Ben je op zoek naar een originele, avontuurlijke bestemming voor een kortere trip? Denk eens aan Libanon! Dit kleine landje in het Midden-Oosten barst van de interessante plekken, heeft een diversiteit waar je u tegen zegt én je kunt er ook nog eens fantastisch eten! In een week tot tien dagen kun je redelijk relaxed kennismaken met alle interessante plekken in het land. Ik neem je graag mee op mijn trip door Libanon!
Toen in het voorjaar van 2022 bleek dat het ergste van de covid-beperkingen verleden tijd was, durfde ik weer na te denken over een reis buiten Europa. Het moest echter allemaal niet te ver en te duur zijn, en zo kwamen we uit op Libanon. Slechts een uur of 4 à 5 vliegen, maar toch een compleet andere vibe dan in Europa.
Libanon is klein: maar net zo groot als de provincies Friesland, Groningen en Drenthe samen. Maar laat dat je niet voor de gek houden: met maarliefst zes miljoen inwoners, verdeeld over ongeveer 40% christenen, 30% sjiieten en 30% soennieten, is Libanon ongelofelijk divers. Ieder dorp en iedere vallei in dit bergachtige land aan de oostkust van de Middellandse Zee is weer anders. Deze diversiteit maakt Libanon mega interessant, maar het zorgt zo nu en dan ook voor spanningen en de dreiging voor escalatie is nooit helemaal weg. Misschien dat de Libanezen daarom wel een levenshouding lijken te hebben alsof morgen niet bestaat!
Scroll snel naar...
Tips en tricks voor jouw trip naar Libanon
Libanon is een heel tof land, maar het is geen bestemming voor onervaren reizigers. Je moet namelijk met nogal wat zaken rekening houden wanneer je wil reizen in Libanon. Hieronder lees je in een notendop wat die dingen dan zijn. Meer weten? Lees ook dit artikel waarin ik uitgebreid inga op alles wat reizen in Libanon uitdagend kan maken.
Grensperikelen
Je hebt geen visum nodig voor Libanon; met een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is wanneer je naar Libanon reist mag je 30 dagen blijven. Eventueel kun je dit nog tweemaal verlengen, zodat je er 90 dagen kan blijven zonder een visum te hoeven hebben. Ben je ook in Israël geweest? Let dan op dat je met een paspoort waarin bewijs van dat bezoek is te vinden het land niet inkomt!
Geldzaken
Libanon verkeert sinds 2020 in een ernstige economische crisis. De Libanese pond (LBP) is door hyperinflatie enorm instabiel geworden. Er is daardoor een zwarte markt naar ‘hard currencies’ ontstaan. In de praktijk betekent dit dat je alles wat je in Libanon denkt uit te gaan geven het beste contant meeneemt in euro’s of dollars.
Doe je dit niet, dan ben je letterlijk dief van je eigen portemonnee. Een voorbeeld: voor €1,- krijg je op de zwarte markt circa 25.000 Libanese ponden (status juli 2022), terwijl je als je pint maar slechts zo’n 1.500 Libanese ponden voor je euro krijgt! Je vraagt je dan misschien af waar die zwarte markt dan is. Het antwoord daarop is simpel: vrijwel overal. Bijna ieder restaurant, iedere winkel of ieder hotel wisselt geld of kent wel iemand die euro’s of dollars wisselt.
TIP: Vraag een paar keer goed naar de actuele koers, deze kan namelijk zelfs gedurende de dag veranderen!
Vervoersmiddelen
Doordat Libanon zo klein is, zijn de reistijden eigenlijk altijd relatief kort. Je hebt de volgende opties qua vervoer:
Bussen of minibussen zijn waarschijnlijk het meest praktisch voor je reis door Libanon. Voor omgerekend een paar euro sta je binnen hooguit 2,5 uur aan de andere kant van het land. Het is echter wel even zoeken waar je bus precies zal vertrekken. Want er is eigenlijk geen georganiseerd ov-netwerk in Libanon. Vanuit Beiroet vertrekken de meeste bussen naar het noorden en oosten op de kruising Doraw en de bussen naar het zuiden op de kruising die de bijnaam ‘Cola’ heeft.
Taxi’s zijn de beste optie als je niet wilt verdwalen in het chaotisch georganiseerde busvervoer in Libanon, of als je plekken wil bezoeken waar de bus niet komt. Je accommodatie of de host van je Airbnb bieden je waarschijnlijk ook privétours per taxi aan.
Huurauto’s zijn ook een optie in Libanon en bieden je de mogelijkheid het land op eigen houtje te ontdekken Je moet echter wel stalen zenuwen hebben: Libanezen hebben er een handje van om als complete gekken rond te rijden. Verkeersregels lijken in Libanon namelijk vooral suggesties… Als je een auto wilt huren kun je dat het beste all-risk verzekerd doen. Bijvoorbeeld via Sunny Cars.
