Wanneer je besluit een trip naar Libanon te maken, kom je meestal aan in de hoofdstad Beiroet. Deze stad is één van de meest bijzondere steden van het Midden-Oosten. Hoewel Libanon een land in chaos is, zul je door de ultieme East-meets-West vibe, goede restaurants en bijzondere architectuur zeker verrast worden door Beiroet. En wist je dat Beiroet de ultieme party-hoofdstad van het Midden-Oosten is? Lees snel verder voor mijn tips voor Beiroet!
Scroll snel naar...
- Over Beiroet
- De 9 tips van REISEIGENWIJS
- #1: Bekijk de zonsondergang bij de Pigeon Rocks na een wandeling over de Corniche
- #2: Verken de kleurrijke, hippe wijk Gemmayzeh
- #3: Leef voor even het jetset-leven bij Zaitunay Bay
- #4: Voel de historie en het heden in Downtown
- #5: Maak de ultieme East meets West-foto bij de Mohammed al-Aminmoskee en de Sint-Gregoriuskathedraal
- #6: Ga stappen tot de zon opkomt (of tot de stroom uitvalt) bij de bars en clubs in Mar Mikhael
- #7: Shop souvenirs bij de Souq al Tayyeb
- #8: Speur naar street art in Hamra (en de rest van Beiroet)
- #9: Eten, eten en nog eens eten: proef de fantastische Libanese keuken
- Dagtrips vanuit Beiroet
- Praktische tips voor je trip naar Beiroet
Over Beiroet
Beiroet is als hoofdstad van Libanon het onbetwiste bruisende hart van het land. Geen wonder: ongeveer de helft van de zes miljoen inwoners van Libanon woont in en rondom Beiroet.
De stad kan terugkijken op een lange en bewogen geschiedenis. Hoewel Beiroet zeker niet de oudste stad is van het land, wonen er al wel lang mensen. Zo vind je rond Downtown de ruïnes van de tempels en badhuizen van de Romeinse stad Berytus. Na de Romeinse tijd raakte Berytus in verval. Pas in de loop van de 19e eeuw werd Beiroet weer een stad van betekenis, als onderdeel van het Ottomaanse rijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd Libanon – en dus ook Beiroet – een Frans mandaatgebied (zeg maar een soort kolonie). De Fransen transformeerden Beiroet tot een echte mediterrane stad met Europese flair. Niet voor niets kreeg Beiroet de bijnaam ‘Parijs van het Midden-Oosten’. Bohemians, de jetset en hippe mensen uit binnen- en buitenland wisten de levendige bars, chique winkelstraten en goede restaurants te vinden.
Tot de jaren ‘70. Want toen brak de Libanese burgeroorlog uit, tussen christenen en moslims. Er vielen duizenden doden en de stad werd grotendeels aan puin geschoten. De burgeroorlog duurde tot begin jaren ‘90, waarna Beiroet – ondanks de nog regelmatig voorkomende zelfmoordaanslagen en politieke instabiliteit – een deel van de grandeur terugkreeg. Dat veranderde in augustus 2020. Een opslagloods met ammoniumnitraat explodeerde en legde opnieuw een groot deel van Beiroet in puin. En niet alleen de stad: ook de economie en de fragiele stabiliteit kregen een enorme dreun. Beiroet is momenteel een stad in chaos en ontreddering, maar de Libanezen proberen zo goed en zo kwaad als het kan te genieten van het leven. Soms lijkt het wel alsof ze hier extra goed beseffen dat elke dag de laatste kan zijn. Merkwaardig genoeg zijn de hipste bars en clubs juist te vinden in het gebied dat het hardst is getroffen door de explosie.
De 9 tips van REISEIGENWIJS
Wil jij weten wat je kunt doen tijdens jouw bezoek aan Beiroet? Met de onderstaande tips ben je zeker een paar dagen zoet in Beiroet zonder je te vervelen!
#1: Bekijk de zonsondergang bij de Pigeon Rocks na een wandeling over de Corniche
Helemaal in het westen van Beiroet, in de wijk Raouche, liggen in de Middellandse Zee twee indrukwekkende rotsformaties. De Pigeon’s Rocks, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn een populaire plek voor de Beiroeti’s om ’s avonds de zonsondergang te bekijken. Je kunt de taxi nemen vanuit het centrum, maar de leukste manier om hier te komen is door over de Corniche te wandelen. Dit is een goed onderhouden boulevard waar veel inwoners van Beiroet graag komen om te sporten, op een bankje te zitten of gewoon lekker te flaneren. Onderweg kun je op veel plekken een drankje of snack kopen bij de straatverkopers.
