Ga je naar Istanbul? Lucky you! Deze geweldige stad is een van de leukste steden van Europa. Wat zeg ik?! Misschien wel van de hele wereld! Istanbul is de grootste stad van Turkije én Europa. Bovendien is Istanbul de enige stad die op twee continenten is gebouwd! Er is hier zoveel te doen en te zien dat je je er weken kan vermaken. In deze post deel ik 16 tips voor misschien wel mijn favoriete stad ter wereld!
Scroll snel naar...
- De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Istanbul
- 16x toffe dingen om te doen en te zien in Istanbul
- #1: Vergaap je aan de historische pracht van de Ayasofya en de Blauwe Moskee
- #2: Dwaal door het sprookjesachtige Topkapi-paleis
- #3: Ga shoppen en onderhandel over alles op de Grote Bazaar en de Egyptische bazaar
- #4: Maak een rondvaart over de Bosporus
- #5: Beklim de Galatatoren voor een prachtig uitzicht over de stad
- #6: Drink een kopje Turkse koffie of thee op een van de rooftopterrassen bij de Süleymaniye-moskee
- #7: Verken de gezellige wijk Ortaköy onder de Bosporusbrug
- #8: Wandel over de Galatabrug en eet een visje
- #9: Ga op stap in één van de drijvende clubs
- #10: Verken de Aziatische kant van Istanbul in Üsküdar en Kadiköy
- #11: Dompel je onder in de islam in Eyüp, de heiligste plek in Istanbul
- #12: Vaar tijdens zonsondergang heen en weer met de lokale ferry tussen Eminönü en Üsküdar/Kadiköy, langs de Maagdentoren
- #13: Flaneer over de İstiklal Caddesi en het Taksimplein
- #14: Bezoek een Romeinse ondergrondse wateropslag die eruitziet als een paleis
- #15: Loop langs de indrukwekkende oude stadsmuren van Theodosius in Fatih
- #16: Speur naar street art in de kleurrijke wijk Balat
- Praktische tips voor je bezoek aan Istanbul
De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Istanbul
Ah, Istanbul! Als er één stad is in de wereld waar ik altijd naar terugwil, dan is het deze Turkse metropool wel. Istanbul heeft voor mij alles wat ik zoek in een stad. Een goede stadse vibe? Check. Een mooie ligging? Check. Vriendelijke mensen? Check. Geschiedenis en bezienswaardigheden van wereldklasse? Check. In Istanbul gaat eeuwenoud naadloos over in hypermodern. Deze stad heeft alles en er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Werkelijk waar. Het is niet voor niets dat ik al vier keer in Istanbul geweest ben en er minstens nog even vaak terug wil gaan komen. Waarom? Ik deel mijn liefde voor Istanbul graag en daarvoor is het goed om iets meer van de geschiedenis van deze fascinerende stad te weten!
Het roemrijke verleden van Istanbul
Laten we beginnen met de droge feiten. Istanbul is al meer dan 2600 jaar oud en werd gesticht als Byzantion. De oude Grieken zagen al dat de strategische ligging langs de Bosporus, op de plek waar de Middellandse Zee overgaat in de Zwarte Zee, een perfecte plek was om een stad te bouwen. Toen de Grieken verdwenen en de Romeinen kwamen groeide Byzantion langzaam maar zeker uit tot een metropool, die rond 300 na Christus Rome overschaduwde. Toen kwam in de vierde eeuw keizer Constantijn, die de stad na een profetische droom in 330 omdoopte tot Nova Roma (Nieuw Rome). 65 jaar lang was Nova Roma de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Nadat Rome zich in het jaar 395 definitief had afgescheiden bleef de stad tot 1453 de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Al snel raakte de stad bekend onder de naam Constantinopel (ofwel: Stad van Constantijn). In het jaar 537 werd gestart met de bouw van de Hagia Sophia, die bijna 1000 jaar lang de grootste kathedraal van de wereld zou zijn. Constantinopel groeide uit tot een stad van meer dan 500.000 inwoners en is daarmee lange tijd de grootste stad van Europa geweest. Dit bleef zo tot het jaar 1453.
