Meestal begint je reis door Jordanië in de hoofdstad Amman. Op het eerste gezicht is Amman een wat groezelige, chaotische stad van beton die niet direct mooi te noemen is. In vergelijking met de hoofdsteden van de buurlanden is Amman dan ook zeker geen bijzonder bezienswaardige stad. Toch is Amman een leuk startpunt voor je reis door Jordanië. Al was het maar omdat Amman de perfecte uitvalsbasis is voor een aantal dagtrips. Amman is verder de uitgelezen plek om je culinaire horizon te verbreden en wat van het nachtleven in dit Arabische land te ervaren. In deze post deel ik 7 tips voor je bezoek aan Amman!
Scroll snel naar...
- Over Amman
- Mijn tips voor Amman
- #1: Bewonder de Citadel en het Romeinse theater
- #2: Proef de overheerlijke keuken van het Midden-Oosten
- #3: Dwaal rond door het chaotische Downtown
- #4: Ga een avond op stap in de vele bars
- #5: Verken het hippe Rainbow Street en omgeving
- #6: Zie de moderne kant van Amman in Abdali en Shmeisani
- #7: Maak één of meer dagtrips in de gevarieerde omgeving van Amman
- Praktische tips voor je verblijf in Amman
Over Amman
Het vier miljoen inwoners tellende Amman is een dynamische metropool die terug kan blikken op een lange geschiedenis. En toch lijkt Amman niet op de boeiende historische hoofdsteden van Jordaniës buurlanden, zoals Jeruzalem, Caïro en Damascus. Dat is een logisch gevolg van de geschiedenis van Amman. Daarom eerst een kort geschiedenislesje over Amman!
Amman is sinds 1921 de hoofdstad van het Britse mandaatgebied Transjordanië, dat in 1946 het onafhankelijke koninkrijk Jordanië werd. Heel veel verder dan dat jaar 1921 gaat de geschiedenis van de moderne stad Amman ook niet terug. De stad Amman werd namelijk pas gesticht in het jaar 1878, toen het Ottomaanse Rijk hier een groep immigranten huisvestte. Sinds de jaren ’10 van de twintigste eeuw groeide Amman door de aanleg van een spoorlijn van Damascus in Syrië naar Medina in Saoedi-Arabië, maar dat ging maar zeer langzaam.
Zelfs toen Amman de hoofdstad werd, was Amman weinig meer dan een provinciestadje. In de jaren ’30 had de stad niet meer dan zo’n 10.000 inwoners, waar dat er nu dus vier miljoen zijn! Amman begon pas echt te groeien sinds het Israëlisch-Palestijns conflict, toen er honderdduizenden Palestijnen de Jordaan overstaken en zich in Amman vestigden. Er wonen op dit moment dan ook eigenlijk meer Palestijnen dan Jordaniërs in Amman.
De bewoning en geschiedenis van de plek waar Amman nu ligt, gaat echter véél verder terug dan het jaar 1878. Daarvan getuigen de Romeinse ruïnes die je nu nog her en der in het centrum van Amman kunt vinden. In de Romeinse tijd was Amman namelijk onder de naam Philadelphia een lid van de Decapolis, een bond van tien steden onder leiding van Damascus waar ook onder andere Jerash toe behoorde. Tot na de komst van de Arabieren in de zevende eeuw bleef Amman een stedelijk centrum, maar na een aardbeving in 746 werd de stad verlaten en bleef er niets meer dan een boerendorp over tot in 1878 de stad werd ‘hergesticht’.
Mijn tips voor Amman
Dat Amman niet volstaat met bezienswaardige historische gebouwen, betekent niet dat Amman een saaie stad is. Door de explosieve bevolkingsgroei is Amman nu een levendige, gezellige stad waar je je met gemak een dag of twee kan vermaken. Als je nog een dagtrip wil maken kun je daar gerust een aantal dagen bij optellen. Benieuwd wat je dan zoal kan doen? Hieronder deel ik 7 tips voor dingen om te doen in Amman.
