Tijdens een roadtrip door Oman en de Emiraten ontdek je twee buurlanden op het Arabisch Schiereiland. De contrasten tussen de buurlanden zijn echter groot: waar de UAE je de knotsgekke, hypermoderne wereldsteden Dubai en Abu Dhabi te bieden heeft, vind je in Oman een veel traditioneler Midden-Oosten terug. Denk aan enorme forten die eruitzien als zandkastelen, woestijnen met zandduinen en kamelen en exotische markten. Maar ook hikes in ruige berggebieden en door sprookjesachtige wadi’s. In twee weken kun je op een relaxte manier kennismaken met dit bijzondere en ontwikkelde deel van de wereld. Benieuwd naar een goede route? In deze post lees je meer over mijn reis door Oman en de Emiraten!
Scroll snel naar...
Je trip naar Oman en de Emiraten voorbereiden
Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) zijn twee ontwikkelde landen met goede infrastructuur. Het klimaat en de cultuur zorgen er echter wel voor dat je je goed moet voorbereiden op je reis.
Grensperikelen
Voor zowel Oman als de UAE heb je geen visum nodig als Nederlander of Belg. In de Emiraten mag je 30 dagen blijven zonder visum en in Oman maximaal veertien. Wil je langer blijven? Dan moet je een visum aanvragen voor Oman. Dat gaat vrij eenvoudig via internet. Hoe? Check deze website!
Beste reistijd voor Oman en de Emiraten
Oman en de UAE kun je het beste in onze wintermaanden bezoeken. De beste reistijd is van november tot en met maart. De gemiddelde middagtemperatuur ligt dan meestal tussen de 20 en 25°C. Perfect om er op uit te trekken! Gedurende de rest van het jaar is het veel te warm om er comfortabel op uit te trekken: in hartje zomer wordt met enige regelmaat de 50°C aangetikt! Dat is niet prettig, en zeker niet wanneer je je bedenkt dat er van je verwacht wordt dat je je conservatief (dus bedekkend) kleed!
Cultuurverschillen en gewoonten op het Arabisch schiereiland
De Arabische cultuur staat bekend om haar gastvrijheid en hartelijkheid, maar er wordt zeker in de meer landelijke gebieden wel van je verwacht dat je je een beetje aanpast. Dat merk je vooral aan twee dingen: de wijze waarop je je kleedt en het tonen van lichamelijke affectie.
- Kleed je gepast! In principe wordt er verwacht dat je je bedekkend kleed, waarbij in ieder geval de knieën en schouders bedekt zijn. Zeker voor vrouwen is dat belangrijk, maar ook als man wordt het dragen van al te korte shirts of tanktops niet gewaardeerd in de conservatieve Arabische wereld. In bikini op één van de mooie stranden neerploffen is dus geen goed idee. Let op: ook tijdens het zwemmen in een van de wadi’s is het goed je er van bewust te zijn dat wanneer er locals zijn je eigenlijk niet in een bikini of westers badpak kunt gaan zwemmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Iran hoef je als vrouw echter geen hoofddoek te dragen op straat. Uiteraard geldt dat wel wanneer je een moskee wilt bezoeken.
- Wees zeer terughoudend met lichamelijke affectie! Handen vasthouden, elkaar een kus geven of zelfs een arm over iemands schouder leggen: bij ons is dit geen probleem, maar op het Arabisch schiereiland is dit vrijwel altijd ongepast. Zeker tussen personen van het tegenovergestelde geslacht. Houd hier dus rekening mee wanneer je als stel op reis gaat naar het Arabisch Schiereiland. Mensen van gelijk geslacht zie je vaker elkaar fysiek aanraken, maar als westerse toerist raad ik je dit sterk af: in de Arabische wereld heerst er een zwaar taboe op alles wat riekt naar de LGBTQ+-gemeenschap.
In de Emiraten (en dan vooral in Dubai en Abu Dhabi) hoef je hier iets minder streng in te zijn. Door de grote influx van toeristen, expats en gastarbeiders zijn de sociale normen wat vervaagd en wordt er – zolang je het binnen de perken houdt! – niet erg streng opgetreden.