Want in dat jaar werd het Byzantijnse Rijk onder de voet gelopen door de Ottomanen, een Turks volk dat vanuit Anatolië (het Aziatische deel van het huidige Turkije) snel grote delen van het Midden-Oosten en de Balkan had veroverd. Zij namen de stad in en maakten er de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk van. Veel van de Byzantijnse gebouwen lieten ze intact. Zo werd de Hagia Sophia omgebouwd tot moskee. Hoewel de islam geleidelijk de dominante cultuur werd, was Istanbul tot aan het einde van de Ottomaanse tijd in 1923 een sterk multiculturele stad. Behalve moslims woonden er ook heel veel christenen en joden. Misschien dat Napoleon toen hij de stad bezocht daarom wel zei dat als de wereld één land zou zijn, Constantinopel daar de hoofdstad van zou moeten zijn.
Het Ottomaanse Rijk was in de periode voor WOI al decennialang in verval en werd daarom ook wel ‘De zieke man van Europa’ genoemd. In feite had het allang gevallen moeten zijn, maar de andere Europese grootmachten gunden het elkaar niet om het Ottomaanse Rijk onder de voet te lopen. Wonderwel sloten ze zich tot WOI steeds bij net de juiste alliantie aan in de vele oorlogen. Tot WOI dus. Want toen had de sultan een bondgenootschap met de Duitsers en de Oostenrijkers gesloten, die de oorlog verloren. En dus was het gedaan met het Ottomaanse Rijk. Uit de puinhopen van de Ottomaanse overheersing richtte Mustafa Kemal Atatürk het nieuwe Turkije op, en hij wilde het radicaal anders gaan doen. Een van die radicale veranderingen was het verplaatsen van de hoofdstad, naar Ankara.
Zo kwam er een einde aan bijna 1500 jaar (!) waarin Istanbul de hoofdstad van een wereldrijk was. Officieel heet Istanbul ook pas sinds 1930 Istanbul. Tot die tijd was de officiële naam nog steeds Constantinopel, al werd Istanbul al eeuwenlang informeel gebruikt. Dat betekende echter niet dat Istanbul niet meer belangrijk was. De multiculturele bevolking verdween echter grotendeels: Armeniërs, Grieken en Joden werden verdreven of waren in WOI al vermoord. Wel kwamen er veel mensen uit andere delen van Turkije naar Istanbul en zo groeide de stad uit tot een metropool die anno 2024 om en nabij de 17 miljoen inwoners heeft. Bijna net zoveel als heel Nederland!
Mijn liefde voor deze geweldige stad
Maar Istanbul is veel meer dan alleen geschiedenis. Een van de redenen waarom ik zo dol ben op deze stad is juist dat de geschiedenis hier naadloos overgaat in het heden en de toekomst. Istanbul bruist tot in z’n diepste vezels en vindt zichzelf continu opnieuw uit. Dat zie je alleen al aan de gigantische hoeveelheid hypermoderne wolkenkrabbers die er worden gebouwd en de hippe eettentjes waar je er steeds meer van ziet. En tegelijkertijd heb je ook hele traditionele wijken waar het lijkt alsof je diep in het Midden-Oosten bent. Veel steden zeggen over zichzelf dat Oost en West elkaar daar vinden, maar dat gaat nergens zo op als in Istanbul. Istanbul is voor Europeanen de poort naar het Midden-Oosten, maar voor mensen uit de Arabische wereld evengoed de poort naar Europa. Dat maakt Istanbul zo’n geweldige stad!
16x toffe dingen om te doen en te zien in Istanbul
Het zal je niet verrassen dat er in een stad van 17 miljoen inwoners met zóveel historie ongelofelijk veel te doen en te zien is. Zoveel dat ik er ook na vier keer in Istanbul te zijn geweest, nog steeds niet uitgekeken ben. Ik raad je dan ook aan om als je voor de eerste keer naar Istanbul gaat zeker een dag of vier te pakken. Dan kun je alle onderstaande spots bezoeken!
#1: Vergaap je aan de historische pracht van de Ayasofya en de Blauwe Moskee
Natuurlijk wil je bij je eerste bezoek aan Istanbul de twee eyecatchers van de stad bezoeken. Aan het Sultanahmet-plein, in het hart van het oude centrum liggen de Ayasofya en de Sultanahmet-moskee. Deze laatste is beter bekend onder de naam Blauwe Moskee (Turks: Sultanahmet Camii).