Treinen rijden er niet in Libanon, dus die zijn geen alternatief voor de (mini)bus of huurauto.
Reistijd
Libanon ligt in het Midden-Oosten en daarom zou je misschien denken dat het hier altijd warm en droog is. Dan kom je echter bedrogen uit. Want Libanon heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat er naast warme zomers ook natte en soms kille winters voorkomen. Zeker in het binnenland, dat hoog in het Libanongebergte ligt, kan het ’s winters stevig vriezen! Langs de kust is er in de periode november – maart kans op langdurige regenval. De zomers zijn warm (maar niet zo heet als verder zuidelijk) maar vooral ook erg benauwd door de hoge luchtvochtigheid. De beste tijd voor een trip naar Libanon is daarom in het voor- en najaar, tussen maart en juni en tussen september en oktober. Het voorjaar zou daarbij mijn voorkeur hebben, vanwege de nog aanwezige sneeuw en de bloeiperiode van de planten. Over een hoogseizoen hoef je je niet druk te maken; Libanon is bepaald geen toeristisch land momenteel.
De reisroute
Omdat Libanon zo klein is, kun je alle interessante plekken in het land als dagtrips vanuit Beiroet bezoeken. Dat is fijn, want met één hotel of appartement als uitvalsbasis bespaar je je zo een hoop gesleep met bagage. Aan de andere kant: het is natuurlijk ook leuk om de avond een keer buiten de grote stad door te brengen. Daarom hebben wij gekozen voor een combi: het overgrote deel van de trip in Beiroet overnachten, maar voor een nacht in een heel andere omgeving.
Voor het gemak behandel ik hier bij alle plekken die we tijdens onze reis hebben bezocht alle afstanden en reistijden gerekend vanuit Beiroet.
Beiroet
Lees ook: Wat te doen in Beiroet? 9 tips voor de hoofdstad van Libanon
Beiroet is de hoofdstad van Libanon en ligt centraal langs de kust. Beiroet is groot, hectisch en intens. Van de zes miljoen inwoners van Libanon wonen er circa drie miljoen in en rond de hoofdstad. De weg vinden is er niet makkelijk en de littekens van de verwoestende explosie die in augustus 2020 de haven trof zijn nog steeds goed te zien. Maar toch is Beiroet by far de beste uitvalsbasis tijdens je reis door Libanon.
Want eigenlijk is Beiroet Libanon in het klein. De stad is opgebouwd uit wijken die allemaal een eigen identiteit hebben. De meeste typische bezienswaardigheden vind je in Downtown, zoals de prachtige Mohammed-al-Aminmoskee, het Place de l’Étoile en de chique winkelstraten rondom de Souks de Beirut. Naar Gemmayzeh, Achrafieh en Mar Mikhaël kom je voor de veel meer Europese, hipster-achtige vibe. Andere leuke wijken voor een stadswandeling zijn Hamra en Bourj Hammoud (de Armeense wijk). Zin in een langere wandeling? Slenter langs de Corniche naar de Pigeon Rocks en voel de mondaine vibe van deze unieke stad.
Het hoogtepunt van Beiroet is echter niet een specifieke bezienswaardigheid. Beiroet staat namelijk bekend als de onbetwiste partyhoofdstad van het Midden-Oosten. In de wijken Gemmayzeh en Mar Mikhael vind je de leukste restaurants, kroegen, bars en clubs. Stappen lijkt wel de nationale sport van de Libanezen. Het beeld van een vroom, alcoholvrij Midden-Oosten wordt hier voor je ogen met de grond gelijk gemaakt!
LET OP! Het zuiden en oosten van Beiroet bestaat uit wijken die heel wat minder geschikt zijn voor een stadswandeling of andere toeristische verkenning. Hier liggen Palestijnse vluchtelingenkampen en wijken die door Hezbollah worden gecontroleerd. De omstandigheden zijn hier slecht, de situatie is er onvoorspelbaar en er vinden soms (zelfmoord)aanslagen plaats. Wees je altijd bewust van waar je heen gaat en vermijd deze plekken!
Jeita-grot
Afstand vanaf Beiroet: 20 kilometer, reistijd: 30 minuten tot 1 uur
In de bergen op zo’n 20 kilometer ten noordoosten van Beiroet ligt de Jeita-grot, één van de grootste natuurwonderen van het Midden-Oosten. Deze adembenemende druipsteengrotten kun je gemakkelijk als halve dagtrip vanuit Beiroet bezoeken. Het grottenstelsel bestaat uit twee delen die onderling met elkaar zijn verbonden. Het bovenste deel bezoek je te voet, via een pad dat deels zwevend door de grot is aangelegd. Het onderste deel bezoek je met de boot, varend over een ondergrondse rivier.