#1: Bewonder de Citadel en het Romeinse theater
Centraal in de stad ligt de heuvel Jebel al-Qalaa, waarop ooit de Romeinse stad Philadelphia is gebouwd. Op deze heuvel ligt de met ruïnes bezaaide Citadel, ooit een zwaarbewaakte vesting. Je vindt hier ruïnes van gebouwen uit verschillende tijdperken – van de steentijd tot de vroege middeleeuwen – als tempels, paleizen en moskeeën. Minstens even indrukwekkend zijn echter de schitterende weidse uitzichten over de stad.
Aan de zuidelijke voet van de Jebel al-Qalaa ligt het Romeinse theater, nog een schitterend overblijfsel van de geschiedenis van Amman. Op het pleintje ervoor is het vaak gezellig druk en kun je heerlijk mensen kijken.
Entree voor zowel de Citadel en het Romeinse Theater is inbegrepen bij je Jordan Pass. Heb je geen Jordan Pass? Dan kost het je 3 JD om de Citadel binnen te komen en 2 JD om het Romeinse theater te bezoeken.
#2: Proef de overheerlijke keuken van het Midden-Oosten
Heb je nog nooit Midden-Oosters gegeten? Shame on you! De Midden-Oosterse keuken is echt ontzettend lekker en er zijn weinig plekken om daar beter kennis mee te maken dan Amman. Gerechten als hummus, falafel en shoarma ken je waarschijnlijk wel (en zijn hier nog nét wat lekkerder dan thuis), maar de keuken van Jordanië heeft veel meer te bieden. Probeer bijvoorbeeld eens galayet (een stoofpotje van rundvlees in tomatensaus), mansaf (een feestmaal van kip of schaap, rijst en een yoghurtsaus) of maqluba (kip overdekt met noten en gele rijst). Houd alleen wel ruimte over het overheerlijke, warm geserveerde brood en bijbehorende smeersels als baba ganoush, labneh en het kruidenmengsel za’atar. Je leest het goed: ik wil alleen al om het eten weer terug naar Amman!
Daarnaast hebben Jordaniërs (en andere inwoners van Arabische landen) de terechte reputatie van zoetekauw. Je vindt dan ook zo ongeveer op iedere straathoek in Amman zoetruikende bakkerijtjes waar ze de meest heerlijke zoetigheden verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende baklava, maar ook het typisch Palestijns-Jordaanse kanafeh is de moeite van het proberen waard. Vervolgens kun je de suiker wegspoelen met heerlijke frisse, versgeperste sapjes of limoen-mintlimonade. Hou dus zeker ruimte over voor wat lekkers wanneer je gegeten hebt!
Hieronder een aantal aan te raden adresjes voor overheerlijk Jordaans eten:
- Hashem Restaurant: spotgoedkoop, maar ó zo lekker. Binnen een paar minuten heb je een tafel vol mezze op je tafel staan waar je per persoon, inclusief drankje, nog geen €8 voor betaalt. Hashem is een begrip in Amman en wordt zowel door locals als door reizigers veel bezocht. Reserveren kan niet. Adres: King Faisal Street, Downtown.
- Al Quds Falafel: hier koop je voor 1,5 JD (nog geen €2,-) de lekkerste falafel van heel Jordanië. Nog zo’n spotgoedkoop adresje waaruit blijkt dat kwaliteit echt niet ten koste gaat van prijs. Adres: Rainbow Street 41.
- Al Quds Restaurant: een wat groter en duurder restaurant met een uitgebreide kaart. Oogt misschien wat ongezellig, maar ook hier is het eten heerlijk. Niet te verwarren met Al Quds Falafel! Adres: King al-Hussein Street 8.