De Ayasofya is gebouwd in 537 als de Grieks-orthodoxe kathedraal Hagia Sophia (Kathedraal van de Goddelijke Wijsheid) en in 1453 na de verovering door de Ottomanen omgebouwd tot moskee. De Ottomanen bouwden er de vier minaretten naast en overkalkten de mozaïeken en iconen met Arabische kaligrafieën. Nadat Atatürk de republiek Turkije stichtte werd de Ayasofya een museum en werd op een aantal plekken de christelijke kunst weer zichtbaar gemaakt. De Aya Sofia is één van die iconische monumenten van de wereld en kun je als je ook maar een beetje interesse hebt in geschiedenis écht niet overslaan.
De Blauwe Moskee is met z’n zes minaretten gebouwd als de belangrijkste moskee van de stad. Dit gigantische gebedshuis is tussen 1609 en 1616 gebouwd in opdracht van sultan Ahmet I (vandaar de officiële naam). De naam Blauwe Moskee heeft het gebouw te danken aan de honderden tegels waarmee de koepel van binnen versierd is. De Blauwe Moskee is nog steeds in gebruik als moskee.
Wat kost het? Zowel de Ayasofya als de Blauwe Moskee zijn gratis te bezoeken buiten gebedstijden.
#2: Dwaal door het sprookjesachtige Topkapi-paleis
Vlak achter de Ayasofya ligt het ommuurde complex van het vroegere hof van de sultan. Het Gülhane-park ligt binnen de muren en geeft toegang tot het Topkapi-paleis (Turks: Topkapı Sarayı). Vanuit deze plek hebben tot halverwege de negentiende eeuw de Ottomaanse sultans geregeerd. Het paleis werd vanaf 1459 gebouwd op de plek waar daarvoor de Akropolis van het oude Byzantion lag. Binnen de poorten bevindt zich nu een museum waar je urenlang doorheen kan dwalen. Je vindt er prachtige mozaïeken, oosterse meubels, moskeeën en ook de Harem, waar de vrouwen van de sultan hun eenzame bestaan leidden. Het Topkapi-paleis is net als de Ayasofya en de Blauwe Moskee een must see wanneer je voor het eerst in Istanbul bent.
Wat kost het? Een bezoek aan het Topkapipaleis kost je 750 ₺ (circa €23,-). Voor het bezoeken van de Harem betaal je 200 ₺ (circa €6,-) extra.
#3: Ga shoppen en onderhandel over alles op de Grote Bazaar en de Egyptische bazaar
Istanbul is ook de perfecte plek om te shoppen. Op de Grote Bazaar (Turks: Kapalıçarşı), die middenin de stad ligt en maarliefst 60 overdekte winkelstraten omvat, vind je werkelijk alles: van échte nepmerkartikelen tot kruiden en kostbare juwelen. Behalve winkels vind je er ook schitterende muurschilderingen en sfeervol verlichte steegjes. Wel moet je werkelijk over álles onderhandelen: de verkopers noemen een belachelijk hoge prijs wanneer je vraagt hoeveel iets kost. Dat staat namelijk vrijwel nooit op een prijskaartje aangegeven. Ga er vanuit dat je minder dan de helft moet betalen, dus start zelf met 20 tot 25% van het bedrag dat de verkoper noemt!
De Grote Bazaar is een must see, maar stiekem vind ik de kleinere Egyptische bazaar (Turks: Mısır Çarşısı) veel leuker. Deze markt omvat zowel een binnen- als een buitendeel en hier vind je vooral etenswaren en huishoudelijke producten. Zoek je bijvoorbeeld naar lokum (Turks fruit), kruiden, Turkse koffie of thee, dan moet je hier zijn! Daarbij ligt er ook een prachtige moskee naast de Egyptische bazaar, die bovendien niet zo toeristisch is.
Beide bazaars liggen op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het Sultanahmet-plein.
