In het uiterste zuiden van Libanon ligt het slaperige stadje Tyrus. Dit is een prima plek om een halve dag door te brengen tijdens je trip naar dit bijzondere landje in het Midden-Oosten: je vindt er indrukwekkende Romeinse ruïnes, een charmant oud stadje met een laid-back haventje en dito stranden. In deze post lees je meer over Tyrus!
Scroll snel naar...
Over Tyrus
Tyrus (ook wel Tyr(e) of – op z’n Arabisch – Sour) is met zo’n 120.000 inwoners na Beiroet, Tripoli en Sidon de vierde stad van Libanon. Net als zoveel steden langs de Libanese kust kan Tyrus terug kijken op een enorm lange geschiedenis. Al zeker 3500 jaar geleden had Tyrus al uitgebreide handelscontacten met andere gebieden in het oostelijke Middellandse Zeegebied, vooral met Egypte.
Tyrus is groot geworden als havenstad en lag oorspronkelijk op een eiland. Een deel van de haven is nu nog te zien, al moet je er wel voor de zee in: een groot deel van de historische stad is onder water komen te staan. Na de Feniciërs hebben de Grieken en vervolgens de Romeinen de stad veroverd. Het verhaal gaat dat Tyrus een schiereiland is geworden doordat de soldaten van Alexander de Grote toen ze de stad wilden innemen een dam bouwden van puin. Onder de Romeinen bloeide Tyrus, vooral omdat hier een zeer exclusieve en dure kleurstof vandaan kwam: purper. Deze kleurstof was zo bijzonder dat alleen de Romeinse keizers hem mochten gebruiken!
Na de Romeinse tijd raakte Tyrus in verval: de haven verzandde en andere steden (zoals Sidon en Akko, even naar het zuiden in het huidige Israël) namen de positie van Tyrus over. Dat zorgde er wel voor dat de ruïnes van de Romeinse stad voor een groot deel zijn blijven staan. Tyrus bleef eigenlijk tot de komst van Palestijnse vluchtelingen na de stichting van Israël in 1948 een klein vissersstadje. Daarna groeide de stad snel uit tot wat het nu is, vanwege de ligging op slechts zo’n 20 kilometer van de Israëlische grens. Het kamp El Bass ligt midden in de stad, precies tussen de twee Romeinse opgravingen in.
Zien en doen in Tyrus
Tyrus wordt vaak gecombineerd met Sidon als dagtrip vanuit Beiroet. Met eigen vervoer of een tour is dit heel goed mogelijk en heb je voldoende tijd om rustig rond te kijken in beide steden. Als je met de bus komt is het wellicht relaxter om in Tyrus te blijven overnachten en de volgende dag terug te reizen naar Beiroet. Veel langer dan een halve tot een hele dag heb je voor Tyrus ook niet nodig, want het is maar een kleine stad.
In Tyrus zijn er drie plekken die de moeite van een bezoek waard zijn: twee complexen van ruïnes en het oude stadscentrum met de haven. Beide opgravingen maken deel uit van de inschrijving op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Ruïnes van de necropolis en het hippodroom
Als je aankomt vanuit het noorden, is dit de eerste plek in Tyrus waar je langskomt. Aan de doorgaande weg naar het zuiden, even voorbij de rotonde El Bass liggen aan de rechterkant de parkeerplaats en het geïmproviseerde toegangsgebouwtje. Het complex is nogal verwaarloosd, maar de ruïnes zijn behoorlijk indrukwekkend. Ten eerste heb je hier een gigantische necropolis met honderden sarcofagen en grafmonumenten. Aan het einde daarvan staat de Hellenistische triomfboog, waarna een goed bewaard gebleven Romeinse weg je verder het complex in leidt. Uiteindelijk kom je dan terecht bij het indrukwekkende hippodroom, de paardenrenbaan. Dit hippodroom is gebruikt als decor voor de film Ben Hur.
Ruïnes van de oude haven
Ongeveer een kilometer naar het westen liggen de ruïnes van de haven van Tyrus. Omdat zoals gezegd veel handel met Egypte vanuit deze haven plaatsvond, wordt dit complex ook wel de Egyptische haven genoemd. Voor een deel liggen ze onder water, maar er ligt ook nog een groot deel op het land. Hier liggen de resten van badhuizen, woonhuizen, winkels en tal van zuilenrijen. Mooi aan deze plek is vooral ook de ligging, met uitzicht op de blauwe zee. Je kunt gerust een uurtje of twee rondstruinen tussen de prachtige colonnades en mozaïeken. Dit complex kun je goed combineren met de oude christelijke wijk en de jachthaven, omdat het er vlak achter ligt.
