Heb jij plannen voor een trip naar Libanon? Sla dan zeker Byblos niet over! In dit pittoreske havenstadje aan de Middellandse Zee struikel je over de geschiedenis, kun je naar het strand en is het fijn vertoeven op één van de vele terrassen. Byblos is een perfecte dagtrip vanuit Beiroet, maar ook een hele fijne plek om te overnachten. Hieronder lees je meer over wat je kunt zien en doen in Byblos!
Scroll snel naar...
Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Kruisvaarders en Turken in het oudste havenstadje ter wereld
Byblos (ook wel bekend onder de Arabische naam Jbeil of Jbail) is een van de meest populaire bestemmingen onder toeristen in Libanon. Dat is goed te zien aan de goed onderhouden straten en de pittoreske pleintjes met terrassen en restaurantjes. Deze toeristen komen voor de relaxte sfeer, maar zeker ook voor de geschiedenis. Die gaat duizenden jaren terug en daarvan zijn nog veel sporen te zien. Vanwege deze bijzonder lange geschiedenis staat de stad dan ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Al zeker 7000 jaar wonen er mensen in Byblos, en sinds 3500 voor Christus kunnen we Byblos een stad noemen. Daarmee is Byblos een van de langst continu bewoonde steden ter wereld. De stad werd gesticht door de Feniciërs, die vanuit hier handelscontacten met onder andere Egypte en Kreta opstartten en het eerste alfabet ter wereld ontwikkelden.
Later werd Byblos door achtereenvolgens Grieken, Romeinen en Arabieren veroverd. In de middeleeuwen kwamen de Europese Kruisvaarders aan land, die Byblos gebruikten als uitvalsbasis in hun pogingen Jeruzalem te veroveren. Zij bouwden een aantal van de belangrijkste monumenten van Byblos die nu nog zichtbaar zijn. De Kruisvaarders werden op hun beurt verdreven door de Ottomaanse Turken, die tot begin 20e eeuw aan de macht bleven.
Byblos ligt in het deel van Libanon waar de christenen in de meerderheid zijn. Dat is goed te merken, want het is hier net wat makkelijker om een biertje of cocktail te bestellen. Ook is men hier net wat liberaler waar het gaat om hoe je je kleed. De ideale stad dus om het even wat rustiger aan te doen tijdens je reis naar Libanon!
Leuk weetje: het alfabet dat de Feniciërs in Byblos ontwikkelden is een verre voorganger van het onze. Zonder Byblos had ik deze hele post dus wellicht niet kunnen schrijven!
Zien en doen in Byblos
Byblos is een mooi stadje, maar het is niet zo groot. Tijdens een dagtrip vanuit Beiroet kun je alles op je gemak bekijken en daarbij ook nog een paar uurtjes op het strand en/of een terras chillen. Byblos is echter ook een prima uitvalsbasis om de rest van het noorden van Libanon te verkennen of om een nachtje op een andere plek dan Beiroet te overnachten.
Sla tijdens je bezoek in ieder geval de volgende hotspots niet over!
Kruisvaarderskasteel
Het icoon van Byblos is de ruïne van het Kruisvaarderskasteel uit de 12e eeuw. Je kunt het imposante kasteel beklimmen voor een prachtig uitzicht over Byblos, de zee en de archeologische opgraving die rondom het kasteel ligt. Deze archeologische opgraving kun je met hetzelfde ticket bezoeken. Je vindt er onder andere een klein Romeins amfitheater, een zuilengalerij en de ruïne van de Tempel van de Obelisken. Momenteel wordt het oude natuurstenen gebouw aan de zee omgevormd tot een museum over de geschiedenis van de stad.
Oude haven
Op zo’n vijf minuten lopen vanaf het Kruisvaarderskasteel ligt de oude haven van Byblos. Van deze haven wordt gezegd dat het de oudste door mensen aangelegde haven van de hele wereld is. Het pittoreske karakter is nog goed zichtbaar door de stevige stadsmuren die tot in de zee reiken en de prachtige natuurstenen huizen die langs het water zijn gebouwd. In veel van die huizen zitten nu iets duurdere restaurants, waar je uitstekend kunt lunchen met een fijn uitzicht over de vissersboten en jachten! Wij hebben bij Bab el Mina heerlijk Libanees gegeten!