Onderweg door Oman en de Emiraten
Oman en de Verenigde Arabische Emiraten zijn beide welvarende landen waar je comfortabel kunt reizen. Zolang je een huurauto hebt kun je ook gemakkelijk rondreizen. Wanneer je met onderstaande dingen rekening houdt, wordt het nog nét ietsje makkelijker!
Hoe reis je rond door Oman en de Emiraten?
Je hebt globaal de volgende opties voor je trip:
Huurauto’s zijn eigenlijk de enige geschikte optie voor deze reis: er is nauwelijks ov buiten de steden. Meestal ben je niet langer dan een paar uur onderweg om van de ene naar de andere bestemming te komen. Vrijwel alle huurauto’s in de Emiraten en Oman zijn automaten. De wegen in zowel Oman als de Emiraten zijn ontzettend goed (behalve bepaalde stukken in het berggebied), maar bereid je wel voor op véél flitspalen. Alleen wanneer je je wil beperken tot de grote steden in de UAE en Oman heb je niet per se een auto nodig.
Taxi’s zijn wanneer je niet wil of kan rijden én in klein groepsverband reist (max. 4 personen) een alternatief voor de huurauto. Wij hebben een (onofficiële) taxi gebruikt om van Dubai naar Muscat en vice versa te reizen. Dit is een goede optie wanneer de bus vol is en je niet wil vliegen. Reken op circa €200,- enkele reis voor een taxi tussen beide steden wanneer je via social media een oproep plaatst. Binnen de steden zijn taxi’s verreweg de handigste manier om je te verplaatsen (als je niet over een auto beschikt).
Bussen zijn de beste manier om tussen de UAE en Oman te reizen, en ook tussen Dubai en Abu Dhabi is de bus ideaal. Wil je meer van Oman zien dan de steden en bijvoorbeeld de woestijn of Jebel Shams aan je reis toevoegen? Dan ben je zonder huurauto aangewezen op (dure) tours of moet je zorgen voor een of meerdere reisgenoten. Hier rijdt namelijk geen openbaar vervoer.
Vliegen is een alternatief voor de bus tussen Abu Dhabi/Dubai en Muscat en kan al voor enkele tientjes. Binnenlands vliegen doe je binnen Oman als je naar Salalah in het zuiden wil.
Geld in Oman en de Emiraten
Oman en de Emiraten hebben beide hun eigen valuta. In Oman betaal je met de rial (OMR) en in de Emiraten met de dirham (AED). In beide landen kun je in principe zonder problemen met je Nederlandse of Belgische pinpas geld opnemen. Zorg wel dat je pas op ‘buiten Europa’ staat! Voor het geval dat de automaat ‘temporarily out of service’ is, kun je altijd een reservebedrag aan dollars of euro’s meenemen. Wisselkantoortjes vind je bijna overal.
De reisroute
Hieronder beschrijf ik de reisroute door Oman en de Emiraten zoals ik die heb afgelegd met zes vrienden in februari 2024. Wij hebben er twee weken voor uitgetrokken, en ik raad je aan dat ook te doen. Zo heb je ook wat tijd om te relaxen in een goed hotel met zwembad!
Dubai (1 nacht)
Je kunt je reis beginnen met de Emiraten of met Oman, maar vaak is vliegen op Dubai (of Abu Dhabi) sowieso het goedkoopst. Vanuit Nederland gaan er namelijk elke dag meerdere directe vluchten naar deze twee steden in de UAE. Ook budgetmaatschappij Transavia vliegt regelmatig naar Dubai. Daarom zijn wij onze trip ook begonnen met een vlucht naar Dubai. Maar mocht je een goedkoop ticket naar Muscat op de kop kunnen tikken, dan is dat ook een prima start van je reis.
Wij zouden de dag na aankomst met de bus naar Muscat reizen, maar helaas was de bus helemaal volgeboekt bij aankomst en dus hebben we een taxi gecharterd. Dat betekende dat we een vrije ochtend hadden in ons hotel (mét zwembad) in Dubai en we tijd hadden om een rondje door Deira, het meest authentieke stukje Dubai te wandelen. Authentiek is een rekbaar begrip in Dubai, maar in Deira is er in ieder geval veel levendigheid op straat en je vind er veel etnisch-Indiase en Pakistaanse restaurants en winkeltjes.
