Roadtrippen: het is één van de gaafste manieren om rond te reizen. Soms is het zelfs de enige praktische manier, bijvoorbeeld wanneer je naar afgelegen plekjes in de natuur of op het platteland wilt gaan. Voor je kunt gaan roadtrippen, heb je natuurlijk wel een auto nodig. In Europa kan dat misschien nog je eigen auto zijn, maar als je verder van huis bent en je wilt gaan roadtrippen dan kom je onvermijdelijk uit bij een huurauto. Veel autohuurmaatschappijen lijken er echter een sport van te maken om zoveel mogelijk geld af te troggelen bij hun klanten. Om jou te helpen zo goedkoop mogelijk een auto te huren zonder dat je na het inleveren voor onaangename verrassingen komt te staan, geef ik je graag 5 tips voor het huren van een auto.
Scroll snel naar...
Tip 1: Boek bij een maatschappij die ook je verzekeringen regelt
De goedkope tarieven waarmee bekende autohuurmaatschappijen als Hertz, Sixt, Budget en Europcar soms adverteren lijken gunstig, maar zijn dat vaak niet. Vaak zijn deze tarieven exclusief verzekering voor ruit-, dak- en bodemschade, bijvoorbeeld. Mocht je schade krijgen aan deze onderdelen, dan kan dat aardig in de papieren lopen. Ik adviseer je daarom waar mogelijk te boeken bij maatschappijen die deze verzekeringen doorgaans in het huurbedrag hebben verwerkt. Dat kun je doen bij Sunny Cars. Dat kost je vaak iets (maar niet heel veel) meer, maar zo weet je ook dat het goed geregeld is als je onverhoopt schade krijgt.
Belangrijk: Sunny Cars verhuurt zelf geen auto’s, maar koopt als het ware huurcontracten in bij de bekende maatschappijen. Wees dus niet verbaasd als je bij het ophalen wordt verwezen naar het kantoor van bijvoorbeeld Hertz of Sixt.
Tip 2: Haal op en lever in op dezelfde plek
Vrijwel altijd is het goedkoper om je roadtrip op dezelfde plek te eindigen als waar je begint. En daarmee bedoel ik letterlijk dezelfde plek; inleveren op een andere locatie (zelfs al is die in dezelfde stad gevestigd) brengt one-waykosten met zich mee. Die kunnen oplopen tot honderden euro’s! Het is dus al snel lonend om de auto op te halen op de plek waar je hem uiteindelijk ook wilt inleveren (of vice versa), zelfs al moet je daarvoor op een andere manier naar (of van) je gewenste bestemming reizen. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan tijdens mijn roadtrip in Ierland in 2019; we wilden graag Noord-Ierland meenemen in onze rondreis door Ierland, maar het was veel duurder om de auto op te halen in Belfast en in te leveren in Dublin dan om eerst naar Dublin te reizen om vervolgens vanaf daar de auto te huren en weer in te leveren op dezelfde plek.
Tip 3: Ga niet met je huurauto de grens over
Hoewel dit advies sterk tegen mijn karakter ingaat, is het vanuit financieel oogpunt wel een advies om mee te nemen. Vrijwel altijd moet je namelijk fors betalen (variërend van een paar tientjes tot soms wel honderden euro’s) om met je auto een landsgrens over te rijden. Zogenaamd is dat om risico’s op diefstal in het ‘onveilige’ buitenland te dekken, maar eigenlijk is het gewoon om maar zoveel mogelijk geld af te troggelen van de klant. Want zelfs in West-Europa wordt deze (wan)praktijk steeds gangbaarder. Je kunt natuurlijk zonder het te melden de grens oversteken, maar als je gesnapt wordt (bijvoorbeeld door een aanhouding door de politie of een verkeersboete) dan mag je diep in de buidel tasten omdat je je niet aan de voorwaarden in je huurcontract hebt gehouden. Steek als het mogelijk is dus de grens niet over met je huurauto, maar neem het ov of ga lopen en huur in het andere land weer een andere auto.
Soms moet je naast het grensoverschrijdingstarief van de huurmaatschappij ook nog eens betalen voor ander papierwerk. Zo kan de verzekering van je auto niet geldig zijn in het andere land en moet je dus aanvullende verzekeringspapieren aanschaffen. Ook dat kan met gemak enkele tientjes kosten; toen ik met mijn in Albanië gehuurde auto naar Noord-Macedonië wilde rijden moest ik zo’n €40 betalen voor verzekeringen.
