Veel van de weinige backpackers die Libanon bezoeken, slaan de tweede stad Tripoli over. De stad heeft vanwege politieke strijd in twee buitenwijken een slechte naam. Maar zolang je uit de buurt van deze wijken blijft, is Tripoli een hele gave toevoeging aan je trip naar Libanon. Waar je in Beiroet soms het idee hebt in Europa te zijn, geven de sfeervolle souqs van Tripoli je dat typische Midden-Oostengevoel. Benieuwd wat Tripoli te bieden heeft? Lees dan snel verder!
Scroll snel naar...
- Tripoli, een authentieke, off-the-beaten-track bestemming in Libanon
- Zien en doen in Tripoli
- Beklim de Citadel van Raymond de Saint-Gilles
- Proef de sfeer in de sfeervolle souqs
- Speur naar de typische zwart-wit gestreepte Mamelukse architectuur
- Breng een bezoek aan de Al Mansouri-moskee
- Proef alle soorten zoetigheid bij bakkerij Hallab 1881
- Bewonder de bijzondere modernistische architectuur op de Rachid Karami International Fair
- Praktische tips voor je trip naar Tripoli
Tripoli, een authentieke, off-the-beaten-track bestemming in Libanon
Tripoli (niet te verwarren met de hoofdstad van Libië met dezelfde naam) is met zo’n 500.000 inwoners de op één na grootste stad van Libanon. De stad die ook wel bekend staat onder de Arabische naam Tarabulus ligt in het noorden van het land, niet ver van de grens met Syrië en aan de Middellandse kust op zo’n 85 kilometer ten noorden van Beiroet.
Tripoli betekent in het Grieks ‘drie steden’ en die naam is niet zomaar gekozen. Tripoli is rond 900 voor Christus namelijk gesticht als samenwerkingsverband van de koloniën van drie Fenicische steden: Tyrus, Sidon en Arados. Dit Tripoli lag op de plek waar nu Al-Mina ligt, op zo’n 5 kilometer van het huidige – ook al eeuwenoude – centrum.
Dat centrum is waarvoor je als toerist nu naar Tripoli komt. Hier vind je historische gebouwen uit de Middeleeuwen, toen de Egyptische Mamelukken de stad bestuurden en er heel veel monumentale moskeeën, markten en badhuizen bouwden. In de souqs worden nog allerlei oude ambachten bedreven, kun je heerlijk verdwalen in de drukke straatjes en proef je die typische Midden-Oostenvibe. Je zult merken dat je dit niet met veel andere toeristen hoeft te delen, want vanwege spanningen uit het verleden wordt de stad vaak overgeslagen. Zelfs door de toch al weinige toeristen die Libanon bezoeken. Tripoli is dus erg authentiek te noemen.
Zien en doen in Tripoli
Er zijn meerdere goede redenen om tijdens je trip naar Libanon ook Tripoli niet over te slaan. Als je je bezoek goed voorbereid (in verband met de politieke situatie, zie ook onder ‘Belangrijk: veiligheid in Tripoli’), is deze meest Arabische stad van Libanon een hele toffe toevoeging aan je trip. Hieronder deel ik mijn tips voor een dagje Tripoli.
Beklim de Citadel van Raymond de Saint-Gilles
Aan de rand van het centrum staat de imposante citadel van Raymond de Saint-Gilles. Dit kruisvaarderskasteel is het grootste van Libanon en staat ook wel bekend als Mons Peregrinus, wat zoveel betekent als ‘Bedevaardersberg’. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw door Franse kruisvaarders, die vanaf hier de weg naar het heilige land zochten. Vanwege de strategische ligging is het nog steeds deels in gebruik bij het leger, maar je kunt het andere deel van het indrukwekkende kasteel bezoeken. Vanaf het kasteel heb je aan de ene kant indrukwekkend uitzicht op de bergen en de buitenwijken, en aan de andere kant op de historische binnenstad en de zee.