Muscat (2-3 nachten)
Afstand: 450 kilometer, reistijd: 6-7 uur (bus), 5-5,5 uur (taxi), 1 uur (vliegtuig)
Vanuit Dubai kun je drie keer per dag de bus pakken naar Muscat, maar zeker op donderdagen en vrijdagen is deze bus vaak volgeboekt door locals die in hun weekend op en neer gaan naar Oman. Je kunt ook een taxi charteren (dit is iets sneller) of een vlucht nemen (nog wat sneller). De grensovergang ligt op een dik uur rijden vanuit Dubai en gaat meestal redelijk vlot. Daarna gaat de rit door een wat eentonig woestijnlandschap richting Muscat, de hoofdstad van het Sultanaat Oman.
Muscat is een hele uitgestrekte stad. De stad strekt zich over een lengte van wel 50 kilometer uit langs de kust van de Golf van Oman. Er zijn niet heel erg veel bezienswaardigheden in de stad, maar wel genoeg om je er een dag of twee goed te vermaken en de sfeer is er heel relaxed. Sla zeker de Sultan Qaboos Grand Mosque niet over: deze smaakvolle moderne moskee uit 2001 herbergt onder meer het op één na grootste tapijt ter wereld! Verder is het luxe ingerichte witmarmeren Royal Opera House de moeite waard.
Het meest sfeervolle deel van Muscat is de wijk Muttrah, waar je onder andere een levendige vismarkt, de overdekte souqs en het Muttrah Fort vindt. Zin in een workout? Loop via de C38 Hike (startpunt rechts van de ingang van het Muttrah Fort) door de heuvels en een wadi richting het oude centrum van Muscat. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over de stad en de omliggende bergen, om uiteindelijk aan te komen bij het Al Alam-paleis, waar de sultan van Oman zijn thuis heeft. Hier pal naast ligt het Al Miranifort, dat is gebouwd door de Portugezen. Pak de bus of een taxi om weer terug te gaan naar Muttrah en geniet dan van heerlijk Omaans eten bij Bait Al Luban. Een heerlijke invulling van je dag in Muscat!
Via Bimmah Sinkhole en Wadi Shab naar Sur
Afstand: 200 kilometer, reistijd: 8 uur (inclusief stops)
Genoeg gezien van Muscat? Stap dan in je huurauto voor de eerste etappe van je Omaanse roadtrip! Vanuit Muscat reis je zo’n 200 kilometer langs de kust richting het zuidoosten naar de stad Sur. Maar voor je daar aankomt, moet je twee plekken zeker niet overslaan. Je bent daar best wat tijd mee kwijt, dus je staat het liefste vroeg op!
De eerste daarvan is Bimmah Sinkhole, een zinkgat met daarin kraakhelder blauwgroen water waar je in kan zwemmen. Om het zinkgat heen ligt een soort goed onderhouden park, dat iets weghaalt van de idylle van deze plek. Voor een korte stop is het echter zeker de moeite waard even uit te stappen! Entree is gratis.
Besteed hier echter niet teveel tijd, want de volgende stop is vele malen mooier. Dat is de hike door Wadi Shab. Oman is beroemd om haar schitterende wadi’s: (deels) droogvallende rivieren die zich een weg door de bergen hebben uitgesleten. Voor Wadi Shab moet je wel wat moeite doen. Als eerste moet je vanaf de parkeerplaats (die recht onder een lelijk viaduct ligt) met een klein motorbootje naar de overkant van de rivier om je hike te beginnen. Daarna loop je in een dik uur over een pad dat deels over gladde stenen gaat omhoog de kloof in, via een aantal turquoiseblauwe poelen en een kleine waterval. Het wordt steeds mooier naarmate je verder omhoog komt: op sommige plekken lijkt het wel The Garden of Eden! Het weelderige groen steekt prachtig af tegen de oranjerode rotswanden en de meestal strakblauwe luchten.
Uiteindelijk kun je niet verder. Althans: niet lopend. Je weet dat je hier bent als je diepe poelen direct naast steile rotsen ziet, en meestal zie je hier al wel mensen zwemmen. Leg je spullen aan de kant en trek je zwemkleding aan voor één van de meest avontuurlijke zwemtochtjes die je ooit hebt ondernomen! Eerst zwem je tussen de begroeiing door naar een paradijselijke kloof waar je een stukje doorheen moet lopen, dan zwem je weer een stukje en uiteindelijk moet je door een grot zwemmen om daar in een open ruimte te komen waar je van een waterval het water in kan springen. Geweldig!