TIP: Neem van tevoren contact op om te checken of de Jeita-grot open is! De laatste tijd zijn de openingstijden onvoorspelbaar en klopt dat wat op Google Maps of zelfs de eigen website staat niet altijd!
Het zuiden: Sidon en Tyrus
Langs de kust ten zuiden van Beiroet liggen twee interessante steden die vaak op een gecombineerde dagtrip worden bezocht. Beide steden behoren tot de oudste constant bewoonde steden op aarde.
Sidon (Saïda)
Afstand vanaf Beiroet: 50 kilometer, reistijd: 1 tot 1,5 uur
Lees ook: Zien en doen in sfeervol Sidon, Libanon
De eerste van de twee is Sidon (in het Arabisch bekend als Saïda), op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Beiroet. Sidon heeft een prachtig bewaard gebleven oude Arabische binnenstad vol met kronkelige steegjes, marktjes en verborgen moskeeën en kerken. Je vermaakt je makkelijk een paar uur met hier ronddwalen, foto’s maken en praatjes maken met de vriendelijke locals. Het beeldmerk van Sidon is de ruïne van het kruisvaarderskasteel dat in de zee is gebouwd. Hoewel het niet meer is dan een ruïne, zijn de uitzichten de moeite van een bezoekje meer dan waard. Let in Sidon wel op je kleding, want dit is een van de meer religieuze islamitische steden van het land.
Zin in een lekkere lunch op een mooie plek? Bij het Saïda Rest House kun je op een sfeervol terras een heerlijke tafel vol mezze verorberen met uitzicht op de ruïne van het kasteel.
Tyrus (Sour)
Afstand vanaf Beiroet: 85 kilometer, reistijd: 1u30 tot 2u30
Tyrus (ook wel bekend als Tyr of – in het Arabisch – Sour) is vooral de moeite waard vanwege de twee Romeinse opgravingen, die beide op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. De twee opgravingen liggen een stukje uit elkaar en worden van elkaar gescheiden door een niet al te veilig Palestijns vluchtelingendorp, dus kom hier met de auto, een taxi of een tour. Het centrum van Tyrus is een slaperig, mediterraan stadje waar het prettig toeven is. Daarmee is het de uitgelezen plek om onder het genot van een drankje bij te komen van je archeologisch verantwoorde uitstapje! Rondom Tyrus ligt ook een aantal van de schoonste en populairste stranden van Libanon.
Byblos (Jbeil)
Afstand vanaf Beiroet: 40 kilometer, reistijd: 45 minuten tot 1 uur
Lees ook: Zien en doen in Byblos, het meest relaxte stadje van Libanon
Ook ten noorden van Beiroet liggen interessante oude stadjes. Byblos (op de borden meestal aangeduid met het Arabische Jbeil) is daarvan de bekendste. Deze volledig ommuurde, goed onderhouden en voor Libanese begrippen zeer op toeristen ingestelde stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, omdat het al meer dan 7000 jaar onafgebroken bewoond wordt en uit al deze lange eeuwen nog veel sporen te zien zijn.
In Byblos vind je onder meer een sfeervolle haven, een kruisvaardersburcht, oude kerkjes en moskeeën, een archeologische opgraving met tal van zuilen en een pittoreske souq. Byblos ligt in het deel van Libanon waar de christenen in de meerderheid zijn, wat je meteen terug kunt zien aan de relaxte houding tegenover alcohol. Even buiten het oude centrum vind je ook een prima strand om een middagje te chillen!
Het Libanongebergte
De meeste Libanezen wonen dichtbij de kust en dat is niet voor niets: direct ten oosten van de steden doemt het hoge Libanongebergte op, dat tot ver in het voorjaar besneeuwd is. Eenmaal in de bergen laat je de soms wel erg verloederde en slordig bebouwde steden achter je en kom je in een schitterend landschap terecht, met bossen, olijfgaarden en pittoreske dorpjes. Je kunt het gebergte vanuit het perspectief van de backpacker grofweg in twee delen opdelen.
Choufgebergte
Afstand vanaf Beiroet: 40 kilometer, reistijd: circa 1 uur
Het gedeelte ten zuidoosten van Beiroet wordt ook wel het Choufgebergte genoemd en is cultureel erg divers. Er wonen zowel christenen, moslims als druzen. Naast wandelen in het nationale park Chouf Biosphere Reserve (waar één van de grootste overgebleven cederbossen te vinden is) kun je hier ook de schilderachtige dorpjes Deir-el-Qamar en Beit-ed-Dine bezoeken. In het laatste dorp staat ook het Beit-ed-Dinepaleis, een van de mooiste voorbeelden van islamitische architectuur in Libanon.
