Ga jij binnenkort naar Libanon? Overweeg dan zeker ook het authentieke Sidon! Sidon (of Saida, zoals de stad in het Arabisch heet) heeft een prachtige historische binnenstad waar het heerlijk struinen is. Verken het kasteel, shop in de souqs en verdwaal in de vele nauwe straatjes tijdens een (halve) dag in dit leuke stadje. In deze post lees je meer over Sidon!
Scroll snel naar...
Over Sidon
Sidon – of Saida, op z’n Arabisch – is met zo’n 250.000 inwoners de derde stad van Libanon na Beiroet en Tripoli. Zoals bijna alle steden in dit deel van de wereld kan ook Sidon terugkijken op een bijzonder lange historie. Net als Tyrus, Byblos en Tripoli is Sidon gesticht door de Feniciërs, al zo’n 3500 jaar geleden. Er staan ook in de Bijbel verwijzingen naar deze stad, wat het historisch belang alleen maar onderstreept.
De Grieken en de Romeinen hebben Sidon ook beheerst, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Byblos en Tyrus vind je in Sidon niet zoveel overblijfselen uit deze tijd. Sidon is wat dat betreft meer een levende stad: de historische gebouwen maken veel meer onderdeel uit van het dagelijks leven in de stad. Vooral de Kruisvaarders en Arabieren hebben veel gebouwen achter gelaten, zoals een kasteel, een paleis en een hele verzameling aan moskeetjes en kerkjes.
Die vind je echter niet zomaar. De binnenstad van Sidon bestaat uit waar doolhof van kleine straatjes en steegjes, waarbij de gebouwen over elkaar heen zijn gebouwd en met elkaar verbonden zijn. Dat maakt Sidon een geweldig stadje om gewoon lekker doorheen te slenteren.
Buiten de binnenstad is Sidon vooral een stad van grote, uitgestrekte woonwijken uit de decennia van na 1950. Toen is deze – overwegend soennitische – stad groot geworden door de influx van Palestijnse vluchtelingen uit het ongeveer een uurtje rijden ten zuiden gelegen Israël.
Zien en doen in Sidon
Tijdens een bezoek aan Libanon is Sidon beslist de moeite waard, maar je hebt voldoende aan een halve tot een hele dag. De oude binnenstad is niet groot en verder is er niet zoveel te beleven in Sidon. Ook qua nachtleven hoef je je niet veel voor te stellen bij Sidon; door de overwegend soennitisch-islamitische bevolking zijn er nauwelijks bars of ander nachtelijk vertier.
Sidon wordt vaak gecombineerd met Tyrus als dagtrip vanuit Beiroet. Met eigen vervoer of een tour is dit heel goed mogelijk en dan heb je voldoende tijd om rustig rond te kijken in beide steden. Als je met de bus komt is het wellicht relaxter om in een van de twee steden te overnachten en de volgende dag terug te reizen naar Beiroet. Daarbij zou ik zelf de voorkeur hebben voor Tyrus, omdat daar meer stranden en restaurants zijn. Maar ook Sidon is een prima keuze.
Verken het Kruisvaarderskasteel
Dé eyecatcher van Sidon is het in de zee gebouwde Kruisvaarderskasteel uit de 13e eeuw. Of nou ja, de ruïne daarvan. Want veel meer dan dat is er niet van over. Maar dat geeft ook niet, want de ruïne is al indrukwekkend genoeg. Via een stenen brug loop je naar het kleine eilandje waarop het kasteel staat en hier kun je prima een halfuur tot een uur ronddwalen door de gangen, zalen en trappen. Het kasteel is strategisch gelegen aan de haven, precies ten noorden van de oude binnenstad.
Neem een kijkje in de Khan El-Franj
Sidon is geen stad die echt draait om de individuele eyecatchers. Het leukste hier is ronddwalen door de straatjes en dan de verborgen, sfeervolle gebouwen ontdekken. Maar neem toch een kijkje bij de Khan El-Franj. Dit gebouw is door de Ottomanen in de 17e eeuw gebouwd als karavanserai. Een karavanserai kun je het beste vergelijken met een herberg: hier overnachtten reizende handelaren tijdens hun tochten. De Khan El-Franj was vooral de bestemming van buitenlandse handelaren; de naam betekent ook letterlijk ‘Herberg van de Fransen‘. Nu is het Franse culturele instituut er gevestigd en worden er exposities en evenementen georganiseerd.