- Aima Ice Cream: een paradijs voor ijsliefhebbers en andere zoetekauwen. Probeer absoluut de smaak Arabian Pistache! Adres: Prince Muhammad Street, Downtown (vlakbij Hashem Restaurant)
#3: Dwaal rond door het chaotische Downtown
Aan de zuidelijke voet van de Jebel al-Qalaa, rondom de Romeinse ruïnes, begon het moderne Amman zich te ontwikkelen. Dit gebied staat nu bekend als Downtown en wordt gekenmerkt door een gezellige hectiek die kenmerkend is voor steden in het Midden-Oosten. De straten zijn meestal vol, omringd door de meest uiteenlopende winkels en ook op straat wordt er van alles verkocht. Van telefoonhoesjes en verse sapjes tot printpapier en spuuglelijke poppen, je kunt het zo gek niet bedenken.
Midden in Downtown staan de Husseini-moskee en de ruïne van het Nymphaeum. Deze twee gebouwen zijn de meest in het oog springende historische bouwwerken van Downtown. Daaromheen strekken zich de sfeervolle en fotogenieke overdekte souqs van Amman zich uit, waar je terecht kunt voor etenswaren.
Het is de moeite waard om op je dooie gemak een paar uurtjes door dit gebied te struinen en op verschillende plekken te kijken of je leuke souvenirs kunt vinden en om wat te eten en drinken. Ook ’s avonds kun je hier goed terecht.
#4: Ga een avond op stap in de vele bars
Jordanië is één van de meest moderne en progressieve landen van het Midden-Oosten. Na de Libanese hoofdstad Beiroet is Amman dan ook waarschijnlijk de stad waar je het beste op stap kunt in de Arabische wereld. Alcohol is bij de meeste bars relatief makkelijk verkrijgbaar (wel erg duur!) en wanneer je weet waar je moet zijn kun je hier oprecht een heel gezellige avond hebben. Houd er wel rekening mee dat de kroegen/bars relatief vroeg sluiten (na 1 uur kom je er niet meer in) en dus niet te laat het nachtleven opzoekt!
De meeste bars, kroegen en clubs liggen rondom Rainbow Street, rondom 1st en 2nd Circle (zie hieronder) en in het district Shmeisani. Sommige tenten hebben een dakterras van waaraf je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Enkele leuke plekken zijn:
- Sekrab: bar/restaurant in Taher al-Juqqa Street, een zijstraat van Rainbow Street;
- District Urban Rooftop: erg dure maar stijlvolle rooftop bar. Adres: Zeid ben Harethah Street.
#5: Verken het hippe Rainbow Street en omgeving
De bekendste straat onder toeristen in Amman is waarschijnlijk Talaa Al-Rainbow, beter bekend als Rainbow Street. Deze gezellige, goed onderhouden straat wordt omringd door diverse restaurants, souvenirwinkels en koffiebars. Ook diverse straatjes eromheen zijn erg leuk aangekleed, met bijvoorbeeld paraplu’s, vintage auto’s en sfeervolle lampjes.
Ook veel hostels liggen in de omgeving van Rainbow Street en bovendien is het een centraal punt dat iedere taxichauffeur kent als je je ergens wilt laten afzetten met de taxi.
#6: Zie de moderne kant van Amman in Abdali en Shmeisani
Op wat grotere afstand van Downtown vind je het spiksplinternieuwe district Abdali en de buurt Shmeisani. Shmeisani is de afgelopen 10 jaar in opkomst geraakt en is dé plek waar je moet zijn als je van luxe shoppen houdt. Je vindt de meeste winkels van de bekende merken aan de pas acht jaar oude Al Wakalat Street. Verder vind je hier ook het zakencentrum, het parlement en de Koning Abdoellah-moskee. ’s Avonds kun je hier ook terecht voor een aantal fancy bars.
De districten Abdali en Shmeisani liggen niet op loopafstand van de meeste overnachtingsadresjes die backpackers boeken. Je kunt dit district het beste bereiken met een taxi. Dat kost je per taxi, afhankelijk van het moment van de dag en je onderhandelings-skills, tussen de 3 en 8 JD voor een enkele reis.
