Struin jij net als ik graag rond tussen overblijfselen van culturen uit lang vervlogen tijden? Dan moet je absoluut eens naar Libanon. In het stadje Baalbek vind je namelijk misschien wel de allerbest bewaard gebleven Romeinse tempels ter wereld. Zelfs wanneer je over het algemeen weinig met oude stenen hebt, is de kans groot dat je hier toch even stil van wordt. In deze post lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan deze unieke plek!
Scroll snel naar...
De geschiedenis van Baalbek in een notendop
Het Midden-Oosten is rijk bedeeld met plekken waarvan de geschiedenis heel ver teruggaat. Baalbek is er daar heel duidelijk één van. En omdat het veel leuker is om ergens rond te struinen wanneer je iets meer over de geschiedenis weet, geef ik graag een kort geschiedenislesje over deze plek.
Een van de redenen waarom er in het Midden-Oosten zoveel historische plekken liggen, is het klimaat. De valleien tussen de bergen waren vruchtbaar en het is er niet te droog of te koud. Baalbek, gunstig gelegen in de Bekaa-vallei, werd zo’n 7000 jaar voor onze jaartelling gesticht en eigenlijk is het sindsdien altijd bewoond gebleven.
De bloeiperiode van Baalbek startte ongeveer 15 jaar voor het begin van onze jaartelling, toen de stad hoofdstad werd van de Romeinse provincie Syria. Toen stond Baalbek bekend als Heliopolis, oftewel ‘Stad van de Zon’. Onder keizer Augustus werd begonnen met de bouw van de gigantische tempels waarvoor je hier vandaag de dag nog steeds naartoe komt. De belangrijkste is de tempel van Jupiter (zie hieronder voor meer), maar er zijn ook tempels gebouwd voor de liefdesgodin Venus en voor de wijngod Bacchus. Van heinde en verre kwamen pelgrims hierheen om raad te vragen aan de goden.
In de zevende eeuw werden de Byzantijnen verdreven door de Arabieren, die aanvankelijk de stad islamiseerden. In 748 werd de stad tijdens een veldslag door de Omajjaden verwoest, waarna het belang van Baalbek langzaam afnam. De tempels werden aan hun lot overgelaten, en in 1758 bracht een aardbeving nog een extra klap toe aan Baalbek. Inmiddels was de stad onderdeel geworden van het Ottomaanse rijk, wat zo bleef tot het einde van WOI. Daarna kwam Baalbek aan de Libanese kant van de grens van de Franse mandaatgebieden Libanon en Syrië te liggen en het nieuwe gezag probeerde het toerisme te stimuleren. In 1984 werd Baalbek op de UNESCO-werelderfgoedlijst gezet.
Echt toeristisch is Baalbek echter nooit geworden, omdat Libanon eigenlijk altijd instabiel is geweest. Dat geldt zeker voor de Bekaa-vallei, waarin Baalbek ligt. Dit gebied is al snel een bastion van de sjiitische militante beweging Hezbollah geworden, wat je duidelijk kunt zien aan de vele gele vlaggen waarop een kalasjnikov staat afgebeeld. Ook de ligging op slechts een kleine 10 kilometer van de Syrische grens heeft een bezoek aan Baalbek de laatste jaren niet aantrekkelijker gemaakt.
Het tempelcomplex
Dé reden voor je bezoek aan Baalbek is uiteraard het tempelcomplex. Een bezoekje aan de tempels kost je al gauw zo’n twee uur wanneer je alles rustig in je op wil nemen. Neem deze tijd ook, want zo kun je de prachtige details ontdekken die op veel plekken nog zichtbaar zijn. Ook kun je zo het archeologisch museum bezoeken, waar allerlei gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten tentoongesteld zijn.
De highlights zijn de drie tempels ter ere van Jupiter, Bacchus en Venus.
Goed om te weten: Toegang tot het tempelcomplex kost je – ondanks de financiële crisis in Libanon (zie ook deze post) – nog steeds maar 15.000 LBP. Wanneer je gebruik maakt van de zwarte markt is dit in euro’s – zet je schrap – nog niet eens €0,20!
De tempel van Jupiter
Nadat je de entreekassa voorbij bent, loop je als eerste richting de Propylaea. Dit is een verhoogde zuilengalerij waar je via een trap naar boven loopt. Vervolgens kom je op de Voorhof, een zeshoekige ruimte die toegang geeft tot het Grote Hof. Hoewel de ruïnes al spectaculair zijn als je aan komt rijden, zal je hier waarschijnlijk écht verbluft zijn van de imponerende grootsheid van dit plein vol zuilen, uitgehakte beelden en reliëfs. Het is zo’n 110 bij 110 meter groot en laat daarmee menig modern stadsplein achter zich. Ga je vervolgens verder omhoog dan kom je uit in wat ooit de Tempel van Jupiter was. Behalve de contouren van de muren en de zes enorme zuilen staat er niet veel meer van overeind, maar dit was de grootste tempel voor de Romeinse oppergod in het hele Romeinse rijk. Het project was zó groot dat het nooit helemaal afgebouwd is.