Tannourine en de Qadisha-vallei
Afstand vanaf Beiroet: 110 kilometer, reistijd: circa 2 uur
Het gedeelte ten noordoosten van Beiroet is het hoogste en ruigste deel, met de Qurnat-as-Sawda van bijna 3100 meter als hoogste punt. Dit gedeelte van het gebergte is in meerderheid christelijk en hier vind je dan ook talloze kloosters. De meeste daarvan staan in de Qadisha-vallei, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Ook vind je hier het Bos van de Ceders van God, met daarin een aantal van de weinige overgebleven Libanonceders. Deze bomen zijn een symbool van Libanon en staan ook op de vlag afgebeeld. Onderweg naar de vallei moet je echter niet vergeten te stoppen bij de spectaculaire Baatara-waterval even voor Tannourine. Deze waterval stort zich meer dan 200 meter in een sinkhole, waarbij je vanaf meerdere niveaus de waterval kunt bewonderen. Helaas konden wij niet verder dan Tannourine komen, omdat de bergpas was geblokkeerd door sneeuw.
Baalbek
Afstand vanaf Beiroet: 90 kilometer, reistijd: 1,5 tot 2 uur
Lees ook: De mooiste Romeinse tempels ter wereld: bezoek Baalbek in Libanon
Als je één absoluut hoogtepunt van Libanon qua bezienswaardigheden zou mogen aanwijzen, dan gooit Baalbek hoge ogen. Bij dit stadje bevindt zich namelijk één van de beste – zo niet dé beste – bewaard gebleven Romeinse tempels ter wereld. Van heinde en verre trokken in de oudheid mensen naar Heliopolis (zoals de stad toen bekend stond) toe om tot de Romeinse goden Bacchus, Venus en Jupiter te bidden. Het tempelcomplex staat uiteraard op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Toen wij er waren, konden we de overige bezoekers op twee handen tellen!
Onderweg naar Baalbek is het de moeite om bij de stad Zahleh een bezoek te brengen aan Château Ksara. Hier worden al sinds de negentiende eeuw op Franse wijze erg goede wijnen gemaakt. Die kun je voor een schappelijke prijs proeven. Ben je zelf aan het rijden? Ook geen probleem, want een tour door de wijnkelders is ook op zichzelf al de moeite waard
Baalbek ligt in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, tussen het Libanongebergte en de Syrische grens in. De Bekaa-vallei staat bekend als een instabiel gebied. Maar zolang je niet van de hoofdweg afgaat is Baalbek volkomen veilig om te bezoeken. De mensen in het stadje zijn erg vriendelijk en helpen je graag bij vragen.
Tripoli
Afstand vanaf Beiroet: 80 kilometer, reistijd: 1 tot 2 uur
Lees ook: Tips voor authentiek Tripoli in Libanon
Helemaal in het noorden van Libanon ligt Tripoli (in het Arabisch bekend als Tarabulus). Met ruim 500.000 inwoners is Tripoli de tweede stad van het land. Tripoli is waarschijnlijk de meest typisch Arabische stad van Libanon: een chaotisch doolhof van souqs, moskeeën en steegjes. Tripoli is daarmee typisch zo’n stad die al je zintuigen prikkelt en je het gevoel geeft écht ver van huis te zijn. Hou je van zoetigheid? Dan is een tripje naar Tripoli zeker een goed plan: de stad is binnen Libanon beroemd om z’n heerlijke gebak en snoepgoed! Bij Hallab 1881 aan de rand van het centrum vind je een bakkerij waar het water je in de mond zal lopen!
Buiten het oude centrum is de Rachid Karami International Fair ook een interessante plek om te bezoeken in Tripoli. Dit complex is in de jaren ’60 door de beroemde architect Oscar Niemeyer ontworpen als vooruitstrevend tentoonstellingsterrein, maar toen in 1975 de Libanese burgeroorlog uitbrak is het verlaten en nooit meer afgemaakt.
LET OP! Bereid je goed voor wanneer je Tripoli wil bezoeken. Tripoli is een conservatieve, soennitische stad, dus kleed je – vooral als vrouw – passend. Tripoli ligt binnen de zone van Libanon waarvoor een oranje reisadvies geldt, maar wanneer je een beetje research doet kom je er al gauw achter dat dat is gebaseerd op twee wijken die buiten het voor backpackers interessante deel van de stad liggen: Jabal-Mohsen en Bab-al-Tabbaneh. Hier zijn regelmatig clashes tussen alawitische (sjiitische) en soennitische clans en af en toe komen daarbij aanslagen voor. Blijf dus vooral uit de buurt van deze wijken!
Heb jij iets met niet-alledaagse en ‘moeilijke’ landen zoals Libanon? Of ben jij er al eens geweest en heb jij tips voor andere plekken? Laat hieronder een reactie achter!