#7: Maak één of meer dagtrips in de gevarieerde omgeving van Amman
Amman is een leuke bestemming an sich, maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor dagtrips naar interessante highlights in het noorden van Jordanië. Je kunt de bestemmingen bereiken met je huurauto (zie hieronder) en enkele ook met de bus.
Interessante plekken die geschikt zijn als dagtrip vanuit Amman zijn onder meer:
Jerash
Jerash wordt ook wel het Pompeii van Jordanië genoemd. Deze Romeinse ruïnestad is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Jerash ligt op zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman, in het verrassend groene noorden van Jordanië. Jerash is waarschijnlijk de populairste dagtrip vanuit Amman.
Salt
Het sfeervolle stadje Salt, op zo’n 30 kilometer ten westen van Amman, is waarschijnlijk de mooiste stad van Jordanië. Het had weinig gescheeld of Salt was de hoofdstad van Jordanië geworden in plaats van Amman. Deze fijne plek is nog niet zo toeristisch en makkelijk bereikbaar vanuit Amman.
Roadtrip langs de woestijnkastelen in de oostelijke woestijn
Lees ook: Touren langs de woestijnkastelen in het oosten van Jordanië
In de woestijn ten oosten van Amman, richting Irak en Syrië, ligt een aantal interessante en weinig bezochte kastelen. Een van de kastelen, Qusayr Amra, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wanneer je geen huurauto tot je beschikking hebt, moet je voor deze dagtrip een georganiseerde tour boeken. Deze dagtrip is vooral de moeite waard als je wat langer de tijd hebt in Jordanië.
Dode Zee
Ook de Dode Zee wordt wel als dagtrip vanuit Amman bezocht. Dat is een goed alternatief wanneer je het geld niet (over) hebt voor een verblijf in een resort. Dit bijzondere zoutmeer staat bekend om z’n heilzame werking voor huidziekten en omdat je er moeiteloos op blijft drijven.
Plekken die ook de moeite waard zijn maar die ik zelf niet heb bezocht, zijn:
- Vergelijkbaar met Jerash, maar kleiner en daardoor minder toeristisch, zijn Pella en Umm Qais. Ze liggen ook iets verder van Amman en zijn het beste te bereiken met een georganiseerde tour of met je huurauto.
- Ajloun, een oude kruisvaardersburcht in een mooi natuurgebied waar je kunt hiken. Je kunt Ajloun per bus bereiken vanaf het noordelijke busstation. Reistijd: ca. 1,5 uur, prijs 2 JD enkele reis.
Praktische tips voor je verblijf in Amman
Lees ook: Reisroute: roadtrippen langs de mooiste plekken van Jordanië
Amman is een ideale plek om je reis door Jordanië te beginnen, maar ook om je reis te beëindigen. De meeste mensen zullen gezien de instabiliteit van de regio geen landgrenzen oversteken en zijn dus aangewezen op Queen Alia International Airport, het enige internationale vliegveld van betekenis in Jordanië. Hieronder vind je een aantal praktische tips voor je verblijf in Amman.
TIP: Wil je inspiratie voor een route door Jordanië? Lees dan zeker eens deze post!
Hoe kom je van en naar Amman?
Vanaf het vliegveld kun je het goedkoopste met de Airport Expreess-bus naar de stad reizen. De Airport Express-bus rijdt elk half uur van 06:00 tot 18:00 uur en van 18:00 tot 00:00 uur elk uur. Een enkele reis naar het noordelijke busstation kost je 3,5 JD en de bus vertrekt vanaf een duidelijk gemarkeerde bushalte net buiten het Terminal-gebouw. De reis van het vliegveld naar het busstation duurt ongeveer drie kwartier à 1 uur. Vanaf het noordelijk busstation kun je vervolgens voor 2-5 JD (afhankelijk van het tijdstip van de dag en je onderhandelings-skills) een taxi naar Downtown nemen.