Zorg dat je uiterlijk om 17:00 weer bij de plek waar het motorbootje je heeft afgezet bent, want daarna gaan er geen bootjes meer. En: zo ben je in ieder geval op tijd in Sur!
Sur en Ras Al Jinz (1 nacht)
Eindbestemming is het slaperige vissersstadje Sur. Dit stadje ligt aan de azuurblauwe Golf van Oman en heeft een aantal leuke fotostops, maar verder is er niet ontiegelijk veel te beleven. Er zijn wat lekkere koffietentjes (tip: Brew Oz Specialty Coffee) en verder is het gebied rondom de Al Ayjah-toren en -brug pittoresk, vanwege het fort, de torens en de oude huizen. Hier vind je ook de dhow-werf, waar je van dichtbij kunt zien hoe deze traditionele Arabische schepen gemaakt worden. Veel meer dan enkele uren heb je echter niet nodig in Sur.
Schildpaddentour in Ras Al Jinz
Afstand: 45 kilometer, reistijd: 45 min (enkele reis)
Als je op tijd in Sur bent kun je ook het stadje bewaren voor de volgende dag en in de avond een uitstapje maken naar Ras Al Jinz. Dit is het meest oostelijke puntje van het Arabisch Schiereiland en hier kun je een wel heel bijzonder natuurverschijnsel van dichtbij zien. Ras Al Jinz is namelijk één van de belangrijkste legstranden voor groene zeeschildpadden ter wereld. Ieder jaar leggen wel 20.000 van deze grote reptielen hier hun eieren. Dat is nadat ze zelf uit het ei kruipen het enige waar groene zeeschildpadden voor de zee uitkomen. Ras Al Jinz is één van de heel weinige plekken ter wereld waar je dit kunt zien gebeuren. Het hoogseizoen is in onze zomer (wanneer het véél te warm is in Oman voor de meeste mensen) maar gedurende het hele jaar is er altijd wel één schildpad die het strand opkomt.
Iedere dag om 21:00 en om 05:00 start er een tour vanuit het bezoekerscentrum naar het strand. Soms (zeker in het laagseizoen) kan het voorkomen dat je lang moet wachten voor de tour begint maar geloof me: dit is echt heel bijzonder om te zien. Wij hebben maarliefst 2,5 uur gewacht maar kregen uiteindelijk toch een schildpad te zien. Houd je tijdens de tour wel aan de regels: gebruik geen lamp of flitser, blijf bij je gids en wees stil. Deelname aan de tour in Ras Al Jinz kost je 8 OMR per persoon.
Wahiba Sands, via Wadi Bani Khalid (1 nacht)
Afstand: 175 kilometer, reistijd: 4 uur (inclusief stop)
Na Sur is het tijd om de kust achter je te laten en het droge binnenland in te gaan. Een groot deel van het binnenland van Oman wordt gevormd door eindeloze woestijn in alle vormen en maten: rotswoestijnen, grindwoestijnen en natuurlijk ook zandwoestijnen. Onderweg naar de woestijn is het de moeite waard om de omweg te maken naar Wadi Bani Khalid, een andere mooie wadi. Ook hier kun je zwemmen in een van de mooie groene poelen of door een kloof wandelen. Er komen hier wat meer toeristen dan bij Wadi Shab, dus denk om je kleding! Wadi Bani Khalid ligt ongeveer 30 kilometer (ca. 45 minuten rijden enkele reis) van de hoofdweg af, bij de afslag Romail. Vertrek je wat later uit Sur (zeg maar na 12 uur)? Dan kun je ook overwegen om Wadi Bani Khalid de dag ná je verblijf in de woestijn te bezoeken.
Ik raad je aan niet té laat aan te komen op je eindbestemming voor vandaag: het prachtige woestijngebied Wahiba Sands (ook wel bekend als Sharqiyah Sands, naar de provincie waarin het woestijngebied ligt). Dit is een gebied van ongeveer 180 bij 80 kilometer dat volledig wordt bedekt door oranjerode zandduinen. In de zandduinen vind je een aantal bedoeïenenkampen.