#2: Verken de kleurrijke, hippe wijk Gemmayzeh
Beiroet is echt een stad van wijken. Dat geldt natuurlijk voor elke stad, maar voor Beiroet nog net wat meer. Wijken hebben in Beiroet namelijk vaak een heel eigen karakter en vaak ook een eigen religieuze of culturele groep inwoners. Een van de leukste wijken is Gemmayzeh, net ten oosten van Downtown. De meerderheid van de inwoners is hier christelijk en er is veel Franse koloniale architectuur bewaard gebleven. Daarin hebben zich veel hippe koffiebars, restaurants en winkels gevestigd. Via de St. Nicholas Stairs kun je bovendien omhoog klimmen naar het Nicolas Sursock Museum voor moderne kunst. Langs de trappen en in de wijk vind je veel street art, vaak van politiek karakter. Gemmayzeh voelt verrassend Europees en bohemian aan, en dat maakt dat je hier waarschijnlijk veel zult zijn tijdens je verblijf in Beiroet. Gemmayzeh is wel zwaar getroffen door de explosie van 2020, maar er wordt hard gewerkt aan herstel.
#3: Leef voor even het jetset-leven bij Zaitunay Bay
Een heel andere vibe krijg je bij Zaitunay Bay, ten westen van Downtown. Dit moderne prestigeproject met luxueuze appartementencomplexen, een jachthaven waar de jetset van de Arabische wereld aanmeert en een brede boulevard is een leuke plek om een paar uur te vertoeven. Bestel een drankje, waterpijp of maaltijd bij een van de chique tenten langs de boulevard en zie de Libanese elite het er van nemen.
#4: Voel de historie en het heden in Downtown
Het hart van Beiroet wordt gevormd door het Place de l’Étoile, ook wel bekend als Neimeh Square. Dit plein is door de Fransen aangelegd vlakbij de Romeinse ruïnes van het oude Berytus en de oude Ottomaanse stadskern, met het Grand Serail. Tijdens de Libanese burgeroorlog tussen 1975 en 1990 is het gebied compleet verwoest, maar daarna is het vakkundig heropgebouwd. Sinds 2020 is het gedeelte rondom het plein echter niet meer toegankelijk om politieke onrust te voorkomen. Overal in Downtown vind je nu barricades van prikkeldraad, wachtposten en dikke betonnen muren die zijn beschilderd met politieke leuzen. Hier worden historie en heden écht voelbaar, en zie je dat Libanon een land in diepe crisis is.
Het gedeelte tussen de kustlijn en de Rue Waygand is wel toegankelijk en voelt enorm Europees aan, met mooie Franse koloniale gebouwen, chique winkels in het winkelcentrum Beirut Souks en goede koffiezaakjes. Ook het oude Grieks-orthodoxe kerkje van Sint Gregorius en het Shohadaa-plein (ook wel Martyr’s Square) zijn gewoon te bezoeken.
#5: Maak de ultieme East meets West-foto bij de Mohammed al-Aminmoskee en de Sint-Gregoriuskathedraal
Beiroet heeft niet bijzonder veel gebouwen die symbool staan voor de stad. Uitzonderingen zijn de prachtige, geel-natuurstenen Mohammed al-Aminmoskee uit 2005 en de maronitische Sint-Gregoriuskathedraal uit 1894. Deze twee grote gebedshuizen staan min of meer naast elkaar en dat staat symbool voor de harmonie tussen de twee grootste religieuze stromingen in Libanon, na de burgeroorlog. Het is een prachtig plaatje dat hoop geeft voor meer tolerantie tussen verschillende groepen.
#6: Ga stappen tot de zon opkomt (of tot de stroom uitvalt) bij de bars en clubs in Mar Mikhael
Stappen en het Midden-Oosten zijn voor veel mensen geen logische combinatie. Alcohol is in islamitische landen vaak taboe en áls je al een drankje kunt drinken is dat in de meeste Arabische landen alleen in dure hotels. Hoe anders is dat in Beiroet! Er zijn niet veel steden – zelfs niet in Europa – waar je zo’n uitbundige café- en clubcultuur hebt als hier. De nachten zijn lang, de drank vloeit rijkelijk en ook qua outfit hoef je je hier geen zorgen te maken dat je te bloot bent. De meest hippe clubs en bars vond je vroeger in Gemmayzeh, maar de scene heeft zich oostwaarts verplaatst naar de wijk Mar Mikhael. Met name langs Armenia Street vind je toffe plekken in alle soorten en maten. Zelf vond ik FABRK, AMELIA en Bar 35 echt de moeite waard, maar probeer zeker iets uit wanneer iets er leuk uitziet: de namen wisselen regelmatig!