Proef de sfeer in de sfeervolle souqs
Het hart van Tripoli wordt gevormd door een doolhof van nauwe straten en smalle steegjes. Vanaf de klokkentoren op het plein Al Tal, vlakbij de bushalte van Connexion, loop je zo dit doolhof in. Een groot deel van de nauwe straatjes is in gebruik als markt (souq), wat overdag voor een gezellige drukte zorgt. Hier werken metaalbewerkers, zeepmakers, goudsmeden en bakkers zoals ze dat generaties terug ook al deden. Zoals in veel Arabische steden zijn de winkels en ambachtslieden per straat geclusterd:
- de Souq al Attarin is de plek om allerlei dagelijkse boodschappen, zoals fruit, groente, vlees en kruiden te kopen;
- de Souq al Haraj is gespecialiseerd in stoffen, kleding en huishoudelijke voorwerpen. Deze souq is de meest fotogenieke van allemaal, door de ligging onder de bogen van een eeuwenoude kruisvaarderskerk;
- de Souq Al Sayyaghin is de straat waar alle juweliers en edelsmeden hun winkel hebben. Deze souq ligt tussen de Souq al Attarin en de Al Mansouri-moskee.
Naast de drukke, levendige straten vind je in Tripoli ook een aantal zogenaamde khans. Dit waren vroeger een soort herbergen waar handelaren overnachtten. Tegenwoordig vind je er ambachtslieden die er hun waar verkopen. In de Khan al Misriyyin kun je terecht voor zeep en in de Khan al Khayyatin kun je kleren op maat laten maken.
Speur naar de typische zwart-wit gestreepte Mamelukse architectuur
Verspreid over het oude centrum van Tripoli vind je op meerdere plekken pareltjes van islamitische architectuur. In de middeleeuwen (tussen 1250 en 1500) bouwde de Egyptische dynastie van de Mamelukken heel veel moskeeën, badhuizen en koranscholen in dezelfde robuuste stijl die zich kenmerkt door een zwart-wit gestreept patroon van natuursteen. Het is deze architectuur die Tripoli uniek maakt; nergens buiten hun hoofdstad Caïro vind je zoveel gebouwen in deze stijl bij elkaar.
De gebouwen staan verspreid door de oude binnenstad van Tripoli. Ze allemaal vinden kost misschien wat veel tijd, maar sla de volgende gebouwen niet over:
- Hamam al Jadid: oud badhuis, aan het zuidelijke einde van de Souq al Attarin;
- Al Muallaq-moskee: bijzondere moskee met een achthoekige minaret, naast de Hamam al Jadid;
- Taynal-moskee: mooie, lichtbruin natuurstenen moskee met mooie groene koepels. Deze moskee ligt op 5 minuten lopen buiten het centrum maar is zeker de moeite waard.
- Madrassa al Nouriyah: oude koranschool, tegenover de Al Mansouri-moskee.
Breng een bezoek aan de Al Mansouri-moskee
Het religieuze hart van Tripoli is de Al Mansouri-moskee, ook wel bekend als de Grote Moskee. Dit gebouw is opgetrokken uit lichtbruine natuursteen en omvat naast de moskee zelf ook een sfeervolle binnenplaats en de koranschool Madrassa al Qartawiyya. De vriendelijke gelovigen leiden je graag rond en vertellen je meer over de interessante geschiedenis van het gebouw. Zo is de minaret waarschijnlijk ooit gebouwd als kerktoren! Je kunt de moskee gratis bezoeken.
Proef alle soorten zoetigheid bij bakkerij Hallab 1881
Hou je van zoetigheid? Dan zou bakkerij Hallab 1881 al genoeg reden moeten zijn om Tripoli in je plan op te nemen. Deze traditionele, stijlvol ingerichte bakkerij met dito café maakt al sinds 1881 de lekkerste Libanese zoete baksels met de meest verfijnde ingrediënten. Je kunt er terecht voor baklava, maar ook voor allerlei traditionele taartjes met bijvoorbeeld pistache, saffraan en walnoten. Proef ook zeker de qanafeh, typisch Midden-Oosters gebak op basis van sinaasappelsiroop en roomkaas. Je bereikt Hallab 1881 door vanaf de bushalte van Connexion aan Al Thawrah Square over de Salim Takla-straat in zo’n 5 minuten naar het noordwesten te lopen.
TIP: Wil je alvast het water in je mond laten lopen en het menu bekijken? Klik hier voor de website van Hallab 1881.
Bewonder de bijzondere modernistische architectuur op de Rachid Karami International Fair
Op zo’n twee kilometer van het oude centrum van Tripoli vind je een attractie van een heel andere soort. In de jaren ’60 maakte Libanon een enorme ontwikkeling door en kwam het land bekend te staan als toonbeeld van liberale en sociale hervormingen. Onder president Fouad Chehab en premier Rachid Karami werd als toonbeeld daarvan in Tripoli de Rachid Karami International Fair ontworpen.