Kruisvaarderskerk van Sint Johannes
Midden in de ommuurde oude stad van Byblos staat de kerk van Sint Johannes. Deze kerk is in 1115 gebouwd als katholieke kerk van de Europese kruisvaarders. Hij is nog steeds in gebruik, bij de Maronieten. Deze christelijke stroming is gelieerd aan de rooms-katholieke kerk. De kerk is niet altijd open, maar ook van de buitenkant is het gebouw en de bijbehorende tuin zeker een kijkje waard.
Eten, drinken en shoppen in de oude souq
Direct ten oosten van de stadsmuur ligt een idyllisch wijkje dat geheel uit oude, bruin natuurstenen gebouwen bestaat. Dit is de oude Ottomaanse souq. Waar de souq in de meeste Arabische steden vooral een markt is, is de souq van Byblos vooral een plek om te eten en drinken. Waarschijnlijk is er niet één plek in Libanon die zoveel sfeer heeft als de oude souq van Byblos. Je waant je hier écht in de mediterranée, door de vele planten op straat en de tafels en stoelen die tot ’s avonds laat de pleintjes vullen, vergezeld van gezellige verlichting. Er zijn ook zeker winkeltjes in de oude souq, maar wat winkelen betreft is het shoppen in de souqs van Sidon of Tripoli authentieker.
Ga naar het strand!
Door de liberalere houding van de bevolking en het vrij schone water is Byblos ook een hele goede plek voor een (mid)dagje strand tijdens je trip naar Libanon. De beste plek daarvoor is het openbare strand Plage des Rois, direct ten zuidoosten van de archeologische opgraving bij het Kruisvaarderskasteel. Behalve (relatief) schoon en fijn zand vind je hier ook een aantal goede strandtenten en resorts (zoals Edde Sands) en verhuurders van ligbedden. Je kunt hier gerust als mannen en vrouwen gemengd op het strand liggen en je hoeft je niet volledig te bedekken als vrouw.
Praktische tips voor je trip naar Byblos
Neem jij Byblos ook op in je reisplan voor Libanon? Bereid je bezoek dan optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Byblos
In tegenstelling tot sommige andere plaatsen in Libanon hoef je je in Byblos helemaal geen zorgen te maken over veiligheid; het is hier al decennialang stabiel en Byblos is niet voor niets ook voor veel Libanezen een populaire vakantiebestemming.
Hoe kom je in Byblos?
Byblos is heel gemakkelijk te bereiken vanuit zowel Beiroet als Tripoli. De stad ligt ongeveer halverwege deze twee grootste steden van het land.
- Met de (mini)bus zal voor de meeste reizigers de meest logische manier zijn om naar Byblos te komen. Alle bussen tussen Beiroet en Tripoli kunnen je afzetten bij de afrit van de snelweg. Vanaf daar is het een kleine 15 minuten lopen naar het centrum, of je pakt voor omgerekend een paar euro een taxi. Vanuit Beiroet gaan ook regelmatig rechtstreekse minibussen naar het centrum van Byblos. Deze vertrekken meestal vanaf het Dowra-busstation bij Bourj Hammoud. De busrit duurt – afhankelijk van de files – tussen de 30 minuten en 1,5 uur vanuit Beiroet en ongeveer een uur vanuit Tripoli.
- Met de huurauto of taxi reizen is ook een goede mogelijkheid. Bereid je wel voor op chaotisch verkeer in Beiroet. Je kunt je auto veilig parkeren voor een paar duizend LBP op de bewaakte parkeerplaats aan de Seaside Road, vlakbij de oude souq.
Binnen Byblos ligt alles zodanig dicht bij elkaar dat lopen meestal de meest praktische manier van vervoer is. Dit is ook volkomen veilig.
Overnachten in Byblos
In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Libanon heeft Byblos een zeer ruim aanbod als het gaat om overnachtingsadresjes. Byblos is ook voor veel Libanezen een geliefde bestemming en trekt van oudsher ook meer mondain ingestelde mensen uit de regio. Een actueel aanbod van goede plekken is via booking.com te vinden.
Klopt er iets niet meer in deze post, of heb ik iets over het hoofd gezien? Laat het weten door een reactie achter te laten!