Christelijke wijk en haven
Tyrus is ook qua bevolking een bijzondere stad. Het overgrote deel is sjiïtisch moslim, wat duidelijk merkbaar is aan de vele gele Hezbollah-vlaggen in de stad. Het oudste deel van de stad, gelegen op de tip van het schiereiland, is echter christelijk. De christelijke wijk is vanwege de oude gebouwen van natuursteen, de smalle steegjes en het gezellige jachthaventje zeker de moeite van een korte stadswandeling waard. Langs de kust is er bovendien een aantal barretjes en restaurantjes waar je goed terecht kan voor een hapje of drankje. Vanuit hier loop je zo naar de ruïnes van de oude haven.
Praktische tips voor je trip naar Tyrus
Ben jij van plan om Tyrus te bezoeken tijdens je trip naar Libanon? Bereid je bezoek dan optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Tyrus
In Libanon moet je je altijd goed voorbereiden als je zelfstandig gaat reizen. De meeste plekken zijn zonder problemen te bezoeken, maar er zijn ook plekken waar je beter niet kunt komen. In principe is Tyrus veilig. Zeker de toeristisch aantrekkelijke plekken zoals hierboven beschreven. Echter, wanneer je van de ruïnes van de necropolis en het hippodroom náár de andere ruïnes en de christelijke wijk wilt gaan, doe je er goed aan een taxi te pakken of met de auto te reizen. Tussen deze twee plekken ligt namelijk het Palestijnse vluchtelingenkamp El Bass, waar veel armoede heerst. Er gebeurt zelden iets noemenswaardigs. Maar better safe than sorry, zullen we maar zeggen.
Hoe kom je in Tyrus?
De meeste backpackers zullen Tyrus als onderdeel van een georganiseerde dagtrip naar Sidon en Tyrus bezoeken. Wil je zelfstandig reizen, dan ben je aangewezen op de bus, een taxi of een huurauto.
- Met de bus zal voor veel reizigers de meest logische manier zijn om naar Tyrus te reizen. Vanuit Beiroet vertrekken de bussen vanaf het busstation Cola, zo’n drie kilometer zuidelijk van Downtown. De bussen vertrekken overdag regelmatig, wanneer ze vol zitten. De busrit duurt – afhankelijk van de files – tussen de 2 en 2,5 uur. Stap je in vanuit Sidon? Dan duurt de rit ongeveer een uur en vertrek je vanaf de mall The Spot Saida.
- Met de huurauto of taxi reizen is de snelste manier om in Tyrus terecht te komen. Bereid je wel voor op chaotisch verkeer in Beiroet. Als je zelf rijdt, moet je er bovendien rekening mee houden dat je een aantal keer wordt gestopt bij militaire checkpoints. Je rijdt namelijk in het grensgebied met Israël, en die grens is al decennialang gesloten. Vaak mag je gewoon doorrijden, maar benader de checkpoints met lage snelheid en volg de aanwijzingen van de militairen op. Parkeren kan in Tyrus bij de ingang van de ruïnecomplexen en betaald bij de jachthaven in de christelijke wijk.
Hoe verplaats je je in Tyrus?
De christelijke wijk en de ruïnes van de haven verken je idealiter lopend. De smalle steegjes en het gebrek aan parkeerplaatsen maken dit de makkelijkste manier om je je te verplaatsen. Van en naar de ruïnes van de necropolis en het hippodroom kun je het beste een taxi of je eigen auto nemen (zie ook boven).
Overnachten in Tyrus
De meeste Libanon-gangers zullen niet in Tyrus overnachten, daarvoor is er te weinig te doen. Maar in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Libanon heeft Tyrus een prima aanbod als het gaat om overnachtingsadresjes. Tyrus is vanwege de fijne stranden ook voor veel Libanezen een geliefde bestemming. Een actueel aanbod van goede plekken is via booking.com te vinden.
Is deze mini-reisgids voor Tyrus goede hulp voor het voorbereiden van je trip? Laat je feedback achter in een reactie onder deze post.