#4: Maak een rondvaart over de Bosporus
Istanbul is mede zo’n prachtige stad vanwege de ligging aan de Bosporus en de Gouden Hoorn (ook wel: Haliç). Deze twee wateren scheiden Istanbul als het ware in drie delen: de Bosporus scheidt het Europese deel van het Aziatische deel van de stad en de Gouden Hoorn scheidt het Europese deel in tweeën. Ten noorden van de Gouden Hoorn ligt de moderne stad, en ten zuiden ligt het oude Istanbul. Het beste kun je dit zien vanaf het water, tijdens een rondvaart over de Gouden Hoorn en de Bosporus. In een uur of twee à drie kun je vanaf het dek van een rondvaartboot genieten van het steeds wisselende uitzicht over de eeuwenoude monumenten én moderne, hippe wijken. Je vaart onder meer langs het Rumeli Hisari (een gigantisch fort) en veel monumentale oude huizen en paleizen langs het water.
De boten vertrekken vanuit de haven van Eminönü. Daar kom je het makkelijkst door bij de noordelijke uitgang van de Egyptische bazaar het plein voor de Yeni Camii over te steken. Je zult vanzelf benaderd worden door de schippers of hun personeel.
Wat kost het? Hoeveel je betaalt hangt af van je onderhandelings-skills, maar ergens tussen de 500 ₺ en 800 ₺ (circa €15,- à €25,-) is een goed richtbedrag voor een rondvaart zonder maaltijden.
#5: Beklim de Galatatoren voor een prachtig uitzicht over de stad
Aan de overzijde van de Gouden Hoorn, wanneer je de Galatabrug oversteekt, kom je uit in de wijk Karaköy. De eyecatcher hier die overal bovenuit steekt is de Galatatoren (Turks: Galata Kulesi). Deze 60 meter hoge toren is in 1348 door de Genuezen gebouwd als uitkijktoren op de plek van een oudere Byzantijnse toren. De toren zelf is mooi, maar het is vooral het schitterende uitzicht over de stad waarom je ‘m moet bezoeken. Dat doe je het beste rond zonsondergang, wanneer Istanbul nog nét een beetje mooier wordt dan het al is.
Wat kost het? Het beklimmen van de Galatatoren kost je 650 ₺ (circa €20,-)
#6: Drink een kopje Turkse koffie of thee op een van de rooftopterrassen bij de Süleymaniye-moskee
Ten westen van de Grote Bazaar ligt een heuvel waarop een indrukwekkende moskee met vier minaretten is gebouwd. Dit is de Süleymaniye-moskee (Turks; Süleymaniye Camii), gebouwd door de meesterlijke bouwer Sinan. Het is zeker de moeite waard om hier even binnen te lopen en te genieten van het uitzicht over de vele koepeltjes en torentjes van de bijbehorende koranschool Süleymaniye Medresesi. Maar wat het extra de moeite waard maakt de heuvel te beklimmen zijn de rooftop barretjes die langs de Fetva Yks (de straat die voor de koranschool langsloopt) liggen. Qua aanbod en prijs verschillen ze niet zo van elkaar dus welke je kiest maakt niet zoveel uit, maar het is heerlijk om hier een uurtje te relaxen met uitzicht over Istanbul.
Wat kost het? Een bezoek aan de Süleymaniye-moskee is gratis.
#7: Verken de gezellige wijk Ortaköy onder de Bosporusbrug
Een eindje buiten het centrum, aan de Europese kant van de Bosporus en onder de brug die Europa met Azië verbindt, ligt de gezellige wijk Ortaköy. De sfeer is hier wat relaxter en hier vind je ontzettend veel gezellige restaurantjes, cafeetjes en barretjes waar het zeker bij goed weer heerlijk toeven is. Eyecatcher in deze wijk is de barokke Ortaköy-moskee, waar je duidelijk de vermenging ziet tussen de Europese en islamitische bouwstijlen.
Je bereikt Ortaköy het snelst door vanaf Karaköy (bij het noordelijke uiteinde van de Galatabrug) bus 30D te nemen naar halte Ortaköy-Kabataş Erkek Lisesi. Maar het is waarschijnlijk leuker om met de veerboot vanaf Eminönü over te steken naar Üsküdar aan de Aziatische kant en daar over te stappen op de rechtstreekse veerboot naar Ortaköy.