Een aantal van deze bedoeïenenkampen is ingericht voor toeristen en hier kun je terecht voor een (of meer) nachten in deze wereld van zand. De meeste kampen boek je inclusief eten en drinken en kun je zonder 4WD niet zelfstandig bereiken. Daarom wordt je meestal opgehaald bij een tankstation in de dorpen Al Wasil of Bidiya. Hier laat je dan je eigen huurauto staan en pikt een jeep je op om je naar je kamp te brengen. Vanuit het kamp kun je meerdere activiteiten ondernemen, zoals dune bashing (met een jeep door het zand scheuren), kameelrijden of gewoon door de zandduinen hiken. Sommige kampen hebben ook een openluchtbioscoop of een kampvuur. Als je geluk hebt is het ’s nachts helder en dan kun je genieten van de adembenemende sterrenhemel!
Zelf hebben we overnacht in het sfeervolle Sama Al Wasil Desert Camp. Een prachtige plek direct tegen een van de hogere zandduinen aan, en met een heerlijk diner- en ontbijtbuffet dat bij de prijs is inbegrepen.
Nizwa (1-2 nachten)
Afstand: 175 kilometer, reistijd: 2 uur
De volgende stop van je roadtrip is de historische woestijnstad Nizwa. Nizwa is met circa 120.000 inwoners niet een enorm grote stad, maar wel een hele sfeervolle en fijne plek. Vooral binnen de lemen muren van de oude stad is het heerlijk slenteren door de vele oude straatjes. Sommige gebouwen zijn prachtig opgeknapt, terwijl andere oude gebouwen nog halve ruïnes zijn. Bezoek zeker het prachtige Nizwa Fort en wandel over de oude stadsmuur. In Nizwa vind je verder een hele sfeervolle souq, waar je terechtkunt voor etenswaren en fruit maar ook voor typisch Omaanse souvenirs als dadels, saffraan, aardewerk en dolken. Drink vervolgens een lekkere mierzoete dadelshake of een goede koffie bij een van de hippe zaakjes in het centrum.
De geitenmarkt in Nizwa
Dé attractie van Nizwa is echter de wekelijkse geitenmarkt. Deze wordt alleen op vrijdag van 7:00 tot 9:00 ’s ochtends gehouden net buiten de oude souq. Tijdens de markt zie je hoe (vooral) mannen in traditionele kleding tegen elkaar opbieden om de mooiste geiten te bemachtigen. Het is een schouwspel dat gepaard lijkt te gaan met veel temperament en emotie, waar je als toerist meer dan welkom bent zolang je niet in de weg loopt. Het klinkt misschien wat duf, een geitenmarkt, maar het is echt een fascinerend spektakel. Zorg dus dat je verblijf in Nizwa samenvalt met de vrijdagochtend en ga vroeg uit de veren!
Fotograferen is geen enkel probleem en leidt gegarandeerd tot prachtige exotische plaatjes, zoals je hieronder kunt zien!
Dagtrip naar Bahla en Jabrin
Afstand: 100 kilometer, reistijd: circa 4 uur
Nizwa zelf kun je in principe in een dag wel gezien hebben, maar ik raad je aan toch zeker twee nachten te blijven. Zo heb je namelijk ook tijd om wat meer van de omgeving te ontdekken. Als je dat doet, moet je zeker naar het fort van Bahla gaan. Dit is de grootste en meest indrukwekkende van de vele forten in Oman en daarom staat het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt er heerlijk dwalen door de vele gangen, torens en kamers.
Een kwartiertje verderop ligt het kleinere kasteel van Jabrin. Waar Bahla vooral heel indrukwekkend is van buiten, is het kasteel van Jabrin juist vooral de moeite waard vanwege het interieur. Je vindt er behalve een mooi uitzicht over de dadelplantages onder meer mooie plafonfdschilderingen, kunstvoorwerpen en oude meubels.
TIP: onderweg van Bahla naar Jabrin heb je vanaf de tv-mast bij Bahla een schitterend uitzicht op het fort van Bahla!