Wanneer je met 3 of 4 personen bent is een taxi vanaf het vliegveld waarschijnlijk comfortabeler. De prijzen daarvoor zijn vastgesteld op zo’n 20 JD per taxi. Ook een Uber bestellen is – als je wifi of een Jordaanse simkaart hebt – een optie.
Een auto huren: op het vliegveld of in Amman?
Wanneer je van plan bent te gaan roadtrippen in Jordanië kun je een auto huren op de luchthaven of pas in Amman een auto huren. Als je van plan bent je reis in Amman te beginnen dan heeft de laatste optie als voordeel dat je je geen zorgen hoef te maken over waar je je auto kwijt moet in Amman. Er zijn niet overal even veel parkeerplekken en het verkeer in Amman is ook niet ideaal om je binnen de stad mee te verplaatsen.
Kijk daarom of je een auto kunt huren bij het Intercontinental Hotel aan 2nd Circle. Dit is ook verkeerstechnisch geen slechte keuze aangezien je, als je het goed plant, dan niet eerst dwars door Downtown hoeft te rijden om de stad in en uit te komen.
Hoe verplaats je je in Amman?
Net als in de rest van Jordanië is het openbaar vervoer in Amman bar slecht geregeld. Er rijden geen metro’s of trams in Amman en door de verkeerschaos in het centrum van de stad zijn de weinige bussen die er rijden ook niet erg nuttig.
Daarom is het handig om een overnachtingsadresje uit te zoeken dat op loopafstand van de meeste interessante plekken ligt.
Daarmee los je echter ook niet alles op, aangezien sommige leuke en handige plekken dan nog niet op loopafstand liggen. Bijvoorbeeld het noordelijke busstation (essentieel voor de Airport Express-bus en voor dagtrips naar bestemmingen ten noorden en ten westen van Amman), het district Shmeisani met de Abdoellah-moskee en diverse luxe hotels.
Daarvoor ben je dus aangewezen op de taxi’s die je overal in Amman ziet rijden. Omdat de stad op veel plekken erg eentonig is en het stratenpatroon absoluut niet duidelijk is, laten de meeste locals en toeristen zich naar één van de zogenaamde Circles brengen: rotondes in de eerste ringweg rondom Amman. Vanaf hier kun je veruit de meeste bestemmingen lopend bereiken.
Overnachten in Amman
Er is in Amman een brede keuze aan goedkope overnachtingsadresjes die leuk zijn als backpacker. Zelf heb ik overnacht in het Nomad’s Hotel.
Dit is een kwalitatief goede en niet te dure optie die het midden houdt tussen hostel en een hotel. Nomad’s Hotel ligt op loopafstand van Rainbow Street, de Citadel en andere interessante plekken. Je kunt hier zowel een bed in een slaapzaal huren als privékamers. De privékamers zijn inclusief ontbijt, voor de slaapzalen moet je 4 JD bijbetalen als je wilt ontbijten bij Nomads. Dat is het zeker waard, want het ontbijt bij Nomad’s is erg uitgebreid, lekker en wordt bovendien geserveerd door twee supervriendelijke dames op een dakterras met panoramisch uitzicht! Meer over het Nomad’s Hotel vind je op hun website.
Op zoek naar een ander type accommodatie? Check vooral booking.com voor een actueel aanbod.
Ben jij je reis door Jordanië ook begonnen in Amman en heb je extra tips? Of wil je iets weten over Amman dat niet in deze post is genoemd? Laat het weten in een reactie hieronder!
Reacties (3)
Pingback: REISEIGENWIJS - Reisroute: roadtrippen langs de mooiste plekken van Jordanië
Hoi Dion, wij gaan komende zomer naar Jordanië en verblijven de eerste dagen in Amman. Je tips zullen goed van pas komen!
Hi Erik! Dankjewel voor je reactie! Heel veel plezier in Jordanië!