#8: Wandel over de Galatabrug en eet een visje
De wandeling vanuit Eminönü naar de Galatatoren is al een belevenis op zich. Want je loopt dan over de Galatabrug over de Gouden Hoorn. Je hebt een prachtig uitzicht over Istanbul en ziet bovendien als het ook maar een klein beetje weer is tientallen vissers die hun geluk beproeven. De gevangen vis verkopen ze direct daarna meestal aan één van de tientallen visrestaurants onder de brug. Verser dan deze visjes ga je het niet krijgen, dus als je zin hebt in een lekkere lunch dan is dit een hele toffe spot. Bereid je wel voor op opdringerige proppers voor de deuren van de restaurants. Heb je hier geen zin in en wil je puur de sfeer proeven? Loop dan gewoon over het bovenste deel van de brug en je hebt nergens last van!
#9: Ga op stap in één van de drijvende clubs
In Istanbul voel je je al snel ver van huis, door de compleet andere cultuur en architectuur. Maar Istanbul is toch ook echt een Europese stad, inclusief bijbehorend nachtleven. Je moet in deze megastad wel goed weten waar je moet zijn, maar je kunt hier uitstekend feesten. Met name in de wijken Kabataş, Beşiktaş en Ortaköy vind je langs de Bosporus vele drijvende clubs waar je tot de vroege ochtend door kunt feesten. De hotste spots wisselen regelmatig, maar clubs Reina, Anjelique en Sortie (vooral ook om goed te eten inclusief drinken) doen het al een aantal jaar heel goed. Meer op zoek naar een café-sfeer in plaats van een club? Dan moet je in Beyoğlu zijn!
#10: Verken de Aziatische kant van Istanbul in Üsküdar en Kadiköy
Als je dan toch in de enige stad bent die op twee continenten ligt, dan moet je toch zeker ook even beide kanten hebben bezocht. Verreweg de meeste toffe plekken in Istanbul liggen aan de Europese (westelijke) oever van de Bosporus, maar de wijken Üsküdar en Kadiköy aan de Aziatische kant zijn heel leuk om te verkennen. Het leven is hier nog wat meer local en je vindt in beide wijken meer dan voldoende hippe barretjes, winkeltjes en markten. Ga in Üsküdar bijvoorbeeld koffiedrinken bij Nevmekân Sahil. In Kadiköy vind je veel etnische restaurantjes en ook het oude treinstation Haydarpaşa, waar vroeger de treinen dieper het Midden-Oosten in vertrokken.
Je kunt zowel Üsküdar als Kadiköy tegenwoordig met de metro bereiken, maar de good old veerboten gaan ook nog steeds. Beide opties kosten je niet meer dan een euro enkele reis, dus dat kan geen reden zijn om niet ‘even’ naar Azië af te reizen!
#11: Dompel je onder in de islam in Eyüp, de heiligste plek in Istanbul
Er staan letterlijk duizenden moskeeën verspreid door Istanbul, maar er kan er maar eentje de heiligste van allemaal zijn. Dat is de Eyüp Sultan-moskee (Turks: Eyüp Sultan Camii). Hier sneuvelde volgens de overlevering Ayyub-al-Ansari toen de islamtische dynastie van de Omajjaden in 689 een poging deed Constantinopel te veroveren. Ayyub-al-Ansari was een metgezel van profeet Mohammed en daarom is sinds 1453 – toen de Ottomanen het wél lukte Constantinopel in te nemen – deze plek uitgegroeid tot bedevaartsoord. De moskee lag net buiten de oude stadsmuren en er ontstond gaandeweg een pittoresk, traditioneel wijkje omheen. De pelgrims en de imams in de moskeeën leggen je graag meer uit over de islam en over de betekenis van deze plek.
Je bereikt Eyüp vanuit het oude centrum het makkelijkst door bus 99A vanuit Eminönü naar halte Eyüpsultan te nemen.
#12: Vaar tijdens zonsondergang heen en weer met de lokale ferry tussen Eminönü en Üsküdar/Kadiköy, langs de Maagdentoren
Je moet zeker één keer tijdens je verblijf in Istanbul de veerboot over de Bosporus pakken. Zo zie je de stad vanuit een ander perspectief en bovendien is het gewoon ook heel chill om mee te deinen op de golven van het water. Het beste doe je dat tijdens het golden hour, vlak voor zonsondergang. Alles wordt mooier op dit moment van de dag, en dat geldt zeker voor de silhouetten van Istanbul vanaf de Bosporus. Een magische gouden gloed glijdt dan over de minaretten van de Ayasofya, het Topkapipaleis en de Blauwe Moskee. Als je dit goed wilt zien, kun je het beste de ferry pakken tussen Eminönü en Üsküdar of Kadiköy, omdat je zo én het dichtst langs deze bezienswaardigheden vaart én ook langs de Maagdentoren (Turks: Kiz külesi) vaart. Deze mysterieuze toren is in de Ottomaanse tijd op een klein eilandje gebouwd en speelt ook een rol in de Bondfilm The World is not Enough uit 1999.