Jebel Shams, via Misfat al Abriyeen (1-2 nachten)
Afstand: 100 kilometer, reistijd: circa 4 uur
Na twee nachten heb je wellicht weer zin in een dosis natuur na alle forten en souqs. Dat komt goed uit, want een logisch vervolg van je roadtrip is het schitterende berggebied Jebel Shams. Ik raad je aan de tijd te nemen voor de rit naar Jebel Shams, zodat je ook nog kunt stoppen in de lemen dorpjes Al Hamra (grotendeels verlaten) en Misfat al Abriyeen. Beide dorpjes liggen tegen de berghellingen aan en worden omringd door groene dadelplantages. Al Hamra is vooral een leuke fotostop waar je een kwartiertje rond kan wandelen, maar in Misfat al Abriyeen zijn de huizen opgeknapt en vind je ook een aantal leuke koffiezaakjes en lunchtentjes. De beide dorpjes zijn erg fotogeniek en daarom een leuke tussenstop.
Na een late lunch in Misfat rijd je dan door naar Jebel Shams. Dit is met 3000 meter hoogte de hoogste berg van het Hajargebergte. Alleen de rit er naartoe is vanwege de vele vergezichten en ruige bergwegen al de moeite waard. Maar het hoogtepunt vind je vlakbij het gehucht Al Hayl: hier opent zich het uitzicht op de meer dan 1000 meter diepe canyon, die ook wel bekend staat als de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Hier kun je op de ochtend na aankomst beginnen aan de Balcony Walk (W6), een werkelijk fantastische wandeling van circa 7 kilometer (retour) waarbij je constant de meest waanzinnige uitzichten hebt over deze indrukwekkende canyon.
Muscat (1 nacht)
Afstand: 240 kilometer, reistijd: 3,5-8 uur (afhankelijk van je tussenstops)
Hoewel het er prachtig is, is er buiten de hike niet zo heel veel te beleven in en om Jebel Shams. Daarom blijven de meeste Oman-gangers er maar één nacht. Na je hike kun je je dan even opfrissen in je accommodatie om vervolgens aan de lange rit terug naar Muscat te beginnen. Zonder stops ben je zeker 3,5 uur onderweg. Op de weg terug kun je om de reis op te breken nog een stop maken in het lemen dorp Birkat Al Mouz, ongeveer halverwege.
Omdat je Muscat in het begin al uitgebreid hebt verkend, raad ik je aan om er nu slechts één nacht te blijven. Boek een hotel op een voor jou gunstige ligging ten opzichte van het startpunt van je reis naar Dubai. Als dat de bus is, dan raad ik de wijk Ruwi aan. Dit is de Indiase wijk van Muscat, dus voor een lekkere maaltijd hoef je dan niet ver te lopen! Heb je ruim de tijd? Dan is een dagje bijkomen in een hotel met zwembad in Muscat natuurlijk ook niet verkeerd.
Dubai (2-4 nachten)
Afstand: 450 kilometer, reistijd: 6-7 uur (bus), 5-5,5 uur (taxi), 1 uur (vliegtuig)
Vanuit Muscat reis je terug (of door, dat ligt eraan waarop je gevlogen bent) naar het bizarre Dubai. Er is door tal van reizigers al veel gezegd en geschreven over Dubai: de ene vindt Dubai helemaal het einde en de ander vindt het vreselijk. Wat je ook van Dubai vindt: deze stad is in ieder geval uniek te noemen. Midden in de zandbak is er in minder dan 50 jaar tijd een metropool met inmiddels 3,5 miljoen inwoners uit de grond gestampt, waar niets te gek lijkt. Flitsende wolkenkrabbers (waaronder de Burj Khalifa, met 828 meter de hoogste ter wereld!), gigantische shopping malls, kunstmatige eilanden, ongelofelijk veel dure auto’s en zevensterrenhotels: Dubai is een stad van superlatieven.
Je hebt zeker een paar dagen nodig om je te vergapen aan de bizarre bouwsels die men hier uit de grond heeft gestampt. Houd er bovendien rekening mee dat Dubai een werkelijk gi-gan-tische stad is: de stad strekt zich over een lengte van bijna 80 kilometer (!) uit langs de kust van de Perzische Golf. Er is een goed metronetwerk, maar vaak moet je toch nog best een stuk lopen om naar je bestemming te komen. Dat is in het warme seizoen (dat in Dubai vroeg begint en laat eindigt: van april tot en met oktober) niet altijd even prettig. Overweeg daarom zeker een taxi voor bestemmingen ver van de metro!
