uitzondering behoorlijk duur en ze hebben bovendien maar één optie: een uitgebreide buffet-lunch. Het kan dus de moeite waard zijn om je lunch van te voren te verzorgen en mee te nemen naar Petra. Qua drinken heb je veel meer mogelijkheden, maar ook hiervan liggen de prijzen fors hoger binnen de muren van het complex.

Wil jij Petra graag bezoeken? Ben je er al eens geweest en heb je extra tips voor Petra? Of lees je iets dat niet helemaal meer klopt? Laat het hieronder weten in een reactie!
Reacties (1)
Dion, dank voor dit fraaie overzicht.