#13: Flaneer over de İstiklal Caddesi en het Taksimplein
Een heel andere kant van Istanbul ervaar je in de wijk Beyoğlu. Deze wijk is eind negentiende en begin twintigste eeuw gebouwd in een periode dat de wereld steeds mondainer werd en er steeds meer contacten tussen de verschillende landen ontstonden. Deze wijk is zodoende de meest Europese wijk van Istanbul en je vindt er dan ook veel gebouwen in een stijl die je ook in steden als Parijs, Boedapest en Wenen vindt. De geschiedenis gaat echter al veel langer terug, tot diep in de Middeleeuwen. Ook toen was dit al het meest naar buiten gerichte deel van de stad, toen de Venetianen en Genuezen hier handelsposten mochten oprichten van de Byzantijnse keizers.
Het hart van Beyoğlu wordt gevormd door İstiklal Caddesi (Onafhankelijkheidsstraat), waarlangs heel veel winkels en cafés gevestigd zijn. Dwars door de straat rijdt een ouderwetse tram. De Istiklal Caddesi komt uiteindelijk uit op het bekende Taksimplein (Turks: Taksim Meydanı). Dit is het seculiere hart van de stad, wat ook blijkt uit het gigantische standbeeld van Atatürk dat op het plein staat. Veel protest was er dan ook toen Erdogan besloot hier een moskee te bouwen die in 2021 ook daadwerkelijk is geopend. In politiek roerige tijden is het plein wel vaker het toneel van felle demonstraties, maar normaal gesproken kom je hier vooral om te flaneren of om wat te eten.
#14: Bezoek een Romeinse ondergrondse wateropslag die eruitziet als een paleis
Een wel heel bijzondere bezienswaardigheid in Istanbul is de Basilica Cisterne (Turks: Yerebatan Sarnıcı). Deze ondergrondse Romeinse wateropslagplaats van 10.000 vierkante meter is gebouwd in de vierde eeuw en is vooral de moeite waard vanwege z’n tientallen zuilen, die weerspiegelen in het laagje water dat er nog steeds staat. Hoewel de ingang pontificaal aan het Sultanahmet-plein, het toeristische hart van de stad ligt, is deze plek toch een beetje verstopt.
Wat kost het? Een bezoek aan de Basilica Cisterne kost je tijdens de reguliere openingstijden 450 ₺ (circa €13,80). ’s Avonds is deze plek soms ook open voor bijzondere voorstellingen; deze zijn aanzienlijk duurder.
#15: Loop langs de indrukwekkende oude stadsmuren van Theodosius in Fatih
Zin om minder toeristische wijkjes te verkennen? Maak dan een wandeling langs de oude Byzantijnse stadsmuren van Theodosius, in stadsdeel Fatih. Deze imposante muren komen uit de vijfde eeuw (de bouw begon in 412!) en zijn tot op de dag van vandaag eigenlijk volledig blijven staan. Op een paar plekken zijn doorbraken gemaakt voor het wegverkeer, maar verder loopt de muur in z’n geheel van de Gouden Hoorn in het noorden tot aan de Zee van Marmara in het zuiden. Ze zijn zo goed bewaard gebleven omdat de Ottomanen de goed gebouwde muur wel handig vonden als verdediging.
De wijkjes aan de binnenzijde van de muur zijn nog echte volkswijkjes, waar lelijke betonnen architectuur wordt afgewisseld met houten Ottomaanse huizen en talloze kerkjes en moskeeën. Belangrijkste trekpleister buiten de muren zelf in dit gebied is de Chorakerk (Turks: Kariye Camii), een kerk uit de zesde eeuw die is omgebouwd tot moskee en later weer in oude staat is teruggebracht.