Bezoek in Dubai in ieder geval de volgende plekken:
Deira en Al-Bastakiyah, het oudste deel van de stad met
- de marktwijk Deira met de Spice Souq en de Gold Souq, het meest levendige en authentieke stukje Dubai;
- het iets té gerestaureerde en gedisneyficeerde wijkje Al Fahidi met z’n lemen huizen en windtorens;
- maak een tochtje met een abra over de Khor Dubai (Dubai Creek)
Downtown, het meest bekende deel van Dubai met
- het observatiedek op de Burj Khalifa, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld;
- Dubai Mall, de grootste shopping mall ter wereld met maarliefst 1200 winkels op 500.000 vierkante meter inclusief aquarium met haaien en indoor schaatsbaan;
- kijk naar de fonteinshow in de Dubai Fountain onder de Burj Khalifa;
West-Dubai met onder andere
- de Burj Al-Arab, het enige (zelfverklaarde) zevensterrenhotel ter wereld in een iconisch gebouw in de vorm van een dhow;
- The Palm Jumeirah, een kolossaal netwerk van kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom dat helemaal volstaat met luxe villa’s en een enorme shopping mall. Het beste kun je The Palm bekijken vanaf The View at the Palm, boven de Nakheel Mall.
- De Dubai Marina, met z’n vele wolkenkrabbers rondom een netwerk van jachthavens en fijne stranden.
Genoeg bijzondere dingen te zien in Dubai dus. Maar voor mij ontbreekt er iets cruciaals in Dubai: de dynamiek die bij een grote stad hoort. Vrijwel alles in Dubai lijkt zich af te spelen binnen de muren van dure winkels, in chique hotels en in attracties of themaparken waar je fors voor moet betalen. Levendige markten, authentieke buurtjes of sfeervolle pleinen zijn dingen die je in Dubai bijna niet vindt. Dat maakt Dubai voor mij een van de plekken die ik bezocht heb waar ik het minst snel nog eens naar terug zal gaan. Maar ga het vooral zelf ontdekken, wie weet ben jij weg van Dubai!
Abu Dhabi (0-1 nacht)
Afstand: 140 kilometer (enkele reis), reistijd: 1,5 uur (huurauto), 2 uur (bus)
Vanuit Dubai hebben wij een (lange) dagtrip gemaakt naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Hoewel Dubai en Abu Dhabi op het eerste gezicht veel op elkaar lijken (veel hoge gebouwen, dure auto’s en luxe), vond ik Abu Dhabi een heel andere en ook veel leukere stad dan Dubai.
Dat komt vooral omdat Abu Dhabi een veel minder toeristische stad lijkt te zijn, die bovendien op een ander soort toerist ingesteld is. Abu Dhabi is rustiger en vooral ook statiger. Wel zijn de afstanden tussen de verschillende toffe plekken in Abu Dhabi erg groot, dus het is handig hier een huurauto tot je beschikking te hebben. Een metro of iets dergelijks is er (nog) niet in Abu Dhabi en het busnetwerk is vrij ingewikkeld.
Tijdens een dag in Abu Dhabi raad ik je aan de volgende plekken zeker te bezoeken:
- De indrukwekkende spierwitte Sheikh Zayedmoskee, met z’n zes minaretten, tientallen koepels en bovendien het grootste tapijt ter wereld.
- Louvre Abu Dhabi, een dependance van het wereldberoemde museum in Parijs dat is gevestigd in een adembenemend staaltje moderne architectuur. Alleen van buiten is dit al de moeite waard!
- Het immense luxehotel Emirates Palace Mandarin Oriental en het naastgelegen Qasr El Watan, het paleis van de emir van Abu Dhabi.
- Fan van formule 1? Dan wil je vast ook het Yas Marina Circuit niet overslaan, waar Max Verstappen zijn eerste kampioenschap op z’n naam kon schrijven.
Met deze bezienswaardigheden ben je de hele dag wel zoet. Probeer er niet veel meer tussen te proppen, want dan kom je gegarandeerd ergens in de nacht terug in Dubai aan.
Heb je iets gehad aan deze reisroute bij het plannen van jouw roadtrip in Oman en de UAE? Ontbreekt er informatie die wat jou betreft echt niet kan ontbreken? Voel je vrij en laat hier een reactie achter!