Ga shoppen in de souqs
Sidon wedijvert met Tripoli om de titel ‘meest sfeervolle souq van Libanon’. Wat Sidon in dit opzicht bijzonder maakt is de ligging vlakbij zee en de goed matchende architectuur van lichtbruine natuursteen. Klassiek in Arabische steden is dat er in ieder straatje iets anders wordt verkocht: in de ene straat vind je levensmiddelen, in de andere kleding en tapijten en in weer een andere huishoudelijke voorwerpen. Als bezoeker ben je wellicht op zoek naar een leuk souvenir. Die zijn zeker te vinden in de souqs van Sidon. Specialiteit zijn houten keukenvoorwerpen en Libanese zeep!
Slenter door de sfeervolle straatjes
Niet alle straatjes in de oude binnenstad zijn in gebruik als souq. Maar ook in die straatjes is het heerlijk slenteren. Op de meest onverwachte plekjes loop je tegen prachtige historische kerkjes en moskeeën aan, zoals de Al Omari-moskee, de El Kikhia-moskee en de Sint-Nicolaaskerk. Neem – als het geopend is – ook zeker een kijkje in het Dabbane-paleis.
Maar verder is het vooral ook leuk om te zien hoe de locals hier hun dagelijkse leven leven: de was ophangen, naar school gaan of gewoon lekker buiten zitten. Zolang je niet ongevraagd een huis binnenloopt, zul je merken dat de locals graag een praatje met je aanknopen!
Ga lunchen bij Saida Rest House
Op zoek naar een heerlijke plek voor een lunch, diner of drankje in Sidon? Zoek niet verder en ga naar Saida Rest House. Dit fijne restaurant is gelegen aan zee, vlak naast het Kruisvaarderskasteel. Het is niet het goedkoopste restaurant van de stad, maar deze heerlijke ligging, de uitgebreide kaart vol mezze en goede service maken veel goed. Tijdens mijn bezoek heb ik hier heerlijk twee uur in de zon gezeten!
Je kunt bij Saida Rest House ook terecht voor souvenirs, mocht je die vergeten zijn in de souqs.
Praktische tips voor je trip naar Sidon
Neem jij Sidon ook op in je reisplan voor Libanon? Bereid je bezoek dan optimaal voor met onderstaande tips!
Veiligheid in Sidon
In tegenstelling tot sommige andere plaatsen in Libanon zijn er in Sidon geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel kan het handig zijn om je – zeker als vrouw – conservatief te kleden in deze overwegend soennitische stad. Dat betekent: schouders en knieën bedekt, en in moskeeën zul je als vrouw een hoofddoek moeten dragen.
Hoe kom je in Sidon?
De meeste backpackers zullen Sidon als onderdeel van een gecombineerde dagtrip naar Sidon en Tyrus bezoeken. Ga je met een tour mee, dan wordt dit allemaal voor je geregeld. Wil je zelfstandig reizen, dan ben je aangewezen op de bus, een taxi of een huurauto.
- Met de bus zal voor veel reizigers de meest logische manier zijn om Sidon te bereiken. Vanuit Beiroet vertrekken de bussen vanaf het busstation Cola, zo’n drie kilometer zuidelijk van Downtown. De bussen vertrekken overdag regelmatig (zeker elk halfuur), wanneer ze vol zitten. Na zonsondergang wordt de dienstregeling drastisch beperkt, dus houd daar rekening mee. De busrit duurt – afhankelijk van de files – tussen de drie kwartier en 1,5 uur. Vanuit Tyrus vertrekt de bus bij de rotonde El Bass.
- Met de huurauto of taxi reizen is meestal de snelste manier om naar Sidon te reizen. Bereid je wel voor op chaotisch verkeer in Beiroet, en rond de spits ook in Sidon zelf. Parkeren kan in Sidon langs de hoofdweg, bijvoorbeeld bij de ingang van het Kruisvaarderskasteel of bij Saida Rest House.
Binnen het interessante deel van Sidon (lees: de oude binnenstad) ligt alles zo dicht bij elkaar dat lopen meestal de meest praktische manier van vervoer is. Sterker nog: met een auto kun je hier door de nauwe straatjes niet komen.
Overnachten in Sidon
Het aanbod aan goede accommodaties in Sidon is niet zo groot. Overnachten heeft ook niet echt meerwaarde, aangezien er buiten de mooie maar toch vrij kleine binnenstad niet zoveel te doen is in Sidon. Ook ligt Sidon niet zover van Beiroet, waar veel meer goede accommodaties zijn. Mocht je toch graag in Sidon willen overnachten, dan is er via booking.com altijd wel iets te vinden.
Klopt er iets niet meer in deze post, of heb ik iets over het hoofd gezien? Of wil je iets anders kwijt? Laat het weten door een reactie achter te laten!