#16: Speur naar street art in de kleurrijke wijk Balat
Een van de leukste plekken in Istanbul voor een stadswandeling is de wijk Balat. Tot nog niet zo lang geleden was dit een wijkje als vele anderen buiten het toeristische centrum van Istanbul: een beetje groezelig, vervallen en rumoerig. Dat is echter veranderd: nu is Balat een buurt vol hippe koffiezaakjes, kleurrijke street art en steeds meer gerestaureerde oude huizen. Neem zeker een kijkje bij de regenboogtrap en de gekleurde huizen aan de Kiremit Caddesi.
Het makkelijkst bereik je Balat met bus 99A vanuit Eminönü (uitstappen bij halte Fener) of met de veerboot vanuit Kasımpaşa in Beyoğlu.
Praktische tips voor je bezoek aan Istanbul
Wil jij deze supervette stad zelf gaan ontdekken? Met de praktische tips hieronder bereid je jouw bezoek aan Istanbul optimaal voor!
Hoe kom je in Istanbul?
Istanbul is als grootste stad van Turkije en Europa heel goed bereikbaar vanuit vrijwel iedere uithoek van de wereld en met heel veel verschillende vervoersmiddelen. Hoewel de meeste mensen vanuit Nederland en België zullen vliegen naar Istanbul, is het makkelijker dan je wellicht zou denken om over land naar Istanbul te reizen. Je hebt de volgende opties:
Met het vliegtuig is Istanbul te bereiken via twee luchthavens. De grootste luchthaven is Istanbul Airport, op 35 kilometer ten noordwesten van de stad. Deze luchthaven is qua passagiers de vijfde van Europa (na Heathrow, Charles de Gaulle, Schiphol en Frankfurt) en wordt door alle grote luchtvaartmaatschappijen aangedaan. Vanaf hier kan je gemakkelijk de stad in komen met metro M11. Dit duurt slechts 24 minuten. Lowcost-maatschappijen vliegen echter meestal op Istanbul Sabiha Gökçen Airport, op circa 45 kilometer ten oosten van de stad aan de Aziatische kant. Ook vanaf hier kun je rechtstreeks met de metro (M4) naar de stad reizen. Dit duurt met 50 minuten wel wat langer.
Met de trein naar Istanbul reizen is misschien niet zo voor de hand liggend, maar wel goed mogelijk. Istanbul is als eindbestemming van de legendarische Oriënt Express een zeer toepasselijke bestemming voor een lange Interrail-reis. Dit heb ik zelf in 2018 ook gedaan. In deze post lees je er meer over! Vanuit Europa gaan er alleen rechtstreekse treinen vanuit Bulgarije (Sofia/Plovdiv/Svilengrad) en Roemenië (Boekarest), maar deze bestemmingen zijn met één of twee overstappen vanuit Nederland ook te bereiken. De kortste reis tussen Nederland en Istanbul duurt 4 dagen en 3 nachten. Binnen Turkije kun je met de HSL naar Ankara (circa 4 uur) en Konya (circa 6,5 uur) reizen. In Ankara kun je overstappen voor bestemmingen verder oostwaarts, tot Adana (totaal circa 11 uur), Erzurum (circa 30 uur) en Kars (circa 35 uur) aan toe.
Met de bus kun je uiteraard ook naar Istanbul reizen. Sterker nog, met de bus is Istanbul verbonden met bestemmingen als Berlijn, Tbilisi, Teheran en Bagdad! Zulke lange busreizen zijn meestal echter niet zo prettig en daarom zullen maar weinigen dit doen. Met de bus kun je echter wel gemakkelijk naar Thessaloniki in Griekenland (circa 10 uur) reizen, wat sinds het wegvallen van de directe trein in 2011 dit de beste optie maakt om over land tussen Turkije en Griekenland te reizen. Ook binnen Turkije is het vaak het makkelijkst om de bus te pakken (behalve richting Ankara en Konya, waar de trein het echt wint van de bus).
Met de auto naar Istanbul rijden vanuit Nederland is niet iets dat veel mensen zullen doen, maar het is zeker een mogelijkheid. Veel Turkse gastarbeiders hebben dit jaren gedaan en sommigen doen het – ondanks de opkomst van budgetvluchten – nog steeds. Houd wel rekening met een lange reis, want je doet minimaal 28 uur over het rijden van de kortste route van 2680 kilometer tussen Utrecht en Istanbul. Je rijdt dan door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije, volledig over snelwegen.