De tempel van Bacchus
Wanneer je de tempel van Jupiter helemaal doorloopt, richting het plateau aan de linkerkant, kan je afdalen naar de tempel ter ere van wijngod Bacchus. Waarschijnlijk doe je dat niet voor eerst de nodige foto’s te hebben genomen van dit verbluffend mooi bewaard gebleven bouwwerk. Hoewel beduidend kleiner dan de tempel van Jupiter is deze tempel waarschijnlijk het meest indrukwekkende onderdeel van het complex, doordat vrijwel alles nog overeind staat. Deze tempel kwam gereed rond 150 na Christus. Naast de negentien zuilen zijn zelfs delen van het rijkversierde dak bewaard gebleven. Kijk bij het binnengaan van de tempel ook zeker even omhoog, naar de monoliet met daarop de roofvogel en de slang. De muren rondom de tempel zijn later door de Arabieren als stadsmuur gebruikt.
De tempel van Venus
Aan de andere kant van de weg (maar bereikbaar via een tunnel bij het archeologisch museum) liggen de restanten van de derde tempel die Baalbek rijk was. Deze tempel was gewijd aan liefdesgodin Venus en is veel minder indrukwekkend dan die van Jupiter en Bacchus. Toch is het ook leuk om hier even rond te kijken. Let bijvoorbeeld op de moskee achter de tempelruïnes, die deels is gebouwd op de ruïnes van een Romeins badhuis.
Baalbek buiten de tempels
De tempels zijn zonder meer de belangrijkste reden om Baalbek te bezoeken. Er is echter meer te doen in Baalbek, dus je hoeft niet gelijk weer in de auto of bus terug naar Beiroet te stappen.
De schrijn van Sayyida Khawla
Vlakbij het tempelcomplex, iets ten zuiden van de parkeerplaats, vind je de kleurrijk blauw-paars betegelde schrijn van Sayyida Khawla, voorzien een blinkend gouden koepel. Sayyida Khawla is de dochter van imam Hussein en een achterkleinkind van profeet Mohammed, en daarom is deze plek heilig voor sjiitische moslims. Wat je echter vooral zal opvallen zijn de donatieboxen in de vorm van wapens en de strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. Je kunt hier gratis naar binnen nadat je een veiligheidscheck hebt ondergaan.
Struin rond door het stadscentrum
Het moderne stadscentrum van Baalbek is opvallend goed onderhouden. Je zou het er zelfs best gezellig kunnen noemen. Reken niet op verbluffende architectuur of straatjes vol levendige cafés, maar voor een kort ommetje en een versgebakken broodje is het helemaal niet onaardig om voor je de auto in stapt een kort rondje door de souks te maken.
Praktische tips voor je trip naar Baalbek
Een trip naar Libanon is niet compleet zonder een bezoek aan Baalbek. Maar hoe neem je Baalbek op in je reisplan voor Libanon? Bereid je bezoek optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Baalbek
In Libanon moet je je altijd goed voorbereiden als je zelfstandig gaat reizen. Dat geldt zeker ook voor Baalbek. Baalbek is een veilige bestemming om te bezoeken, zolang je in het stadje zelf blijft. Want de omliggende Bekaa-vallei is een gebied waar je op je hoede moet zijn. Hier is Hezbollah heer en meester. Er wonen in de vallei veel Syrische vluchtelingen en er zijn milities actief waar de centrale overheid niet altijd vat op heeft. Ga daarom liefst met de bus of met de taxi naar Baalbek, of blijf op de hoofdweg wanneer je met een huurauto komt.
Hoe kom je in Baalbek?
Baalbek is prima bereikbaar, zolang je vanuit Beiroet komt. Vanuit andere plekken in Libanon is het lastiger om Baalbek te bereiken, omdat de wegen door de bergen vaak slecht begaanbaar zijn en bovendien door minder veilig gebied gaan.
- Met de (mini)bus is voor de meeste reizigers de meest voor de hand liggende manier om naar Baalbek te reizen. Je kunt rechtstreeks met de bus van Beiroet naar Baalbek reizen, maar als je met een overstap in Chtoura reist zijn er veel meer opties. De bussen naar Chtoura en Baalbek vertrekken meestal vanaf het Cola-busstation. De busrit duurt – afhankelijk van de files en of je moet overstappen – tussen de 1,5 en 3 uur.
- Met de huurauto of taxi reizen is ook een goede mogelijkheid. Bereid je wel voor op chaotisch verkeer in Beiroet en op meerdere militaire checkpoints. Als je met je eigen vervoer komt is het daarom belangrijk op de hoofdweg (Beiroet – Zahleh – Baalbek) te blijven en geen spannende zijweggetjes in te slaan. Onderweg kom je langs een aantal militaire checkpoints, waar je rustig langs moet rijden en de instructies van de aanwezige militairen altijd moet opvolgen. Rijd deze nooit achteloos voorbij, maar verminder vaart en volg eventuele instructies op! De rit duurt als je heel veel geluk hebt 1 uur, maar dat kan met veel pech ook zo 3 uur worden. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats vlakbij de tempelruïnes.
Binnen het interessante deel van Baalbek ligt alles op maximaal 15 minuten lopen, dus andere vervoersmiddelen heb je niet nodig.
Overnachten in Baalbek
Overnachten in Baalbek voegt voor de meeste backpackers weinig toe: de afstand tot Beiroet is kort genoeg om Baalbek als dagtrip te bezoeken. Veel vertier is er ’s avonds ook niet, een breed aanbod aan kwalitatief goede hotels evenmin. Mocht het voor jou echter wel goed uitkomen om hier te overnachten, dan is Palmyra Hotel Baalbeck waarschijnlijk de beste opties.
Ben jij benieuwd naar Baalbek? Of heb je deze post gebruikt bij je voorbereiding en ben je erachter gekomen dat er iets niet meer klopt? Laat het weten in een reactie!