Tip 4: Zorg dat je de auto inlevert met een gevulde tank
In de grote meerderheid van de gevallen huur je een auto onder de zogeheten full=full-voorwaarde. Dat betekent dat je de auto met een gevulde tank brandstof meeneemt en ook weer gevuld moet inleveren. Dat lijkt logisch, maar toch blijken veel mensen te vergeten om te tanken voor ze terugrijden naar de huurlocatie. Dat is een duur grapje, want de huurmaatschappij rekent vaak doodleuk een brandstofprijs die meer dan twee keer zo hoog is dan de normale prijs om hem weer af te vullen. Zeker wanneer je tank bijna leeg is bij inleveren is dat een onaangename verrassing bij thuiskomst, dus rijd nog even langs het tankstation voor je de auto inlevert!
Tip 5: Laat je niet gekmaken door de autohuurmaatschappij
Als je last-minute (op locatie) een auto wil huren, maar ook zeker als je van tevoren een boeking hebt gemaakt via internet en je komt op locatie om je auto op te halen, proberen veel autohuurmaatschappijen je nog allerlei dure verzekeringen aan te smeren. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk risico lopen om voor hoge kosten op te draaien als er iets misgaat tijdens je roadtrip, en daar lijkt het personeel handig op in te spelen waardoor je misschien wel snel geneigd bent om deze dure verzekeringen (vaak duurder dan wanneer je ze van tevoren afsluit) er toch maar bij te nemen. Zélfs al huur je bij een all-inclusive maatschappij zoals het eerdergenoemde Sunnycars. Niet doen dus!
Regel je verzekeringen van tevoren en check altijd goed je reisverzekeringen en de voorwaarden in het contract, want heel vaak is er al van alles gedekt. Je betaalt dus eigenlijk voor niets als je last-minute nog allerlei verzekeringen afsluit op het kantoor van de autohuurmaatschappij. Het is wel zo dat franchise-locaties van autohuurmaatschappijen hier vaak gehaaider in zijn dan de officiële, vanuit het hoofdkantoor aangestuurde locaties.
Het is ook belangrijk om wanneer je van tevoren met een creditcard boekt, diezelfde creditcard bij je te hebben wanneer je de auto afhaalt. Doe je dit niet dan krijg je óf de huurauto niet mee óf moet je een flinke toeslag betalen.
Heb je nog meer tips om goedkoop goede auto’s te huren voor een roadtrip? Deel ze met de volgers van REISEIGENWIJS!
Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt via een link op deze website ik daar een beetje geld voor krijg zodat REISEIGENWIJS in de lucht kan blijven. En het mooie is: jou kost het niks extra!
Reacties (8)
Pingback: Reisroute voor twee weken in Ierland – REISEIGENWIJS
Pingback: Reisroute: 1 week in Israël en Palestina - REISEIGENWIJS
Die mensen die uw boeking aan de telefoon van een autoverhuurbedrijf aannemen, zijn getraind op sales en worden gestimuleerd om u iets extra’s aan te smeren. Let ook altijd dat u bij een branche van het verhuurbedrijf zelf huurt, en niet bij een franchise-locatie. Die gaan altijd iets “flexibeler” met de regels voor de betaalde borg om en hebben niet de zelfde huurvoorwaarden als het verhuurbedrijf zelf (bijv Hertz).
Hi Ivan, bedankt voor je reactie én deze toevoeging!
Pingback: Tien handige tips om geld te besparen op reis - REISEIGENWIJS
Het is met een auto huren als met veel dingen: een kwestie van ervaring. Inmiddels kennen we het klappen van de zweep van verhuurbedrijven. Dan kun je bij het huren van een auto alleen maar je voordeel doen. Laatst stonden we aan een balie naast een stel die de auto niet meekreeg omdat ze hun eigen kredietkaart niet hadden opgegeven bij het online boeken. Als het goed is, word je daarop attent gemaakt: een credit card op naam van de bestuurder moet getoond kunnen worden.
Hi Natalie, bedankt voor je reactie! Dat is zeker een belangrijk aandachtspunt, ga ik erbij zetten!
Pingback: REISEIGENWIJS - Reisroute: roadtrippen over het vasteland van Griekenland