Hoe verplaats je je in Istanbul?
De laatste jaren is de infrastructuur binnen Istanbul in moordend tempo verbeterd. Toen ik in 2012 voor het eerst in Istanbul was, kon je nog nergens met de metro naartoe. In 2018 was ik er voor het laatst en toen kon je op heel veel plekken al makkelijk met een metro komen. Dit heeft er voor gezorgd dat je reistijden binnen de stad behoorlijk zijn afgenomen. Heel erg chill! Je hebt binnen de stad de volgende opties:
De metro is op steeds meer plekken een optie. Het netwerk breidt zich snel uit en ook onder de Bosporus door en naar het oude centrum zijn er nu metro’s. Voor sommige plekken heb je echter andere opties nodig.
De tram is een goede optie als je vanuit Sultanahmet naar Karaköy, Beyoğlu of Kabataş wilt reizen. Je rijdt dan over de Galatabrug heen, waardoor je een mooi uitzicht hebt.
De veerboot neemt door de komst van metro en trein in belang af, maar het blijft dé perfecte manier om de Bosporus over te steken. Ook naar Balat en Ortaköy zijn veerboten een geweldig vervoersmiddel!
De bus is voor sommige bestemmingen een uitkomst. Bijvoorbeeld bus 30D van Karaköy naar Ortaköy en bus 99D van Eminönü naar Balat en Eyüp. Maar vaak staan bussen vast in het verkeer, waardoor je lang onderweg bent!
De taxi is uiteraard ook een optie. Zeker wanneer je ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg wil reizen. Overdag raad ik je af de taxi te pakken, omdat ze vaststaan in het verkeer. Spreek altijd van tevoren een prijs af voor je een taxi instapt. Uber werkt ook in Istanbul.
Te voet is de allerbeste manier om Istanbul echt te ontdekken. In veel delen van de stad is er zelfs geen andere optie! De afstanden zijn echter erg groot, en daarom zul je af en toe van een ander vervoersmiddel gebruik willen maken.
Als je van plan bent om het ov veel te gebruiken in Istanbul, dan is de Istanbulkart al snel lonend. Zie dit als de Turkse variant op de ov-chipkaart. Voor 70 ₺ (ongeveer €2,15 (prijspeil januari 2024)) koop je een fysieke kaart (die je echter wel met meerdere personen kan gebruiken) die je vervolgens optopt met credit. Een korte rit kost je 10 ₺ (ongeveer €0,30), al betaal je op sommige stukken (bijvoorbeeld wanneer je de Bosporus oversteekt) meer. De Istanbulkart is geldig in zowel de metro, de tram, de bus en de ferry. Zelfs enkele lokale treinen kun je berijden met de Istanbulkart, bijvoorbeeld door de Marmaraytunnel.
Overnachten in Istanbul
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat je in een wereldstad als Istanbul voor letterlijk iedere smaak en iedere beurs passende accommodaties kunt vinden. Zowel basic hostels als de meest luxueuze hotels, en alles ertussenin is te vinden in de stad. Het meest actuele aanbod vind je op de welbekende boekingswebsites als booking.com en Hostelworld.
Het is wel verstandig om goed na te denken over de locatie waar je overnacht. De meeste reizigers zullen in het oude centrum (Eminönü/Sultanahmet) een accommodatie zoeken, maar daar is het wel erg toeristisch en druk. Een accommodatie in Karaköy of Beyoğlu ligt ook centraal, maar is wel iets minder druk.
TIP: Voor de backpackers onder ons heb ik wel een speciaal vermeldenswaardige tip: het Cheers Hostel in Sultanahmet. Centraler kan haast niet: 300 meter lopen van de Ayasofya en 750 meter (nog geen 10 minuten) naar de Grote Bazaar. Je hebt er bovendien een goed ontbijt bij, een gezellig dakterras en er worden regelmatig activiteiten als pub crawls georganiseerd. En, nog een leuk extraatje: sommige kamers hebben een prachtig uitzicht op de Ayasofya!
Ben jij ook dol op Istanbul en vind je dat er een must-do of must-see ontbreekt? Laat het me weten! Dan ga ik daar de volgende keer ook naartoe én vermeld ik ‘m op dit blog!