De kroegen en bars zijn open tot laat, vaak tot rond een uur of 4 ’s nachts. En ze sluiten niet omdat de mensen niet meer willen feesten, maar omdat dan meestal de stroom uitvalt. Hier ga je dus niet stappen tot de zon op komt, maar tot de stroom uitvalt.
#7: Shop souvenirs bij de Souq al Tayyeb
In de wijk Mar MIkhael vind je ook de hippe biologische boerenmarkt Souq el Tayyeb. Dit is ook zo’n fenomeen dat je wellicht niet in een stad als Beiroet verwacht. Zie het als een combinatie tussen de Foodhallen in Amsterdam en de jaarlijkse dorpsbraderie, maar dan vol met jonge, hippe mensen. Naast een boerenmarkt vind je er ook een café en een winkel waar je allerlei streekproducten kunt kopen Etenswaren, maar bijvoorbeeld ook Libanese zeep. Hier kun je dus goed terecht voor een origineel souvenir of cadeau voor de thuisblijvers uit Libanon.
#8: Speur naar street art in Hamra (en de rest van Beiroet)
In een stad met zoveel politiek tumult en zoveel betonnen gevels is het geen wonder dat er nogal wat street art te vinden is in Beiroet. Wanneer je goed zoekt vind je het in bijna alle wijken, maar vooral in de wijk Hamra in het westen van de stad zijn veel toffe muurschilderingen te vinden. De meeste street art heeft een duidelijke politieke boodschap of achtergrond, maar er zijn ook kunstige weergaves van dieren, mensen en andere onderwerpen te vinden.
#9: Eten, eten en nog eens eten: proef de fantastische Libanese keuken
Dit alleen al zou genoeg reden moeten zijn om een keer naar Beiroet af te reizen. Nergens in het Midden-Oosten vind je zó’n geweldige culinaire scene als in Beiroet. De Libanese keuken wordt gekenmerkt door een veelheid aan verse, kleine gerechtjes, mezze genoemd.
Gerechten als hummus, falafel en shoarma ken je waarschijnlijk wel (en zijn hier nog nét wat lekkerder dan thuis), maar de keuken van Libanon heeft veel meer te bieden. Probeer bijvoorbeeld eens maqluba (kip overdekt met noten en gele rijst), batata harra (gekruide aardappeltjes) en kibbeh (een soort bitterballen met gehakt, bulgur en knoflook). Houd ook zeker ruimte over voor het overheerlijke, warm geserveerde brood en bijbehorende smeersels als baba ganoush, labneh en het kruidenmengsel za’atar.
Ook als het aankomt op zoetigheid zit je in Beiroet goed. Bij de bakkerijtjes die je in iedere wijk vind verkopen ze de meest heerlijke zoetigheden. Denk bijvoorbeeld aan het bekende baklava, maar ook kanafeh is de moeite van het proberen waard. Vervolgens kun je de suiker wegspoelen met heerlijke frisse, versgeperste sapjes of limoen-mintlimonade. Hou dus zeker ruimte over voor wat lekkers wanneer je gegeten hebt!
Dagtrips vanuit Beiroet
Beiroet ligt centraal langs de kust van Libanon, waardoor de hoofdstad een hele goede basis is om de rest van Libanon te ontdekken. Alle interessante plekken in het land liggen op hooguit een uur of drie rijden vanuit Beiroet. Ik heb drie absolute toppers voor je uitgezocht:
Jeita-grotten
In de bergen op zo’n 20 kilometer ten noordoosten van Beiroet ligt de Jeita-grot, één van de grootste natuurwonderen van het Midden-Oosten. Deze adembenemende druipsteengrotten kun je gemakkelijk als halve dagtrip vanuit Beiroet bezoeken. Het grottenstelsel bestaat uit twee delen die onderling met elkaar zijn verbonden. Het bovenste deel bezoek je te voet, via een pad dat deels zwevend door de grot is aangelegd. Het onderste deel bezoek je met de boot, varend over een ondergrondse rivier.