Kosten noch moeite werden gespaard: de internationaal vermaarde architect Oscar Niemeyer, die ook de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasilia had ontworpen, mocht zich uitleven om Tripoli te ontwikkelen tot gelijkwaardige tegenhanger van Beiroet. Het modernistische complex – waarvan wordt gezegd dat er in de symboliek allerlei erotisch-getinte verwijzingen zitten – bestaat uit gigantische beursgebouwen, bijzondere audiëntiezalen en betonnen sculpturen. Het complex is echter nooit afgerond, omdat in 1975 de Libanese burgeroorlog uitbrak. Het is enorm de moeite waard om dit bijzondere complex te verkennen.
Je bereikt het complex door vanaf Al Thawrah Square of Al Tal Square een taxi te nemen.
Praktische tips voor je trip naar Tripoli
Ben jij van plan om tijdens je trip naar Libanon ook Tripoli te bezoeken? Bereid je bezoek dan optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Tripoli
Tripoli heeft zelfs binnen het toch al onrustige Libanon een slechte naam als het om veiligheid gaat. Sinds de burgeroorlog in Syrië zijn veel sjiitische alawieten uit dat land naar Tripoli gevlucht. Tripoli is van oudsher een sterk soennitische stad, en dat heeft tot onrust geleid. Met name in de wijken Jabal-Mohsen en Bab-al-Tabbaneh. Hier vonden regelmatig zelfmoordaanslagen plaats en nog steeds is de situatie gespannen. Blijf hier dus weg!
In de rest van Tripoli zijn de risico’s vele malen kleiner, maar volg de meest recente ontwikkelingen over mogelijke spanningen. Tripoli is een arme stad en het risico op spannningen is hier groter dan in de andere steden langs de kust. De oude binnenstad met de souqs, de Rachid Karami International Fair en El Mina zijn in principe echter gewoon veilig te bezoeken.
Hoe kom je in Tripoli?
Als tweede stad van Libanon is Tripoli relatief goed bereikbaar. De stad ligt langs de drukke kustweg die Libanon van noord naar zuid doorkruist. Je hebt twee mogelijkheden om Tripoli te bereiken:
- Met de bus zal voor veel reizigers de meest logische manier zijn om naar Tripoli te reizen. Vanuit Beiroet gaan regelmatig bussen naar Tripoli. Deze vertrekken meestal vanaf het Dowra-busstation bij Bourj Hammoud. Minder frequent maar wel handiger en sneller zijn de luxere bussen van Connexion, die op Shohadaa Square in het centrum vertrekken. Hoe dan ook: zorg dat je kort (hooguit enkele dagen) voor je van plan bent te gaan ter plekke research doet naar de actuele stand van zaken. De busrit duurt – afhankelijk van de files – tussen de 1,5 en 2,5 uur.
- Met de huurauto of taxi reizen is ook een goede mogelijkheid. Bereid je wel voor op chaotisch verkeer in zowel Beiroet als Tripoli en informeer goed naar een veilige plek om de auto te parkeren. Als je zelf rijdt, moet je er bovendien rekening mee houden dat je een aantal keer wordt gestopt bij militaire checkpoints. Vaak mag je gewoon doorrijden, maar benader de checkpoints met lage snelheid en volg de aanwijzingen van de militairen op.
Hoe verplaats je je in Tripoli?
Het centrum van Tripoli kun je eigenlijk alleen lopend goed verkennen. Dat komt door de smalle straatjes en hellingen. Maar als je andere delen van de stad wil verkennen, zoals de Rachid Karami International Fair of Al Mina, dan doe je er goed aan om een taxi te regelen. Zo voorkom je dat je verdwaalt en onverhoopt in minder goede wijken verzeild raakt. Duur is het niet: meer dan omgerekend €5 zul je voor een ritje binnen de stad niet kwijt zijn.
Overnachten in Tripoli
Het aanbod aan goede accommodaties in Tripoli is erg klein. Dat, gecombineerd met het gebrek aan een bruisend nachtleven en de korte afstand tot plaatsen als Byblos en Beiroet, maakt dat ik je zou adviseren om Tripoli als dagtrip te bezoeken. Mocht je toch graag in Tripoli willen overnachten, dan is er via booking.com altijd wel iets te vinden.
Heeft deze post je geholpen bij het voorbereiden van je reis? Heb ik iets over het hoofd gezien? Of wil je iets anders kwijt? Laat het weten in een reactie onder deze post!