Byblos
Lees ook: Zien en doen in Byblos, het meest relaxte stadje van Libanon
Byblos is een relaxed, op toeristen ingesteld stadje op zo’n drie kwartier rijden van Beiroet. Byblosis één van de langst constant bewoonde steden op aarde; al meer dan 7000 jaar wonen hier mensen. Mede daarom staat Byblos op de werelderfgoedlijst. Je vind er onder meer een sfeervolle oude haven, een kruisvaardersburcht, kerkjes en moskeeën, een archeologische opgraving met tal van zuilen en een pittoreske souq. Ook kun je hier naar het strand!
Baalbek
Lees ook: De mooiste Romeinse tempels ter wereld: bezoek Baalbek in Libanon
Als je één absoluut hoogtepunt van Libanon qua bezienswaardigheden zou mogen aanwijzen, dan gooit Baalbek hoge ogen. Hier vind je namelijk misschien wel de best bewaard gebleven Romeinse tempels ter wereld. Vooral de tempels van Bacchus en Jupiter zijn adembenemend mooi. Uiteraard staat Baalbek op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Praktische tips voor je trip naar Beiroet
Wil jij deze bijzondere stad ook verkennen? Bereid je bezoek dan optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Beiroet
Libanon is niet voor niets geen alledaagse vakantiebestemming. Het land hobbelt van crisis naar crisis en dat is nog het meeste voelbaar in Beiroet. De veiligheidssituatie is niet overal in de stad goed. Globaal gezegd zijn de wijken Bourj Hammoud, Mar Mikhael, Gemmayzeh, Achrafieh, Downtown, Hamra en Manara de wijken waar je zonder zorgen op verkenning kunt. Deze liggen in Noord- en West-Beiroet.
Het zuiden en oosten van Beiroet bestaat uit wijken die heel wat minder geschikt zijn voor een stadswandeling of andere toeristische verkenning. Hier liggen Palestijnse vluchtelingenkampen en wijken die door Hezbollah worden gecontroleerd. De omstandigheden zijn hier slecht, de situatie is er onvoorspelbaar en er vinden soms (zelfmoord)aanslagen plaats. Wees je altijd bewust van waar je heen gaat en vermijd deze plekken!
Hoe kom je in Beiroet?
Binnen Libanon leiden alle wegen naar Beiroet, als onbetwiste hart van het land waar bijna de helft van alle Libanezen woont. Maar Libanon is als land niet zo gemakkelijk bereikbaar. Dat komt doordat de landsgrenzen van Libanon óf gesloten zijn (Israël) óf omdat het oorlog is aan de andere kant van de grens (Syrië). Je kunt het land daarom eigenlijk alleen per vliegtuig bereiken.
- Met het vliegtuig kun je vanaf Schiphol drie keer per week naar Beiroet vliegen, met Transavia. Enkeltjes kun je als je op tijd boekt al vanaf €50 op de kop tikken.
- Met de bus reizen is het handigst wanneer je vanuit een andere plek in Libanon naar Beiroet wil reizen. Mocht het ooit weer veilig worden, dan is dit ook de manier om vanuit Syrië naar Libanon te reizen. Treinen rijden er niet in Libanon.
Hoe verplaats je je in Beiroet?
Beiroet is geen gemakkelijke stad wanneer je van A naar B wil komen. Er is nauwelijks een georganiseerd busnetwerk, laat staan een metro of een tram. Lopen is de makkelijkste methode om Beiroet te ontdekken, zolang je binnen de wijken Bourj Hammoud, Mar Mikhael, Achrafieh, Gemmayzeh, Downtown en Hamra blijft. Daarbuiten worden de afstanden te groot en ook qua veiligheid is de kans groot dat je in gebieden verzeild raakt waar je niet moet willen zijn (zie boven). Wil je niet lopen of wil je naar een wijk buiten de bovengenoemde? Neem dan een betrouwbare taxi, bijvoorbeeld via Uber. Een taxiritje kost je vaak zo’n €5. Maar – zoals overal en altijd in Libanon – check dit aan de hand van de meest recente wisselkoers van de Libanese pond.
Overnachten in Beiroet
Er is een heel redelijk aanbod aan guesthouses en goedkope hotels in Beiroet. Echte hostels zijn er vanwege de compleet ingestorte toerismesector niet. Het aanbod wisselt sterk, dus check de welbekende bookingsites als booking.com voordat je iets boekt. Een Airbnb huren is ook een goede optie in Beiroet. Zeker omdat veel Libanongangers hun hele reis in Beiroet verblijven en vanuit de stad dagtrips maken naar de andere plekken in het land.
Heb jij gemerkt dat iets in deze post niet meer helemaal actueel is? Of heb je een andere tip, opmerking of vraag over deze post? Laat een reactie achter!